Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ROZPUŠTĚNÍ ŽLUČOVÝCH KAMENŮ

OBSAH

Léčba ucpaných žlučových cest

Léčba je zaměřena na odstranění základní příčiny a primárním cílem lékařské nebo chirurgické léčby je zmírnit blokádu. Jedna z možností léčby biliární obstrukce je odstranění žlučníku.

ERCP

Pod zkratkou ERCP se skrývá endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie. Jde primárně o vyšetřovací metodu k zobrazení žlučových cest a pankreatických vývodů. Pokud je to nutné a možné, tak se dá použít i k terapeutické intervenci například k zavedení stentu ke zprůchodnění žlučových cest, nebo k odstranění žlučových kamenů.

Pokud byly diagnostikovány žlučové kameny, ERCP může stačit k odstranění malých kamenů ze společného žlučovodu nebo k umístění stentu do žlučovodu k obnovení toku žluči. Tato metoda se často používá v případech, kdy je obstrukce způsobena nádorem.

Další velmi účinnou léčbou žlučových kamenů je cholecystektomie, což je kompletné odstranění žlučníku.

Mezi další terapie patří odstranění nebo léčba nádorů a léky k vymýcení parazitů.

Zdroj: Jak pročistit žlučovody

Diskuze

V diskuzi ROZPUŠTĚNÍ ŽLUČNIKOVÝCH KAMENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobry den,
muzete mi dat vedet zdali rozpusteni zlucnikovych kamenu ultrazvukem delaji v Ostrave?Dekuji Kwasnicova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozpuštění žlučnikových kamenů

Léčba zvětšeného žlučníku

Zvětšený žlučník má v dnešní době více než 1/4 lidí a opravdu ani v nízkém věku není výjimkou. Záleží na tom, zdali vám zvětšený žlučník činí potíže. Metody na rozpouštění kamenů v podobě nápojů doporučovaných na internetu jsou dosti pochybné a vědecky nepodložené. Existuje ale ověřený lék, a to Ursosan (na lékařský předpis), který se používá u pacientů k rozpouštění kamenů ve žlučových cestách. Pokud nechcete podstupovat operaci, doporučuje se žlučníková dieta a výše uvedený lék vám může předepsat praktický lékař. Za dva roky po této léčbě, pokud nebudete mít potíže dříve, je vhodné podstoupit kontrolní ultrazvukové vyšetření.

Zdroj: Zvětšený žlučník

Diskuze

V diskuzi ROZBÍJENÍ ŽLUČNÍKOVÝCH KAMENŮ ULTRAZVUKEM LERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Pacovský.

Dobrý den, ve svém článku se zmiňujete o možnosti rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem (LERV).
Nedaří se mi ani po rozsáhlém hledání nalézt pracoviště, které se tímto způsobem léčby zaobírá.
Můžete mě někam nasměrovat pro radu?
S pozdravem Pacovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BK.

Máte prosím někdo osobní zkušenost s odstraněním žlučových kamenů ultrazvukem? Děkuji

Zdroj: diskuze Rozbíjení žlučníkových kamenů ultrazvukem LERV

Rozpouštění žlučníkových kamenů

Současná medicína neuznává jiné řešení než laparoskopickou operaci a hlavně nemá žádnou alternativu, která by pomohla bez chirurgického zásahu vedoucího k odstranění celého žlučníku i s konkrementy. Pokud budete trvat na rozpuštění žlučníkových kamenů, dostanete varování od lékaře. Toto varování je zcela oprávněné a musíte si uvědomit, že rozpouštění žlučníkových kamenů podnikáte takzvaně na vlastní riziko. Přesto můžete mít výjimečné štěstí a narazíte na lékaře, který možnost rozpuštění bude chtít vyzkoušet. Zde je potřeba si uvědomit, že rozpustit lze kameny z cholesterolu. Pokud budete mít kameny z bilirubinu, tak se to bohužel nepovede. Pro rozpouštění se obvykle používá kombinace kyselin chenodeoxycholové a ursodeoxycholové. Ty dokážou zablokovat tvorbu cholesterolu a střevní vstřebávání žlučových kyselin. Úspěšnost se, podle některých internetových zdrojů, pohybuje kolem dvaceti pěti procent. Vyloučit nelze ani pokus o rozpuštění – přesněji rozrušení – kamenů ultrazvukem. Ovšem to se, podle posledních informací od lékařů, již v současnosti vůbec nepoužívá.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

takže je možné vyndat jen kameny a žlučník ponechat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučník je zachován pouze, když se kámen nachází ve žlučovodu. K vytáhnutí nebo uvolnění kamene se používá endoskop zavedený ústy a pomocí malých řezů kolem žlučovodu se kámen uvolní a případně i vytáhne. Tato operace se jmenuje endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie. Trvá obvykle 15 az 60 minut. Pacient zůstává do druhého dne v nemocnici na sledování.

Další možná léčba žlučníkových kamenů, která ušetří žlučník, je rozpuštění kamenů léky. Pokud jsou žlučové kameny malé a neobsahují vápník, mohou být k jejich rozpuštění použity tablety kyseliny ursodeoxycholové.

Ve všech ostatních případech léčby žlučníkových kamenů jsou odstraněny společně se žlučníkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Žlučníkový kámen

Žlučové kameny jsou buď ve žlučníku nebo ve společném žlučovodu. Přítomnost kamenů ve žlučníku se označuje jako cholelitiáza, z řeckého chol - (žluč) + lith - (kámen) + - iasis (proces). Přítomnost žlučových kamenů ve společném žlučovodu se nazývá choledocholitiáza, z řeckého chol - (žluč) + docho - (vývod) + lith - (kámen) + iasis - (proces). Choledocholitiáza je často spojena s obstrukcí žlučových cest, což může vést k cholangitidě, z řečtiny: chol - (žluč) + ang - (céva) + itis - (zánět), závažná infekce žlučových cest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT ŽLUČOVÝCH KAMENŮ • STYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
můžete mi prosím upřesnit jaká je potřeba denní dávka vitamínu C, zda ta lipotropní kombinace - se dá koupit? Její název? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit žlučových kamenů • styl

Velikost žlučníkových kamenů

Maximální velikost žlučového kamene, který projde žlučovodem, je asi jeden centimetr! Pokud máte žlučové kameny větších velikostí, jsou alternativní postupy nevhodné. Radikální kúry na vypuzení žlučových kamenů spočívají v uvolnění žlučových cest velkými dávkami magnézia a následně vypitím značného množství olivového oleje smíchaného se šťávou z čerstvých grapefruitů. Postup je vhodný jen pro odvážné.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sixtová.

Dobrý den, hledám středisko na odstranění žlučových kamenů rázovou vlnou, jsme z Prahy. Na internetu se mi zatím žádné pracoviště nepodařilo dohledat. Umíte poradit kde provádějí? děkuji s pozdravem Sixtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění kamenů rázovou vlnou se odborně nazývá litotrypse extrakorporální rázovou vlnou. Rázová vlna není příliš vhodná k odstraňování žlučníkových kamenů. Mnohem širší uplatnění má v odstraňování kamenů v močových cestách. Žlučníkové kameny se nejčastěji odstraňují endoskopicky nebo otevřeným chirurgickým výkonem. Při šetrnějším endoskopickém výkonu se zavádí endoskopický nástroj přes kožní řez nebo přirozenou cestou přes vstup ústy. Cílem výkonu může být drcení kamene, jeho vynětí v celku a nebo odstranění celého žlučníku i s kamenem.

V Praze se léčbou pomocí rázové vlny zabývá Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde na tamní urologické klinice umožňují klientům neoperační léčbu a postup bez užití anestézie. Jde o jedno z nejlepších pracovišť tohoto typu. Primární zaměření tohoto pracoviště je na odstraňování kamenů z močových cest.

Jak již bylo zmíněno, tak na žlučové kameny se používá endoskop. Odborný název výkonu je ERCP - Endoskopická Retrográdní Cholangio-Pankreatografie. Nejlepším pracovištěm tohoto typu v Praze je Institut klinické a experimentální medicíny IKEM a tamní Klinika hepatogastroenterologie. Pracovní doba je dána rozpisem jednotlivých lékařů na ambulancích. Obvyklá pracovní doba je od 8.00 do 18.00 hod. Noví pacienti jsou přijímáni na ambulanci po předchozím objednání a na základě doporučení praktického nebo jiného odborného lékaře. Klinika je umístěna v areálu IKEM v bloku C, ve 3. patře a telefon pro objednání je 236 052 617.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Žlučníkové kameny u dětí

Žlučové kameny jsou velmi častým onemocněním, které se vyskytuje celosvětově, zejména však v rozvinutých zemích, kde postihuje celých 10–20 % populace. Česká republika patří k zemím s vysokým výskytem. Přítomnost žlučových kamenů ve žlučníku označujeme jako cholecystolithiázu, ve žlučových cestách pak choledocholithiázu, souhrnně pak jako cholelithiázu. S věkem výskyt kamenů prudce stoupá, zejména po 40. roce věku, vyskytují se však i u dětí, i když v malém procentu.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Rozpouštění kamenů

V současnosti používaný lék na rozpouštění žlučových kamenů, kyselina chenodeoxycholová, zvyšuje u mnohých pacientů hladinu krevního cholesterolu a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Japonští odborníci vyvinuli novou látku s názvem GS-100, která má podle jejich průzkumů lepší výsledky než chirurgické i nechirurgické metody odstraňování kamenů. Podle těchto odborníků je tato látka bezpečnější a má širší využití. Budeme si však muset počkat, až bude GS-100 dostupné i našim pacientům.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENA ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela langová.

zajímalo by me jestli na DNU mohu jíst zavařenou červenou řepu dekuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červena řepa

Žlučníkové kameny rozpouštění

Současná medicína nemá žádnou alternativu, která by pomohla bez chirurgického zásahu k odstranění celého žlučníku i s konkrementy. Proto s jinou pomocí u oficiální medicíny příliš nepočítejte. Navíc dostanete varování, že různé alternativní metody jsou rizikové a mohou vést ke zhoršení vašeho stavu. Toto varování je zcela oprávněné a musíte si uvědomit, že rozpouštění žlučníkových kamenů podnikáte takzvaně na vlastní riziko. Přesto můžete mít výjimečné štěstí a narazíte na lékaře, který možnost rozpuštění bude chtít vyzkoušet. Zde je potřeba si uvědomit, že rozpustit lze jen kameny vzniklé z cholesterolu. Pokud budete mít kameny z bilirubinu, tak se to bohužel nepovede. Pro rozpouštění se obvykle používá kombinace kyselin chenodeoxycholové a ursodeoxycholové. Ty dokážou zablokovat tvorbu cholesterolu a střevní vstřebávání žlučových kyselin. Úspěšnost se, podle některých internetových zdrojů, pohybuje kolem dvaceti pěti procent. Vyloučit nelze ani pokus o rozpuštění – přesněji rozrušení – kamenů ultrazvukem. Ovšem to se podle posledních informací od lékařů již v současnosti vůbec nepoužívá.

Zdroj: Žlučníkové kameny

Poradna

V naší poradně s názvem BEZ NARKOZY, ODTRANĚNI ŽLUČNIKOVEHO KÁMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

DOBRÝ DEN,BOJIM SE USPANÍ A TRAPI MĚ ŽLUČNIKOVÉ KÁMENY..JE PROSIM SPUSOB JAK SE VYHNOUT NARKOZY A ZBÁVYT SE TĚCH KÁMENU? PROSIM ,POKUŤ JE ŠANCE, ŽE LZÉ ODSTRANĚNÍ KÁMENU BEZ NÁRKOZÍ..TAK JAKY? A NEBO PROSIM O RÁDU...MOC DĚKUJI PANÍ MARIE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žlučníkové kameny lze léčit bez operace, ale pouze pokud splňují určitá kritéria.
1. Rozpouštění kamenů léky
Látky, jako je ursodiol nebo chenodiol, u kterých bylo prokázáno, že rozpouštějí cholesterolové žlučníkové kameny, jsou dostupné v perorálních pilulkách. Tyto léky působí ředěním žluči, což umožňuje rozpouštění žlučníkových kamenů, ale pouze těch, které jsou z cholesterolu. Léky jsou dobře snášeny, ale léčba trvá roky a po jejím skončení se kameny mohou vytvořit znovu.
2. Rozbití kamenů rázovou vlnou
Zákrok se jmenuje mimotělní litotrypse rázovou vlnou (ECSWL). Ačkoli se nejčastěji používá k léčbě ledvinových kamenů, lze jej použít i na žlučníkové kameny. Cílem léčby je rozbít nebo fragmentovat žlučníkové kameny vysíláním rázových vln přes měkkou tkáň těla. Tato metoda je účinná pouze u solitárních žlučníkových kamenů, které mají průměr menší než 2 centimetry. Někdy se nepodaří vyloučit ze žlučníku rozbité kameny a musí se pak provést operace.
3. Rozpuštění kamenů pomocí injekce MTBE
Tato možnost nechirurgické léčby zahrnuje vstřikování rozpouštědla známého jako methyl terciární butyl ether (MTBE) do žlučníku, aby se rozpustily žlučníkové kameny. MTBE rychle rozpouští žlučníkové kameny – mohou se však vyskytnout závažné vedlejší účinky, jako je silná pálivá bolest.
4. Vytáhnutí kamenů pomocí endoskopické drenáže.
Endoskopická transpapilární léčba zahrnuje přístup k žlučovému kanálku pomocí kamery přes ústa a dolů do krku až do tenkého střeva. Poté se přes hadičku zavede drát do žlučníku. Je stočený, aby napodobil trajektorii žluči ven z tenkého střeva, což je stejný proces jako u zdravého žlučníku.
O tom, který z uvedených postupů bude pro vás nejlepší, se poraďte se svým lékařem. Vyberte si lékaře v renomované nemocnici ve velkém městě v Praze nebo Brně. Umíte-li cizí jazyky, můžete zkusit léčbu i v Německu nebo Rakousku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Re: Phytochi® - tradiční čínská medicína

Žlučníkové bylinky

Čekanka: podporuje tvorbu žluči a její vylučování, má i pročišťující účinky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Mochna nátržník: napomáhá vstřebávání tuků, snižuje hladinu cukru v krvi a působí též proti křečím žlučovodů a tlustého střeva.

Řepík: podporuje peristaltiku žlučových kamenů, navíc je též protizánětlivý a příznivě působí na krevní oběh.

Truskavec: napomáhá odstraňovat žlučníkový písek a předcházet tak tvorbě žlučníkových kamenů, pročišťuje žlučovody a má blahodárný vliv na celé žlučové ústrojí.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luba Šanderová.

Prosím, dá se testovacími proužky i zjistit původ močových kamenů?

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Odstranění žlučníkových kamenů přirozeným způsobem

U přirozeného odstranění žlučových kamenů je možné užívat vitamín C, který je důležitý pro svou vlastnost snižovat hladinu žlučového cholesterolu, čímž zmenšuje možnost vysrážení koncentrovaného cholesterolu do shluků, které jsou zárodkem kamenů. Vitamín C je nutné doplnit dalšími přípravky. Dobrou kombinací je užívání lipotropní (tuk metabolizující) kombinace, která obsahuje ostropestřec, cholin, inozitol a metionin, posiluje jaterní funkce a podporuje odtok tuků a žluče z jater a žlučového měchýře. Ostropestřec pozměňuje skladbu žluče a pomáhá tak bránit tvorbě žlučových kamenů a rozpouštět kameny již vytvořené. Cholin a inozitol (příbuzné s vitamíny skupiny B) a aminokyselina metionin se také účastní metabolismu tuků a cholesterolu. Posilují zároveň funkci jater a žlučníku. Metionin zvyšuje hodnoty taurinu, aminokyseliny, která zlepšuje tok žluče a pomáhá rozpouštět již existující žlučové kameny. Cholin a inozitol jsou životně důležité při tvorbě žlučové složky lecitinu (mnoho lecitinu může vysrážet žlučové kamínky).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINOVÉ KAMENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Koubek.

Dobrý den.Poraďte mi prosím.Byl jsem v nemocnici na drcení ledvinových kamenů ale stále se v ledvině něco drží.Četl jsem,že jsou dobré čaje na odbourávání kamínků.Nevím jaký čaj je vhodný a kde ho případně v Brně koupím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledvinové kameny jsou svízel a jejich odstranění, respektive rozpuštění přírodní cestou, není jednoduché. V minulosti se k tomu používalo pití citronové šťávy nebo jablečného octa, ale ukázalo se, že účinky nejsou dostatečné. Zrovna tak při konzumaci chřestu. Všechno toto je účinné, ale spíše jen jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů. V posledních letech se na rozpuštění ledvinových kamenů používá rostlina z oblasti Amazonie zvaná Chanca Piedra (Phyllanthus niruri). Dá se použít jako odvar (čaj), ale nejúčinnější je, když se užívá sušená drť z této rostliny. Recept na užívání je trochu komplikovaný, protože při jejím požití nesmí být v žaludku žádné jídlo. Užívá se 400 mg ráno na lačno, zapije se čistou neperlivou vodou a až za hodinu se může pozřít první jídlo - snídaně. Druhá dávka se užívá večer před spaním zase 400 mg, přičemž doba od posledního jídla nesmí být kratší než 2 hodiny. Jakmile se kámen v ledvině rozpustí, tak se užívá udržovací dávka 400 mg denně a to buď ráno nebo v noci. Pro udržovací terapii se hodí rovněž čaj z této rostliny namísto sušené drtě.
V České republice je rostlina k dostání jako drť v tobolkách, kde obsah jedné tobolky je 300 mg sušené rostliny. Abyste dosáhl potřebné dávky, tak můžete užít jeden a půl tobolky dvakrát denně s tím, že druhou tobolku otevřete a odsypete půlku obsahu. Nebo můžete užívat dvě celé tobolky ráno a jednu tobolku večer.
Zde je možné zakoupit tuto léčbu:
- tobolky: www.prozdravi.cz/cha…
- čaj: www.prozdravi.cz/cha…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinková poradna otec pleskač

Olej z máty peprné

Mátový olej, který obsahuje máta perná v malých dávkách, zvyšuje chuť k jídlu, dobře také účinkuje proti zvracení při nevolnosti a odstraňuje spasmy (křeče), zejména při kolikách žaludku a střev nebo žlučových cest. Olej z máty aktivizuje vylučovací funkce jater a slinivky a má také protizánětlivé účinky. Na žlučník působí olez z máty žlučotvorně, žlučopudně a utišuje bolesti žlučníku. Díky těmto vlastnostem je máta dobrým prostředkem na léčbu funkčních onemocnění žaludku, žlučových cest, žlučových kamenů, při chronické pankreatitidě, trávicích obtížích, nevolnostech, zvracení a průjmech.
Zde je recept na domácí výrobu oleje z máty peprné.

 

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Podrážděný žlučník

Žlučníku nesvědčí hodně tuků a smažená jídla. To vede k jeho přetěžování, podráždění a k tvorbě žlučových kamenů. Při podráždění žlučníku se vyskytuje bolest v pravém podžebří vystřelující do zad až k pravé lopatce, která může být spojena s plynatostí, nadýmáním, škytáním, říháním, průjmem, nauzeou i zvracením, někdy i teplotou.

Léky, které se užívají při léčbě onemocnění jater, žlučníku či žlučových cest, jsou léky, které ulevují od bolesti v podžebří a rozpouští žlučové kameny. Když užíváte léky na žlučník, vyvarujte se mastných, smažených a sladkých jídel.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Operace žlučníkových kamenů

Chirurgická léčba má několik možností, druhů operací a výkonů podle vážnosti aktuálního stavu. Patří mezi ně i neinvazivní drcení kamínků ultrazvukem – litotrypse. Pomocí laparoskopické cholecystektomie (LSCHCE) se lékař malými otvory přes stěnu břišní dostane ke kamínku; po zákroku nejsou patrné velké jizvy. Další možností je endoskopická retrográdní cholecystopankreatografie (ERCP). Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy a zvážení celkového stavu pacienta, případně při významném zhoršení jeho stavu.

Zde je videoukázka operace žlučových kamenů.

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Příčiny obstrukce žlučových cest

Nejčastější příčiny obstrukce žlučových cest:

  • sestupující žlučové kameny, které jsou nejčastější příčinou;
  • zánět žlučových cest;
  • úraz;
  • biliární striktura, což je abnormální zúžení vývodu;
  • cysty;
  • paraziti;
  • zvětšené lymfatické uzliny;
  • zánět slinivky břišní;
  • poranění související s operací žlučníku nebo jater;
  • nádory, které se dostaly do jater, žlučníku, slinivky břišní nebo žlučových cest;
  • infekce, včetně hepatitidy;
  • cirhóza nebo zjizvení jater;
  • těžké poškození jater;
  • choledochální cysta (přítomná u kojenců při narození).

Rizikové faktory:

  • v minulosti diagnostikované žlučové kameny;
  • Caroliho nemoc, vzácná porucha, která způsobuje rozšíření žlučovodů v játrech, což může způsobit tvorbu kamenů;
  • chronická pankreatitida;
  • rakovina slinivky;
  • poranění pravé části břicha;
  • obezita;
  • rychlé hubnutí;
  • stavy související s rozpadem červených krvinek, jako je srpkovitá anémie.

Zdroj: Jak pročistit žlučovody

Prevence

Zde je několik změn, které můžete provést, abyste snížili své šance na rozvoj biliární obstrukce:

  • Zvýšit množství vlákniny ve vaší stravě;
  • Snížit množství cukru a nasycených tuků ve vaší stravě. Tyto tuky a cukr mohou zvýšit pravděpodobnost žlučových kamenů;
  • Postupně odstranit nadváhu a hmotnost udržet na střední úrovni podle pohlaví, věku a výšky.

Zdroj: Jak pročistit žlučovody

Vznik kamenů

Přesná příčina tvorby žlučových kamenů není známá, ale k jejich vzniku může přispět několik faktorů, jako je strava s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem tuků, břišní chirurgické zákroky, zánětlivá onemocnění tlustého střeva a jiné poruchy zažívacího ústrojí. Rovněž obezita výrazně ovlivňuje tvorbu žlučových kamenů, stejně jako příliš rychlý váhový úbytek. Vliv může mít i dědičnost; mezi americkými domorodci má žlučové kameny téměř 70 procent žen starších třiceti let.

Žlučové kameny se tvoří tehdy, když žluč obsahuje vysoké koncentrace žlučových kyselin, cholesterolu, pigmentů a jiných látek. Žlučové kameny mohou být drobné nebo velké jako golfový míček; nemusejí vyvolávat žádné potíže, někdy však mohou zablokovat žlučovod a vyvolat intenzivní bolesti břicha vyžadující okamžité léčení.

Vyskytují se dva běžné typy žlučových kamenů:

  1. Kameny cholesterolové – jsou nejčastější a mají žlutohnědou barvu, jsou tvořeny převážně cholesterolem. Příčinou vzniku těchto kamenů je vedle genetické predispozice, věku jedince a dalších neovlivnitelných faktorů především nesprávná životospráva spojená s konzumací potravin s vysokým obsahem cholesterolu a naopak nedostatkem vlákniny, s absencí pohybu a obezitou. Značnou roli hraje i pohlaví, protože výskyt cholesterolových kamenů je spojen s ženskými pohlavními hormony (proto na žlučové kameny trpí častěji ženy). Stejně tak užívání hormonů (estrogen, progesteron) či jiných léků (hypolipidemika) představuje zvýšené riziko pro vznik těchto kamenů. Dalšími rizikovými faktory jsou i některá přidružená onemocnění, ať už různé choroby žlučníku či jater, tak třeba i cukrovka, cirhóza jater, cystická fibróza a podobně.
  2. Kameny pigmentové – mají hnědou či černou barvu, jsou složené hlavně z bilirubinu, vápníku a jeho solí. Jsou vzácnější a vyskytují se u pacientů s chronickými onemocněními žlučníku a jater (jaterní cirhóza, infekce žlučníku ze stagnace žluči, vrozené vady žlučových cest a další).

Zdroj: Žlučníkové kameny - odstranění bez operace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP