Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

RÝHY NA PALCI

OBSAH

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech se objevují tím více, čím jsme starší, a obecně nesvědčí o špatném zdraví ani o vážné zdravotní komplikaci. Ovšem svislé rýhy na nehtech mohou být zapříčiněny plísňovým onemocněním nehtů.

Zde se můžete podívat, jak vypadají svislé rýhy na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNÉ RÝHY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Pozníčková.

Můj nehet na palci u ruky mi cosi signalizuje,ale Morseovka to asi není :-)
Děkuji za odpověď Pozníčková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet je úplně zdravý a ornamentální linka je krásná. Nebojte se, tohle není příznak žádné nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podélné rýhy na nehtech

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cardová Dana.

Dobrý den, mám asi 2metrovou magnolii a potřebovala bych jí přeladit na jiné místo.Nechci ale o ní přijít a tak prosím o radu jak to udělat. Děkuji Cardová Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení magnólie není jednoduché. Přesazuje se na podzim, ale aby to rostlina přežila, tak je zapotřebí začít již na jaře, kdy se vykope kolem rostliny hluboká rýha. Vzdálenost rýhy je 12 cm na každý jeden centimetr průměru kmínku. Máte-li kmínek magnólie tlustý 5 cm, bude vzdálenost rýhy 60 cm kolem dokola. Hloubka rýhy je shodná, také 60 cm. V této době až do přesazení musíte vydatně a často zalévat! Rostlina si během léta vytvoří zátky na přeťatých kořenech a snáze tak snese přemístění. V nové lokalitě umístěte rostlinu stejně, to znamená co bylo na jih, musí být na jih i v novém místě. Na novém místě obložte kořeny organickým kompostem, ne čerstvým hnojem! A přihnojujte až za rok od přesazení. Stále i po přesazení vydatně zalévejte. Rostlina se bude zapamatovávat dlouho a nejspíše rok nepokvete.

Zdroj: diskuze Magnólie a mráz

Vodorovná rýha na nehtu

Podívejte se, jestli nemáte po celé šířce nehtového lůžka bílou rýhu. Bílé rýhy mohou poškodit buď všechny nehty, nebo jen jeden. Pokud jsou na více nehtech, vždy se objevují ve stejném místě. Bílé rýhy mohou signalizovat cukrovku, lupénku, Raynaudovu chorobu, nebo jen trauma. Rovněž beta-blokátory a léky užívané při chemoterapii mohou způsobit tyto rýhy. Někdy se mohou rozvíjet i v důsledku stárnutí. Nehty vyrostou asi o 1 mm za každých šest až deset dní, takže lékař může celkem snadno odhadnout, kdy problém začal.

Zdroj: Nemoci podle nehtů

Diskuze

V diskuzi MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

hrbolate nehty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel A. Králová.

Moje nehty mají rýhy od lůžka nahoru a jsou lámavé v těch rýhách, zkouším všechno možné a nedaří se mně to zlikvidovat.
Prosím poradí někdo co s tím

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Jak se zbavit podélných rýh na nehtech

Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty celkově oslabené, a trápí je tedy nejen nevzhledné rýhy, začněte užívat vhodné vitamíny a minerály.

Vroubkováním nehtů se obvykle projevuje nedostatek vitamínů B, D, vápníku, zinku nebo železa.

Z doplňků stravy se doporučuje například Biosil. Jedná se o unikátní komplex látek, který zakoupíte v lékárnách.

Podélné rýhy na nehtech pomůže vyřešit detoxikace organismu. Jestli je váš organismus zanesený, poznáte také dle zašedlé pokožky, únavy nebo zažívacích potíží, které mohou signalizovat například kvasinkovou infekci. Opět je zde namístě úprava jídelníčku spolu s kompletní očistou těla. Zařaďte do svého denního režimu více čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnné potraviny, jistě se to odrazí i v lepší kvalitě vašich nehtů.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ PROUŽKY U KONCE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,prosím o radu... Je mi 14 let a u konců nehtů na rukou mám takové červené proužky (na každém nehtu jeden) a nevím čím by to mohlo být,jestli to může být větším prokrvováním..
Nevím,zda to jde na fotce zřetelně vidět ale je to u konce nehtu,jakoby tmavší čárka.. Předem děkuji za odpověd. :)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klára.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co toto znamená bole tečky na nehtech,rýhy a jakoby na konci nehtů taková červená čárka mam to u každého nehtů přikládám foto a děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Objevila se mi nahnedla čára na palci u nehtu ruky. Bojím se že jde o melanom..?Může být příčinna i jiná? Nedostatek vitamínů? Používám léky na reflux. Na druhém palci mám taky náznak, ale čára je širší, ne tak hnědá, spíše taková bledsi. toho jsem si všimla včera.
Posílám foto. Dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá čára na nehtech rukou se nazývá melanonychie. Linky jsou hnědé nebo černé a obvykle vypadají jako pruh, který začíná ve spodní části nehtového lůžka a pokračuje nahoru.
Melanonychie se může objevit v jednom nehtu nebo několika.
Bez ohledu na příčinu nechte lékaře zkontrolovat vaší melanonychii, protože čáry mohou být známkou jiných zdravotních problémů.
Nejspíše půjde o melanocytární aktivaci. Jedná se o zvýšení produkce a ukládání melaninu ve vašem nehtu, ale ne o zvýšení počtu pigmentových buněk. Příčiny zahrnují trauma, nedostatek ve výživě a léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi NEHET NA PALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před asi rokem mi strhavali nehet na palci u nohy. Nehet dorostl,ale je asi 2x širší než ostatní nehty a není tak placatý jak o ostatní nehty, jakoby stlacuje palec a při doteku - což je třeba i botou pořád bolí. Copak s tím?? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehet na palci

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem ONYCHOMYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rambousková Květuše.

tuto nemoc mám již 3 měsíce na třech nehtech ruky a předtím jsem ji měla na palci nohy asi 3 roky. Léčím se na kožním odd. lakem Loceryl ale stále se to rozšiřuje. Mám použít chytrou houbu? Dále mám na palci druhé nohy zarostlý nehet se zánětem. Již 3x řezáno na chirurgii a nelustupuje to a stále se tvoří granulace. Prosím o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba plísně nehtů je zdlouhavá. Dlouho trvá, než se plísně zbavíte a pak se musí čekat až vyroste zdravý a silný nehet, který roste pomalu. Celé je to tak na rok až dva. Loceryl je velmi účinný lak na nehty proti plísni, doporučuji vytrvat a nenahrazovat ho. Nejistotu v léčbě a případné neúspěchy s ní konzultujte se svým lékařem, protože on zná nejlépe váš zdravotní stav a může podle toho měnit formu a intenzitu léčby. Když by se ukázalo, že Loceryl u vás nestačí, tak ještě existují pilulky na plíseň, které se potýkají a ničí plíseň zevnitř.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Onychomykóza

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku...

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.

Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.

Zdroj: diskuze Rýhy na jazyku, boláky

Diagnostika nemocí z jazyka

Na vyplazený jazyk diagnostik posvítí a následně hodnotí jeho povlak, rýhy, okraje jazyka, jeho suchost nebo vlhkost. Především výskyt povlaku a barva v určitých oblastech jazyka poukazují na některou poruchu daného orgánu. Normální jazyk by měl mít povlak tenký, bílý a lehce vlhký, nejtenčí na okrajích a na špičce jazyka, mírně tlustší ve středu a ještě o něco silnější na kořeni. Z jazyka lze poznat nerovnováhu v organismu, informuje nás o stavu fyzických orgánů v těle a celého těla. Na našem jazyku se nejvíce odráží stav naší nervové soustavy a našich vnitřních orgánů. Špička jazyka odpovídá srdci, část jazyka mezi špičkou a jeho středem plicím, střed jazyka odpovídá žaludku a slezině, strany jazyka poukazují na játra a žlučník, kořen na ledviny, tlusté a tenké střevo a močový měchýř.

Zdroj: Nemoci jazyka

Onemocnění zvané dna

Artritida je onemocnění, které nás může postihnout mnoha způsoby, ale většinou tím, že způsobuje chronickou bolest a zánět v kloubech těla. Dna je jedním z významných atributů artritidy a obvykle se vyskytuje na palci u nohy, ale může se rozšířit na kolena, lokty, zápěstí a kotníky. Statistiky ukazují, že muži mají větší sklon ke dně než ženy a úspěšná léčba závisí pouze na anamnéze pacienta, věku a aktuálním zdravotním stavu.

Dna je důsledkem nadměrné hladiny kyseliny močové v těle a závisí na odpadním produktu známého jako purin. Při dně ledviny vylučují kyselinu močovou v nedostatečném množství a vysoké hladiny této kyseliny pak vedou k tvorbě tvrdých krystalů, které se obvykle ukládají v kloubech a tkáních, což je hlavním důvodem zánětu. Dieta je základním nástrojem, kterým lze snížit dopady dny a je při ní třeba zcela vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů. Vysoce purinové potraviny zahrnují červené maso, alkohol, omáčky, potraviny s vysokým obsahem bílkovin, mořské plody atd.

Zdroj: Hořčice proti bolesti při záchvatu dny

Jak může poznat dnu sám nemocný

Typický pacient trpící dnou je obézní, léčí se s vysokým krevním tlakem, má cukrovku, zvýšený cholesterol a ostatní tuky. Dna se vyskytuje dvakrát častěji u mužů než u žen, pravděpodobnost výskytu onemocnění stoupá s věkem. První záchvat se u muže obvykle objeví mezi 40.–50. rokem života, u ženy až po menopauze. Výskyt dny v populaci se neustále zvyšuje, což může mít souvislost s nevhodnými stravovacími návyky a zvýšenou spotřebou alkoholu. Právě proto byla v minulosti nazývána nemoc králů či bohatých.

Příznaky onemocnění se liší podle jednotlivých fází onemocnění:

  • Asymptomatická hyperurikémie – v této fázi nemoci nepociťuje nemocný žádné potíže. Hodnoty kyseliny močové v krvi jsou však zvýšené.
  • Akutní záchvat dny – jeho nástup je velmi rychlý. Většinou se projeví na palci u nohy. Ten je napuchlý, červený a velmi bolestivý. Kůže na něm je lesklá a napjatá. Pacient často trpí zimnicemi a zvýšenou teplotou.
  • Interkritické období – tato fáze následuje po akutním záchvatu dny. Pacient nepozoruje žádné obtíže a cítí se vyléčen. Toto období může trvat 6 měsíců až dva roky.
  • Chronická tofózní dna – projevuje se ukládáním krystalů kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky. Postupně dochází k degeneraci kloubu, pacient trpí bolestmi.

Zdroj: Jak se pozná dna

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Nemoc dna – příznaky

Pro dnu jsou charakteristické dnavé záchvaty. Záchvat dny se ohlašuje prudkou bolestí, začínající většinou v zadním kloubu na palci u nohy. Obvykle vzniká nad ránem, ale může k tomu dojít kdykoliv během dne. Postižený kloub oteče a nesnese na sobě jakýkoli dotek – i přikrytí lehkou přikrývkou působí pacientovi téměř nesnesitelná muka! Bolest rovněž omezuje pacienta v pohybu. Po 5–7 dnech záchvat sám pomalu ustoupí. Jestliže jsou podána nesteroidní antirevmatika, je úleva prakticky okamžitá a pacient se brzy začne cítit dobře.

Rozlišují se dvě formy dny: akutní a chronická

Akutní dna – je pro ni typický náhlý vznik nad ránem nebo v noci, postihuje hlavně kloub na noze se všemi výše uvedenými příznaky, kloub je oteklý, lesklý a červený, přes den bolest ustupuje, aby se večer opět zhoršila.

Chronická dna – deformace kloubů na prstech rukou a nohou, ale také na zápěstí nebo na loktech, omezená pohyblivost kloubů, vznik tuhých nebolestivých podkožních uzlů (pokud vyhřeznou ven, vytéká z nich bílá kašovitá hmota), tyto uzly najdeme nejčastěji v okolí kloubů, v ušních chrupavkách, na noze nebo ve šlachách.

Krystalky kyseliny močové se vlivem gravitace usazují především v dolní části těla. Mají ostré hrany, takže se zabodávají do kloubního vaziva a působí silné bolesti.

Dnou trpěly i mnohé známé osobnosti – od Charlese Darwina, Olivera Cromwella, Isaaca Newtona až po Ludvíka XIV. nebo Paracelsa. Tato „královna chorob“ děsila a dodnes děsí nemocné především deformacemi prstů a velkými bolestmi.

Zdroj: Dna - příznaky

Nemoci podle jazyka

Normální barva jazyka je zdravě narůžovělá a bez povlaku nebo s velmi mírným povlakem, dále bez jakýchkoliv pupínků, bradaviček a rýh. Povlak na jazyku se objevuje při různých infekčních onemocněních a při poruše orgánů žaludečně-střevního traktu, na jazyku se mohou objevovat také jiné typy změn, a to bradavičky, rýhy a podobně.

Druhy barev, povlaků a tvarů jazyka:

  • Bezkrevný bledý jazyk značí chudokrevnost nebo náhlou vyčerpanost, problémy s častým nachlazením, slabými ledvinami nebo nadledvinkami, případně problémy s klouby.
  • Tmavě červený jazyk naznačuje zamoření orgánů jedy, infekční onemocnění, poruchy ledvin, zápal plic, také může ukazovat na pozdní fázi horečky.
  • Červený jazyk je charakteristický u nedokrevnosti orgánů, u horečky, při promoření jedy, při těžkém zápalu plic a infekčním onemocnění, u bolestivých zánětů kloubů, podrážděných střev a alergií.
  • Fialový jazyk může značit stagnaci krve, krevního oběhu a špatnou cirkulaci životní energie, která se často vyskytuje při premenstruačním syndromu a únavových syndromech.
  • Zažloutnutí v zadní časti jazyka je jedním z příznaků žloutenky nebo plísňové či bakteriální infekce v ústech.
  • Mapovitý jazyk je příznakem chronického onemocnění žaludečního a střevního traktu či psychických poruch.
  • Černý povlak se vyskytuje u těžkých funkčních poruch trávicího traktu. Někdy může signalizovat nadměrnou konzumaci kávy nebo nadměrné kouření.
  • Bílý povlak je charakteristický u špatné činnost žaludečně-střevního traktu.
  • Hustý bílý povlak naznačuje problém se zadržováním jídla a pomalé trávení.
  • Lepkavý bílý povlak ukazuje na nadbytek hlenu.
  • Plný, povadlý a měkký jazyk s otisky zubů ukazuje na slabé trávení, povrchní zánět sliznic, který se projevuje sekretem s příměsí hlenu, nebo těžké a bolavé končetiny.
  • Jazyk s červenou špičkou ukazuje na stres, problémy krevního oběhu a někdy i srdeční problémy.
  • Trnitý jazyk se spoustou malých červených hrbolků může ukazovat na vnitřní teplo, toto často souvisí se zánětem jater nebo střev, ale může být i důsledkem nedostatku vitamínu B.
  • Neustále se chvějící jazyk nebo jeho vychýlení na jednu stranu může signalizovat nerovnováhu jater způsobenou například přemírou stresu, alkoholu nebo sladkého jídla anebo přebytkem povrchního zánětu sliznic a hlenu.

Zdroj: Nemoci jazyka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP