Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

S OPAREM DO SAUNY

OBSAH

S oparem do sauny

Nechoďte do veřejné sauny, pokud máte jakýkoli zdravotní problém infekčního charakteru, ať už dermatologický (opar, mykóza atd.), oční (zánět spojivek), gastrointestinální, respirační nebo urogenitální.

Nesdílejte také příbory, ručníky ani jiné předměty osobní hygieny. Virus se nepřenáší vodou, není to pro něj vhodné prostředí, takže pokud máte opar, můžete i nadále chodit do bazénu.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Diskuze

V diskuzi VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Dobrý den taky trpím vnitřním pásovým oparem lékaři mě posílali ,že prý nic takového neexistuje Paní Věro napište mi prosím!Která lékařka Vám to diagnostikovala, rád bych se s ní taky domluvil!!Čekám na odpověd!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

S pásovým oparem do sauny

Pásový opar je následné stádium planých neštovic, které většina prodělá v ranném věku. Osoba vystavená kontaktu s pacientem s pásovým oparem nedostane tento druh herpesu, ale mohla by dostat plané neštovice, pokud je ještě neprodělala. Virus je přítomen v místě vyrážky a je nakažlivý až týden po objevení se lézí (puchýřků). V této době by se neměla používat veřejná sauna.

Může se koupat s pásovým oparem?

Jedním z hlavních omylů je, že pacient s planými neštovicemi a pásovým oparem by se neměl koupat. Tak to není. Měl by to dělat každý den, abyste se zchladili, protože koupání snižuje svědění pokožky. Použití mentolového pudru napomůže ke zmírnění pálení nebo svědění po koupeli.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Diskuze

V diskuzi JAK NA ČERVOTOČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paolo.

Mám menší skříňku, napadenou červotočem. Vzal jsem ji na dvě hodiny do sauny a vypádá to, že bude od těch potvor klid.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Pořídila jsem si dřevěnou komodu z tmavého dubu, a zjistila jsem že je zezadu napadena červotočem . prosím o radu jak postupovat ,a čím.

Zdroj: diskuze Jak na červotoče

Jak rychle vysušit opar?

Potření alkoholem a peroxidem vodíku může pomoci vysušit bolák a urychlit hojení oparu. Pokud však způsobuje větší bolest nebo podráždění, musíte jej přestat používat. S nepohodlím mohou pomoci lokální nebo perorální anestetické léky, které lze zakoupit v obchodech.

Nejúčinnější terapie na opar na rtu je včasná aplikace antivirové masti na postižené místo. Včasnou aplikací se myslí v řádech hodin po prvních příznacích, i těch pocitových. Čím dříve se antivirotikum aplikuje, tím je efektivnější. Pozdější začátek léčby zapříčiní, že léčba již není příliš účinná a opar proběhne ve všech fázích v obvyklém čase.

Podobně to platí i pro pásový opar, kde je vhodnější použít systémová antivirotika ve formě tablet. Acyclovir, valacyclovir a famciclovir jsou dostupné pro počáteční léčbu pásového oparu a jsou preferovanými antivirotiky pro infekci pásovým oparem. Léčba je nejúčinnější do 72 hodin od nástupu příznaků.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Dobrý den, chtěla bych poradit co s bolavýma patama. Začnu od začátku, před asi 3 lety jsem dostala pásový opar na lýtku a stehně ze zadní strany. Od té doby mě začaly jakoby úplně řezavé bolesti od achylovky do paty, nevím jestli by to mohlo mít nějakou souvislost, patní ostruhy tam nejsou ( potvrzeno rentgenem ). Dodnes mám bolesti ( řezavé už nejsou ) pat, někdy až nesnesitelné než se rozejdu, po chvíly to trochu poleví, ale stejně ty bolesti jsou, takže chodím jako důchodce, přesto ještě nejsem.
Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zastavte se na neurologii a nechte si vyšetřit nervy na noze. Tyto komplikace může způsobovat uskřinutý nerv, který byl vyprovokován pásovým oparem. Jednoduchá operace pak zajistí úlevu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Dráždí sauna pokožku

Sauny nemusí být ideální pro lidi s citlivou pletí.

Sauna může způsobit nepříjemné pocity pro osoby s citlivou pokožkou. Kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka, mohou být také drážděny saunováním, takže pokud máte některou z nich, je nejlepší se před vyzkoušením sauny poradit se svým dermatologem.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB, SEŽERE VÁS ZA ŽIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel nepomohlo. Svrab sice nepřežije teploty nad 50 stupňů celsia, ale termoregulace vaší pokožky nedovolí její ohřátí na více než 40°C a to svrab nezabije, protože přežívá hluboko v kůži. Když se pokožka prohřeje na více než 40°C, tak dochází ke kolapsu a smrti. Takže v tomto případě by svrab přežil o něco déle než vy. Sauna opravdu na vyléčení svrabu nestačí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Časové fáze vývoje oparu

Herpes simplex (opar na rtu, genitální opar)

Průměrná inkubační doba pro počáteční herpetickou infekci je 4 dny (rozmezí 2 až 12) po expozici. Vezikuly se zlomí a zanechají bolestivé vředy, které se mohou hojit dva až čtyři týdny po počáteční herpetické infekci. Pociťování těchto příznaků se označuje jako první „vypuknutí“ herpesu nebo epizoda.

Virus zůstává nadále v těle a čeká na další vzplanutí. Budoucí opary (léze) pak obvykle trvají týden až 10 dní. Nejčastěji se vyskytují na rtech, jazyku, patře úst nebo dásních. Prvními příznaky bývá bolestivost místa s budoucím oparem. Vředy se nejprve objevují jako puchýře naplněné tekutinou, které prasknou po dni nebo 2.

Doba nakažlivosti: od erupce oparu až po vznik krusty.

Herpes zoster (pásový opar)

Herpes zoster je infekce, která vzniká, když se virus planých neštovic varicella-zoster reaktivuje ze svého latentního stavu v zadním dorzálním kořenovém ganglionu. Symptomy obvykle začínají bolestí podél postiženého dermatomu, po které během 2 až 3 dnů následuje vezikulární erupce, která je obvykle vizuálním důkazem pásového oparu. Někde mezi jedním až pěti dny po brnění nebo pálení na kůži se objeví červená vyrážka. O několik dní později se vyrážka změní na puchýře naplněné tekutinou. Přibližně jeden týden až 10 dní poté puchýře zaschnou a vytvoří se na nich krusta. O pár týdnů později se strupy uvolní.

Doba nakažlivosti: od erupce pásového oparu až po vznik krusty.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

To je zajímavý já mám to samé nejdříve jsem měl křupani a lupani v uších asi tak 3-4 měsíce tak jsem zasel na ORL A také vše měření ok . kontrola vše v pořádku za 5 hodin na to mi začalo pískat v levém uchu a je tak trochu zalehne .co s tím se dá dělat než jít do sauny ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změnit ordinaci ORL a zkusit vyšetření znovu s jiným lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Saunování s plavkami nebo bez

Vydáte-li se poprvé do sauny, nebojte se informovat u školeného personálu o konkrétních pravidlech saunování v daném wellness centru. Každý podnik má svůj vlastní „kodex saunování“, kterým byste se měli řídit. V ideálním případě by měli návštěvníci do sauny chodit nazí, z mravních důvodů se však ve většině středisek doporučuje ručník, prostěradlo nebo plavky (zde jsou doporučení kontroverzní; jedni tvrdí, že s plavkami do sauny můžete bez problémů, jiní upozorňují na možné vyrážky způsobené oděvem, jenž může pokožku dráždit). Pravdou je, že by kůže měla v sauně volně dýchat, proto je ideální zakrýt intimní partie třeba ručníkem a nerušeně relaxovat.

Zdroj: Saunování

Poradna

V naší poradně s názvem POMÁHÁ SAUNA PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na dotaz zda-li sauna pomáhá proti vráskám, tak je zde jednoduchá odpověď - NEPOMÁHÁ. Nicméně saunování vlivem prohřátí extrémní teplotou a pak následné rychlé schlazení funguje jako taková cévní gymnastika a díky ní se rychleji prokrví svalstvo, které tím i nabyde na objemu a může pak vyplnit - vytáhnout ochablou kůži a na ní vzniklé vrásky opticky zredukovat. Pro tento efekt je ale nesmírně důležitý pravidelný příjem tekutin během saunování a to každých 20 minut 250 ml vody. To proto, aby se měly svaly čím naplnit a zároveň zbylo ještě dostatek vody pro tvorbu potu, který neodlučitelně k saunování patří. Saunování je všeobecně prospěšné pro trénování výdrže organizmu v extrémních podmínkách a proto jej vřele doporučuji jako anti-aging proceduru.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Javurek.

Podle mě pomáhá a nejen proti vráskám, ale je prospěšná v mnohem více směrech. Já jsem si pořídila před asi půl rokem takovou www.eshopsulc.cz/inf… a od té doby jsem zhubla 7 kilo :) Takže sauny určitě doporučuji!

Zdroj: diskuze Pomáhá sauna proti vráskám

Saunování při nachlazení

Do sauny bychom měli chodit jen tehdy, když jsme zdraví a v kondici. V léčení horečky nebo chřipky nám nepomůže, a ještě bychom nakazili ostatní.

Zdroj: Saunování

Poradna

V naší poradně s názvem INFRASAUNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvík.

Léčím se s vyšším tlakem a jsem 12 let po operaci refluxu, který se u mne opět projevuje.
Bude mi letos 80 lůet, jsem soběstačný a snažím se udržovat v kondici.
Je pro mne infrasauna kterou mám doma vhodná?
Navštěvuji občasd i saunu ppři plaveckém bazénu , páru.
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravidelné používání infračervené sauny při nízké teplotě může pomoci při prevenci a léčbě geriatrické křehkosti. Kromě úspěšného snížení klinické geriatrické křehkosti bylo objeveno mnoho dalších zjištění týkajících se zdraví srdce, cukrovky a degenerativních stavů mozku.
Volte teplotu v rozmezí od 50 do 60°C a vydržte 15 minut. Po saunování zaujměte polohu na zádech a zabalte se na 30 minut do přikrývek. Ujistěte se, že jste se před, během a po saunování dobře napil čisté vody. Při vstupu a výstupu ze sauny by měla být přítomna další tělesně zdatná osoba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infrasauna

Přenos

Jedinci zasažení pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, vyhnout se kontaktu s těhotnými ženami a novorozenci. Kožní projevy pásového oparu tedy mohou být zdrojem infekce pro okolí, i když riziko je výrazně menší než u osob s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strýček Jedlička.

"Pot z tradičních saun obsahoval asi 97 % vody a 3 % toxinů. Infračervené sauny produkovaly pot, který obsahoval pouze 80–85 % vody. Zbývajících 15–20 % tvořily těžké kovy, kyselina sírová, sodík, amoniak, kyselina močová a toxiny rozpustné v tucích."

:-) :-) :-)
Kondenzát?
Kdepak asi soudruzi udělali chybu?
Možná v nepřesnosti překladu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sauna a rakovina prostaty

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Sauna na svrab? Jedině nějaká soukromá sauna. Svrab spadá mezi nakažlivé choroby a na nemocného se vztahuje povinnost předcházet šíření nákazy. Takže návštěva veřejných míst, jako jsou bazény, sauny nebo solária jsou zakázána. Jinak zvýšená teplota kůže a podkoží vlivem saunování by mohla podpořit léčbu proti svrabu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

-samozrejme sukromna sauna. Svrab neznasa teplotu viac ako 60C, tak som si myslela ze tam posediet 10-15 nim pri teplote 60az 70C ...Tak ze to solarium/vertikalne je najlepsie? tam nie je taka vysoka teplota.
dakujem!

Zdroj: diskuze Svrab

Červené skvrny po saunování

Parní sauny a finské sauny mají často teplotu 90 až 110 °C. Vysoká teplota zvýšuje vnitřní teplotu pokožky, což způsobí rozšíření kapilár, a to zrychlí krevní oběh. Zrychlení krevního oběhu a rozšíření kapilár má za následek vznik červených a zarudlých fleků u většiny typů pleti. Toto platí pro většinu lidí, ale existují i lidé se suchou a citlivou pletí, kteří mají často tenkou pokožku, jenž jim poskytuje méně ochrany, a proto jsou lidé s tímto typem pleti nejčastěji postiženy popraskáním kapilár vlivem vysokých teplot. Běžné příčiny popraskaných kapilár jsou: vysoké teploty, jako jsou sauny, jacuzzi a další zdroje tepla z okolního prostředí. Popraskané kapiláry po saunování neudrží krev, která se vylije do okolního podkoží a vytvoří tam červené fleky (mramorová kůže). Tyto příznaky se nijak neléčí, odezní samy do jednoho měsíce. Pokud tímto problémem trpíte, tak raději zvolte jiný způsob prohřívání, například infrasaunu.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že máte asi tekutinu ve středním uchu. Babská rada na to radí jít do sauny a do vyčerpání tam cyklit intenzívní zahřátí a důkladné schlazení, alespoň 5 krát. Při posledních opakovaních se uvolní Eustachova trubice, která odvede přebytečný obsah z ucha ven.
Konveční rada je, najít jiné ORL a zkusit najít přesnou příčinu zalehlého ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Léčba

Když puchýře schnou, doporučuje se užívání dezinfekčních mastí, které hubí antiseptické patogeny. Pro léčbu oparu ucha se používá antivirová léčba, která by měla být zahájena nejpozději do 72 hodin po objevení kožních příznaků. Antivirové krémy zastavují růst a množení viru herpes a vedou ke zlepšení kožních projevů.

Na bolesti způsobené pásovým oparem se užívají analgetika, antidepresiva nebo léky na epilepsii. Na herpetický ekzém pomáhají tricyklická antidepresiva.

Zdroj: Herpes v uchu

Sauna Praha 10

Café Sauna v Praze 10 Záběhlicích 1728/75, přímo proti vjezdu do tenisového areálu Hamr-Záběhlice, poskytuje komplexní péči o tělo i ducha. V rodinném prostředí veřejné CAFÉ SAUNY zrelaxujete a v nové sauně o rozměrech 3,2 x 3 m se můžete pořádně vypotit. Vyhřáté svaly pak zchladíte v prostorné ochlazovně, kde můžete relaxovat na pohodlných lehátkách a v příjemném interiéru odpočívárny a na chvilku se pokusit zastavit čas! Po procitnutí, kdy z těla odplavíte škodlivé látky a ze své mysli únavový syndrom s negativním myšlením, budete plni sil a elánu. Z vaší tváře pak bude zářit pohodový úsměv. Pak můžete ještě prožít další chvíle pohody v Café baru s nabídkou dobrot z domácích receptur.

Otevřeno denně od 17.00–23.00 hodin.

Jednoznačně nejlevnější saunování v Praze! Osoba 250 Kč, děti do 15 let 150 Kč, děti do 10 let zdarma. Vstup do sauny není omezen časem. Není nutná rezervace předem.

Zdroj: Saunování

Mám hemoroidy, můžu do sauny?

V sauně jsou velmi vysoké teploty. Rozšiřují se cévy, zvyšuje krevní tlak a následně tlak v cévní stěně. Zvyšuje se průtok krve, ale odtok krve není zesílen, ten zůstává stejný nebo se zhoršuje. Proto může dojít ke zvětšení uzlů či k ruptuře a následnému krvácení.

Lékaři ani během remise saunování u těchto pacientů nedoporučují, jelikož právě saunováním se může zhoršit jejich relativně dobrý stav. Jedním z hlavních faktorů, které vedou k těmto závěrům, je zvýšení krevního tlaku ve stěnách cév. Hrozí zde, jak již bylo popsáno, krvácení a prolaps, což může vést až k chirurgické intervenci.

Když už do sauny půjdete, tak dodržujte tyto zásady:

  • Nesedejte si na horní lavice, zde se hromadí teplo. Sedněte si na spodní lavici.
  • Nepijte před návštěvou sauny v žádném případě alkohol. Alkohol v kombinaci s vysokými teplotami zvyšuje tok krve do konečníku.
  • V sauně si nehrajte na hrdiny s dlouhou výdrží, pobuďte v ní krátce, cca 5 minut. Je to v zájmu vašeho zdraví.
  • Pokud máte nepříjemný pocit v podbřišku a okolí konečníku, okamžitě saunu opusťte a vyhledejte lékaře.
  • Pokud budete v sauně pobývat delší dobu, tak si s sebou vezměte lavor s chladnou vodou s odvarem z heřmánku, kopřivy a dubové kůry. Tím alespoň trochu zabráníte tlaku v oblasti hemoroidů.

Léčebné účinky sauny na hemoroidy nebyly prokázány.

Zdroj: Hemeroidy a sauna

Ionizátor do sauny

Tento přístroj slouží k čištění a zlepšení kvality vzduchu v infrasauně. Ionizátor obohatí vzduch velkým množstvím záporně nabitých iontů (aniontů). Takovýto vzduch obohacený anionty připomíná vzduch ve vysokých horách nebo u moře či svěží a vyčištěný vzduch po bouřce. Ionizátor kyslíku zbaví znečištěný vzduch tabákového kouře, prachu, pylu květin a dalších nečistot. Infrasauna je tak ideálním přístrojem pro osoby, které trpí alergiemi, astmatickými potížemi a sennou rýmou.

Zdroj: Ionizátor

Příčiny pásového oparu

Mezi nejčastější příčinu pásového oparu patří virus způsobující plané neštovice. Tento virus „spí“ v lidském těle a k jeho probuzení stačí nějaká stresová situace, onemocnění nebo pouhá vyrážka. Po opětovném aktivování viru dochází právě k tvorbě pásového oparu. Je téměř jisté, že se pásovým oparem nemůžete nakazit od někoho jiného, existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že by pacient s vyrážkou šířil virus na jiné osoby, možná jen na ty jedince, kteří neprodělali neštovice nebo nedostali dávku vakcíny proti planým neštovicím.

Zdroj: Co je to pásový opar

Četnost saunování

Je zdravé saunovat každý den?

Optimální využití sauny pro zdraví, bez rizika dehydratace a úpalu je třikrát nebo čtyřikrát během týdne, vždy jedním nebo dvěma sezeními. Zdravé je také strávit v sauně každý den 10-15 minut, je to skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Pokud chodíte denně, omezte čas v sauně a držte se pouze jednoho sezení. Vyvarujte se pobytu v sauně déle než 30 minut.

Zdroj: Fleky na těle po sauně


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP