Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ŠTÍPÁNÍ RTŮ

OBSAH

Bradavice

Bradavice jsou nezhoubné novotvary, které jsou způsobovány viry. Bradavice mají různé tvary, různé velikosti i různé barvy. Nejčastěji se vyskytují na kůži, konkrétně na kůži nohou a rukou, ale i na jiných částech těla. Někdy mohou být bolestivé (obvykle však nebývají), někdy se mohou projevovat svěděním.

Bradavice vyvolává lidský kožní virus papilomavirus (HPV). Papilomaviry se u lidí běžně objevují a většina z nich nezpůsobuje žádné onemocnění. Naproti tomu může být tento virus původcem závažných chorob, například rakoviny děložního čípku. Papilomavirus lze přenést dotekem, rovněž může proniknout do podkoží přes drobné poranění. Inkubační doba bradavic je individuální: od několika týdnů přes několik měsíců až po několik let. Bradavice prý sama do dvou let zmizí, ale po celou tuto dobu můžete kohokoli nakazit, tudíž byste neměli navštěvovat bazény, koupaliště a podobně. Bradavicemi se většinou infikuje člověk, který má oslabenou imunitu nebo který není v úplné psychické pohodě. Proto jestli se chcete zbavit bradavic dříve než až za 2 roky, podpořte v prvé řadě svou imunitu: upravte svůj jídelníček, mějte stravu bohatou na vitamíny, užívejte třapatku nachovou (Echinacea purpurea), případně jiné doplňky stravy, jež mají pozitivní vliv na imunitní systém.

Zde můžete vidět, jak vypadají bradavice.

Pokud bradavici objevíte, v nejlepším případě byste měli jít ke kožnímu lékaři, který stanoví vhodnou léčbu. Bradavice se nejčastěji léčí následujícími způsoby: zmrazením, leptáním koncentrátem kyselin, vyškrábnutím ostrou lžičkou, chirurgicky. Doba rekonvalescence je různá, například po zmrazení bradavice se neudává žádná doba rekonvalescence (někdy se může objevit pouze jemné štípání), můžete tedy fungovat ihned. Vždy však záleží na stavu pacienta a na doporučení lékaře.

Zdroj: Bradavice na obličeji a krku

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Štípání jazyka

Štípání jazyka může souviset s otravou těžkými kovy, epilepsií nebo mozkovou mrtvicí.

Příčiny

Otrava těžkými kovy: Příkladem může být otrava olovem a otrava rtutí. Průvodním příznakem je mimo jiné i štípání jazyka.

Epilepsie: Štípání jazyka může být součástí aury, což je stav předcházející epileptickému záchvatu. Aura je u každého jedince jiná a může kromě štípání jazyka zahrnovat velké množství dalších smyslových vjemů včetně čichových, zrakových a sluchových.

Mozková mrtvice: Mrtvice může způsobovat poruchy citlivosti jednotlivých částí těla včetně jazyka. Poruchy citlivosti mohou zahrnovat i štípání jazyka, které může být spojené s poruchami řeči, hybnosti nebo citlivosti dalších částí těla. Takový stav je okamžitým důvodem k návštěvě lékaře, a to i když popsané obtíže rychle vymizí. V takovém případě totiž může jít o situaci známou jako TIA (tranzitorní ischemická ataka), která může být následována rozsáhlou mozkovou mrtvicí.

Léčba

Léčba je vždy individuální, záleží na primárním onemocnění. Výše uvedené stavy jsou život ohrožující a vyžadují rychlý lékařský zásah.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi LÉKAŘI NEVĚDÍ ,CO MI JE.... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Už 2 měsíce mám červený flek mezi prsama ,Někdy to dost pálí Strašně se potím, únava,malátnost. Stále bolest v krku, štípání za osmičkama. Tak mi vytrhli 2 osmečky naráz.Po šesti týdnech ještě horší. Přidalo se brnění do rukou, nohou, bolest zubů, ztuhlost šíje,ztuhlost žvýkacích svalů, štípání u kořene jazyka.Může to být pásový opar, na to mi nikdo odběr nevzal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékaři nevědí ,co mi je....

Recenze

Příspěvky uživatelů, kteří sdílejí své zkušenosti s tímto přípravkem:

  • Poprvé jsem se namazal jen jednou dávkou přípravku Infectoscab a nepomohlo to. Podruhé jsem tedy postupoval následovně: nejdříve jsem se namazal první dávkou Infectoscabu a nechal ji působit přesně podle předpisu 8 hodin přes noc. Ale zase to nepomohlo. Takže jsem vyzkoušel toto: dal jsem si saunu, první den mě nic nesvědilo, ale následovně se to rozmohlo ještě více. Nevím, zda to bylo saunou. Tak jsem se ráno pořádně umyl tuhým mýdlem a natřel si pomocí žínky celé tělo octem. Šíleně to páchne, a zpočátku na kůži nic necítíte, jen občas štípání tam, kde jsou pupínky. Po 15 minutách ale přišlo peklo – neskutečné svědění a štípání, celá kůže opuchlá. Okamžitě jsem šel do sprchy a umyl celé tělo mýdlem. Přesto kůže zůstala zduřená, tak jsem se namazal normálním krémem a za půl hodiny bylo vše ok. Celý den mě pak nic nesvědilo! Neskutečná úleva po týdnu probdělých nocí, kdy jsem se musel nonstop škrábat! Večer jsem ještě použil jednu dávku Infectoscabu a nechal 24 hodin působit.
  • Je nutné vyměňovat ložní prádlo a vše oblečení a prát a dezinfikovat. Spát na jiné posteli, než se spí normálně.
  • Po 24 hodinách působení se umýt a mazat se několikrát denně krémem – na velmi suchou, svědivou a podrážděnou pokožku od Neutrogena. Před aplikací Infectoscabu je nutné zastřihnou hodně nehty.
  • Používat napařovací žehličku. Propařovat s ní pravidelně všechno prádlo, polštář, polštářky, postele, sedáky na židlích, polštáře na gauči a křeslech, prostě vše, co propařit jde.
  • 2x týdně chodit do páry a zůstat tam, co nejdéle to jde. Prát každý den a žehlit pomocí propařování.

Zdroj: Infectoscab bez receptu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

to věčné ošívání a poposedávání už bylo podezřelé i kolegyni a ta dobře věděla jak mi poradit.koupila jsem si hemostop gel max a už sedím v klidu.žádné pálení štípání.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Depigmentace vitiliga

Depigmentace může být doporučena pro dospělé, kteří mají vitiligo na více než 50% jejich těla.

Během depigmentace se na normální pokožku natírá pleťová voda, aby se vybělil zbývající pigment a aby měla stejnou barvu jako depigmentovaná (bílá) pokožka. Používá se lék na bázi hydrochinonu, který se musí aplikovat nepřetržitě, aby se zabránilo opětovnému pigmentování kůže.

Hydrochinon může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • zarudnutí;
  • svědění;
  • štípání.

Depigmentace je obvykle trvalá a zanechává pokožku bez ochrany před sluncem. Po ukončení léčby může dojít k návratu barvy a nová barva kůže se může lišit od vaší původní barvy. Aplikace depigmentačních ošetření na jednu oblast kůže může někdy způsobit ztrátu pigmentace na kůži i na jiných neošetřovaných částech těla.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÉ POCENÍ,BEZ PŘÍČINY?JDU DO ČTVRTÝCH ANTIBIOTIK. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane léčiteli Cempírku,dodal jste mě odvahu,dnes jsem začala brát Furolin 100 mg tablety,mám využité dvě tablety po 6 hodinách a mám silné a nepříjemné pálení,štípání palčivost jazyka.Koupila jsem si Pantenol na cucání,trochu to zabírá na cvíli.Nevím co bude.Bojím se,abych si neublížila .poraďte prosím.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že jste v péči lékaře, a že respektujete léčbu antibiotiky. Nepoužívejte panthenol společně s Furolinem, protože to může zesilovat nežádoucí účinky. Nepřidávejte si sama žádné doplňky stravy během léčby, protože to tím jen komplikujete a oddalujete své vyléčení. Vydržte v léčbě do sjednané kontroly. Pokud byste nemohla vydržet ono nepříjemné pálení, štípání palčivost jazyka, tak kontaktujte svého lékaře dříve, je možné, že jste alergická na některou složku Furolinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlé pocení,bez příčiny?

Použití rukavice na celulitidu

Na trhu je celá řada rukavic, které jsou vhodné na celulitidu. Zde si je můžete prohlédnout.

Masáž proti celulitidě se provádí nejčastěji na hýždích a stehnech za účelem vypuzení lymfatické tekutiny z fibrotického (zvláknělého) podkoží. Vychází v podstatě z lymfatické masáže, ale je navíc obohacena o speciální anticelulitidové hmaty. Při této masáži jde o středně silné hlazení, jen někdy vzniká pocit štípání.

Masáž pomocí masážní rukavice provádějte tak, že budete roztírat krém proti celulitidě v kruzích proti směru hodinových ručiček. Přípravky proti celulitidě většinou obsahují přídavek z mořských řas, neboť obsahují aminokyseliny, minerální soli a vitaminy, které účinně pohlcují škodlivé produkty metabolismu. Nelze však očekávat, že si natřete krémem postižené partie a rázem bude po problému. Tyto přípravky mohou prospět pouze v kombinaci se všemi postupy, jako je jídelníček, cvičení, masáže.

Zdroj: Masážní rukavice na celulitidu

Diskuze

V diskuzi REVALID KAPSLE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peta.

Také jsem dříve mývala často mykózu, používala jsem na to canesten. Dříve mi zabíral, ale potom už nic a mykóza se mi neustále vracela. Také mi vadilo, jak vytíkal ven. Poté jsem vyzkoušela také Maldion-jak píše Renča, doporučila mi ho kamarádka. K doktorce se mi chodit nechtělo, chtěla jsem to vyzkoušet vyléčit doma. A podařilo se. Svědění, pálení, štípání mě přestalo. Ulevila jsem si a od té doby mám od mykózy pokoj :).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Revalid kapsle diskuze

Postup

Jak mám použít Gentamicin do nosu?

Vyčistěte konvičku na výplach nosu před a po každém použití. Před každým opláchnutím zkontrolujte, zda je čistá. Chcete-li konvičku vyčistit, umyjte ji teplou mýdlovou vodou a nechte ji uschnout na vzduchu nebo postupujte podle pokynů k čištění dodaných výrobcem.

Odměřte množství roztoku Gentamicinu, které budete potřebovat. Obvyklá dávka je 50 mililitrů. Před použitím můžete roztok, který jste odměřili, nechat ohřát po dobu 30-45 minut při pokojové teplotě. Zbytek roztoku vždy uchovávejte v chladničce.

Nalijte roztok Gentamicinu do konvičky na vyplachování dutin a vypláchněte pravou nosní dírku polovinou lahvičky, poté levou zbylým množstvím. Vyplachujte obě nosní dírky roztokem Gentamicinu 2krát denně po dobu dvou týdnů, pokud váš lékař neurčil delší dobu.

Při výplachu dutin tímto roztokem můžete cítit mírné pálení nebo štípání. To by mělo zmizet po několika prvních použitích.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika K..

Měřím cukr, hlídám stravu, doporučení lékaře dodržuju pravidelně, ale s neuropatickou bolestí mám problémy pořád :-( Zkouším kurkumu a Neuritogen, uvidíme…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dva roky jsem byla léčena na neuropatii a nakonec se ze všeho vyklubala onemocnění páteře. Trýznivé bolesti nohou i v klidovém stavu, pálení, štípání stehen a okolo kolene a postupně ke kotníkům.
Je opravdu důležitá správná diagnostika. Já diabetes II.typ,a cukr stále nízko, než u normální cukrovky.
Držím palce, ať se Vám brzy uleví a hlavně ať najdete ten správný směr k zmírnění bolesti.
S pozdravem Iva.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Plastické odstranění červených žilek

Odstranění metliček neboli pavoučků v obličeji se provádí cévním laserem. Lze odstranit pouze červené žilky, jejichž průměr nepřesahuje 1 mm. Laser je světlo, které pronikne pokožkou, aniž by ji poškodilo, a zachytí se až v hemoglobinu (který prosvítá na povrch) a tepelně ho zničí. Tudíž žilka, která prosvítala na povrch, je odstraněna. Pokožka je po ošetření lehce zarudlá (vlivem tepelného působení laseru), ale není žádným způsobem poškozená, to znamená, že se pacient nemusí obávat zjizvení. Zarudnutí přetrvává zpravidla pouze do druhého dne. Zákrok se provádí ambulantně bez znecitlivění, je minimálně bolestivý, pacient pociťuje pouze lehké štípání. Vzhledem k tomu, že pokožka po ošetření zarudne, nelze stoprocentně ošetřit celou plochu při jednom ošetření. Zhruba po dvou měsících je potřeba ošetření zopakovat a odstranit žilky, které kvůli zarudnutí pokožky při prvním ošetření nebyly patrné. Po ošetření je vhodné zarudlou pokožku chladit, nejlépe ledem.

Zdroj: Červené žilky na tváři

Srovnání Herpesin a Zovirax

Zovirax je měkká bělavá oční mast. Používá se k léčbě a profylaxi infekcí virem Herpes simplex, vedoucím k zánětu rohovky (keratitida). Dávka je u všech věkových skupin totožná. Přípravek se obvykle používá pětkrát denně, přibližně ve čtyřhodinových intervalech, s výjimkou noci. Z tuby se vytlačí asi 10 mm oční masti a toto množství se nanese do spojivkového vaku. Po odeznění příznaků onemocnění se v léčbě přípravkem pokračuje ještě 3 dny. Zovirax ve formě oční masti je kontraindikovaný u pacientů, u nichž je známá přecitlivělost na aciklovir, nebo na valaciklovir. Pacienti mají být upozorněni, že po podání přípravku mohou přechodně pociťovat mírné štípání. V době užívání acikloviru ve formě oční masti se mají pacienti vyhnout používání kontaktních čoček. Přípravek proniká do mateřského mléka, proto je jeho použití v době kojení indikováno pouze tehdy, převáží-li očekávaný terapeutický efekt možná rizika.

Rozdíl mezi Herpesinem a Zoviraxem je v tom, že Zovirax je oční mast. Zovirax lze také použít na léčbu oparů v oblasti obličeje. Zovirax mast je volně prodejný lék. Herpesin se nesmí používat při léčbě oparů v oblasti oka.

Zdroj: Herpesin

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stepanka.

Zdravím všechny.
Furolin jsem dobrala před necelym týdnem za zanet moc.měchýře. Celou dobu brání mi bylo tezko. Na zvracení, pocit těžkého žaludku. Ale všechno jsem dobrala. Ovšem po třech dnech po ukončení léčby... Vyrážka po celém tele, štípání a svědění kůže. Jak kdyby me někdo polil kyselinou. Dle dr alergie na atb. Poradila at si vezmu lék na alergii. Ale ja už jsem ve stavu kdy opravdu do sebe nechci nic cpat :( Nikdy jsem na nic alergii neměla. Od teď už ano. Takže opravdu nepříjemné prášky :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Doktor napsal tento lék mému 90 letému otci a myslela jsem, že je to jeho poslední hodinka. Musí to být hrozný svinstvo a myslím, že je to nějaký testovací, nový prášek. Ale to vám nikdo neřekne. Jen jsem se dočetla na netu,že je to něco jako chemoterapeutika. Takže proto ty hrozný stavy - trochu jako chemoterapie. Už nikdy. Prášky jsem vrátila.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zkušenosti

Hamiltonův hmat nezpůsobí porod, pokud není vše k porodu připraveno. Záleží na zralosti plodu a provádí se pouze v termínu porodu k urychlení jeho začátku. Hamiltonův hmat je jedna z možností, jak napomoci spuštění porodu. Jedná se o mechanickou metodu (provádí se rukou). Díky tomu dochází ke zvýšenému vylučování prostaglandinů (chemické látky přirozeně vylučované v těle), což následně vede k rozběhnutí porodu. Podmínkou pro provedení tohoto hmatu je prostupné děložní hrdlo.

Lékař vsune prst jedné ruky co nejhlouběji do vaginy, zatímco druhou tlačí na stěnu břišní a krouživým pohybem uvnitř středu čípku odloupne vak blan od děložní stěny. Následně dojde k vyplavení prostaglandinů, tedy hormonů, které mají pozitivní vliv na spouštěcí mechanismus porodu. Samotný zákrok může být pro ženu nepříjemný, někdy může pociťovat pálení, štípání, či dokonce bolest. Většina maminek popisuje, že jim tento zákrok pomohl. Vždy samozřejmě záleží na zkušenostech a šikovnosti lékaře, ten by však měl v každém případě ženu na Hamiltonův hmat předem upozornit a vyžádat si její souhlas. Hamiltonův hmat v každém případě nepatří k běžně prováděným zákrokům.

Zdroj: Hamiltonův hmat

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LECIT JECNE ZRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li má někdo stejný potíže s ječným zrnem.V dubnu se mi udělal 3 krát do měsíce v pravém oku . A už ho mam opět v pravém oku. Něco jsem si o tom přečetla,,hygienu mám dostatečnou,každý den se odličuji,na obličej si nedává žádné krémy ani make-up.Ječné zrno je bolestivé,tečou mi slzy,v oku cítím strašné štípaní a občasné píchaní občas vidím mlhavě a nevím co s tím.Jestli někdo máte stejné potíže nebo podobné uvítám každou radu.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste vyměnit ve svých šminkách vše, co přichází do kontaktu s očima. To znamená oční stíny, štětečky, řasenky, konturovací tužky, atd. Je pravděpodobné, že něco z toho bude infikované a při každém použití si zanášíte do oka opakovaně infekci. Od akutních problémů vám pomůže výplach oka borovou vodou, kterou běžně koupíte v lékárně. Kdyby problémy neustaly, tak budete zřejmě potřebovat antibiotika, které vám může předepsat jen oční lékař, takže zvažte už teď jeho návštěvu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak lecit jecne zrno

Je modrá skalice jedovatá

Přestože je měď organická, je ve vysokých koncentracích nebezpečná pro lidi i zvířata. Při použití postřiku modrou skalicí je třeba dbát na ochranu pokožky a očí, stejně jako u jiných chemikálií pro domácnost. Pokuste se provést postřik za klidného dne. Tím zajistíte, že většina mědi půjde na strom a ne na vás a okolí. Měď je zvláště toxická pro ryby, proto buďte zvlášť opatrní při postřiku v blízkosti rybníků.

Během aplikace postřiku je možné že budete zasaženi síranem měďnatým alias modrou skalicí. Pokud je síran měďnatý absorbován kůží nebo očima, může způsobit pocit pálení a štípání. To může mít za následek svědění, ekzém, a pokud se dostane do očí, tak konjunktivitidu, zánět, otoky nebo podráždění rohovky.

Modrá skalice může způsobit vážné podráždění očí. Konzumace velkého množství modré skalice může vést k nevolnosti, zvracení a poškození tělesných tkání, krevních buněk, jater a ledvin. Při extrémních expozicích může dojít k šoku a smrti.

Modrá skalice je silné oxidační činidlo a v závislosti na požité dávce může vést k rozsáhlému poškození buněk. Systémové účinky otravy se projevují především na červených krvinkách, gastrointestinálním systému, ledvinách a kardiovaskulárním systému.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Psice.

Dobrý večer, zkuste šalvěj, tedy udělejte si čaj. Je to přírodní antibiotikum. Také můžete zkusit kapky lichořeřišnice. Ty jsou také antibiotika přírodní. Volné ke koupi v lékárně.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Kuperóza a rosacea

Kuperóza je hypersenzitivní stav pleti, který doprovází nepříjemné pocity, jako je štípání a pálení, spolu s dalšími příznaky. Kuperózu charakterizuje zarudnutí, suchost a citlivost. Zarudnutí vzniká důsledkem rozšířených žilek, které se díky oslabené elasticitě pleti rozšiřují, když se pleť rychle prokrví, následně se ale nestáhnou, jako by tomu bylo u normální pleti. Pleť se sklony ke kuperóze se ve svých raných stadiích může objevovat a opět mizet, v pokročilejších stadiích však zarudnutí může být na pleti viditelné nepřetržitě. Zarudlá hypersenzitivní pleť se odlišuje od běžného zčervenání tím, že trvá podstatně déle (hodiny, dny nebo dokonce měsíce) a zarudnutí se nemusí zlepšit, dokud jej nezačnete léčit.

Rosacea je chronické, epizodické zánětlivé onemocnění, které postihuje až 10 % dospělé populace. Patří do skupiny hypersenzitivní pleti, a proto postižení popisují nepříjemné pocity, jako je štípání a pálení, tedy subjektivní pocity, které jsou spojeny s hypersenzitivitou. Kromě těchto příznaků se u nich typicky projevuje zčervenání a vykazují známky difuzního zarudnutí tváří, brady, nosu a čela, kuperózu, pupínky a puchýřky. Někdy rosacea postihuje i oční oblast, což může vést k tvorbě ječných zrn a zánětu spojivek. V nejzávažnějších případech rosacey se může pleť zesilovat a vytvářet nadbytečnou tkáň. To se často děje v oblasti nosu a tento stav je označován jako rhinophyma, kdy nos vypadá větší a baňatější a může u ostatních vyvolávat mylný dojem, že postižení jsou alkoholici. To pak pacienty ovlivňuje fyzicky i psychicky.

Obě poruchy se mohou zhoršovat některými spouštěči, které se sice individuálně liší, ale mezi nejběžnější patří:

  • faktory vnějšího prostředí, jako je pobyt v horku a chladu, vítr, slunce, vlhkost a znečištění (včetně cigaretového kouře) a také pyl a výfukové plyny;
  • psychologické faktory, jako je hněv nebo stres, neboť stresové hormony jako adrenalin vyvolávají v pleti zánětlivé procesy;
  • vnější faktory, jako jsou některé vůně, saponáty a lokální léky (včetně kortizonových mastí), nebo horké koupele, namáhavé cvičení, alkohol a kořeněná jídla, také oblečení může mít škodlivý účinek; kromě barev a chemických látek dráždících pokožku, kterými jsou textilie napuštěné, obsahují zejména syntetické a nežehlivé materiály řadu chemických látek, například formaldehyd, které mohou vyvolávat podráždění pokožky a alergie;
  • mechanické faktory, jako je tlak na kůži.

Nejlepší způsob, jak minimalizovat příznaky pleti se sklony ke kuperóze i rosacee, je vyhýbat se známým spouštěčům. Odhalení konkrétních nejproblematičtějších faktorů může trvat déle, proto se doporučuje vést si deník, do nějž si zaznamenáte působení veškerých vnitřních a vnějších faktorů a následné reakce kůže. Psychický důsledek takového viditelného kožního onemocnění může u postižených způsobovat červenání z rozpaků, úzkosti nebo deprese. To problém jen dále zhoršuje. Proto pokud chcete zmírnit další psychické problémy, doporučuje se použít korekční krém, který zarudnutí zakryje. Neexistuje žádný druh léčby, který může zaručit úplné vyléčení pleti se sklony ke kuperóze nebo rosacee, lze však zklidnit hypersenzitivitu pleti a zlepšit kožní bariéru díky speciální a aktivní kosmetické péči.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Produkty řady HillVital

Psorisoft se zaměřuje na zarudlá místa na pokožce způsobená přítomností růžovky nebo kuperózy, a to díky vysokému zastoupení aloe vera ve vysoké kvalitě. Bylinný balzám Psorisoft posiluje pokožku a chrání ji. Zklidňující krém s lehkou texturou, která se rychle vstřebává, neutralizuje pronikavé krevní žilky způsobené růžovkou a kuperózou. Kožní problémy, včetně růžovky a kuperózy, vyrážejí na povrch z překyseleného a neharmonického organismu. Je dobré péči o pleť znásobit její podporou zevnitř.

Absolutní základ je vnitřně harmonicky organismus, který získáte se Zelenou kúrou od HillVital. Chrání vaši hypersenzitivní pokožku před nežádoucími vlivy prostředí a dodává jí vitaminy, minerály a extra výživný chlorofyl. Takto vyživená pokožka se léčí od příznaků růžovky a kuperózy sama. Vnitřní detoxikací těla získáte i očištění největšího orgánu na těle – pokožky. Jedná se o čistě přírodní produkty.

Základní oporu pro vaši pokožku získáte i s kvalitní dávkou vitaminového komplexu vitaminů A–D. Vyživí pokožku, regenerují a celkově podpoří její texturu.

Vyzkoušejte i ručně vyráběná mýdla HillVital, která kromě očisty přinášejí hojení a zklidnění pokožky. Jsou tři možnosti určené na růžovku a kuperózu:

  • mýdlo s měsíčkem lékařským – hojí rány, snižuje záněty kůže a červené fleky na kůži; vyniká svými terapeutickými a protizánětlivými účinky; při růžovce a kuperóze podpoří zklidnění pleti od svědění a štípání;
  • mýdlo s kopřivou – podpoří odolnost extrémně citlivé pleti proti bakteriím, což si přecitlivělá pleť zasažená růžovkou nebo kuperózou žádá;
  • mýdlo z aktivního lékařského uhlí – vyhlazuje a změkčuje pleť; připoutá na sebe toxiny a nečistoty, které pleť zanášejí; je vhodné na problémy s vyrážkami a puchýřky.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Gel

Jako mastí, tak i gelů je na našem trhu řada. Zde je velmi účinný gel:

Hemostop gel Max

Hemostop gel Max je zdravotnický prostředek při hemoroidech. Jedná se o účinný přípravek s obsahem 12 rostlinných extraktů, díky nimž má hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerující, chladivý a čisticí účinek. Po nanesení na konečník vytváří Hemostop Gel Max hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerační, chladivou a čisticí hydrogelovou vrstvu. Hydrogelová vrstva vytváří na konečníku příznivé podmínky pro aktivaci přirozených regeneračních a protizánětlivých mechanismů.

Hemostop gel Max je určen k aplikaci na konečník a okolí konečníku:

  • při poruchách sliznice konečníku spojených se vznikem hemoroidů;
  • při svrbění, štípání a pálení konečníku;
  • při opruzení a popraskání sliznice a okolí konečníku.

Složení

Dub letní – extrakt z kůry, třezalka tečkovaná – extrakt z natě, světlík lékařský – extrakt z natě, měsíček lékařský – extrakt z květu, řebříček obecný – extrakt z natě, violka vonná – extrakt z květu, jitrocel kopinatý – extrakt z listu, sléz lesní – extrakt z květu, bez černý – extrakt z květu, přeslička rolní – extrakt z natě, réva vinná – olej ze semen, kadidlovník pilovitý – extrakt, aloe vera – extrakt z listů

Přídatné látky

Aqua, Butyrospermum parkii, Caprylyl glycol/phenoxyethanol/hexylene glycol, Propylenglycol, Carbomer, Polysorbate 20, Sodium hydroxide, Parfum

Dávkování

Aplikujte 2–3x denně přiměřené množství gelu na postižený konečník. Doporučená doba aplikace je 5–10 dní. Aplikujte na čistou sliznici konečníku. Má příjemný chladivý účinek, při aplikaci je k pokožce velmi šetrný, nemastí ji ani nedráždí. Přípravek změkčuje drsnou pokožku, zjemňuje suchou a popraskanou kůži.

Balení

75 ml

Hodnocení

Hemostop Gel má dobré reference a dobrou cenu ve spojení s tabletami Hemostop. Jiné léky mohou způsobovat alergické reakce. V případě Hemostopu nastává okamžitá úleva a výrazné zlepšení, které trvá dlouhodobě. V případě větších potíží stojí za úvahu kombinace s tabletami Hemostop. Doporučuje se o něco méně sedět a trochu více se hýbat.

Po namazání přestává pocit pálení, gel chladí, neštípe, rychle zaschne, takže se nerozmazává. Použití je i preventivní.

Zdroj: Hemostop

Jak se zbavit žilek na tváři?

Červené žilky na tváři jsou často nepříjemné. Nejčastěji trápí postmenopauzální ženy, které trpí ztenčením kůže. Taktéž mohou být zapříčiněny onemocněním rosacea, což je kožní onemocnění, které způsobuje praskání cév nebo jejich rozšíření. Léčba je poměrně jednoduchá, stačí si pouze vybrat vhodné léky, například perorální, také je zde možnost využití pulsní světelné terapie, která odstraňuje zbarvený melanin.

Žilky mají tendenci praskat a vytvářet viditelnou síť. Dojde-li k prasknutí žilky, nelze kosmetickými přípravky již stav úplně ovlivnit. Prasklé žilky lze odstranit pouze laserem. Praskání žilek je obvykle dědičné a preventivní péčí se jejich vznik oddaluje. Na nos a na problémová místa je možné použít korektor, aby nebylo červenání viditelné. Korektor rovněž chrání. Je dobré konzultovat problém s lékařem, možná vám doporučí i doplněk stravy na posílení cévní stěny kapilárek, lék Ascorutin. Lékař vám také vysvětlí, čeho se vyvarovat, aby se problém omezil – extrémní změny teplot, alkohol, káva.

Červené žilky trápí nemalou část populace. Z velké části jsou tyto problémy dány dědičně, nebo vznikají vlivem prostředí, v němž se člověk nachází – prudké slunce, mráz.

Odstranění metliček nebo pavučinek v obličeji se provádí cévním laserem. Lze odstranit pouze červené žilky, jejichž průměr nepřesahuje 1 mm. Laser je pouhé koncentrované světlo, které pronikne pokožkou, aniž by ji poškodilo, a zachytí se až v hemoglobinu (který prosvítá na povrch) a tepelně ho zničí. Tudíž žilka, která prosvítala na povrch, je odstraněna. Pokožka je po ošetření lehce zarudlá (vlivem tepelného působení laseru), ale není žádným způsobem poškozená, to znamená, že se pacient nemusí obávat zjizvení. Zarudnutí přetrvává zpravidla pouze do druhého dne. Zákrok se provádí ambulantně bez znecitlivění, je minimálně bolestivý, pacient pociťuje pouze lehké štípání. Vzhledem k tomu, že pokožka po ošetření zarudne, nelze stoprocentně ošetřit celou plochu při jednom ošetření. Zhruba po dvou měsících je potřeba ošetření zopakovat a doodstranit žilky, které díky zarudnutí pokožky při prvním ošetření nebyly patrné. Po ošetření je vhodné zarudlou pokožku chladit, nejlépe ledem.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP