Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

SUCHÉ ŠUPINKY NA OBLIČEJI

OBSAH

Hlavní příčiny tvorby šupinek na kůži

Šupinky na kůži může způsobovat celá řada onemocnění, přičemž šupinky samotné nemusí být nemocí. Tvorbou šupinek se velmi často vyznačuje například lupénka, jež může mít mnoho forem a lokalizací. Jestliže se u vás šupinky na kůži objeví, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Šupinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ A ROZTŘEPENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris..

Ten reccept na vlasy mam nanést na suché nebo mokré vlasy?
Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na suché vlasy a na roztřepené konečky se dá aplikovat jak na úplně suché čisté vlasy, tak i na právě umyté a vysušené ručníkem.

Zdroj: diskuze Suché a roztřepené vlasy

Šupinky na nohou

Šupinky na nohou mohou být způsobeny mimo jiné i křečovými žilami, kdy dochází v důsledku špatného odtoku krve z postižené žíly k poškozování kůže. Vzniká zde určitý typ ekzému, který se objevuje na kůži nad postiženou žílou a kolem ní. Při léčbě těchto nepříjemných kožních obtíží musíte mít tedy na zřeteli skutečnost, že je způsobuje nemocná žíla. A když se uzdraví žíla, uzdraví se i kůže.

Zde můžete vidět, jak vypadá šupinatá kůže na nohou.

Jak a čím zamezíme vysušování kůže? Vzniku suché, šupinaté a svědivé kůže můžeme zabránit pravidelným používáním změkčovadel, mezi něž se řadí mýdlové náhražky (jež sice nepění, ale fungují stejně dobře jako obyčejná mýdla; k sehnání v lékárnách), koupelové oleje a zvlhčovače vzduchu. Tyto přípravky zmírňují ztrátu vody z vnější vrstvy kůže tím, že určité látky pokryjí kůži ochranným filmem, který udržuje v pokožce vodu. Tyto látky zároveň pomáhají při zamezování vstupu infekcí. Změkčovadla jsou velmi bezpečná, nevstřebávají se a nedostávají se tak do těla.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Valenta.

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Novaková.

Dnes je červenec a na půl keři rakytníku jsou plody zralé a listy suché a na druhé půlce je zelený a plody ještě nejsu zralé. O co se jedná? Mám plody sebrat na té suché straně? Děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Šalvěj na suché lůžko

Šalvěj na suché lůžko se nedoporučuje okamžitě, ale teprve po dohodě s lékařem.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na suché kolem nosu je dobré použít mast Borosan. Mast Borosan je volně prodejná v lékárně. Mast Borosan je také vhodná na odřený nos od smrkání. Spotřebovává se velmi pomalu, takže na dlouho vydrží.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché kolem nosu

Jak vypadá suché lůžko

Zde můžete vidět obrázek, který vám napoví, jak poznat suché lůžko.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Suché vlasy – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět suché vlasy.

Zdroj: Suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHE A ROZTREPENE KONECKY VLASYA LAMAVE NECHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

co mam delat kazdy druhy den si musim mit vlasy mam je vysusene mastne..a trepijou se mi konecky..a ani nechty nemam nemam pevne chci mit dlouhe..ale pokazde se mi z lomijou..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suche a roztrepene konecky vlasy a lamave nechty je nejlepsi potravni doplnek Revalid.

Zdroj: diskuze Suche a roztrepene konecky vlasya lamave nechty

Šupinky na obličeji

Jestliže máte suchou pleť (to jest kůži na obličeji), znáte jistě tento scénář: hydratační či výživný krém používáte několikrát denně, a přesto to vypadá, jako by na něj vaše pokožka vůbec nereagovala. Místo toho vás stále trápí pnutí, zarudlá místa a šupinky. Šupinky se z pleti začnou odlupovat, je-li pleť extrémně suchá (kromě tohoto problému má suchá kůže ještě jednu nevýhodu, a sice tendenci k rychlejší tvorbě vrásek). Šupinatění obličeje může mít několik příčin: nedostatek kožní tukové vrstvy, celková dehydratace, nedostatek zdravých tuků a vitamínů ve stravě, chladné a větrné počasí, nadměrné slunění, pobyt v klimatizovaných místnostech, používání nešetrných pleťových přípravků s obsahem alkoholu, kouření, kožní i jiná onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadají šupinky na obličeji.

Lidem se suchou pletí se nedoporučuje používat přípravky ve formě gelu ani klasická mýdla, jelikož pokožku ještě více vysušují. A ačkoli to zní paradoxně, dokonce i samotná voda vysušuje, na obličej ji proto používejte minimálně (nahrazujte ji například termální, pleťovou nebo micelární vodou) a místo koupelí volte raději kratší sprchování. Taktéž šetřete s příliš horkou vodou. Suchá pleť je citlivá a nespokojí se s prvním, chemií přeplněným krémem. Z tohoto důvodu ji ošetřujte nejjemnějšími přípravky nejlépe z lékárny, které jsou určené pro citlivou pleť. Ty totiž většinou neobsahují konzervační látky a nejsou parfémované. Dále je vhodné ošetřovat pokožku obličeje produkty, jež obsahují vitamíny A a E nebo pupalkový olej.

Zdroj: Šupinky na kůži

Diskuze

V diskuzi MASKA NA SUCHÉ RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kikousek.

Nevim jestli bych tu masku na suche rty vyzkousela, ja bych si asi normalne koupila peeling a vyzkousela si nejakou prirodni znacku. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Maska na suché rty

Suché lůžko bez bolesti

Je-li diagnostikováno suché lůžko, vždy se vyskytuje bolest. Suché lůžko se začíná projevovat bolestí obvykle až třetí nebo čtvrtý den po vytržení zubu. Na ráně se rovněž může objevit šedý povlak a zápach. Zubař defekt vyčistí a podpoří vznik nové krevní sraženiny. Nikdy neodstraňujte vzniklou krevní sraženinu – může se to stát i žvýkáním žvýkačky!

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN VE VLASECH SAMPONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Měla jsem alergii na tmavou barvu na vlasy ,mokvala mi cela hlava . lékařka mi na to nasadila kortikoidy pak svědění ustalo vlasy nebarvim už na černo ale pomalu zesvětluji. ale mam plnou hlavu šupinek a hrubou pokožku.začali se mi dělat i červené fleky po krku je to ale suché a svědí to.Mám pocit al že je to plísen .mám plísen na nehtu u nohy flíčky se mi udělaly i na nartu obou nohou.K lékaři jdu až 7.1. zatím používám canespor krém nevím zda se může nanést do vlasů . problém už mám asi 3 měsíce. nejvíc mi trápí ty šupinky ve vlasech. Taky mi jich spousta vypadala ale vypadávání ustalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Olino, jak jste dopadla u lékaře? Napište nám sem co Vám Váš lékař zjistil. Určitě to bude zajímat i ostatní dámy, které si barví vlasy a mají po barvení podobné reakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen ve vlasech sampony

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi JAK NA SUCHÉ A ROZPRASKANÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna.

Me hodne pomohlo kdyz jsem si na noc namazala Vitaskin gold a dala si na ruce rukavice. Hlavne ted na podzim ma i mala dcera hodne vysusene ruce zimou a take ji to pomohlo. ale opravdu ruce zabalit do rukavic. Vitaskin gold je hodne mastny a krasne ruce zjemni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ina.

Předražený šunt obsahující škodlivé látky! Mnohem lepší přípravky a především levnější najdete lehce.

Zdroj: diskuze Jak na suché a rozpraskané ruce

Olivový olej na suché vlasy

Suché vlasy po něm budou silné a zdravé.

Potřebujeme:

  • 1 dcl panenského olivového oleje

V mikrovlnce nahřejeme olivový olej, aby byl teplý, ale ne horký! Pak jej vetřeme do suchých vlasů, hlavně na konečky. Poté zabalíme vlasy do ručníku a půl hodiny necháme působit. Nakonec umyjeme vlasy jemným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobry den chtela bych se zeptat jestli je nejaka bylina na popraskane a suche rty dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Příčiny suchých vlasů

Vlasy špatně snáší suché prostředí, například letní sluníčko, fénování, chlorovanou vodu nebo chemické, kadeřnické úpravy. Tím vším klesá vlhkost ve vlasu a ten ztrácí pružnost a lesk. Další příčinou suchých vlasů může být i nedostatečná produkce mazových žláz.

Zdroj: Péče o suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Padají mě ve velkém množství suché listy ale zároveň rostou nové ale v menším počtu kde je chyba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Chyba je ve světle. Nejkratší dny v roce, které byly v období Vánoc, si vybírají svou daň v podobě opadávání listů. Nedodtatek světla, který je i v lednu, nedovolí správný vývoj nových listů. Řešení je nechat rostlinu v klidu s omezenou zálivkou a nižší teplotou. A nebo můžete rostlinu přemístit na světlejší místo a den jí prodloužit umělým osvětlením. Obvykle se k tomu používá výbojka z veřejného osvětlení.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Bylinky s obsahem vitamínu A

I vitamín A má vysokých obsah antioxidantů, takže je dalším pomocníkem pro vaše suché oči. Jeho nedostatek způsobuje generalizované vysychání sliznic. Nejvyšší koncentrace tohoto vitamínu je v paprice. Dále ho lze čerpat například z bazalky, kajenského pepře, oregana, kerblíku, šalvěje, kopru, saturejky a tymiánu.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji

Zábal na suché vlasy

Výživný zábal pro suché vlasy

Smíchejte žloutek s trochou teplého olivového oleje a medu, naneste na mokré vlasy, vetřete, zabalte hlavu do fólie a nechte dvacet minut působit. Poté vlasy důkladně umyjte šampónem na mastné vlasy. Skvělé odmašťovací účinky má také citrón.

Zábal pro odvážné – majonéza

Tento zábal má skvělé účinky v případě, že jsou vaše vlasy skutečně hodně vysušené a lámavé. Postup je následovný: vlasy si umyjte, vysušte a naneste na ně majonézu. Důkladně promněte a vmasírujte, převažte igelitem a navrch ještě ručníkem, aby byla hlava pěkně v teple. Nechte působit klidně i hodinu, pokud máte vlasy hodně suché. Pak hlavu umyjte šetrným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Jak na suché vlasy po umytí

Mokré vlasy jsou velmi citlivé a měli byste se proto vyvarovat nadměrnému vysoušení nebo tření ručníkem do sucha. Místo toho jednoduše vodu z vlasů ručníkem vymačkejte. Ručník přebytečnou vodu nasákne, aniž by ji vrátil zpět, a vlasy zůstanou nepoškozené. Rozčešte své stále mokré či vlhké vlasy jemně, bez použití jakékoliv síly. Jinak čerstvě umyté a stále citlivé vlasy poškodíte.

Zdroj: Suché vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP