Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ OČNÍCH VÍČEK

OBSAH

Příčiny

Svědění očních víček může mít různé příčiny. Mezi nejčastější příčiny patří alergie: jedinec si například může všimnout, že jej svědí víčka ve chvíli, kdy se nachází v prašném prostředí nebo v blízkosti srstnatého zvířete, alergii může vyvolat rovněž pyl. Svědění očních víček je v takových případech doprovázeno další příznaky, mimo jiné rýmou, kýcháním a kašláním či atopickým ekzémem.

Svědění očí se objevuje též při podráždění očí a při jejich namáhání. To mohou způsobit nevhodné zářivky, častá a dlouhodobá práce s počítačem, nezdravé klima v místnosti zapříčiněné klimatizací a podobně.

Pálení a svědění očí může souviset i se syndromem suchého oka, jež se vyznačuje poruchou slzného filmu, při níž má dotyčný pocit, jako by měl v oku cizí těleso.

Svědění či pálení očí může vyvolat také snížená hladina ženských hormonů v krvi.

Další možnou příčinu představuje chronická blefaritida. Jedná se o zánětlivé onemocnění postihující okraje víček, kde se objevuje mírné zarudnutí a šupinky mezi řasami. Léčba chronické blefaritidy je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Léčebně se odstraňují šupinky a lokálně se používají antiseptika nebo antibiotika, přičemž důležitou roli hraje hygiena očních víček.

Pokud zánět postihne přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritida, jestliže postihne zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo o meibomitidu. Chronická přední blefaritida souvisí s bakteriální infekcí (nejčastěji stafylokokovou) nebo se seboroickou dermatitidou. Zadní blefaritida je spojena s růžovkou (zánětlivé onemocnění kůže obličeje), s alergií (konkrétně atopií), s poleptáním oka či s puchýřkovými onemocněními (oční jizevnatý pemfigoid nebo Stevensův-Johnsonův syndrom). Všechny formy blefaritidy (nejvíce zadní blefaritida) často doprovází kvůli poruše lipidové složky slzného filmu zvýšené odpařování slz a syndrom suchého oka.

Zdroj: Svědění očních víček

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Díky za radu. Neměla jsem problémy, přihlásilo se pozdní stáří. Hodně koukám na televizi a strávím hodně u počítače. Hlavně jsem moc pracovala. Sečteno.. Všechno zkusím. Zítra pro okurku, heřmánek a vše. Máte ještě radu pro RA drobných prstů u nohou a rukou? Strašně bolestivé. Bohužel, když se vám objeví více chorob v hodně starém věku, řeknou Vám - koukaje se na ročník-34- že už se nedá nic dělat. Přeju hodně zdraví. Mám obyčejný mobil, fotku zaslat nejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení očních víček

Projevy

Projevy pálení rtů jsou velmi nepříjemné a individuální, od pálení, svědění, šupinatění, otok až bolest v různých partiích rtů. Takto postižené rty nejsou jen nepříjemnou kosmetickou vadou. Vedou později k praskání koutků, a popraskané rty a koutky se pak stávají vstupní branou bakteriální infekce do těla. V každém případě jsou už samotné suché rty signálem jakéhosi počínajícího oslabení organismu a je dobré je začít řešit včas. Někdy totiž mohou být prvním signálem vážnější nemoci, která v těle už existuje, ale ještě se nijak navenek neprojevila – často jde o záněty.

Zdroj: Pálení rtů

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Příčiny podrážděných víček

Příčin podráždění očních víček může být zajisté několik. Jednou z nich je určitě celodenní práce u počítače nebo dlouhé čtení. Další a častěji se vyskytující je zánět víček. To vám řekne přesněji oční specialista. Mezi časté příznaky podráždění víček patří zarudnutí očí, nadměrné slzení nebo svědění, suché oko, pocit cizího tělesa v oku, zánět očí. Existují dva druhy zánětu očních víček a každý má jiné příčiny. Prvním je takzvaný přední zánět, který postihuje vnější část víčka, tedy místo, kde jsou umístěny řasy. Způsobují ho bakterie z vlasů a obočí. Druhým je takzvaný zadní zánět, který postihuje vnitřní část víčka a způsobují ho žlázy v blízkosti očních řas nadměrnou tvorbou oleje.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda.

Děkuji za odpověď. Oční hygienu jsem začala dělat podle instrukcí na internetu
již před 10 dny. Je to opravdu lepší, ale jen za přispění právě těch kortikoidů.
Pro pobavení : moje oční lékařy z kliniky Horní Počernice mi doporučily navštívit ORL, jestli tam nebude ten problém. Očních víček si zarputile nevšímají.
Zítra tam jdu (na ORL), ale nevím, nevím ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návštěva ORL je dobrá příležitost pro zlepšení. Oči jsou totiž uloženy v očních jamkách, pod kterými jsou všude různé dutiny procházející do nosu do ucha i krku. Je klidně možné, že zde může být schován mikrob, který způsobuje vaši blefaritidu. Pečlivě naslouchejte otázkám lékaře ORL a snažte se popravdě odpovídat. Sdělte vše i informace zdánlivě nepodstatné. Držím vám palce, ať se vaše diagnóza někam posune a vám se uleví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Léčba

Podrážděná oční víčka si můžete ve většině případech ošetřit doma. Doporučuje se čištění očních víček borovou vodou a přikládání teplých obkladů. Pokud se situace nezlepší, je samozřejmě vhodnější navštívit očního lékaře, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je to tak 2 měsíce, co mě strašně svědí oční víčka a už si nevím rady. Mám nateklé oči, velmi suchou kůži na víčkách. Když si to rozškrábu, udělají se mi takové menší pupínky a je to ještě horší. Nevím, zda se nejedná o alergii nebo jestli to může být i atopický ekzém. Děkuji moc za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění očních víček

Co je to bolestivé svědění konečníku?

Anusitis je zánětlivý prostor uvnitř konečníku. Většina pacientů si stěžuje na nepohodlí v oblasti análního otvoru. Jedná se často spíše o pocení, které způsobuje drobné trhliny v této oblasti, a to pak vede k nepříjemnému, ale bolestivému svědění. Mezi další stížnosti patří pálení uvnitř a vně konečníku. Toto pálení se objevuje bez otoku, ale často se vyskytuje krvácení, které je zřejmé na toaletním papíře. Většina lidí si myslí, že jsou tyto příznaky způsobeny hemoroidy, ale není tomu tak. Tyto nepříjemné pocity jsou způsobeny právě zmíněným anusitisem.

Zdroj: Bolestivé svědění konečníku

Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit rovněž otok víček. Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, neměli byste je používat, dokud otok nezmizí.

Léčba

Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku, případně může jít o alergii či plísně. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víček při nošení očních čoček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane Cempírek,zdravím vás a prosím jestli byste mě neporadil,už jednou jste mě poradil dobře.Přečtěte si prosím co jsem sem psala včera/nechci to psát znovu/.Jde mě o vaši radu co dělat s tím,že nesnáším žádné léky.Přitom mám nevyléčitelné nemoci-RA ,neuropatii a vleklý zánět močových cest.Mám velké potíže,bolesti,nespavost atd.děkuji předem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde je odpověď na váš dotaz: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění poševního vchodu bez výtoku

Svědění poševního vchodu bez výtoku může být způsobeno bičenkou poševní. Infekce tímto prvokem se projevuje hojným řídkým, často zpěněným a po rybině zapáchajícím výtokem. Sexuální styk je nepříjemný až bolestivý. Nápadné je svědění zevního genitálu a klidová bolest v podbřišku. Bičenka může zároveň napadnout i močové cesty, což přináší pálení a bolest při močení. Vzhledem k tomu, že se přenos uskutečňuje pohlavním stykem, je nutné vyšetřit všechny sexuální partnery a zahájit u nich léčbu.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček, přičemž může být na vině mnoho faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Léčba

Pokud máte otoky způsobené alergií, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní“. Předtím než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Zde můžete vidět, jak vypadá alergie očních víček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobry den,
Dekuji za vasi odpoved. Je mozne s vámi komunikovat emailem na přímo? Mel bych par otazek a diskuze tu neni zrovna vhodne reseni.

Predem dekuji,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

No, nevím, jestli vám nějak budu užitečný, ale klidně zdenekkroh@seznam.cz

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Příčiny

Kyselé prostředí, které je ve vagině, nevyžaduje výraznou péči. Je důležité toto pH nenarušovat, k čemuž napomáhá používání prostředků určených právě k očistě intimních partií. Dále se doporučuje dodržování hygienických zásad při pohlavním styku. Nejčastější problémy vycházejí z narušení kyselého prostředí infekcí, například hnisavou bakteriální smíšenou infekcí. Tento stav vyžaduje vždy odpovídající léčbu, která ženu nejen zbaví nepříjemných projevů, jako je pálení nebo svědění, ale zabrání i postupu infekce do vnitřních rodidel.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

to věčné ošívání a poposedávání už bylo podezřelé i kolegyni a ta dobře věděla jak mi poradit.koupila jsem si hemostop gel max a už sedím v klidu.žádné pálení štípání.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Léčba

Léčba svědění očních víček je různá, vždy záleží na příčině obtíží.

Jak již bylo řečeno, léčba chronických blefaritid je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje soustavnost a trpělivost ze strany pacienta, neboť úspěch závisí na dlouhodobé péči. Potíží se bohužel nelze úplně zbavit, avšak lze je výrazně potlačit. Při léčbě se vychází z typu blefaritidy. Základem léčby všech chronických blefaritid je hygiena očních víček. Zpočátku je třeba ji provádět 1−2krát denně, později (když akutní problémy odezní) stačí víčka čistit několikrát týdně, což však musí být dodržováno, jinak se obtíže s velkou pravděpodobností znovu objeví.

Hygiena očních víček je náročná procedura, která začíná přiložením teplých obkladů na víčka. Obklady mají za úkol zvlhčit zaschlý sekret vylučovaný z Meibomových žláz, jejichž vývody se nacházejí na okrajích očních víček. Jako obklad nám poslouží přežehlený nebo převařený čistý látkový kapesník (minimálně 39 °C, určený pouze k tomuto účelu), který přiložíme na víčka na 3−5 minut. Následuje masáž očních víček, jež pomůže vytlačit zkapalněný sekret Meibomových žláz. Ukazováčkem se masíruje nejprve dolní víčko zdola nahoru a potom horní víčko shora dolů. Následně se naředí dětský šampon ve sklenici s vodou v poměru 1 : 10 a ošetří se jím postižená víčka: dolní víčko se stáhne prsty a vatovou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se vyčistí hrana víčka, poté se vytáhne okraj horního víčka (nejlépe chytit za řasy) a opět čistou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se čistí hrana horního víčka. Tímto způsobem se odstraní sekret z okrajů víček. Místo naředěného šamponu lze použít kosmetický přípravek LID-CARE, který se kupuje bez receptu v lékárně. Po očištění okrajů víček se oči mohou vypláchnout borovou vodou, aby se z nich odstranily zbytky vytlačeného sekretu. Vyskytuje-li se blefaritida spolu se syndromem suchého oka, je nutná ještě aplikace umělých slz. U závažnějších stavů by se pak měla zvážit okluze slzných kanálků. Při středně těžkém až těžkém nálezu se používá lokálně antibiotická mast (léčivé látky: tobramycin, tetracyklin, ofloxacin, bacitracin, neomycin) 1−3krát denně na víčka. Kortikoidům se lékaři snaží vzhledem k jejich vedlejším účinkům a chronicitě onemocnění vyhnout, ale v některých případech nelze bez jejich aplikace zánět kontrolovat. Při těžké meibomitidě se užívají perorálně tetracyklinová antibiotika, a to 1−3 měsíce, u zvláště těžkých případů i déle (tetracyklin 250 mg 4krát denně týden, 2krát denně týden a poté 1krát denně; doxycyklin 100 mg 2krát denně po dobu 1−2 týdnů a poté 1krát denně).

Jestliže se obtíže objevily v důsledku alergické reakce, léčba je stejná jako u alergií: nejdříve proběhne testování a poté se podle zjištěných alergenů zahájí vhodná léčba. Ve většině případů se užívají antihistaminika, jež zklidňují alergickou reakci, a též pomůže vyhýbání se daným alergenům. Pokud svědění očí vyvolal ekzém, podávají se pacientům masti určené na oční víčka.

Zdroj: Svědění očních víček

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění víček bývá často způsobeno začínajícím zánětem, tak zvaným ječným zrnem. Hordeolum (ječné zrno) je akutní hnisavý zánět folikulů řas, Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Nejčastější původce zánětu jsou stafylokoky. Prvním příznakem je právě svědění víček a pocit tlaku ve víčku. Následuje otok a zarudnutí víček. Zánět víčka pak progreduje s přítomností zánětlivé infiltrace až hnisavého abscesu. Subjektivně se projevuje citlivostí, bolestí nebo svěděním víčka při mrkání. Během několika dní se absces může provalit navenek. Proti ječnému zrnu se podávají na víčka teplé obklady, eventuelně malé incize usnadňující evakuaci hnisu. Dále se lokálně mohou aplikovat antibiotika nebo sulfonamidy, které brání šíření infekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění víček

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Kdy navštívit lékaře

Lékař by měl být kontaktován, pokud svědění uší stále trvá. Svědění může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce nebo poškození kloubní chrupavky a kosti lebky a vnějšího ucha.

Zdroj: Co znamená svědění v uších


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP