Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ POŠEVNÍHO VCHODU

OBSAH

Projevy

Projevy pálení rtů jsou velmi nepříjemné a individuální, od pálení, svědění, šupinatění, otok až bolest v různých partiích rtů. Takto postižené rty nejsou jen nepříjemnou kosmetickou vadou. Vedou později k praskání koutků, a popraskané rty a koutky se pak stávají vstupní branou bakteriální infekce do těla. V každém případě jsou už samotné suché rty signálem jakéhosi počínajícího oslabení organismu a je dobré je začít řešit včas. Někdy totiž mohou být prvním signálem vážnější nemoci, která v těle už existuje, ale ještě se nijak navenek neprojevila – často jde o záněty.

Zdroj: Pálení rtů

Diskuze

V diskuzi PTAČÍ BUDKY PRO VRABCE PRŮMĚR VCHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Poslt.

Dobrý den, potřeboval bych vědět jaký by měl být průměr vchodu do budky pro vrabce. děkuji Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Průměr vstupního otvoru do budky pro vrabce jsou 4 cm.

Zdroj: diskuze Ptačí budky pro vrabce průměr vchodu

Příznaky

Zarudnutí, svědění kolem poševního vchodu, především v noci, může se objevit výtok, ale nemusí být.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Pane Cempírek,zdravím vás a prosím jestli byste mě neporadil,už jednou jste mě poradil dobře.Přečtěte si prosím co jsem sem psala včera/nechci to psát znovu/.Jde mě o vaši radu co dělat s tím,že nesnáším žádné léky.Přitom mám nevyléčitelné nemoci-RA ,neuropatii a vleklý zánět močových cest.Mám velké potíže,bolesti,nespavost atd.děkuji předem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde je odpověď na váš dotaz: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění poševního vchodu bez výtoku

Svědění poševního vchodu bez výtoku může být způsobeno bičenkou poševní. Infekce tímto prvokem se projevuje hojným řídkým, často zpěněným a po rybině zapáchajícím výtokem. Sexuální styk je nepříjemný až bolestivý. Nápadné je svědění zevního genitálu a klidová bolest v podbřišku. Bičenka může zároveň napadnout i močové cesty, což přináší pálení a bolest při močení. Vzhledem k tomu, že se přenos uskutečňuje pohlavním stykem, je nutné vyšetřit všechny sexuální partnery a zahájit u nich léčbu.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobry den,
Dekuji za vasi odpoved. Je mozne s vámi komunikovat emailem na přímo? Mel bych par otazek a diskuze tu neni zrovna vhodne reseni.

Predem dekuji,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

No, nevím, jestli vám nějak budu užitečný, ale klidně zdenekkroh@seznam.cz

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Svědění poševního vchodu

Příznakem u chronických zánětů je nepříjemné svědění poševního vchodu. Léčba chronických zánětů je svízelná a zdlouhavá, může pomoci také změna oblékání, to znamená nenosit těsné kalhoty, rifle, ba naopak používat spodní prádlo s antibakteriálním účinkem, se stříbrem, používat mýdlo s kyselým pH, nepoužívat aviváž na spodní prádlo.

Zdroj: Poševní mykóza

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

to věčné ošívání a poposedávání už bylo podezřelé i kolegyni a ta dobře věděla jak mi poradit.koupila jsem si hemostop gel max a už sedím v klidu.žádné pálení štípání.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění konečníku

Příčiny

Kyselé prostředí, které je ve vagině, nevyžaduje výraznou péči. Je důležité toto pH nenarušovat, k čemuž napomáhá používání prostředků určených právě k očistě intimních partií. Dále se doporučuje dodržování hygienických zásad při pohlavním styku. Nejčastější problémy vycházejí z narušení kyselého prostředí infekcí, například hnisavou bakteriální smíšenou infekcí. Tento stav vyžaduje vždy odpovídající léčbu, která ženu nejen zbaví nepříjemných projevů, jako je pálení nebo svědění, ale zabrání i postupu infekce do vnitřních rodidel.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdeňku to chce lékaře,jinak to nepůjde.K urologovi,nebo neurologovi.Běžte do toho,raděj dřív,než pozdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Děkuji za odpověď, prochodil jsem spoustu odborníků a nakonec to je prý neuropatie nejasného původu a pomáhají mi nějaké ty léky, ale i když je budu brát už asi do konce života, tak jsem za ně vděčný, protože můžu konečně zase celkem v spokojeně žít.Jinak ale, ochota některých lékařů poněkud pokulhává ....Zdenek

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Léčba

Léčení zánětů zevních rodidel je obecně velmi nevděčné, přesto musí být doléčeny, aby nebyly zdrojem vzestupné infekce. Furunkuly a abscesy se incidují, celkově jsou podávána antibiotika. Výtok se léčí podle mikrobiologického nebo kultivačního nálezu. Při výběru místně i celkově používaných léků je vždy třeba respektovat původce onemocnění. Při léčbě pak musí být úzkostlivě dodržována hygiena zevních rodidel. Hygiena těchto partií je v neposlední řadě důležitá také pro prevenci vzniku infekce.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Je to už tři roky, po odoperování prostaty. Od té doby používám pánské vložky na únik moči. Někdy mne trápí silné svědění v oblasti třísel. To bych se někdy rozškrábal, jak to svědí. Vložka ani spodní prádlo do těchto míst nezasahují a i přesto to svědí. Dokážete mi někdo poradit, co mne těchto potíží zbaví. Děkuji Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám na to Clotrimazol AL 1% krém. Je volně prodejný v lékárně a stačí namazat ráno a večer a za dva dny máte klid napořád.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Co je to bolestivé svědění konečníku?

Anusitis je zánětlivý prostor uvnitř konečníku. Většina pacientů si stěžuje na nepohodlí v oblasti análního otvoru. Jedná se často spíše o pocení, které způsobuje drobné trhliny v této oblasti, a to pak vede k nepříjemnému, ale bolestivému svědění. Mezi další stížnosti patří pálení uvnitř a vně konečníku. Toto pálení se objevuje bez otoku, ale často se vyskytuje krvácení, které je zřejmé na toaletním papíře. Většina lidí si myslí, že jsou tyto příznaky způsobeny hemoroidy, ale není tomu tak. Tyto nepříjemné pocity jsou způsobeny právě zmíněným anusitisem.

Zdroj: Bolestivé svědění konečníku

Svědění poševního vchodu v těhotenství

Zánětlivá onemocnění zevních rodidel v těhotenství jsou častá. Tkáně rodidel jsou překrvené, prosáklé a zánětlivá infekce se rychle šíří. Mezi nejčastější onemocnění v těhotenství patří právě zánět zevních rodidel, který se projevuje zarudnutím kůže a sliznic zevních rodidel a svěděním, vyvolávaným obvykle drážděním výtokem z pochvy, potem nebo močí, třením nevhodným prádlem a podobně. Zánět může přecházet i na vnitřní plochy stehen. Náchylné k těmto zánětlivým projevům jsou ženy těhotné, obézní, s poruchami glukózového metabolismu či diabetičky.

Překrvení sliznic pohlavního ústrojí v těhotenství má za následek zvýšené zvlhčení pochvy a zevních rodidel i bez jiné zevní příčiny. Představuje však zároveň vhodné podmínky k projevům infekce stejnými původci jako mimo těhotenství, zejména infekce kvasinkové. Hojný řídký výtok může být i ze žlázek těhotensky změněné sliznice děložního hrdla, dokonce se může jednat i o odtok plodové vody. Proto posouzení příčiny a určení léčby přísluší jedině odbornému lékaři. Některé z místně používaných léků nejsou v těhotenství vhodné. Trichomonádový a jiný výtok dráždí pokožku zevních rodidel, vyvolá jejich maceraci až zánětlivé projevy. Nesmí se zapomínat na možnost čerstvé kapavčité infekce nebo vzplanutí ze skrytého ložiska. Výtok musí být bakteriologicky vyšetřen a podle výsledku eventuálně léčen antibiotiky. Při nálezu beta-hemolytického streptokoka je zapotřebí před porodem podávat antibiotika a provést příslušná opatření při porodu. Kvasinkový zánět pochvy a vulvy se v těhotenství vyskytuje častěji než mimo gestaci. Začíná svěděním a pálením v pochvě a na vulvě. Sliznice je zprvu zarudlá, suchá, pak se objeví bělavé ostrůvky náletů v rýhách mezi stydkými pysky a kolem poštěváčku, které je možné setřít; kůže a sliznice pod nimi jsou zarudlé a někdy krvácí. Výtok z pochvy je hustý, žlutavě šedý. Před zahájením léčby je třeba kontrolovat glukózový metabolismus.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobry den,
Mam velmi podobné problémy jako Vy Zdenku.. Rad bych se zeptal, jak pokracuje Vase lecba po několika mesicich? Taktez jsem nyni navstivil ambulanci bolesti, dostal jsem nějaké leky, primarne to jsou antidepresiva, a neco na bolest.. Bohuzel, vubec to nezabírá a paleni, svedeni a tahani v oblasti trisel mam jiz rok. Doktory mam vsechny za sebou bez nějakého vysledku..
Za jakoukoliv radu budu vdecny,
Predem dekuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý en,
no, abych pravdu řekl, tak mi léčba stoprocentně taky nezabírá, hlavně v létě je to horší, ale když si léky vysadím, je to mnohem horší a opravdu poznám, že se blíží šestá hodina, kdy léky beru. No a vlastně to ani není léčba, jen potlačování projevů svědění.. Rád bych se mýlil, ale někdy mám takový dojem, že jsem si už za ty asi tři roky, vytvořil i závislost, ale jsem za léky vděčný, protože to svědění bez těch léků mě opravdu úplně vyřadilo z běžného života. Nejhorší na tom je, že většině lékařů je to úplně, ale úplně jedno, já jsem si musel všechna vyšetření zařizovat sám, několikrát jsem měnil i kožní lékařku, ta první mi stále celý rok cpala nějaké masti. Ani neurolog nejevil moc velký zájem o moji léčbu a to mě docala mrzí, nebo spíš mi to dost vadí, vždyť si doktory platíme, tak proč je platit ještě jednou??
Asi vás bude zajímat, jaké léky teď beru. Tak je to kombinace Tutus, nebo jim podobné (Zaldiar), s Babakirem.Ráno užívám 1 krát Zaldiar a 1 krát Babakir 150mg.
Večer pak zase 1krát Zaldiar(ten mi teď doktor napsal místo Tutusu, ale je to jen jiný výrobce, složení je stejné jako u Tutusu)a pokud možno tak 1krát Babakir jen 75 mg.
Ale je docela možné, že složení léků je individuální, mně se doktor na Amb. bolesti trefil do tohoto složení napoprvé. Zpočátku jsem asi tři měsíce do tohoto složení bral i nějaká antidepresiva od psychiatra, až tam mě to svědění dohnalo. Začalo to u mě vlastně krátký čas po tom, co jsem přestal kouřit a samozřejmě začal přibírat na váze.V březnu to byli dva roky, co beru léky, které alespoň trochu pomáhají.
Tak doufám a přeji vám, aby vám váš doktor na Amb. bolesti našel nějakou vhodnou a hlavně účinnou léčbu co nejdřív, protože vím, že je to svědění opravdu k zbláznění a jen těžko vám to uvěří někdo, kdo to nezažil. Tak hodně štěstí, hlavně teda zdraví.....
Zdenek.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení v tříslech

Rekonstrukce panenské blány

V současné době je v ženské populaci velmi atraktivní hymenoplastika. Tato metoda je velmi populární zvláště na plastických klinikách v Izraeli, ale stává se hitem i u nás. Sexuálně aktivní ženy chtějí opět prožít první sexuální styk spojený s krvácením. Důvody znovunabytí panenství jsou opravdu velmi rozmanité – kulturní, náboženské, nebo jen ženy chtějí potěšit své partnery a zažít druhé líbánky.

Hymenoplastika je operace, která obnovuje panenskou blánu. Celý zákrok je prováděn v celkové anestezii a oproti ostatním zákrokům plastické chirurgie trvá krátkou dobu. Během zákroku je nesložitě upravena sliznice poševního vchodu tak, že se z jedné strany poševního vchodu přichytí k druhé straně vstřebatelnými stehy. Zákrok trvá okolo půlhodiny. Jednodušší je zákrok u žen, které dosud nerodily. Před zahájením operace musí být zpracováno klasické interní předoperační vyšetření. Hymenoplastika je velmi šetrný zákrok, při kterém nehrozí žádná rizika, pokud jej provádí zodpovědný a kvalifikovaný atestovaný chirurg. Po hymenoplastice nehrozí problémy s odtokem menstruační krve ani nedojde k znecitlivění poševního vchodu. Jen se po zákroku několik týdnů nedoporučuje pohlavní styk, neboť je nutné zhojení. Po dostatečně dlouhé rekonvalescenci pociťují ženy při pohlavním styku stejné pocity jako při svém prvním styku. Hlavní indikací hymenoplastiky je vlastní rozhodnutí ženy. Většinou se jedná o jakýsi dárek novému sexuálnímu partnerovi, mnohem smutnějším důvodem je pak řešení deflorace při znásilnění.

Operace není v běžných případech logicky hrazena zdravotní pojišťovnou a žena si ji musí sama zaplatit. A celý zaplacený efekt je pochopitelně „na jedno použití“ – při dalším prvním pohlavním styku se rekonstruovaný hymen protrhává. Přibližná cena rekonstrukce panenské blány je 15 tisíc korun.

Zdroj: Panenská blána

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi BULKA V TĚLE U PÁNEVNÍ KOSTI VELIKOSTI FAZOLE NEBOLESTIVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šášková.

Dobrý večer.Našla jsem si na těle v přední části na levém straně u pánevní kosti bulku,nádorek velikosti fazole.Co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Fischerova.

Dobrý den.Obevila jsem v oblasti poševního vchodu zvrchu v mase vyrustek o velikosti úzkého měkkého zvetseneho masa tvaru uzenky. V létě jsem nic nezaregistrovala. Vyrostlo to rychle, je to bezbolestné. V pondělí jdu na gynekologii. V tomto tydnu mě ortopedii poslal na rengen na oblast bedwr: rengen mi ukazoval s cilem na páteř. Mimo jiného jsem tento novotvar vidile i na digisnimku. Pěkně celý svitil. Oč se jedna nevim Prosím poradte. Mám poslední dobou příznaky bolwsti kostí, oteofity na kyčly a na c vpředu. Nebyla jaem ani na ct a sonu.... paní obvodacka mysli, že jaem přepracována, stale unvená, ale v běžném denním režimu redy nevím z čeho. HEZKÝ DEN MARIE.

Zdroj: diskuze Bulka v těle u pánevní kosti velikosti fazole nebolestivá

Příznaky poševní mykózy

  • svědění pochvy
  • pálení pochvy
  • poševní výtok – bělavý nebo nažloutlý výtok s hrudkovitou konzistencí, bývá bez zápachu; někdy se ovšem objeví i zapáchající výtok
  • podráždění či zarudnutí v genitální oblasti
  • vaginální mykózy mohou být provázeny svěděním v intimní oblasti a mohou snížit kvalitu sexuálního života

Zdroj: Poševní mykóza

Pálení chodidel v těhotenství

Pálení chodidel v těhotenství může souviset s otoky dolních končetin a útlakem periferních nervů, nelze však vyloučit kožní nebo neurologické onemocnění. Poraďte se raději s praktickým lékařem, který vás může odeslat na specializované pracoviště k dovyšetření.

Zdroj: Pálení chodidel

Co znamená pálení chodidel a dlaní

Pálení dlaní a plosek nohou by mohlo mít souvislost s výhřezem krční či bederní ploténky. Je ale potřeba vyloučit i jiná onemocnění, což spadá do péče neurologa. Také se může jednat o alergickou reakci na určitou látku, kdy při kontaktu s kůží dochází k tomuto stavu.

Zdroj: Pálení chodidel

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP