Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

TABULKA POTRAVIN S VÁPNÍKEM

Na které potraviny se můžete spolehnout, když chcete dobře doplňovat vápník? Kolik ho máte mít za den?

Zdroj: Vápník v potravinách

Diskuze: Re: Hladina cukru v krvi - tabulka

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka
Počet odpovědí: 2

Hladina cukru v krvi – tabulka

Tabulka rozsahů hodnot krevního cukru při odběru na lačno (krev odebraná ze žíly) pro muže

Rozsah [mmol/litr] Stav
< 3,3  hypoglykemie – nebezpečné!
3,9–5,5  normální hladina cukru
> 5,5  glykemie – zvýšená hladina cukru

Hodnoty nad 7 mmol/litr signalizují cukrovku – hyperglykemie!

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze: stupnice měření cukru v krvi tabulka

Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka
Počet odpovědí: 2

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze: tabulka správného tlaku krve

Je mi 68 let, tak podle tabulky tady už asi nemam co dělat. ?

Zdroj: diskuze Tabulka správného tlaku krve
Počet odpovědí: 0

Glykemický index potravintabulka

  • Pivo - 110
  • Hranolky, bramborová kaše - 95
  • Čistý cukr, med - 90–100
  • Předvařená rýže v sáčku - 90
  • Corn flakes, popcorn - 85
  • Rohlík, bageta - 85
  • Mrkev vařená - 85
  • Chipsy - 80
  • Coca Cola - 70
  • Meloun, banán, hrozinky - 70
  • Kukuřice - 70
  • Kobliha, vafle, croissant - 65–75
  • Brambory ve slupce - 65
  • Celozrnný chléb - 65
  • Bebe dobré ráno - 55
  • Rýže neloupaná - 50
  • Jogurt - 35
  • Mrkev syrová - 35
  • Fazole, cizrna - 30–40
  • Čočka, hrách - 25
  • Jablko, meruňky, broskev - 25
  • Švestky, grapefruit, třešně - 22
  • Hořká čokoláda 70% - 22
  • Vlašské ořechy - 15
  • Kořenová zelenina, brokolice, saláty, zelí, houby, cibule, česnek, paprika, rajčata, cukety - 10
  • Voda - 0

Zdroj: Glykemický index

Diskuze: Hořčík a vápník

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník
Počet odpovědí: 1

Dělení

Celkový obsah purinů (mg na 100 gramů krmiva) Kategorie

  • > 300  Velmi vysoký
  • 200–300  Vysoký
  • 100 až 200  Mírný
  • 50–100  Nízký
  • < 50  Velmi nízký

Zdroj: Puriny tabulka

Diskuze: 8 potravin pro vyšší testosteron

Díky za článek

Dalších 8 potravin pro zvýšení hladiny testosteronu můžete najít ZDE: www.primulus.cz/8-po…

Více tipů a rad jak zvýšit přírodně hladinu testosteronu můžete najít na www.primulus.cz/blog

Zdroj: diskuze 8 potravin pro vyšší testosteron
Počet odpovědí: 0

Co jsou puriny?

Puriny jsou přírodní látky, které se nachází nejen v lidských buňkách, ale i v některých potravinách. V lidském těle se puriny pak metabolizují na kyselinu močovou, která je pro správné fungování lidského těla nezbytná (například pro fungování cév). Lidské tělo tedy puriny potřebuje, ale jejich větší příjem může způsobit člověku řadu onemocnění. Puriny totiž mají vliv i na kardiovaskulární onemocnění, nemoci ledvin a celého metabolismu. Některé studie doporučují, aby denní příjem purinů byl nižší než 400 mg. Zvýšený příjem purinů, totiž způsobuje vyšší množství kyseliny močové v těle a to může u člověka vyvolat dnu a hyperurikemii (=zvýšená hladina kyseliny močové v krvi). Při zvýšeném příjmu purinů je až pětkrát vyšší riziko těchto onemocnění.

Puriny do svého těla člověk přijímá z potravin, které jsou současně zdrojem energie (například maso, ryby, orgány, kvasnice). V potravinách se vyskytují čtyři typy purinů: adenin, guanin, hypoxanthin, xantin. I proto jsou onemocnění typu dny a hyperurikémie spojovány se špatnou životosprávou, kdy člověk konzumuje velké množství masa, zvířecích vnitřností, ryb a mořských plodů.

Množství purinů ve stravě se řeší hlavně v Japonsku, i proto je následující soupis potravin zaměřený na japonské potraviny. Kromě Japonska, se tyto studie projevují v terapiích ve Spojených státech amerických a ve Spojeném království Velké Británie a severního Irska. V tabulce se navíc také u některých potravin liší obsah purinů v závislosti na úpravě dané potraviny.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Diskuze: Hladina cukru v krvi - tabulka

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka
Počet odpovědí: 2

Hladina cukru v krvi po jídle

Obvyklé hodnoty:

  • před snídaní: 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem: 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle: méně než 8,9 mmol/l
  • dvě hodiny po jídle: méně než 6,7 mmol/l
  • mezi 2. a 4. hodinou ranní: více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze: Re: alergie na mléko

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na mléko
Počet odpovědí: 1

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze: jang potraviny

Prosím Vás,
je nškde seznam jang potravin?
Děkuji

Zdroj: diskuze Jang potraviny
Počet odpovědí: 0

Jaké příznaky má zvýšený cukr v krvi

Typické projevy:

  • častý pocit žízně
  • zranění a rány se hojí mnohem déle
  • problémy se soustředěním
  • může se objevit rozostřené vidění
  • objevují se infekce, které mají tendence se vracet
  • bolestivý žaludek
  • častý pocit hladu
  • trvalý pocit sucha v ústech
  • rychlý nárůst na váze
  • pocit nadměrné únavy

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze: Re: VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
Počet odpovědí: 4

Tabulka

Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze: Re: Warfarin a zasadotvorné potraviny

Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zasadotvorné potraviny
Počet odpovědí: 1

Ideální hladina

Ideální hladina je jen orientační hodnota, a proto i uvedené hodnoty jsou pouze informační.

U dětí:

  • glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
  • glykemie nalačno 5–8 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 4–10 mmol/
  • glykemie před spaním 6,7–10 mmol/l
  • glykemie v noci 4,5–9 mmol/l
U dospělých:
  • glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
  • glykemie nalačno 4–6 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 5–7,5 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Prevence alergie

Vyvarovat se kontaktu s látkami, o kterých víme, že nás alergizují.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro ženy


Věk


Systolický (mm Hg)


Diastolický (mm Hg)


Krevní tlak pro ženy do 20 let


15 - 19 let


117


77


Krevní tlak žen starších 20


20 - 24 let


120


79


25 - 29 let


121


80


Krevní tlak pro ženy nad 30 let


30 - 34 let


122


81


35 - 39 let


123


82


Krevní tlak pro ženy nad 40 let


40 - 44 let


125


83


45 - 49 let


127


84


Krevní tlak pro ženy nad 50 let


50 - 54 let


129


85


55 - 59 let


131


86


Krevní tlak pro ženy starší 60 let


60 - 64 let


134


87

Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potravinách (ryby a korýši, čerstvé a konzervované) a zelenina (luštěniny)

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardele 411
  • Sardinky 345
  • Losos 250
  • Makrela 194
  • Clams 136
  • Oliheň 35

Konzervované mořské plody

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Sardinky 399
  • Sleď 378
  • Sardele 321
  • Makrela 246
  • Krevety 234
  • Tuňák 142
  • Ústřice 107
  • Losos 88
  • Škeble 62

Sušené luštěniny

Purinové zdroje potravin Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Hrášek 230
  • Čočka 222
  • Velké severní fazole 213
  • Malé bílé fazole 202
  • Hrách 195
  • Pinto fazole 171
  • Červená fazole 162
  • Dětské lima fazole 144
  • Garbanza fazole 56

Alkoholové nápoje obsahují také puriny. Existuje souvislost mezi konzumací alkoholických nápojů a hladinami kyseliny močové v krvi a následně dnou. Níže jsou uvedeny odhady purinového obsahu alkoholických nápojů.

Obsah purinů v alkoholických nápojích (pivo)

Alkoholický nápoj Celkový obsah purinů (mg /1 litr)

  • Tradiční britské pivo 20,3–27,5
  • Guinness pivo 23,8
  • Ležák 17,7
  • Domácí pivo 3,9
  • Jablečný mošt 0,4

Obsah purinů v koření a doplňcích

Potraviny Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Grilovací omáčka 14,9
  • Miláček 68,7
  • Ústřicová omáčka 134,4
  • Rýžové otruby 100,2
  • Sójová omáčka, tmavá barva 45,2
  • Sójová omáčka, světlá barva 55,3
  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Spirulina 1 076,8

Doplňky a obsah purinů

Doplněk Celkový obsah purinu (mg/100 g)

  • Pivní kvasnice 2 995,7
  • Výrobek z pivních kvasnic 1 206,2
  • Chlorella 3 182,7
  • Chondroitin a pivní kvasnice 186,1
  • Mateří kašička 403,4
  • Sójový izoflavon 6,9
  • Spirulina 1 076,8

Zdroj: Puriny tabulka

Jaké příznaky má nízká hladina cukru v krvi

Nejprve se objevuje třes, intenzivní hlad, nervozita, bušení srdce, studený pot, brní prsty nebo rty, později se objeví rozmazané vidění, nedostatek energie, úzkost, hněv, slabost, špatná koordinace, bolest hlavy, závrať, nesrozumitelná řeč, poruchy chůze, ospalost a únava. Nakonec se dostaví ztráta vědomí anebo kóma.

Nízká hladina cukru v krvi v noci se projevuje nočními můrami, nespavostí, pocením. Hypoglykemie se projevuje především poruchami v mozku (mozkové buňky nemohou existovat bez příjmu energie). Objevuje se slabost, studený pot, bušení srdce, výpadky, ztráta vědomí. Hypoglykemie se může vyvinout velmi rychle a přejít následně do hypoglykemického kómatu a způsobit smrt pacienta.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Jaké potraviny způsobují alergii?

Různí lidé trpí různými potravinovými alergiemi. Závisí pouze na vyvarování se konzumace látek způsobujících potravinovou alergii. Pokud přestanete jíst alergenní potravinu, zabráníte tím i tvorbě vyrážky a jiným alergickým projevům.

Zdroj: Kožní vyrážka z potravin

Tabulka s krevním tlakem podle věku pro muže

Systolický krevní tlak pro muže

Systolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 105 117 120
20-24 let 108 120 132
25-29 let 109 121 133
30-34 let 110 122 134
35-39 let 111 123 135
40-44 let 112 125 137
45-49 let 115 127 139
50-54 let 116 129 142
55-59 let 118 131 144
60-64 let 121 134 147

Diastolický krevní tlak pro muže

Diastolický krevní tlak
Stáří Minimální Průměrný Maximum
15-19 let 73 77 81
20-24 let 75 79 83
25-29 let 76 80 84
30-34 let 77 81 85
35-39 let 78 82 86
40-44 let 79 83 87
45-49 let 80 84 88
50-54 let 81 85 89
55-59 let 82 86 90
60-64 let 83 87 91

Zdroj: Krevní tlak a hodnoty podle věku

Nízká hladina

Hypoglykemie u dětí se dělí podle závažnosti na mírnou, středně těžkou a těžkou. Mírná a středně těžká jsou klasifikovány jako glykemie nižší než 3,9 mmol/l – stav pacienta je takový, že si ho uvědomuje a může proti němu zasáhnout perorálním podáváním glukózy. Taková hypoglykemie může být i asymptomatická. Těžká hypoglykemie je vždy symptomatická a projeví se nejzávažnějšími příznaky: poruchou vědomí, somnolencí až bezvědomím a eventuálně křečemi. Případný rozvoj edému mozku při závažné hypoglykemii se projeví opakovaným zvracením. Vyžaduje většinou hospitalizaci na specializovaném pracovišti, intravenózní terapii (podávání glukagonu anebo glukózy) a intenzivní péči (antiedematózní terapii, monitoraci vitálních funkcí). Cílem léčby hypoglykemie je vždy dosažení a udržení normoglykemie (hladina alespoň 5,6 mmol/l) a odeznění příznaků ohrožujících zdraví nebo život pacienta. Cílem léčby diabetických dětí je tedy snaha udržet co možná nejoptimálnější kompenzaci bez výskytu epizod těžkých hypoglykemií.

Hodnoty:

  • novorozenec: 2,5 mmol/l
  • děti: 3,3 mmol/l
  • dospělí: 3,3 mmol/l

Mizí po podání glukózy.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Dieta a výše purinů za den

Purinový metabolismus, což je rozpad purinových molekul, produkuje v játrech kyselinu močovou. Kyselina močová je antioxidant a má příznivé účinky při zachytávání volných radikálů, když se hromadí v krvi, ale může způsobit dnu, hyperurikémii a další zdravotní problémy. Dna je forma artritidy způsobená nahromaděním krystalů kyseliny močové v kloubech.

Puriny v potravinách, jako je maso a mořské plody, jsou spojeny s vysokým rizikem dny. Zatímco vyšší míra spotřeby mléčných výrobků, zejména sušených druhů, je spojena se sníženým rizikem dny. Mírný příjem zeleniny a bílkovin bohatých na puriny není spojován se zvýšeným rizikem dny. Udává se i pozitivní vztah mezi dnou a fruktózou, typ cukru nalezeným v ovoci.

Podle mezinárodní společnosti se doporučuje udržovat spotřebu purinů pod 400 mg za den. Ale například v Americe nemají doporučený denní příjem purinů nebo kyseliny močové.

Dle zahraničí lze potraviny rozdělit do pěti skupin na základě celkového purinového obsahu a úrovně rizika hyperurikémie a dny.

Zdroj: Puriny tabulka

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

Avita CHEWING C 500

Avita CHEWING C 500

Cena: 396 Kč

UP!Slim 500 ml

UP!Slim 500 ml

Cena: 600 Kč