Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.
V naší poradně s názvem MAST Z BOROVÉ PRYSKYŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hornychová.
Dobrý den,
prosím můžu se zeptat dá se koupit pryskyřice (smůla z borovice) ??? měla bych zájem ale nikdo mě nechce nasbírat a já jsem již stará a do lesa se nedostanu děkuji za odpověď Hornychová Věra
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.
Postup: Tři lžíce větviček dáme do půl litru vody, vaříme 5–10 minut a necháme vyluhovat 15–20 minut. Ochucujeme medem.
Použití: Čaj připravený z borovice připomíná barvu probouzejícího se slunce, čaj osvěží a zároveň i relaxuje tělo. Především je určen pro mladé maminky, které trpí bolestí hlavy nebo mají problémy se spaním. Čaj se doporučuje i při nervozitě a depresi. Je to přírodní relaxans, uklidňující a dodávající sílu našemu organismu.
Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.
Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.
Postup: Dvě hrsti borovicových větviček dejte do 2 litrů vody, nechte přejít varem a louhujte cca 20 minut. Tento silný odvar z borového jehličí si přidejte do koupele.
Použití: Látky obsažené v odvaru stimulují prokrvení tkání a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.
Doporučená dávka česnekové tinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekové tinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.
V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.
Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.
Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?
Existuje řada internetových stránek, které prodávají léčivé bylinné tinktury. Ale je těžké rozpoznat věrohodnou stránku, kde prodávají kvalitní bylinné tinktury. Pokud si koupíme bylinnou tinkturu na internetu nebo v kamenném obchodě, tak se ujistěte, že je tento výrobek organický. Také tinktury, které jsou uloženy v tmavých lahvích, si zachovají svůj účinek na mnohem delší dobu. Dbejte pokynů těchto přírodních přípravků, a pokud nastane onemocnění, které trvá déle než 3 dny, tak se obraťte na svého lékaře.
Postup: Na jaře nasbírejte zelené výhonky větví, ne delší než 12 cm, pořádně je properte v teplé vodě a dejte do hrnce s vodou. Prohřívejte při mírné teplotě tak, aby nedošlo k varu, asi půl hodiny, poté přidejte třtinový cukr a přibližně 2 hodiny vařte, dokud se sirup nepotáhne jako med. Pak nalijte do připravených skleniček a dobře uzavřete.
Použití: Borovicový sirup zklidňuje suchý a dráždivý kašel a pomáhá při nachlazení.
Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.
Pokud máte stále ještě zbytek česnekové tinktury, tak ji nevyhazujte, protože se dá uschovat v lednici ještě minimálně půl roku. Česneková tinktura se také používá k vaření, protože jde o dobré koření. Pokud chcete uschovat česnekovou tinkturu v kovových nebo plastových lahvích, tak to nedělejte, doporučuje se uschovat česnekovou tinkturu pouze ve skleněné lahvi. Nejlepší je skleněná 50 ml lahev s kapátkem.
Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.
Borovice (latinsky Pinus) je rod rostlin z čeledi borovicovité. Jeho zástupci jsou světlomilné vždyzelené stromy, ojediněle keře, nenáročné na půdu a na vláhu. Některé dorůstají až do výšky 100 metrů. Borovice obecně patří mezi hospodářsky nejdůležitější jehličnaté dřeviny. Především poskytují většinou velmi kvalitní dřevo a velký význam mají i v zahradní architektuře. Dříve borovice sloužily také jako zdroj balzámového oleje (terpentýnu), který se získával takzvaným smolařením. Z něj se extrahovala například kalafuna a terpentýnové silice, užívané jako rozpouštědla k ředění barev nebo v lékařství (inhalace, léčba TBC a podobně). Kůra borovic obsahuje antioxidační látky a vyrábí se z ní například léčivo Pycnogenol. Jehličí některých druhů borovic obsahuje víc vitamínu C než citrón, takže se odvar z něj („čaj z chvojky“) používal v ruských pracovních táborech k léčbě kurdějí. Silice z borovice podporuje vlastní obranyschopnost organismu, působí antibakteriálně, protivirově, celkově posiluje, prokrvuje, pomáhá při nachlazení, dezinfikuje horní cesty dýchací a je vhodná při černém kašli a revmatismu. Používá se do nosních kapek při bronchitidách.
Terapeutické dávky jsou výrazně nižší než u bylinných čajů. Tinktura se dávkuje 2 až 3x denně po jedné čajové lžičce. Dávku bylinné tinktury si můžete vzít přímo, nebo si ji můžete přidat do 1dcl vody. Tinkturu můžete také promíchat v šálku s vroucí vodou, aby se alkohol rozptýlil a nechte čaj několik minut odstát.
Koncem června a začátkem července se sbírají výhonky borovice (vyhonky z borovice), z nichž se připravuje léčivá tinktura. V tomto období obsahují nejvíce pylu, a proto je to nejvýhodnější čas k přípravě lektvaru, který se používá k léčbě pohlavních orgánů, ale nejúčinnější je proti bolení hlavy. Doporučuje se rovněž k léčení dýchacích cest, je vhodný k inhalaci, na olejomasáž a do koupele. Posiluje srdeční sval, stimuluje činnost nadledvinek, což má příznivý vliv na tvorbu hormonů. Díky antiseptickým účinkům snižuje zánětlivé procesy. Regeneruje nervovou soustavu, posiluje žaludek a má léčebný účinek na onemocnění močového měchýře. Tinktura se využívá na detoxikaci organismu, vyrovnává činnost štítné žlázy, optimalizuje rovnováhu mezi zásadami a kyselinami. Doporučuje se k užívání i zdravým lidem, a to jako prevence proti uvedeným zdravotním potížím.
15 pupenů borovice (ideální doba sběru je konec dubna, začátek května)
5 hřebíčků
3 kuličky jalovce
1 badyán
1 kousek skořice
0,5 l pálenky
filtrovací plátýnko
lahev s uzávěrem
Postup: Pupeny nasbírejte na čistém místě, daleko od prachu cest. Vhoďte do láhve společně s kořením a zalijte pálenkou. Zašpuntujte a nechte stát minimálně 2 týdny. Obden protřepte. Poté slijte přes plátýnko a ponechte v lahvi na tmavém a chladném místě. Užívejte 1 stopku po dobrém obědě. Doba spotřeby je dle minimální trvanlivosti použitého alkoholu.
Použití: Likér nejen krásně voní, vypadá a skvěle chutná, ale je i účinným prostředkem proti jarní únavě a dokáže nastartovat celkovou revitalizaci. Čerstvé pupeny borovice jsou doslova nabité vitamíny a v dubnu je ideální doba sběru.