Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

V ČEM JE OBSAŽEN JOD

Na které potraviny se můžete spolehnout, když chcete dobře doplňovat vápník? Kolik ho máte mít za den?

Zdroj: Vápník v potravinách

Diskuze: liduska20@centrum.cz

Prosím, obsahuje chlorela sladkovodní řasa jod?

Pro
sím, mohu užívat chlorelu sladkovodní řasu, když užívám warfarin?

mockrát děkuji

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin
Počet odpovědí: 4

Léčebné účinky cibule

Cibule obsahuje silici aliin transformující se na allicin. Blahodárné účinky této látky spočívají v silném antibiotickém účinku na všechny typy mikroorganismů – ničí bakterie i viry. Proto je cibule (spolu s česnekem) považována za nejvýznamnější přírodní antibiotikum. Antibiotické účinky cibule se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Mezi nejznámější lidové recepty pro tyto účely patří šťáva (z nakrájené cibule a cukru nebo medu) a čaj (odvar) z cibule, které usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu, které nemoc vyvolávají. Nemocný by měl tyto „léky“ užívat během nemoci 3–4x denně, aby dosáhl co největšího efektu. Trochu nepříjemné, ale při léčbě zánětlivých onemocnění dutiny nosní velice účinné, je také vdechování výparů z čerstvě nakrájené cibule. Cibule kromě výše uvedené silice obsahuje také široké spektrum vitamínů. V cibuli najdeme především vitamín C, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamín E. Cibule má i velkou koncentraci životně důležitých minerálů, jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.

Cibule jako lék díky svému složení podporuje produkci žluče a žaludečních šťáv, čímž působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev. Velkou roli hraje při regulaci vysokého krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Cibule obecně posiluje srdeční činnost a její konzumace může předcházet dalším onemocněním krevního oběhu (křečové žíly, hemoroidy, poruchy prokrvování), a dokonce i infarktu. Cibuli lze používat také k „vnější léčbě“, například přikládáním čerstvé cibule na bodnutí či štípnutí hmyzem můžeme zabránit vzniku nepříjemných otoků a svědění. Blahodárné dezinfekční účinky cibule byly také zaznamenány při léčbě bradavic a dalších kožních onemocnění a plísní. V neposlední řadě jsou v současnosti pečlivě zkoumány i protirakovinné účinky cibule. Předpokládá se, že může eliminovat vypuknutí některých často zhoubných onemocnění, jako je rakovina prostaty, žaludku a tlustého střeva. Cibule také prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje tak lidské libido.

Cibule má jako lék velký potenciál. Podporuje lidský imunitní systém a funguje jako preventivní ochrana proti spoustě zdravotních problémů, prostě cibule a zdraví jdou ruku v ruce. Zkuste i vy chránit své zdraví konzumací a vdechováním této přírodní plodiny. Její účinky mohou být efektivnější než užívání mnohých průmyslově vyráběných doplňků stravy.

Cibule na hemoroidy: Opečte 4 cibule, následně je uvařte ve 125 g oleje, natřete na pláténko a přiložte. Nebo uvařte cibuli, vymačkejte z ní šťávu, dejte na plátno a přiložte na hemoroidy (možno vložit do konečníku). Výborná je i mast na hemoroidy, kterou si připravíte tak, že 2 lžíce cibule, mrkve a olše rozmixujete a vmícháte do 100 g sádla. Mažte dle potřeby.

Cibule na gynekologické obtíže: Léčí výtok vyvolaný parazitem trichomonem, výtok je zelenožlutě zbarven (nikoliv bílý výtok, ten je způsoben kvasinkou). Tampon s cibulovou šťávou vložte do pochvy.

Cibule na vysoký krevní tlak: Nakrájejte 4 cibule, 4 citrony, nastrouhejte 80 g česneku a 40 g křenu. Svařte 3 litry vody s 1 kg cukru. Vlažné nalijte na směs, občas zamíchejte. Za 14 dní přeceďte, dejte do menších lahviček. Užívá se třikrát denně jedna polévková lžíce.

Cibule na zánět středního ucha: Kapejte cibulovou šťávu do ucha nebo vložte namočený vatový tamponek. Tato varianta je vhodná i pro děti.

Cibule na trávicí potíže, bolesti břicha, jako podpora srdce, krevního oběhu, žil a čištění krve a další problémy: Vhodné je užívání syrové cibule nebo tinktury, v případě potřeby pijte 1–2x denně po 0,02 litru. Tinkturu lze použít na výše uvedené problémy a vhodná je jako jejich prevence.

Cibule na ekzém: Tři polévkové lžíce dubové kůry, heřmánku a třezalky, 50 g drcené cibule. Povařte 8 minut v cca 1 l vody, 8 minut nechte vyluhovat, sceďte a přidejte do teplé koupele. V koupeli setrvejte 15 minut. Koupel se provádí v třídenních cyklech, to znamená tři dny koupat, tři dny přestávka a tak dále. Lze použít i pro děti.

Cibule jako prevence křečových žil: Do 4 l vařící vody dejte 100 g cibule, hrst dubové kůry a trošku pelyňku, vařte 10 minut, poté přidejte hrstku soli a vlijte do vany s horkou vodou.

Cibule na včelí bodnutí, rány, vyrážky, akné a slabé nehty: Defekt potírejte čerstvou cibulovou šťávou. Zabrání vzniku infekce, otoku a posílí poraněné místo.

Cibule na záněty šlach a kloubů: Nakrájejte cibuli, zabalte ji do gázy, upevněte na postižené místo, po dvou hodinách sejměte a natřete vhodnou mastí.

Cibule na bradavice: Na bradavici přiložte kašičku cibule naložené v cukru. Nanášejte opakovaně do vymizení bradavice.

Cibule na kuří oko: Syrovou cibuli naložte na 24 hodin do octa, na noc přiložte na kuří oko, podle potřeby opakujte. Nebo na 3 dny přiložte cibuli mírně povařenou ve víně na kuří oko.

Obklad krku při zánětu: Nadrobno nakrájejte 100 g syrové cibule, poduste cca 10 minut se lžící anýzu. Přiložte ještě teplé na krk, měňte po 2 hodinách.

Defekty nosní sliznice: Při poraněných nosních sliznicích cibulovou šťávu kapejte přímo do nosu.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Diskuze: Parkinsonova nemoc

Léčí se v Lázních Poděbradech i Parkinsonova nemoc v komplexní lázeňské léčbě ? Obsahuje léčebná voda jod? Děkuji za odpovědi.

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně
Počet odpovědí: 7

Zdroje jódu

Přírodním zdrojem jódu jsou mořské ryby žijící přirozeně v mořské vodě, kde vstupují do potravinového řetězce. Jód je obsažen i v zelenině, ale jen v nízké koncentraci, která není dostatečná. Velmi vysoké množství jódu obsahují mořské řasy, které se používají v asijské kuchyni, a tak by neměly být konzumovány ve velkém množství.

Zdroj: Stopový prvek jód

Diskuze: Re: omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse

Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse
Počet odpovědí: 2

Příznaky nedostatku jódu

Německo je jednou z oblastí s velkým nedostatkem jódu. Zejména v Alpách se jód dříve přítomný v půdě ztrácí. To je také důvod, proč je i nízký obsah jódu v rostlinných potravinách. Nedostatek jódu však vede k růstovým a vývojovým poruchám. Mezi běžně pozorované příznaky nedostatku jódu patří zvětšená štítná žláza (struma, vole). Jako prevence těchto problémů se doporučuje konzumace jódu prostřednictvím jodizované soli nebo potravinových doplňků.

Zdroj: Stopový prvek jód

Diskuze: omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse

Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?

Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb

Zdroj: diskuze Omega marin forte, obsah jodu v rybyim oleji ? diskuse
Počet odpovědí: 2

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

Zdroj: Stopový prvek jód

Diskuze: sižena ština žlaza a tehotenstvi

Dobý den
Je mi 23 let beru prašky letrox 50 tak 14 dní sniženou štinou žlazu mám tak 14dni ale s přitelem se snažime o miminko ale nějak to nejde :/ tak sem se chtěla zeptat jak dlouho trva nez to začne za birat ty prašky tak přibližne
A ještě se doplnuji praškama jod a začala jsme použivat i mořskou sul z jodem děkuji za odpovět

Zdroj: diskuze Sižena ština žlaza a tehotenstvi
Počet odpovědí: 1

Dávkování

Lugolův roztok se užívá pomocí odpočítávání kapek, které se kapou do přiměřeného množství (200–250 ml) vody, čaje, džusu a podobně. Jedna kapka obsahuje cca 1,67 mg jódu, pokud je výroba podle Čs. lékopisu. Denní dávka se zvyšuje postupně. Jód nelze užívat, pokud v těle chybí, nebo je nefunkční štítná žláza. I při jen mírné změně funkce štítné žlázy je potřeba postupovat s užíváním jódu opatrně. Pokud organismus několik desetiletí neměl jód v dostatečném množství, mohou jej nečekané dávky jódu vyvést z rovnováhy. Tomu lze předejít vhodným dávkováním, tedy postupným zvyšováním malých dávek tohoto prvku.

Způsob rychlého dávkování:

  • první den = 1 kapka do tekutiny a vypít
  • druhý den = 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí den = 3 kapky do tekutiny a vypít

Takto se každý den zvyšuje denní dávka o jednu kapku, až se dojde na požadované denní množství, které se užívá delší čas.

Způsob pomalého dávkování:

  • první týden = denně 1 kapka do tekutiny
  • druhý týden = denně 2 kapky do tekutiny a vypít
  • třetí týden = denně 3 kapky do tekutiny a vypít

Každý týden se zvedne denní užívání o jednu kapku, dokud se nedojde na požadované denní množství mg jódu.

Pokud se v průběhu užívání vyskytnou jakékoli problémy, dávkování se sníží na polovinu nebo úplně zastaví a poté se začíná od nuly a ještě v pomalejším režimu. Například zvyšování o jednu kapku po dvou týdnech.

Cílová léčebná denní dávka je od 12 do 20 mg, tj. cca od 7 do 12 kapek Lugolova roztoku. Podle odborníků je optimální dávka do 6 mg/den a vyšší dávkování nemá zvýšený účinek a prospěch. Nutná denní dávka pro dospělé je podle specialistů 2 až 4 mg jódu. U dětí 1 až 2 mg jódu.

Test na jód v těle: Udělejte si na vnitřní straně zápěstí vatovou tyčinkou namočenou do Lugolova roztoku skvrnu o velikosti kovové padesátikoruny. Když během 8 hodin (někomu i v řádu desítek minut) skvrna zmizí, máte jódu nedostatek. Pokud skvrna zmizí do uvedených 8 hodin, signalizuje to nedostatek jódu a dysfunkci vaší štítné žlázy. V tomto případě se doporučuje jód co nejdříve doplnit. Zdravý člověk s dostatkem jódu má skvrnu viditelnou někdy až 24 hodin. Testovací sada se dá objednat zde.

Myslete na to, že velké dávky jódu moc bezpečné nejsou, navíc se jód rychle vstřebává, což je také dost nebezpečné.

Zdroj: Lugolův roztok

Diskuze: Re: nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii
Počet odpovědí: 2

Správné hodnoty štítné žlázy

Štítná žláza potřebuje pro svoji správnou funkci jód, respektive jeho určité množství. Optimální denní dávka pro dospělého člověk je přibližně 200 mikrogramů jódu. Přísun tohoto prvku do organismu si zajistíte jedením mořských ryb, mořských plodů nebo popíjením minerálních vod s vyšším obsahem jódu (na dlouhodobé pití minerálek ovšem pozor: přehnaný přísun minerálů není pro organismus dobrý), případně užíváním jódových tablet na doporučení lékaře.

Normální hodnoty:

  • TSH by mělo být ideálně kolem 2
  • fT4 by mělo být kolem 15

AntiTPO a antiTg jsou protilátky proti štítné žláze, u nichž pozitivita vypovídá o tom, že příčinou nedostatečné funkce žlázy je autoimunitní zánět štítnice způsobený nesprávnou funkcí imunitního systému.

Zdroj: Štítná žláza - babské rady

Diskuze: Re: Bolest v krku po přípravku fortrans

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans
Počet odpovědí: 1

Kde se dá koupit, prodej a cena

Iodi Solutio Aguosa:

  • vyrábí Fagron a.s., Holická 1098/31M, Olomouc
  • nutné chránit před světlem, skladovat při 15–25 stupních
  • přípravek není sterilní
  • určen pro MagistraLiter přípravu
  • po odběru uzávěr důkladně dotáhnout
  • expirace je cca 9 měsíců

Lugolův roztok si můžete objednat zde.

Lugolův roztok si můžete připravit i doma:

Rozpusťte 25 g jodidu draselného ve 40 ml destilované, popřípadě čištěné vody. Poté přidejte 10 g jódu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Pokud dáte více vody než 40 ml, bude rozpouštění jódu velmi zdlouhavé. Když je vše rozpuštěné, doplňte 960 ml vody. Výsledný roztok je dobré přefiltrovat, ale nutné to není. Není vhodné si připravovat Lugolův roztok ve velkém množství, protože jód z něj bude sublimovat a po nějaké době to již nebude ten samý roztok, který jste si připravili. Lugolův roztok skladujte ve skle a pokud možno s originálním uzávěrem, který byl použit na lékovce s jódem. Tento uzávěr má speciální materiál, který brání sublimaci.

Zdroj: Lugolův roztok

Diskuze: Re: Parkinsonova nemoc

Parkinsonova nemoc se léčí komplexní lázeňskou péčí v těchto lázních:
Bechyně-Buchlovice
Františkovy Lázně
Hodoní
Jáchymov
Janské Lázně
Karlova Studánka
Karlovy Vary
Karviná
Klášterec nad Ohří
Klimkovice
Konstantinovy Lázně
Kostelec u Zlína
Lázně Bělohrad
Lázně Bohdaneč
Lázně Kundratice
Lázně Kynžvart
Lázně Libverda
Lázně Toušeň
Lednice
Luhačovice
Mariánské Lázně
Mšené-lázně
Ostrožská Nová Ves
Poděbrady
Slatinice
Teplice
Teplice nad Bečvou
Třeboň
Velichovky
Velké Losiny
Vráž
Ze seznamu je patrné, že i Poděbrady jsou vhodné. Zda-li léčivá voda v Poděbradech obsahuje jód není známo. Promluvte si se svým neurologem o možnostech lázeňské léčby ve vašem konkrétním případě. Pro přidělení lázní budete muset mít doporučení od svého neurologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně
Počet odpovědí: 7

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Diskuze: rutin v potravinách

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách
Počet odpovědí: 1

Přenos hepatitidy typu G

Hepatitida typu G se přenáší krví, sdílením předmětů osobní hygieny, jako jsou holicí strojky a zubní kartáčky. Nakažený virem může šířit nemoc také pohlavním stykem, při porodu, žilním užíváním drog nebo jiným kontaktem s krví. Virus však vždy nemusí být obsažen ve slinách, spermatu nebo jiných tělesných tekutinách.

Zdroj: Co je to hepatitida typu G?

Diskuze: Re: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji
Počet odpovědí: 1

Zelenina a obsah cukru

Kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Ale ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Raději je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, přestože jsou sladší. Pozor si dejte i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Také rajčata jsou nabitá sacharidy. Naštěstí u zeleniny platí jednoduché pravidlo: co je zelené nebo bílé, má málo cukrů.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Co obsahuje hodně sacharidů

Sacharidy můžeme dále rozlišit podle toho, zda mají rostlinný či živočišný původ. Rostlinnými zdroji sacharidů je především ovoce (fruktóza), brambory a obiloviny (škrob). Z živočišných zdrojů je třeba jmenovat maso nebo játra (glykogen), mléko a mléčné výrobky (laktóza). Nevýhodou zůstává, že s příjmem sacharidů je spojen i příjem cholesterolů a tuků.

Cukr, sladkosti a zejména čokoláda krátkodobě zlepšují náladu a právě tento pocit může vznikat jako jakási závislost. Konzumace sladkostí nám na chvíli pomůže zlepšit náladu a zbavit se chuti na sladké. Bohužel za nějakou dobu se může dostavit pocit slabosti a opětovné chuti na sladké. Je to dáno tím, že sladké potraviny mají vysoký glykemický index a člověk je se svým krevním cukrem jako na houpačce. Což souvisí se vznikem cukrovky.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Medulární karcinom

Je zvláštní typ karcinomu štítné žlázy, který je zčásti dědičný (příčinou jsou mutace takzvaného RET protoonkogenu, které způsobují nekontrolované dělení buněk) a může se vyskytovat i ve spojení s nádory jiných endokrinních orgánů (takzvaný syndrom mnohočetné endokrinní neoplazie 2. typu). Postižení nemocní mívají zvýšenou hladinu kalcitoninu. Příbuzní pacientů s medulárním karcinomem štítné žlázy by měli být geneticky vyšetřeni, a pokud je u nich zjištěna mutace RET protoonkogenu, štítná žláza by měla být preventivně chirurgicky odstraněna.

Léčba

V léčbě karcinomu štítné žlázy je na prvním místě operace – úplné odstranění štítné žlázy (takzvaná totální tyreoidektomie) s následnou zajišťovací léčbou radiojódem, a takzvaná supresní léčba tyreoidálními hormony. Supresní léčba zahrnuje podávání tyreoidálních hormonů (tyroxinu) ve vyšších dávkách, které vedou k takzvané supresi (snížení) tyreoidálního stimulačního hormonu (TSH) v krvi pod dolní hranici normálních hodnot. Léčba radioaktivním jódem využívá schopnosti buněk diferencovaného karcinomu vychytávat z krve radioaktivní jód, který způsobí „vnitřní“ ozáření nádorových buněk a jejich zničení. Tuto léčbu nelze použít u medulárního a anaplastického karcinomu, kde je základní metodou jen operace – pokud je nález operabilní a nejsou přítomny vzdálené metastáze. Zmenšení anaplastického a medulárního karcinomu (nikoliv vyléčení) lze dosáhnout zevním ozářením; chemoterapie může být účinná u anaplastického karcinomu. Naopak u vzácného lymfomu štítné žlázy je chemoterapie indikována na prvním místě – dochází po ní obvykle k regresi a operace není potřeba.

Prognóza

Prognóza karcinomu štítné žlázy je většinou dobrá. Nejlepší prognózu má karcinom papilární, zejména pokud je zachycen v časném stadiu (omezen na štítnou žlázu), kdy má téměř 100% vyléčitelnost. Hůře léčitelný je karcinom folikulární (zejména u mužů nad 50 let), ještě hůře medulární a nejzhoubnější průběh má karcinom anaplastický (ten je ale velmi vzácný).

Prevence

Prevencí karcinomu štítné žlázy je, pokud je to možné, vyvarovat se expozici rizikových faktorů, které jsou uvedeny výše. Z praktického hlediska sem patří především uvážlivá indikace opakovaných rentgenových vyšetření a opakovaných vyšetření počítačovou tomografií horní poloviny těla hlavně v dětském věku a vyvarování se dlouhodobé neadekvátní léčby tyreostatiky (léky používanými k léčbě zvýšené funkce štítné žlázy) bez lékařského dohledu.

Prevencí medulárního karcinomu je preventivní odstranění štítné žlázy u příbuzných s prokázanou mutací RET protoonkogenu. Vhodné je samovyšetřování krku, to znamená pravidelné prohmatávání krku a oblastí nadklíčků, a konzultace s lékařem v případě hmatné rezistence.

Zdroj: Co znamená uzlík na štítné žláze

Sacharidy v potravinách

Ve výživě dospělého člověka by měly na 1 g bílkovin a 1 g tuku připadat 4 g sacharidů. Stravitelné polysacharidy by měly tvořit většinu sacharidů. Denní příjem vlákniny by měl u dospělého člověka představovat 25–35 gramů.

Obsah cukru v běžných porcích některých potravin:

  • 5g kostka cukru – 5 g
  • 250 ml nápoje Coca-cola – minimálně 12 g
  • 50 g mléčné čokolády – 29 g
  • 200 g švestek – 31 g

Kávová lžička cukru (asi 5 g) dodává organismu energii 83 kJ.

Při nedostatku sacharidů v jídelníčku dochází k odbourávání tukových zásob, čehož využívají některé redukční diety. Bohužel při těchto dietách často dochází i k úbytku svalové hmoty a negativnímu ovlivnění psychiky. Naopak při nadbytku sacharidů v jídelníčku dochází k hromadění energie do tukových zásob, a to i tehdy, je-li tuku ve stravě poměrně málo. Vysoká konzumace sacharózy má za následek zvýšený výskyt zubního kazu, výskyt obezity a zhoršení průběhu cukrovky.

Nevhodné potraviny: slazené nápoje, sladkosti, zmrzliny, lihoviny, sladké likéry, sušenky a oplatky, tedy potraviny s vysokou energetickou hodnotou a malým, respektive žádným přínosem pro zdraví.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Co to jsou sacharidy

Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.

Sacharidy se dělí na:

  • monosacharidy
  • oligosacharidy
  • polysacharidy
  • komplexní sacharidy

Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.

Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.

Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Nevhodné potraviny při cukrovce

Dieta při cukrovce zakazuje kromě potravin obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Dezertům se nemusíte úplně vyhýbat, ale dopřejte si je pouze jednou za čas! Čokoládové dorty nahraďte tvarohovými a ovocnými dezerty. Při pečení doma pak používejte umělá sladidla. Zkuste si hlídat příjem cukru, a pokud si některý den dopřejete sladké, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku a přidejte nějaký pohyb navíc – třeba procházku v lese.

Zásady:

  • Jezte pravidelně a často (minimálně pětkrát denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
  • Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
  • Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám, jako jsou chipsy.
  • Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
  • Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
  • Jezte více potravin, které uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
  • Mýtem je, že musíte jíst jen dia výrobky – některé z nich mají totiž také vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Příčiny strumy

Štítná žláza produkuje hormony tyroxin a trijodtyronin, které cirkulují v krvi a usměrňují (regulují) metabolické děje. Regulují například rychlost, kterou tělo spotřebovává tuky a sacharidy, teplotu těla, srdeční tep a tvorbu bílkovin. Kromě těchto dvou hormonů se ve štítné žláze produkuje i třetí hormon – kalcitonin, který pomáhá udržovat stálou hladinu vápníku v krvi.

Štítná žláza však nepracuje samostatně, ale je součástí složité kaskády dějů, která podléhá neustálé kontrole ze strany hypofýzy a hypotalamu, což jsou části mozku odpovědné za řízení hormonálního systému. Ty určují, jak rychle má štítná žláza hormony produkovat.

Funguje to takto...

Hypotalamus vydá signál v podobě hormonu tyreoliberinu (TRH), který nařídí hypofýze, aby produkovala zvýšené množství tyreotropního hormonu hypofýzy (TSH – tyreoidální stimulační hormon), tedy hormonu, který stimuluje tvorbu hormonů štítné žlázy. Tato produkce TSH je závislá i na množství tyroxinu a trijodtyroninu (tedy hormonů štítné žlázy) v krvi. Říká se tomu regulace zpětnou vazbou. Štítná žláza pak odpovídá na tyreotropní hormon hypofýzy tím, že vyrobí potřebné množství svých hormonů.

Struma nemusí nutně znamenat, že štítná žláza nefunguje správně. I zvětšená štítná žláza může v některých případech produkovat přiměřené množství hormonů.

Mezi nejčastější příčiny zvětšení štítné žlázy (strumy) patří:

  • Nedostatek jódu a jiné dietní příčiny – jód je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy a při jeho nedostatečném příjmu potravou může vzniknout struma. Naštěstí se kuchyňská sůl běžně obohacuje jódem, takže struma z nedostatku jódu postihuje hlavně jedince v rozvojových zemích. K nedostatku jódu může přispívat i konzumace potravin jako brokolice, květák a zelí, které snižují produkci hormonů jiným způsobem.
  • Graves-Basedowova nemoc – tato nemoc vzniká na podkladě autoimunitní reakce, když protilátky produkované imunitním systémem nesprávně vyhodnotí štítnou žlázu jako cizí element. Receptory štítné žlázy se pak nechají zmást protilátkami, které se je snaží zničit, a přinutí štítnou žlázu produkovat nadměrné množství hormonů tyroxinu a trijodtyroninu. Tento stav se nazývá hypertyreóza. Štítná žláza se neustále požadavku receptorů snaží vyhovět, a tak se zvětší, aby mohla produkovat ještě více hormonů.
  • Hashimotova nemoc neboli Hashimotova tyroiditida – také jde o autoimunitní onemocnění, ale v tomto případě protilátky produkci hormonů štítné žlázy zcela zablokují. Při poklesu hladin hormonů v krvi nastává hypotyreóza. Na tento stav odpoví hypofýza, která vytvoří více hormonu TSH. Ten sice štítnou žlázu stimuluje, ale protože jsou buňky, které hormony tyroxin a trijodtyronin produkují, poškozené, způsobí TSH jen zvětšení štítné žlázy – strumu.
  • Uzly na štítné žláze – v tomto případě může za zvětšení štítné žlázy tvorba jednoho nebo několika tuhých nebo tekutinou vyplněných bulek (takzvaných uzlů) v tkáni orgánu. Většina uzlů je benigních a nevede k rakovině.
  • Rakovina štítné žlázy – je mnohem vzácnější příčina strumy než benigní uzly. Rakovina se často projeví zvětšením štítné žlázy asymetricky, tedy jen na jedné straně.
  • Těhotenství – hormon vytvářený během těhotenství (lidský choriový gonadotropin – hCG) může být příčinou mírného zvětšení štítné žlázy.
  • Zánět štítné žlázy – tyroiditida může způsobit bolest a otok štítné žlázy, včetně zvýšené či snížené produkce tyroxinu.

Zdroj: Štítná žláza - babské rady

Oteklý krk a štítná žláza

Na poruchy štítné žlázy velmi často upozorní člověka otok nebo bolest v krku a zhoršené polykání. Nemoci štítné žlázy jsou častější u žen. Nejčastější je její snížená činnost (hypotyreóza) a zvýšená činnost (hypertyreóza), které mají protikladné příznaky. Někdy může být otok v krku důsledkem rakoviny štítné žlázy nebo uzlin. Tyto potíže nemusí souviset se štítnou žlázou.

Kromě faktu, že štítnice skrze produkci hormonů ovlivňuje využívání živin v těle, platí i to, že kvalita stravy v určitém rozsahu zasahuje do fungování tohoto orgánu. Největší vliv mají následující faktory.

Příjem jódu: Jód je součástí struktury thyroxinu a trijodthyroninu, dostatek tohoto prvku ve stravě tak největší měrou ovlivňuje fungování celého orgánu. Uvádí se, že nedostatkem jódu trpí na celém světě přibližně ¼ populace, je proto potřeba koncepci stravy upravovat i ve smyslu zajištění jeho dostatečného množství. Doporučená denní dávka pro dospělou populaci je 150 mikrogramů, bohatými zdroji jsou mořské produkty (ryby, plody, řasy, sůl) nebo černý jeřáb.

Množství selenu: Selen je součástí enzymu, který zajištuje přeměnu thyroxinu na trijodthyronin. Množství selenu ve stravě tudíž ovlivňuje funkci štítné žlázy a s ní i celý metabolismus. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho množství v půdě, což je silně kolísavý faktor. Zajistit proto dostatek selenu v běžné stravě je v některých částech světa problematické, platí to především pro Evropu, kde populace trpí jeho nedostatkem. Na rozdíl od jódu, u kterého štítná žláza vykazuje schopnost dobře snášet vyšší dávky, je možné se selenem snadno předávkovat. Je proto vhodné dodržovat jeho příjem na úrovních výrazně nepřevyšujících hodnoty doporučené denní dávky (55 mikrogramů).

Množství antioxidantů: Příjem antioxidantů má nepřímý dopad na fungování štítné žlázy. Jejich hlavní funkce spočívá v potlačování oxidačního stresu, který má v přebytku vliv na acidobazickou rovnováhu a produkci stresových hormonů. Taková situace vyvolává zánětlivé reakce v těle, a to ovlivní i hormonální regulaci štítné žlázy.

Množství a kvalita bílkovin: Obsah bílkovin včetně jejich kvality ovlivňuje fungování celého metabolismu ve smyslu rovnováhy mezi katabolickými a anabolickými pochody. Týká se to i štítné žlázy, je tedy důležité zajistit v celodenním stravovacím režimu takový příjem bílkovin, který odpovídá individuálním potřebám každého člověka.

Poměry makroživin: Podíl hlavních zdrojů energie pro buňky, tedy sacharidů a tuků ve stravě, rozhoduje o tom, jak rychle se bude vytvářet energie. Tento fakt ovlivní i rychlost metabolických pochodů. Vyšší podíl tuků tedy obecně zpomaluje energetické pochody, vysoké zastoupení sacharidů (roli ale hraje i jejich glykemická hodnota) naopak zrychluje metabolismus. Na základě změny poměrů makroživin v jídelníčku je možné nepřímo ovlivňovat i kvalitu fungování štítné žlázy.

Obsah antinutričních látek: Některé antinutriční látky (konkrétně skupina strumigenů, někdy také označována jako goitrogeny) mají schopnost narušovat funkci štítné žlázy a podporovat její zvětšení (pojem „strumigenní“ vychází z výrazu "struma"). Toto se děje skrze zablokování přísunu jódu do buněk, snížení produkce TSH (tyreotropního hormonu) nebo narušením funkce enzymu, který váže jód do hormonů produkovaných štítnou žlázou. Nejvíce strumigenů se nachází v brukvovité zelenině (brokolice, zelí, růžičková kapusta, květák, špenát, tuřín), některých obilovinách (kukuřice, pohanka), semenech (len, piniové ořechy), luštěninách (fazole, sója a její produkty – mléko, tempeh, tofu) či v ovoci (jahody, hrušky, broskve). Obsah strumigenních látek v těchto potravinách je možné v určitém rozsahu snížit tepelnými úpravami. Konzumaci uvedených potravin by měli omezovat především jedinci postižení dysfunkcí štítnice, u zdravých lidí nehrozí zvýšené riziko nežádoucího ovlivnění funkce tohoto orgánu.

Prevence onemocnění štítné žlázy spočívá v racionální výživě s dostatkem jódu – denní potřeba tohoto prvku je 200 mikrogramů. Obzvláště je tento příjem důležitý u dětí, dospívajících a u těhotných či kojících žen.

Součástí pravidelných preventivních prohlídek u praktických lékařů je také vyšetření hodnot hladin hormonů štítné žlázy, proto je nezbytné tyto preventivní prohlídky řádně absolvovat a dodržovat případnou následnou léčbu dle doporučení lékaře. Tímto lze často předcházet zbytečným následným komplikacím zdravotního stavu.

Ačkoli má medicína 21. století k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným (odebrání anamnézy) a jeho tělesné vyšetření. Základním laboratorním vyšetřením při podezření na poruchu funkce štítné žlázy je stanovení koncentrace tyreoidálního stimulačního hormonu (TSH) v krvi.

Sonografie je nezbytným doplňkem každého vyšetření štítné žlázy, umožňuje posoudit změny tkáně štítné žlázy – zobrazí autoimunitní zánět, uzly ve štítné žláze, posoudí prokrvení tkáně. Pomocí ultrazvuku lze zhodnotit velikost štítné žlázy a určit, zda se jedná o strumu (vole). Rovněž se dá určit eventuální přítomnost zvětšených lymfatických uzlin.

Léčení poruch štítné žlázy probíhá u většiny pacientů ambulantně. Dochází k pravidelným kontrolám a odběrům krve, na jejichž základě je upravováno dávkování předepsaných léků. Terapie hypotyreóz je spojena s pravidelným užíváním hormonu tyroxinu v tabletách a spočívá v přesném užívání takzvaných strumigenů. Při užívání těchto léků na úpravu funkce štítné žlázy je velmi důležité, aby bral pacient léky vždy ve stejnou dobu (nejčastěji ráno po probuzení) na lačno, zapil je dostatečným množstvím tekutin a užíval je v jinou dobu, než bere ostatní léky.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Zdravé sacharidy v potravinách

Jednoduché sacharidy jsou například v ovoci, medu a všude tam, kde se přidávají klasické potravinářské cukry jako zdroje sladké chuti. I proto se říká, že kdo bere hubnutí zdravě a vážně, měl by omezit právě sladkosti s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Ty sice dodávají tělu rychlý zdroj energie, ale ta i rychle vyprchá a následuje po ní hlad, což má souvislost s následným nadměrným přejídáním se po sladkém.

Složené sacharidy jsou důležitým zdrojem energie pro tělo a mají velmi důležitý význam i kvůli obsahu vlákniny. Vstřebávají se déle než jednoduché, a proto i více člověka zasytí. Obsahují je některé potraviny, najít je můžeme například v chlebu, rýži, těstovinách, ale například i cereálie.

Z hlediska výživy jsou tedy nevhodné jednoduché a rafinované cukry, které se sice rychle dostanou do krve a člověk díky tomu získá okamžitou energii, ale na druhou stranu zvyšují hladinu inzulinu v krvi a způsobí následné nedostatečné využívání glukózy, glukogenu a také tuků. Navíc například diabetici si musí právě proto hlídat jednoduché cukry v potravinách a sledovat sacharidové jednotky (na což existuje i speciální tabulka), protože potřebují mít přiměřený příjem sacharidů.

Nejvíce musí být omezeny takzvané prázdné sacharidy, jako například čokolády, bonbony a sladkosti. Sacharidy s nízkým glykemickým indexem jsou pro tělo pozitivní, například ty v ovoci, takže tyto omezovat netřeba. Naopak sacharidy s vysokým glykemickým indexem se vyplatí při jídle vyloučit, a to i v případě, že nemáte nadváhu, protože tyto cukry způsobují více chorob.

Strava jako taková by měla být vyvážená, a to i se zaměřením na tuky, přičemž na den byste měli mít všechny složky potravy rovnoměrně rozložené. V rámci zdravé výživy a při hubnutí je důležitý vyvážený poměr tak, aby sacharidy a bílkoviny byly do těla dodávány dostatečně, ale zároveň aby šlo o přísun v takové formě, který bude využitelný pro organismus bez jeho nadbytečného ukládání. To kromě přibírání na váze přináší s sebou i zdravotní problémy. Pokud hubnete, vynechejte tedy z jídelníčku typická nezdravá sacharidová jídla, jako například již zmíněné sladkosti.

Co se týče příjmu sacharidů na noc, může být jejich konzumace vhodná, avšak taková „sacharidová večeře“ nesmí být později než 3 hodiny před spaním. Po konzumaci sacharidů totiž dochází ke zvýšení hladiny cukru a inzulinu v krvi a pro zdravou noční regeneraci těla je třeba, aby se tyto hodnoty opět vrátily do normálu. Na noc jsou pak vhodnější rychlejší sacharidy, jako například rýže, brambory nebo těstoviny než celozrnné sacharidy s vysokým obsahem vlákniny.

Obsah sacharidů v potravinách:

  • ananas – podíl sacharidů na 100 gramů: 10,1 g
  • banány – podíl sacharidů na 100 gramů: 23 g
  • meloun – podíl sacharidů na 100 gramů: 5 g
  • paprika – podíl sacharidů na 100 gramů: 5,2 g
  • rajčata – podíl sacharidů na 100 gramů: 4,4 g
  • bílý rohlík nebo bageta – podíl sacharidů na 100 gramů: 55 g
  • chléb – podíl sacharidů na 100 gramů: 44–48 g
  • knedlík – podíl sacharidů na 100 gramů: 37–51 g
  • rýže – podíl sacharidů na 100 gramů: 28 g
  • vaječné těstoviny – podíl sacharidů na 100 gramů: 28 g

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Jak se zbavit kyseliny močové

Kyseliny močové je možné se zbavit dvěma způsoby, a to dietou a léky v kombinaci se zdravým životním stylem.

Dieta

Doporučuje se nízkocholesterolová dieta s vyhnutím se konzumace největších zdrojů purinů, omezení dráždivých látek, alkoholu (denně maximálně 3 dl vína nebo jedno velké a jedno malé pivo nebo 1 porce tvrdého alkoholu). Mezi nejbohatší zdroje purinů patří veškeré vnitřnosti i droby, jikry, kaviár, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Naložená masa, tedy masa v různých kořenicích směsích připravená na grilování, nejsou vhodná. Rovněž jsou nevhodná tučná masa a uzeniny. V klidovém období nemoci se doporučuje maximálně 90 g libového masa denně. Může to být jakékoli maso kromě mas v pikantních úpravách, tučných mas, tučných uzenin, slanečků, sardinek, veškerých vnitřností, drobů, ančoviček, krabů, raků, jiker, kaviáru. V akutním období je třeba se zcela vyhnout konzumaci jakéhokoli masa, i rybího. Maso lze nahradit sójovým masem, což je směs rostlinných bílkovin, nebo klasem, kdy základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobené z fermentovaného sójového mléka) či šmakoun (vaječná bílkovina – je lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin).

Při tomto onemocnění je třeba omezit příjem živočišných tuků a nahradit je rostlinnými tuky. Sádlo nahradit jednodruhovými rostlinnými oleji (olivový, slunečnicový, řepkový a podobně). Důležitý je dostatek bílkovin ve stravě, konzumace vlákniny (ovoce, zelenina – denně 500 g zeleniny, 100 g ovoce) a pitný režim (cca 2 l tekutin denně). Vyhnout se vysoké konzumaci alkoholu. Vláknina urychluje střevní peristaltiku a tím snižuje vstřebání purinů. Luštěniny obsahují sice vyšší množství purinů, ale obsahují i velké množství vlákniny, proto je lze konzumovat při tomto onemocnění. Zelený hrášek se nedoporučuje právě kvůli vyššímu obsahu purinů. Doporučuje se dostatek tekutin (1,5–2 l tekutin denně) i pohybu (například chůze, rehabilitační cvičení, plavání). Doporučuje se vyhýbat se tučným jídlům i sladkostem, sladkým nápojům, rozdělit jídlo do několika menších porcí, jíst menší porce častěji, jíst v klidu, řádně kousat. U onemocnění dna i při dyslipoproteinémii je nutná úprava tělesné hmotnosti. V případě nadváhy její redukce. Pokles tělesné hmotnosti nemá být prudký, nemá přesáhnout úbytek 0,5–1,0 kg za týden. Jinak se dna zhorší.

Je třeba jíst pravidelně. Delší hladovění má negativní vliv na metabolismus kyseliny močové a tím i na onemocnění. V nízkocholesterolové dietě je hodně vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obilné výrobky). Nepoužívají se volné živočišné tuky (například sádlo), ale jsou nahrazovány rostlinnými tuky (roztíratelné rostlinné tuky, například Flora, Rama), rostlinnými oleji. Vaječný žloutek se pro vysoký obsah cholesterolu nepoužívá samostatně (například smažená vejce), ale je pouze součástí pokrmů (v těstě), bílek lze konzumovat libovolně. Cholesterol je obsažen pouze v potravinách živočišného původu. V potravinách rostlinného původu se nenachází. Zpestřete jídelníček náhradami masa – sójové maso, seitan, robi, klaso, šmakoun. Chuť lze zvýraznit nedráždivým kořením (skořice, oregano, zázvor, saturejka), bylinkami a zelenými natěmi (bazalka, kopr, pažitka, petrželová a celerová nať), ale i česnekem a cibulí.

Některé potraviny (ovoce, zelenina) obsahují fytosteroly. Jedná se o látky rostlinného původu, které jsou svým chemickým složením podobné cholesterolu – navážou se chemicky na místo cholesterolu a obsadí jeho pozici. Tímto způsobem přispívají fytosteroly ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Léky na snížení kyseliny močové

Z nefarmakologických postupů se obvykle volí znehybnění postiženého kloubu po dobu 1–2 dnů a aplikace obkladů s ledem. Důležitý je dostatečný příjem tekutin a abstinence.

V případě výskytu diabetu, renální insuficience, závažného kardiovaskulárního nebo gastrointestinálního onemocnění je nutné tyto faktory před zahájením léčby zohlednit. V případě, že pacient užívá hypourikemickou léčbu, neměla by se při akutním záchvatu měnit frekvence ani dávka těchto léků. Tato léčba by také měla být nasazena vždy s odstupem alespoň 3–5 týdnů od akutního záchvatu. Pokud je zahájena předčasně, může zhoršit průběh stávajícího záchvatu nebo vyvolat záchvat nový.

Nesteroidní antirevmatika (NSA) jsou při akutním záchvatu lékem první volby. Z široké palety neselektivních preparátů jsou dobré zkušenosti s naproxenem v dávce 500 mg dvakrát denně nebo indometacinem 50 mg třikrát denně. Výhodou u těchto klasických preparátů jsou dlouhodobě prokázaná účinnost a snadná dostupnost pro pacienta. Ze selektivních inhibitorů cyklooxygenázy 2 je možno použít etorikoxib 120 mg jedenkrát denně nebo celekoxib 400 mg dvakrát denně. Mezi jednotlivými NSA nejsou v účinnosti signifikantní rozdíly. Úvodní dávka NSA by měla být vysoká, při ústupu obtíží ji lze redukovat. V případě časného zahájení léčby, do 12–36 hodin od vzniku obtíží, trvá délka léčby NSA obvykle 5–7 dnů. Při krátkodobém podávání jsou nežádoucí účinky většinou málo časté, zahrnují obvykle gastrointestinální intoleranci nebo zhoršení renálních funkcí. V případě nutnosti prolongované terapie je u nemocných s vysokým rizikem gastrointestinálních komplikací indikováno preventivní podávání inhibitorů protonové pumpy, případně lze volit léčbu koxiby. Chronické podávání NSA je spojeno s vyšším rizikem infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a srdečního selhání. Přestože je léčba těmito preparáty u akutní dny krátkodobá, je třeba dbát zvýšené opatrnosti zvláště při přítomnosti kardiovaskulárního onemocnění.

Kolchicin představuje účinnou alternativu v případě kontraindikace nebo intolerance NSA, lze jej také použít při diagnostické nejasnosti, kdy příznivý efekt při léčbě kolchicinem podporuje diagnózu dny. Kolchicin je přirozený alkaloid z ocúnu podzimního, který má cytotoxické a protizánětlivé účinky. Inhibuje například migraci leukocytů, fagocytózu a tvorbu některých leukotrienů. Přestože dosud nebyla provedena randomizovaná komparativní studie s ostatními dostupnými léky, je účinnost kolchicinu známa již staletí. Podobně jako v případě NSA je léčba nejúčinnější, pokud je zahájena do 12–24 hodin od začátku ataky. Existují různá dávkovací schémata. V ČR jsou dostupné pouze tablety s obsahem 0,5 mg, lze proto využít například postupy EU, které doporučují dávku 0,5 mg třikrát denně. U nadpoloviční většiny nemocných nedojde k redukci bolesti během prvních 24 hodin, ale až v průběhu několika dalších dnů. V těchto případech je nutné pokračovat v redukované dávce (0,5 mg denně), dokud nedojde k signifikantní klinické odpovědi. Léčbu je obvykle možné ukončit po 2–3 dnech.

Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou gastrointestinální intolerance, především průjem, nauzea, vomitus a abdominální bolesti. Tyto účinky se vyskytují především při dříve doporučovaných vyšších dávkách. Při dlouhodobé léčbě se mohou dále vyskytnout nežádoucí účinky na CNS (malátnost, neuropatie, svalová slabost), ojediněle se můžeme setkat s poruchami krvetvorby, poruchou funkce ledvin a kožními alergickými reakcemi. Kontraindikace podání kolchicinu představují přecitlivělosti na přípravek, hepatopatie, renální insuficience, poruchy krvetvorby, gastrointestinální onemocnění v anamnéze, zhoršení kardiovaskulárních funkcí a polymorbidita. Lék nelze podávat gravidním a kojícím ženám. Opatrnost je nutná v případě současné léčby silnými inhibitory cytochromového systému P450, resp. jeho formy CYP3A4. Kolchicin tak například zvyšuje plazmatické hladiny a toxicitu cyklosporinu, klaritromycinu či ketokonazolu. Po dobu užívání kolchicinu je nutné tyto léky vysadit, případně podávat v redukované dávce. NSA (vyjma koxibů), chloramfenikol, cytostatika a některá laxativa naopak zvyšují toxicitu kolchicinu.

Intravenózní aplikaci kolchicinu nelze kvůli jeho vysoké toxicitě doporučit. V ČR navíc není tato léková forma dostupná. Glukokortikoidy (GK) lze alternativně použít, pokud nelze podat NSA nebo kolchicin, případně jsou-li tyto léky neefektivní. Mohou se podat buď samostatně, nebo v kombinaci s výše uvedenými léky. Glukokortikoidy lze podat formou intraartikulární injekce nebo celkově. Při zvažování způsobu aplikace je nutné brát v potaz několik faktorů, například počet a velikost postižených kloubů či zkušenost lékaře s kloubní aplikací. Intraartikulární injekce GK po předchozí punkci může být efektivní v případě postižení jednoho či dvou kloubů. Již samotná punkce často vede k úlevě snížením lokálního přetlaku způsobeného akutní synovitidou. Výhodou punkce je také možnost diagnostického vyšetření výpotku v polarizačním mikroskopu na přítomnost krystalů natriumurátu. Dávka GK se liší podle preparátu a velikosti postiženého kloubu. Například při podání metylprednisolon acetátu se doporučuje aplikovat do velkých kloubů 20–80 mg, do středních kloubů 10–40 mg a do malých kloubů 4–10 mg. Podmínkou intraartikulárního podání GK je vyloučení infekční artritidy, která má podobný klinický obraz a může se také manifestovat souběžně s dnou. Je proto nutné odeslat výpotek na kultivační vyšetření. Celková léčba je možná v případě polyartikulárního postižení. Přestože existují omezené vědecké důkazy účinnosti této léčby, dobré klinické zkušenosti podporují jejich užití. Perorální GK zlepšují symptomy stejně účinně jako NSA. Nejčastěji se užívá prednison v dávce 30–50 mg denně s pomalou detrakcí dávky a vysazením v průběhu 1–2 týdnů. Při rychlém snížení dávky či předčasném vysazení hrozí riziko rebound fenoménu s opětovným vzplanutím dnavého záchvatu, zvláště v případě častých atak a u pacientů bez profylaktické léčby. Nejčastější nežádoucí účinky krátkodobé léčby středními nebo vysokými dávkami GK zahrnují změny chování, hyperglykemii, vzestup krevního tlaku a retenci tekutin. Opatrnosti je proto třeba u nemocných se srdečním selháním, špatně kontrolovanou arteriální hypertenzí a diabetem. Pokud nelze podat GK výše uvedenými způsoby, volí se parenterální aplikace. Dobré zkušenosti jsou s intramuskulární aplikací depotního betametasonu v jednorázové dávce 1–2 ml a se zajištěným žilním vstupem je možná i krátkodobá intravenózní aplikace GK formou infúze.

Zvláštní situace nastává při léčbě akutní dny v případě antikoagulační léčby warfarinem. Vzhledem k riziku lékových interakcí s NSA a vyššímu riziku závažných gastrointestinálních komplikací je vhodnější užít jako lék první volby kolchicin nebo v indikovaných případech GK. Kloubní punkce je i při účinné antikoagulační léčbě bezpečně proveditelná. Léčba je však limitována vysokou prevalencí komorbidit a polypragmazií s vyšším rizikem lékových interakcí. Zohlednit je nutné snížení renálních funkcí závislé na věku.

U pacientů s terminálním renálním selháním nebo po transplantaci ledvin se zdá být nejvhodnější terapie glukokortikoidy GK. Pokud jsou zachovány zbytky renálních funkcí (například nemocní s peritoneální dialýzou), je lépe se vyhnout podání NSA. U chronicky dialyzovaných pacientů lze léčbu NSA zvolit jako alternativní možnost terapie GK. V případě léčby kolchicinem hrozí zvýšené riziko toxicity. Při rezistentním onemocnění je nutné přezkoumat adherenci pacienta k léčbě a také vyloučit možnost chybného stanovení diagnózy. U nemocných s prolongovanými obtížemi, opožděným zahájením terapie nebo při selhání léčby kolchicinem lze zkusit prodlouženou léčbu NSA nebo terapii GK u těžších případů.

Novou možností jsou biologické léky. Canakinumab je plně humánní dlouhodobě působící monoklonální protilátka proti interleukinu 1. Léčba může být efektivní v případě častých atak a u pacientů refrakterních k NSA a kolchicinu, nebo pokud jsou u nich tyto léky kontraindikovány. V randomizovaných studiích vykazoval canakinumab signifikantní redukci bolesti hodnocené pomocí vizuální analogové škály. V ČR je canakinumab schválen k symptomatické léčbě dospělých pacientů s častými záchvaty dnavé artritidy (nejméně tři záchvaty během předchozích 12 měsíců), u nichž jsou NSA a kolchicin kontraindikovány, nejsou tolerovány nebo neposkytují odpovídající léčebnou odpověď, a není tedy vhodné opakované podávání GK. Lék se podává jednorázově formou subkutánní injekce v dávce 150 mg, a to co nejdříve po nástupu záchvatu. Při špatné odpovědi na léčbu lze léčbu v případě potřeby zopakovat s minimálním odstupem tří měsíců. Mezi závažné nežádoucí účinky patří infekce, indukce neutropenie a trombocytopenie. Limitem léčby je především vysoká cena.

Zdroj: Co je hyperurikémie

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

UP!Slim 500 ml

UP!Slim 500 ml

Cena: 600 Kč

Pharmanex PRO-B™

Pharmanex PRO-B™

Cena: 1720 Kč

Barny´s VirusBlock

Barny´s VirusBlock

Cena: 203 Kč