Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

V ČEM JE OBSAŽEN VÁPNÍK

OBSAH

Na které potraviny se můžete spolehnout, když chcete dobře doplňovat vápník? Kolik ho máte mít za den?

Zdroj: Vápník v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem VÁPNÍK UŽÍVANÝ NA OSTEROPOZU A JEHO VLIV NA POŠKOZENOU CHLOPEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

V roce 2004 jsem měla plastiku mitrální chlopně,ktera se poškodila po revmatické
horečce v dětství a byla zvapenatela.
Po operaci za 4 roky znovu přestala těsnit. V té době jsem užívala vápník proti osteropoze. Nemohl se na ni užívaný vápník usazovat? Měla bych znovu brát vápník,ale mám obavy, že by se vada mohla zase ještě zhoršit. Děkuji za odpověď. Liba .

.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se a vápník normálně užívejte. Ke zvápenatění měkkých tkání dochází vlivem poškození zánětem a jde o jakousi formu jizvy. Určitě k tomu nedošlo tím, že jste užívala vápník. Vůbec to spolu nesouvisí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Vápník jako prevence rakoviny

Vápník v kůži může také pomoci předejít rakovině kůže. Vápník v epidermis pomáhá regulovat pleťové pigmentové buňky, což umožňuje opálení na slunci a ochranu před škodlivým UV zářením. Pacienti s nízkým množstvím vápníku mají větší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, protože vápník v kůži stimuluje tvorbu antioxidantů pro boj proti prekancerózním buňkám.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Vápník

Vápník je přírodní živina, která je obsažena v mnoha potravinových zdrojích, jako jsou mandle, sušené fíky, zelí, lískové ořechy, ústřice, sardinky a tofu. Mléčné výrobky obsahují obzvláště bohatý zdroj vápníku v potravě. Tento minerál pomáhá předcházet osteoporóze a je důležitým prvkem v raném vývoji kostí. Některé výzkumy ukazují, že vápník může pomoci v léčbě premenstruačního syndromu, vysokého krevního tlaku, poruch koncentrace, křivici, vysokého cholesterolu a cévním mozkovým příhodám.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Vápník na růst a regeneraci kůže

Vápník v epidermis pomáhá tělu regulovat rychlost vytvoření nové kožní buňky a nahrazuje starou kožní buňku. Kůže, která nemá dostatek vápníku uloženého v pokožce, může být křehčí, tenčí a sušší. Tento vzhled je způsoben nedostatkem vápníku, kvůli pomalému růstu nové kůže nebo kvůli odumřelým kožním buňkám.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

chci se zeptat zda mohu k warfarinu užívat vápník , železo ,hořčík

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Kalcium pro děti

Kalcium je pro děti nepostradatelné. Doporučené denní dávky vápníku se podle jednotlivých institucí i států liší, u nás je většinou doporučená dávka 800–1 200 mg vápníku/den. Pro lepší vstřebávání je lépe rozdělit dávku vápníku tak, aby jedna dávka nepřesáhla více než 600 mg, nejlépe je užívat vápník při jídle.

Příjem vápníku (mg/den):

  • 600 mg/den kojenci 6–12 měsíců
  • 800 mg/den děti 1–5 let
  • 1 000 mg/den děti 6–10 let
  • 1 200–1 500 mg/den dospívající děti 11–24 let
  • 1 000 mg/den ženy 25–50 let
  • 1 500 mg/den ženy nad 50 let
  • 1 200–1 500 mg/den těhotné a kojící ženy
  • 1 000 mg/den muži ve věku 25–65 let
  • 1 500 mg/den muži nad 65 let

Zdroj: Vápník u dětí

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vidimová.

dobrý den ,mám dotaz zda mohu užívat vápník,hořčík pokud užívám warfarin dlouhodobě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

bylo mi řečeno ,že nemohu užívat vitamín K pokud beru warfarin. Děkuji

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Kalcium na alergie

Vápník a hořčík jsou dva základní minerály udržující celkové zdraví a zároveň se doporučují při kožní alergické reakci, při otoku po bodnutí vosou. Kalciová injekce pak na alergie jako první pomoc, lidově řečeno „kalciovka do žíly“. Mnoho lidí trpí nedostatkem těchto prvků, zejména pokud konzumují málo mléčných výrobků. Vhodným přirozeným zdrojem jsou minerální vody se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku.

Zdroj: Vápník u dětí

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Zdroje vápníku

Zdaleka nejdůležitějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Tvrdé sýry, jako je například parmezán, obsahují nejvyšší koncentrace. Ale rovněž máslo nebo mléko jsou bohaté na vápník. Rostlinné potraviny obvykle obsahují nižší množství vápníku. Ale i zde existují výjimky, například kokos nebo sezamová semínka. Denní konzumace mléka, jogurtu a sýru může dodat tělu dostatek vápníku. Chcete-li využít v těle vápník co nejlépe, musí být zkombinován s vitamínem D. Pokud je množství tohoto vitamínu nedostatečné, bývá vápník těžce zpracovatelný. U dětí a lidí nad 65 let je potřeba vápníku zvýšená – tvorba kostí a udržování kostní hmoty. Lidé trpící nesnášenlivostí na laktózu, nebo z jiného důvodu nekonzumující mléčné výrobky, či dokonce vegetariáni musí věnovat pozornost dostatečnému přísunu vápníku.

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Půlení nehtu jde někdy vyřešit pomocí jeho stržení. Nový nehet, který okamžitě žačne růst, pak může být bez této lomové linky. Pokud nechcete tento lékařský zákrok absolvovat, tak je možné podpořit sílu nehtů vhodnou výživou zevnitř. Číslo jedna jsou v tomto případě bílkoviny, především kolagen, který tvoří nehet. Další v řadě bude vápník, který je obsažen v mléčných výrobcích nebo je možné ho užívat jako doplněk stravy. Podle ohlasů se také jeví jako dobrá varianta léková formule Dona Nails nebo Skin Essence od firmy Neobotanics. Pokud po těchto přípravcích nehty zesílí, ale i přesto se nich bude vyskytovat lomová linka, tak je možné nehet jemně sbrousit a nanést na něj vhodný lak, který vytvoří jednolitý povrch a linku schová.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Vápník a hydratace kůže

Vápník pracuje s epidermis, který produkuje maz na horní vrstvy kůže a pomáhá pleti udržet vlhkost. Lidé s nízkým obsahem vápníku v kůži často nevytvářejí dostatek kožního mazu, který jim způsobuje suchou pokožku. Pacientům, kteří mají chronicky suchou pokožku v zimě nebo trpí kožním onemocněním zahrnujícím vysoké podráždění, jako jsou ekzémy, může pomocí přidání vápníkových doplňků do jejich stravy. Doporučená konzumace vápníku je až 1000 mg denně pro dospělého do věku 50 let a 1200 mg pro dospělého od 50 let a výše.

Zdroj: Účinky vápníku na pokožku

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty nemoci

Kalciová injekce na hlasivky

Kalciové injekce používají jako první pomoc profesionální zpěváci. Kalciová injekce zlepšuje prokrvení orgánů a tím může urychlit jejich hojení. Například někteří krční lékaři ji předepisují při zánětu hlasivek. Někomu to zabere, někomu ne, úspěšnost je asi padesátiprocentní. Hlasivky se dají vyléčit i tím, že je člověk nějakou dobu vůbec nepoužívá.

Zdroj: Vápník u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA LÁMÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co je příčinou lámání zubů? Nejčastější příčinou lámání zubů, respektive stoliček, je jejich tvar. Když jsou například stoličky hluboko klenuté, takže do sebe při skusu velmi zapadají, tak se často stává, vlivem nějaké tvrdé stravy, že se zub ulomí. V místě, kde uvízne například kus pepře, se vytvoří při skusu tak velký tlak, že to klenba zubu neudrží a zub praskne.
Přední zuby jsou zase náchylné na nárazy z frontální strany dutiny ústní při pádech nebo při soubojích.
U některých pacientů může být příčinou lámání zubů i nedostatek vápníku. Při nedostatku vápníku v těle se zuby stávají krehčí a náchylnější k lámání zubů. Když byste chtěli vápník doplnit doplňky stravy, tak vápník se nejlépe vstřebává když se podává společně s vitamínem D3 a bere se před spaním.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčina lámání zubů

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Injekce

Parenterální aplikace kalcia umožňuje okamžité doplnění jeho hladiny v krvi a zároveň má účinky protizánětlivé a hemokoagulační. Nevýhodou bývá fakt, že při nitrosvalové a podkožní aplikaci může dojít v místě vpichu k místnímu podráždění, případně k otoku. Před podáním se přípravek zahřívá na tělesnou teplotu a samotné podání musí probíhat velmi pomalu.

Zdroj: Vápník u dětí

Spotřeba vápníku

Denní doporučené množství vápníku se pohybuje dle věku. Děti do jednoho roku by jej měly přijmout 400 mg, děti od 1 do 10 let 600–900 mg, dospívající až 1 200 mg. Pro těhotné a kojící maminky se doporučuje cca 1 000–1 400 mg vápníku denně.

Nepříznivé vlivy na vápníkovou bilanci v organismu:

  • Větší množství tuku a kyseliny šťavelové (v čokoládě, vařeném špenátu, petrželi, rebarboře, řepě) v potravě brání vstřebávání vápníku tím, že jej vysráží na nevstřebatelnou sloučeninu šťavelan (oxalát).
  • Velký příjem soli zvyšuje vylučování vápníku močí.
  • Kyselinotvorné potraviny (cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso) způsobují uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v takzvaném nárazníkovém systému k neutralizaci překyselení organismu.
  • Nadměrné množství přijímaného fosforu (v mase a vejcích) podporuje vylučování vápníku.
  • Šumivé nealkoholické nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která vyplavuje vápník z kostního aparátu.

Zdroj: Vápník u dětí

Příčiny křivice

Rizikem pro vznik křivice je malý příjem vápníku, ten mohou mít děti živené nevhodnou vegetariánskou (bez masa) či veganskou (bez potravin živočišného původu) dietou. Dále nedostatek vitamínu D. Jediným významným přirozeným zdrojem vitamínu D v potravě je tuk z tresčích jater (rybí tuk). V dnešní době jsou ale o vitamín D obohacovány různé výrobky jako nápoje, mlékárenské výrobky, pokrmové tuky, tudíž při vhodném vyváženém stravování dětí je riziko nedostatku malé. Je důležité vědět, že vitamín D se tvoří i v našem těle, a to v kůži na slunci.

Je důležité vyhýbat se rizikovým faktorům, sestavovat pro děti vhodný jídelníček bohatý nejen na vitamín D či vápník, ale i na jiné vitamíny a stopové prvky. Jídelníček je vhodné probrat s lékařem či jiným specialistou, výhodou je častý pobyt dětí venku, samozřejmě při použití opalovacích krémů. Stačí 15 minut oslunění obličeje a rukou denně pro vznik doporučené dávky vitamínu D.

Zdroj: Vápník u dětí

Léčba křivice

Léčbu provádí dětský lékař. Jedná se o doplnění zdrojů vápníku v potravě u nevhodných diet, anebo podávání vitamínu D. Existuje také možnost léčby takzvaným horským sluncem, které účinkuje stejně jako přirozené slunce. Léčba vitamin D-rezistentní rachitidy je různá v závislosti na typu, většinou vyžaduje i léčbu ortopedickou. Pokud se v rodině vyskytla geneticky podmíněná forma křivice, poraďte se s dětským lékařem.

Zdroj: Vápník u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP