Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

V ČEM JSOU OBSAŽENY PROTEINY

Proteiny při hubnutí

Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.

„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.

Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.

Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,

Výzkumný ústav potravinářský Praha

Zdroj: Bílkoviny pomáhají hubnout

Diskuze: Re: Re: Re: Re: proteiny jsou nejlepší

no tak tady tenhle je třeba dobrý www.hitec-nutrition.… klidně nemusíš mít kokos, ten mám já rád... si můžeš vybrat ;) takže tak

Zdroj: diskuze Proteiny jsou nejlepší
Počet odpovědí: 1

Aktivní látky kvasnic

Zde je souhrn aktivních látek, které můžou tělu kvasnice dodat:

  • Biologicky cenné látky dusíkaté
    (proteiny, cerevisin, zymokasein, nukleoproteidy, glutathion, esenciální aminokyseliny)
  • Glycidy
    (zvláště glykogen, ribosa a desoxyribosa)
  • Lipidy
    (nenasycené mastné kyseliny, zvláště pak kyselina linolová a linoleová, označovaná jako vitamin F)
  • Fosfatidy a steroly
    (lecitin, kefalin, ergosterol - provitamín D, a steroly podobné pohlavním hormonům)
  • Minerální látky
    (Ca - vápník, P - fosfor, K - draslík, Mg - hořčík, Na - sodík)
  • Stopové prvky
    (Fe - železo, J - jód, Cu - měď, Zn - zinek, Mn - mangan atd.)
  • Vitaminy
    (Thiamin – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, kyselina listová, kyselina pantotenová – B5, pyridoxin – B6, kyselina p-aminobenzoová, cholin, kobalamin – B12, kyselina pangamová – B15, kalciferol – D)
  • Enzymy jak ze skupiny hydrolýz, tak desmolaz
  • Ostatní biologicky účinné látky
    (biotin - H, inozitol, protianemický faktor, glykokininy, cytochrom, melaninové pigmenty atd).

Zdroj: Kvasnice na akné

Diskuze: Re: Re: Re: proteiny jsou nejlepší

aha, tak to jsem teda nevěděl... no a kterej je teda na tom nejelpé? když už tak abych věděl co pořídit...

Zdroj: diskuze Proteiny jsou nejlepší
Počet odpovědí: 1

Na co kvasnice zabírají?

Pro léčbu akné, respektive pro komplexní léčbu při nedostatku vitamínů skupiny B, jsou kvasnice skutečně prospěšné, Pivovarské kvasnice, droždí nebo jejich sušená léková forma - Pangamin, jsou přirozeným zdrojem bílkovin a jiných biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40 procent), cukrů a zejména komplexu vitamínu B, což platí zvláště pro pivovarské kvasinky v lékové formě Pangamin. Ta se obecně využívá při léčbě nervových onemocnění, při zánětlivých kožních chorobách (tedy i léčba uhrů), při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách (játra souvisí s výskytem akné). Je nutné ale mít na paměti, že ne všechny vitamíny skupiny B jsou v boji proti akné prospěšné. Vitaminy skupiny B Vitamin B2 a vitamin B5 projevy akné prokazatelně vylepšují, ale vitaminy B6 a B12 je mohou naopak zhoršovat, nebo dokonce i vyvolat. Všechny tyto čtyři vitaminy jsou obsaženy v droždí. A jaké je celkové výživové složení droždí nebo pivovarnickcých kvasnic?

Zdroj: Kvasnice na akné

Diskuze: Re: proteiny jsou nejlepší

a není jedno který si ty protejny člověk koupí? já se teda v tom moc nevyznám, ale napadla mě tahle otázka :D

Zdroj: diskuze Proteiny jsou nejlepší
Počet odpovědí: 1

Zelenina a obsah cukru

Kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Ale ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Raději je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, přestože jsou sladší. Pozor si dejte i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Také rajčata jsou nabitá sacharidy. Naštěstí u zeleniny platí jednoduché pravidlo: co je zelené nebo bílé, má málo cukrů.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze: proteiny jsou nejlepší

zdravím vás tady. já jsem zastáncem toho že čím víc jich je tím je to lepší ;) já si pravidelně kupuji tohle balení www.hitec-nutrition.… a jsem s ním spokojený, takže můžu vřele doporučit ;)

Zdroj: diskuze Proteiny jsou nejlepší
Počet odpovědí: 1

Proteiny

Získání dostatečného množství bílkovin je nezbytné pro silné vlasy a zdravou pokožku. Protein je nezbytný k výrobě nových kožních buněk, obnovuje stávající buňky. Zdrojem bílkovin je libové maso, vejce, fazole a nízkotučné mléčné výrobky. Obchody se zdravou výživou jsou přeplněné zdravými náhražkami, které obsahují spoustu bílkovin. Jedná se o tofu, tempeh, seitan a rostlinné bílkoviny. Tempeh je tradiční sójový výrobek původem z Indonésie. Seitan je japonské slané makrobiotické koření, které se přidává do potravin.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Diskuze: Re: Re: proteiny jsou nejlepší

no uplně jedno to není... čím víc proteinů je v koktejlu tím je to lepší žejo ;) to je docela logické... a taky je rozdíl pít sajraty nebo kvalitu... pro tělo docela důležité ;)

Zdroj: diskuze Proteiny jsou nejlepší
Počet odpovědí: 1

Co to jsou sacharidy

Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.

Sacharidy se dělí na:

  • monosacharidy
  • oligosacharidy
  • polysacharidy
  • komplexní sacharidy

Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.

Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.

Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze: Re: Protionové nápoje a dna

Proteinové nápoje moc dobře dohromady se dnou nejdou. Prpteiny = kyselina močová = záchvat dny. Lidské tělo si plně vystačí s proteiny, které přijme v běžné stravě a prakticky nepotřebuje žádné další doplňování. Pokud však hodláte použít proteinový nápoj, tak volte ty, které jsou vyrobeny z mléčné syrovátky a striktně dodržujte maximální množství 20 gramů bílkovin na jednu porci. Při používání proteinových nápojů zvyšte příjem tekutin během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Protionové nápoje a dna
Počet odpovědí: 1

Co obsahuje hodně sacharidů

Sacharidy můžeme dále rozlišit podle toho, zda mají rostlinný či živočišný původ. Rostlinnými zdroji sacharidů je především ovoce (fruktóza), brambory a obiloviny (škrob). Z živočišných zdrojů je třeba jmenovat maso nebo játra (glykogen), mléko a mléčné výrobky (laktóza). Nevýhodou zůstává, že s příjmem sacharidů je spojen i příjem cholesterolů a tuků.

Cukr, sladkosti a zejména čokoláda krátkodobě zlepšují náladu a právě tento pocit může vznikat jako jakási závislost. Konzumace sladkostí nám na chvíli pomůže zlepšit náladu a zbavit se chuti na sladké. Bohužel za nějakou dobu se může dostavit pocit slabosti a opětovné chuti na sladké. Je to dáno tím, že sladké potraviny mají vysoký glykemický index a člověk je se svým krevním cukrem jako na houpačce. Což souvisí se vznikem cukrovky.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze: Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.

Vyvarovat se mouky a cukru je rozhodne dobra cesta. Zdravy zivotni styl je cestou k dlouhovekosti. Pokud k tomu sportujete, je to nejlepsi kombinace (pak vam samozrejme doporuci vitaminy, proteiny apod. doplnky stravy, skvely je treba curenzym

Zdroj: diskuze Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.
Počet odpovědí: 1

Sacharidy v potravinách

Ve výživě dospělého člověka by měly na 1 g bílkovin a 1 g tuku připadat 4 g sacharidů. Stravitelné polysacharidy by měly tvořit většinu sacharidů. Denní příjem vlákniny by měl u dospělého člověka představovat 25–35 gramů.

Obsah cukru v běžných porcích některých potravin:

  • 5g kostka cukru – 5 g
  • 250 ml nápoje Coca-cola – minimálně 12 g
  • 50 g mléčné čokolády – 29 g
  • 200 g švestek – 31 g

Kávová lžička cukru (asi 5 g) dodává organismu energii 83 kJ.

Při nedostatku sacharidů v jídelníčku dochází k odbourávání tukových zásob, čehož využívají některé redukční diety. Bohužel při těchto dietách často dochází i k úbytku svalové hmoty a negativnímu ovlivnění psychiky. Naopak při nadbytku sacharidů v jídelníčku dochází k hromadění energie do tukových zásob, a to i tehdy, je-li tuku ve stravě poměrně málo. Vysoká konzumace sacharózy má za následek zvýšený výskyt zubního kazu, výskyt obezity a zhoršení průběhu cukrovky.

Nevhodné potraviny: slazené nápoje, sladkosti, zmrzliny, lihoviny, sladké likéry, sušenky a oplatky, tedy potraviny s vysokou energetickou hodnotou a malým, respektive žádným přínosem pro zdraví.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze: Re: lněný olej a tvaroh diskuze

Zvýšená obměna kůže, která vypadá jako lupenka, může souviset s vyšším příjmem bílkovin, které jsou obsaženy v tvarohu. Zkuste na měsíc vysadit a pak znovu začněte s poloviční intenzitou než máte nyní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze
Počet odpovědí: 2

Nevhodné potraviny při cukrovce

Dieta při cukrovce zakazuje kromě potravin obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Dezertům se nemusíte úplně vyhýbat, ale dopřejte si je pouze jednou za čas! Čokoládové dorty nahraďte tvarohovými a ovocnými dezerty. Při pečení doma pak používejte umělá sladidla. Zkuste si hlídat příjem cukru, a pokud si některý den dopřejete sladké, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku a přidejte nějaký pohyb navíc – třeba procházku v lese.

Zásady:

  • Jezte pravidelně a často (minimálně pětkrát denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
  • Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
  • Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám, jako jsou chipsy.
  • Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
  • Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
  • Jezte více potravin, které uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
  • Mýtem je, že musíte jíst jen dia výrobky – některé z nich mají totiž také vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Diskuze: Re: Alavis pro lidi.

Glukosamin a chondroitin, které jsou obsaženy mimo jiné i v Alavisu, jsou vhodné pro každého, protože stravovací návyky v mnoha případech nepřinášejí lidskému tělu tyto potřebné látky v potřebném množství. Budou tedy prospěšné i pro pacienta s Bechtěrevovou chorobou, ale nijak zvlášť ji nevyléčí. Běchtěrevova choroba, respektive její léčba, vyžaduje cílený a soustavný pohyb protahováním a rehabilitačním cvičením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.
Počet odpovědí: 4

Výživa pro vlasy

Krevní řečiště dodává vlasovým kořínkům výživu v podobě aminokyselin a vitamínů. Pokud dojde k zastavení nebo snížení přívodu těchto látek, vlasový kořínek zastaví svoji činnost, životnost vlasu se zkracuje a vlas předčasně odumírá. Důsledkem je padání vlasů. Jako patologická ztráta vlasů se označuje vypadávání 100 a více vlasů denně. Hlavní složkou vlasů je keratin. Tato substance obsahuje skupiny lipidových nebo proteinových řetězců, které jsou charakteristické velkým množstvím aminokyselin obsahujících síru. Tyto aminokyseliny poskytují vlasům mechanické schopnosti (rezistenci, elasticitu). Kvalita keratinu spolu s dostatkem aminokyselin obsahujících síru je důležitá pro vitalitu vlasů. Kromě keratinu jsou pro zdravé vlasy potřeba ještě další látky, mezi nimi například vápník a křemík jako regulátory metabolismu, dále vitamíny B1, B2, B6, kyselina pantothenová a biotin (vitamín H), kyselina para-aminobenzoová, vitamín E (antioxidant, který je nepostradatelný při buněčném dýchání) a speciální směs minerálů zinku, mědi a železa.

Protein

Vlasy se vyživují proteiny, proto je důležité, abych jich byl dostatek v těle či ve stravě. Protein je důležitý pro tvorbu vlasů, jejich sílu a zdraví. Nedostatek bílkovin může způsobit suché, křehké a slabé vlasy. Extrémní diety jsou pak jasnou příčinou vypadávání vlasů. Jako velmi vhodné potraviny na proteiny lze jmenovat kuřecí maso, krůtí maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Dalšími vhodnými potravinami jsou luštěniny a ořechy.

Železo

Železo je důležitým minerálem pro vlasy. Nedostatek železa vede k anémii, což je hlavní příčina spojená s vypadáváním vlasů. Vlasové folikuly a kořínky jsou napájeny živinami bohatými na prokrvení. Anémie tento přívod živin do folikulů, které ovlivňují cyklus růstu vlasů, narušuje, takže to může vést k jejich odumření. Železo je obsaženo v červeném mase, kuřecím mase a rybách. Ve vegetariánské stravě je železo obsaženo v čočce, špenátu a zelené listové zelenině, jako je brokolice, kapusta a zelený salát.

Vitamín C

Vitamín C pomáhá se vstřebáváním železa. Dalo by se říci, že potraviny bohaté na vitamín C jsou vhodné ve spojení se železem. Vitamín C je také antioxidantem. Nejlepší zásoby vitamínu C jsou v černém rybízu, borůvkách, brokolici, kiwi, pomerančích, papáje, jahodách a sladkých bramborách. Vitamín C pomáhá při produkci kolagenu, který posiluje kapiláry.

Omega 3 

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky pro lidské tělo. Tyto kyseliny musejí být získány z potravin. Nacházejí se v buňkách, které lemují pokožku hlavy, a také v mazu, který udržuje pokožku hlavy hydratovanou. Nejčastěji jsou tyto mastné kyseliny obsaženy v tučných rybách, jako jsou losos, sleď, sardinky, pstruh, makrela, z rostlinných zdrojů pak například jmenujme avokádo, dýňová semínka a ořechy.

Vitamín A

Vitamín A je potřebný pro náš organismus, zejména kvůli tvorbě kožního mazu. Kožní maz je olejovitá látka tvořená mazovými žlázami a poskytuje přirozený kondicionér pro zdravou pokožku hlavy. Bez mazu dochází ke svědění pokožky hlavy a vlasy jsou suché. Vitamín A se vyskytuje v zelenině, která má vysoký obsah beta-karotenu, zejména v mrkvi, dýních a sladkých bramborách.

Zinek a selen

Ochrana pokožky hlavy vyžaduje další důležité minerály, především zinek a selen. Nedostatek zinku vede k vypadávání vlasů a k suché, šupinaté pokožce hlavy. Nejčastěji jsou tyto minerály obsaženy v cereáliích, najdeme je také v ústřicích, hovězím mase a vejcích.

Vitamín E

Vitamín E poskytuje ochranu před slunečním zářením. Nejčastěji se vyskytuje v ořeších.

Biotin

Biotin je ve vodě rozpustný vitamín B. Příliš nízká hladina biotinu způsobuje lámání vlasů a může vést k vypadávání vlasů. Potravinami obsahujícími biotin ve větší míře jsou játra, vaječné žloutky, sójová mouka a kvasnice.

Zdroj: Výživa vlasů

Diskuze: Re: femibion

v čem je to teda lepší oproti jiným vitamínům pro těhotné nebo jsou vůbec ještě nějaké podobné takové kvalitní vitamíny pro těhotné?

Zdroj: diskuze Femibion
Počet odpovědí: 9

Množství proteinů

Obecně dospělý člověk potřebuje asi 1 g bílkovin na 1 kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že muž vážící 70 kg by měl konzumovat 70g bílkovin denně. Toto pravidlo však platí pouze pro pacienty, kteří nemají onemocnění ledvin. U nich je nutné omezit příjem bílkovin.

Zde jsou některé příklady obsahu bílkovin v potravinách:

  • 100 g kuřecích prsou obsahuje 22 g bílkovin
  • 100 g tresky obsahuje 21 g bílkovin
  • vejce obsahuje 6 g bílkovin
  • 30 g tvrdého sýru obsahuje 8 g bílkovin
  • 30 g tvarohu obsahuje 14 g bílkovin
  • 30 g mandlí obsahuje 5 g bílkovin

Proteiny jsou velmi důležitou součástí naší stravy. Jsou důležité pro růst a regeneraci organismu a jsou zdrojem energie. Dostatečný přísun bílkovin zvyšuje pocit sytosti a udržuje stálou hladinu cukru v krvi.

Nicméně je důležité konzumovat bílkovinové potraviny s obezřetností. Červené maso je velmi dobrým zdrojem železa, které se snadno vstřebává do těla. Ostatní potraviny, jako jsou vejce a luštěniny, také obsahují železo, ale ve formě, která se těžko absorbuje. Vstřebávání železa u těchto potravin se dá zlepšit pomocí konzumace vitamínu C. Pokud tedy zkombinujete zelené a červené papriky s míchanými vejci, dojde k lepší absorpci železa do organismu. Zkušenosti ukazují, že konzumace vegetariánské bílkovinové stravy s vysokým podílem purinů, například čočky, je méně riziková než konzumace živočišné bílkovinové potraviny. U některých jedinců trpících dnou potraviny jako jahody, pomeranče, rajčata a ořechy zhoršují jejich onemocnění, i když nemají vysoký obsah purinů.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Základní pravidla

Poslední jídlo dne představuje večeře, která by měla pokrýt asi 15–20 % denního energetického příjmu. Stejně jako odpolední svačina i večeře by měla být dostatečně objemná a přitom méně energeticky vydatná. Nemusí být také v každém případě teplá, ale měla by být kaloricky nejméně vydatným jídlem z celého dne.

Večeře by měla obsahovat tyto složky:

  • 1. Zeleninu – co nejčerstvější syrovou nebo šetrně upravenou tak, aby se v ní zachovalo co nejvíce vitamínů, minerálů a dalších cenných látek (nejlépe v páře).
  • 2. Proteinyjsou tráveny pomalu, tudíž zasytí na delší dobu a organismus z nich čerpá dostatek materiálu na opravy buněk, svalů a podobně, zejména pokud jsme byli odpoledne sportovat.
  • 3. Sacharidy – jsou důležité pro pálení energie večer a v noci. Pokud večeře neobsahuje dostatek sacharidů, organismus bude na „noční provoz“ čerpat energii ze svalů (bude jich ubývat).
  • 4. Tuky – pokud večeře obsahuje tuky, měly by to být výhradně tuky zdravé, tedy nenasycené, například lžička olivového oleje v salátu, troška semínek pro oživení přílohy či mořská ryba.

Správná volba večeře:

  • Zeleninový salát se sýrem a pečivem
  • Těstovinový salát s jogurtovým dressingem
  • Chléb s tvarohem a řeřichou
  • Chléb s pomazánkou, tvrdým sýrem nebo šunkou
  • Zelenina

Špatná volba večeře:

  • Sladká kaše
  • Sladké pečivo
  • Knedlíky s omáčkou
  • Sladké druhy ovoce – banány, hroznové víno
  • Mléčné dezerty – pudinky, slazený tvaroh a podobně

Večeří se 2 až 3 hodiny před spaním! Toto pravidlo si uchovejte v paměti.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty

Seznam

Aminokyseliny můžeme chápat různými způsoby. Budou-li se sledovat chemická názvosloví a vzorce, pak bude aminokyselinou jakákoli molekula s funkční skupinou karboxylovou (zbytkem karboxylové kyseliny, COO-) a aminovou (NH2). Nás však budou zajímat zejména proteinogenní aminokyseliny, jinak řečeno ty, které jsou v různých vzájemných kombinacích stavebním kamenem bílkovin v těle člověka a mají zásadní vliv na jeho metabolismus, respektive tvorbu svalové i kosterní hmoty a správnou funkci tělních soustav (například arginin na kardiovaskulární systém).

Aminokyseliny esenciální:

  • isoleucin
  • leucin
  • lysin
  • methionin
  • fenylalanin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan

Aminokyseliny semiesenciální:

  • arginin
  • histidin

Aminokyseliny neesenciální:

  • alanin
  • asparagin
  • kyselina asparagová
  • cystein
  • kyselina glutamová
  • glutamin
  • glycin
  • prolin
  • serin
  • tyrosin

Tři vzácné aminokyseliny, selenocystein (Sec), pyrolysin (Pyl) a N-formylmethionin (f MET), se v organismu vyskytují zřídka: pyrolysin nalezneme převážně u prokaryot (bakterie, sinice), selenocystein se podobá cysteinu, nicméně obsahuje místo atomu síry selen, N-formylmethionin se vyskytuje pouze u některých bakterií.

Trávení aminokyselin logicky souvisí s trávením proteinů. To probíhá v žaludku a nejintenzivněji v tenkém střevě za pomoci enzymů, takzvaných proteináz neboli endopeptidáz, například pepsin nebo trypsin štěpí řetězce zevnitř, exopeptidázy od konců. Aminopeptidázy rozkládají aminové konce, karboxypeptidázy karboxylové. Vzniklé dipeptidy jsou štěpeny dipeptidázou. Dílčí aminokyseliny se vstřebávají do krve. Putují do jater, kde z nich vznikají takzvané labilní proteiny. Ty krví putují buď do tkání, kde jsou podle potřeby metabolizovány – neukládají se v organismu podobně jako sacharidy (cukry) a lipidy (tuky) – a jsou zcela odbourány (v močovinovém cyklu), nebo jsou využity k tvorbě proteinů či jiných látek (například kreatin nebo koenzym A).

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Esenciální aminokyseliny pro vegany

Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Zdravé sacharidy v potravinách

Jednoduché sacharidy jsou například v ovoci, medu a všude tam, kde se přidávají klasické potravinářské cukry jako zdroje sladké chuti. I proto se říká, že kdo bere hubnutí zdravě a vážně, měl by omezit právě sladkosti s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Ty sice dodávají tělu rychlý zdroj energie, ale ta i rychle vyprchá a následuje po ní hlad, což má souvislost s následným nadměrným přejídáním se po sladkém.

Složené sacharidy jsou důležitým zdrojem energie pro tělo a mají velmi důležitý význam i kvůli obsahu vlákniny. Vstřebávají se déle než jednoduché, a proto i více člověka zasytí. Obsahují je některé potraviny, najít je můžeme například v chlebu, rýži, těstovinách, ale například i cereálie.

Z hlediska výživy jsou tedy nevhodné jednoduché a rafinované cukry, které se sice rychle dostanou do krve a člověk díky tomu získá okamžitou energii, ale na druhou stranu zvyšují hladinu inzulinu v krvi a způsobí následné nedostatečné využívání glukózy, glukogenu a také tuků. Navíc například diabetici si musí právě proto hlídat jednoduché cukry v potravinách a sledovat sacharidové jednotky (na což existuje i speciální tabulka), protože potřebují mít přiměřený příjem sacharidů.

Nejvíce musí být omezeny takzvané prázdné sacharidy, jako například čokolády, bonbony a sladkosti. Sacharidy s nízkým glykemickým indexem jsou pro tělo pozitivní, například ty v ovoci, takže tyto omezovat netřeba. Naopak sacharidy s vysokým glykemickým indexem se vyplatí při jídle vyloučit, a to i v případě, že nemáte nadváhu, protože tyto cukry způsobují více chorob.

Strava jako taková by měla být vyvážená, a to i se zaměřením na tuky, přičemž na den byste měli mít všechny složky potravy rovnoměrně rozložené. V rámci zdravé výživy a při hubnutí je důležitý vyvážený poměr tak, aby sacharidy a bílkoviny byly do těla dodávány dostatečně, ale zároveň aby šlo o přísun v takové formě, který bude využitelný pro organismus bez jeho nadbytečného ukládání. To kromě přibírání na váze přináší s sebou i zdravotní problémy. Pokud hubnete, vynechejte tedy z jídelníčku typická nezdravá sacharidová jídla, jako například již zmíněné sladkosti.

Co se týče příjmu sacharidů na noc, může být jejich konzumace vhodná, avšak taková „sacharidová večeře“ nesmí být později než 3 hodiny před spaním. Po konzumaci sacharidů totiž dochází ke zvýšení hladiny cukru a inzulinu v krvi a pro zdravou noční regeneraci těla je třeba, aby se tyto hodnoty opět vrátily do normálu. Na noc jsou pak vhodnější rychlejší sacharidy, jako například rýže, brambory nebo těstoviny než celozrnné sacharidy s vysokým obsahem vlákniny.

Obsah sacharidů v potravinách:

  • ananas – podíl sacharidů na 100 gramů: 10,1 g
  • banány – podíl sacharidů na 100 gramů: 23 g
  • meloun – podíl sacharidů na 100 gramů: 5 g
  • paprika – podíl sacharidů na 100 gramů: 5,2 g
  • rajčata – podíl sacharidů na 100 gramů: 4,4 g
  • bílý rohlík nebo bageta – podíl sacharidů na 100 gramů: 55 g
  • chléb – podíl sacharidů na 100 gramů: 44–48 g
  • knedlík – podíl sacharidů na 100 gramů: 37–51 g
  • rýže – podíl sacharidů na 100 gramů: 28 g
  • vaječné těstoviny – podíl sacharidů na 100 gramů: 28 g

Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy

Alkalické nápoje

Alkalická voda je prostředkem pomocné terapie při onemocnění dnou již po mnoho let. Stupeň užitečnosti takové vody je vyjádřen množstvím rozpuštěných mineralizačních prvků. Trpíte-li dnou, je velmi důležité dostat do organismu velké množství vody. Alkalická minerální voda má určité chemické složení a různé vlastnosti, ale jejím největším přínosem je schopnost neutralizovat a vylučovat přebytečnou kyselinu močovou z těla. Stupeň užitečnosti takové vody je vyjádřen množstvím rozpuštěných mineralizačních prvků. Bikarbonát-sulfátové minerální vody obsahují soli s křemíkem a hořčíkem, které tělo nejen zbaví přebytku kyseliny močové, ale také je nasytí stopovými prvky. Alkalická minerální voda má blahodárné účinky na trávicí trakt, léčí, čistí tělo od toxinů a nečistot. Působí rovněž profylakticky proti dně – napomáhá alkalizaci moči a udržuje jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže brání tvorbě krystalů.

Látky, které jsou obsaženy v minerální vodě, podporují vylučování přebytečné kyseliny močové a zároveň snižují kyselost vnitřního média, čímž se normalizuje jeho pH. Navíc alkalická voda stimuluje výměnu proteinových sloučenin, zlepšuje trávení a čistí tělo. Při dně se používá alkalická voda s nízkou slaností a je nejúčinnější, když se pije během období odpočinku (remise).

Účinek alkalické minerální vody:

  • eliminuje nerovnováhu kyselých bází, která vznikla v důsledku vysokého obsahu kyseliny močové v těle pacienta;
  • obohacuje organismus o potřebné minerální látky;
  • rozpouští a odstraňuje sloučeniny sodíku z těla;
  • zabraňuje akumulaci oxalátů, které tvoří kamenné krystaly.

Zdroj: Alkalické minerálky pro nemocné dnou

Alkalické minerálky na dnu

Nemoc dna je metabolické onemocnění, při kterém organismus není schopen dostatečně odbourávat puriny. Puriny tvoří součást nukleoproteinů, které jsou obsaženy v běžné stravě – v živočišných i rostlinných zdrojích. Výsledkem jejich metabolismu je kyselina močová. Onemocnění dnou se tedy v první řadě projevuje zvýšenou koncentrací kyseliny močové v krvi. Pokud není zvýšená hladina kyseliny močové spojená s dalšími obtížemi, označuje se jako asymptomatická hyperurikémie. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi však může způsobit krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Kyselinové krystaly jehličkovitého tvaru pronikají a bodají do málo prokrvených tkání, ve kterých uvíznou. Nejčastějším místem výskytu takzvaných dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, typicky na palci u nohy. Postiženy však mohou být i ostatní klouby nebo i ušní lalůček.

Lékař vám předepíše léky snižující tvorbu kyseliny močové, popřípadě léky na podporu jejího vylučování z organismu. Úlevu mohou přinést i přírodní prostředky jako vojtěška, lopuch, yzop, aloe. Nejdůležitější krokem při léčbě dny je však změna životního stylu a stravování. Potraviny je nutné vybírat podle obsahu purinů. Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem nižším než 50 mg purinů, úplně vyloučit ze stravy by se měly potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem 50–150 mg purinů je potřeba omezit. Jedná se o takzvanou nízkopurinovou dietu.

Je dobré si uvědomit, že i při přísné nízkopurinové dietě dojde k poklesu kyseliny močové v krvi maximálně o 15 %, což je u valné většiny pacientů nedostačující. Proto dietu doplňuje podávání léků snižujících tvorbu kyseliny močové. Dieta s omezením purinů je nutná, ale nesmí vést k nedostatku důležitých živin. Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin (2–3 l denně). K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda a alkalické minerálky dle doporučení lékaře. Právě alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, a tím udržení jinak špatně rozpustné kyseliny močové v roztoku, takže se předejde tvorbě purinů.

Na snížení kyseliny močové jsou vhodné tyto potraviny: obiloviny (bílé pečivo, rýže, kroupy, krupky, jáhly, těstoviny, škrobová mouka), mléko a mléčné výrobky, zelenina (brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, křen, čínský salát, lilek), ovoce čerstvé a zralé (veškeré mimo kiwi).

Zdroj: Alkalické minerálky

Z čeho se vyrábí

Kromě chemických konzervantů by se v kvalitních granulích neměly objevovat suroviny nízké výživové hodnoty. Mezi ně patří například sója (zdroj proteinů, který je pro zvířata hůře stravitelný, působí proti využití bílkovin z potravy, potenciální alergen), bílkovinné hydrolyzáty a koncentráty a vedlejší rostlinné a živočišné produkty. Pro představu vedlejšími živočišnými produkty se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva, zobáky, pařáty, odpad z mlékáren a podobně. Skupina vedlejších výrobků rostlinného původu zahrnuje vedlejší výrobky ze zpracování rostlinných produktů, zejména obilovin, zelenin, luštěnin a olejnatých semen. Pokud jsou v granulích obsaženy „vedlejší produkty“, nemůžeme vědět, co konkrétně bylo pro výrobu použito. Jako hlavní zdroj tuků by v granulích měl být kuřecí nebo rybí tuk. Rostlinné oleje by neměly tvořit hlavní zdroj tuků, protože kočky mnohem lépe využívají tuky živočišné. Za ideální se považuje krmivo, kde převaha bílkovin pochází z kvalitních živočišných zdrojů, tuky jsou převážně živočišného původu (je jasně specifikováno, o jaký druh se jedná). Produkt je bez konzervantů, barviv, soli, sóji a dalších složek nevhodných pro zvířecí organismus (například pšenice).

Pokud jste již našli značku, která vaší kočce vyhovuje, pak není vhodné ji měnit. Naopak je lepší u ověřené značky zůstat. Každé krmivo se totiž nejefektivněji zpracovává po určité době návyku, proto střídání granulí způsobem, že každý týden dáme kočce novou příchuť, aby jí lépe chutnalo, není na místě. Může se stát, že po nějaké době začne granule odmítat (přece jen jsou kočky hodně mlsné), pak jí je zkuste ochutit například lososovým olejem nebo lžící konzervy, která je krásně provoní. Některé kočky zase odmítají jíst suché granule, ale zvlhčené je přijímají bez problémů. Zvlhčené granule také lépe respektují fyziologii kočky, protože usnadňují polykání. Na tomto místě je vhodné upozornit, že krmivo obsahující probiotika by již nemělo procházet další tepelnou úpravou (přelití horkou vodou a podobně), aby se příznivé mikroorganismy nezničily.

Na trhu existují dva typy průmyslově vyráběných krmiv pro kočky. Suchou variantu představují granule, které se vyrábějí z připravených masových směsí a následně se pečou nebo zpracovávají v extrudérech. Pokud používáte právě granule, je dobré myslet na to, že bytová kočka potřebuje přístup k vodě. Kočky jsou původem pouštní zvířata, která příliš nepijí a vodu vstřebávají hlavně z pevné stravy, kterou jim granule nabídnout nemohou (vody obsahují zhruba jen 10 %). Nedostatečný příjem vody přitom kočkám nezřídka působí močové problémy. Druhý typ, vlhké krmivo nebo krmivo s vysokým obsahem vody, zastupují na trhu nejrůznější kapsičky pro kočky, paštiky a konzervy, které obsahují maso a vedlejší živočišné produkty spolu s omáčkou nebo vlastní šťávou, popřípadě zeleninou. Nelze jednoznačně určit, který typ krmiva je lepší, lze ale říci, že vlhčí krmivo zajistí kočce zároveň i vyšší přísun tekutin (obsahuje jich až 80 %), suché pak zase příznivě působí na kočičí chrup a vydrží v misce déle „čerstvé“. Ideální je oba typy kombinovat.

Zdroj: Granule pro kočky

Bolest obecně

Dnes víme, že bolest není jenom signál toho, že se děje něco špatného, ale že bolest sama o sobě může být nemoc. Nejdůležitějším zdrojem informací o samotné bolesti je pro lékaře samozřejmě ten, kdo jí trpí. Nemocný by se proto měl pokaždé snažit o nejvěrohodnější a nejpřesnější popis bolesti. Na lékaři pak je, aby podrobně zjistil místo bolesti, kdy a za jakých okolností bolest vzniká, při čem se nemocnému uleví, jak bolest kolísá během dne a noci, jaký má vliv na spánek a na příjem potravy a podobně.

V určování intenzity bolesti mohou napomoci nejrůznější pomůcky a zjednodušení, nejznámější je takzvaná vizuální analogová stupnice. Pacient na stupnici 1 až 10 označí, kam by sám svou bolest zařadil z hlediska síly, kdyby 0 znamenala žádnou bolest a 10 nejhorší možnou, nesnesitelnou. Hlavní zásadou musí být, že pacient sám ví nejlépe, jak ho to bolí, a zdravotnický personál musí nemocnému vždy při jeho výpovědi o bolesti věřit.

Dělení bolesti

Podle trvání bolest můžeme dělit na akutní a chronickou.

Akutní bolest přímo souvisí s vyvolávající příčinou a je zpravidla spojena s dalšími reakcemi organismu, jako bušení srdce, zvýšený krevní tlak, pocení, úzkost a podobně. Je řešena v rámci různých onemocnění všemi medicínskými obory a její léčba bývá jednoznačná a efektivní, to znamená, že bolest ustává, je-li tkáňové poškození zhojeno.

Chronická bolest není doprovázena podobnými reakcemi jako bolest akutní, protože nemocný se na bolest adaptuje, zvykne si na ni. Její léčba je složitější a většinou je nutné spojení sil odborníků různých specializací. Může velmi negativně ovlivnit kvalitu života nemocného jednak působením vlastního fyzického utrpení, ale také změnami nálady se zvýšením úzkosti a deprese, poruchami spánku, narušením sociálního a rodinného zázemí a omezením pracovní schopnosti. U chronické bolesti dochází k předrážděnosti nervových vláken vedoucích bolest, které pak reagují nejen na signály bolesti, ale i na jiné podněty, jako je tlak nebo i jen lehký dotyk. Tato předrážděnost trvá často ještě dlouho poté, co byla vlastní příčina bolesti odstraněna. Čím déle se otálí s vhodnou terapií, tím hlouběji se bolest zavrtává do paměti nervových buněk.

Téměř každá bolest je snesitelná, pokud je její konec v dohledu. Chronická bolest se však nemocnému zdá bez konce. Pokud trvá déle než zhruba tři měsíce, je jasné, že se bolest osamostatnila, už není doprovodným jevem onemocnění, ale stala se sama nemocí. Postupně se zmocňuje celého života, dostává se do popředí a stává se jeho jediným obsahem. Bolest nemocného izoluje, izolace se stává příčinou dalšího utrpení a osamění. Nemusí se přitom nutně jednat jen o bolest, která přináší tento bludný kruh – každý chronický a obtížně řešitelný problém, ať už je to nevyléčitelná nemoc, nebo cokoli jiného, nás může dostat do podobné situace.

Podle původu bolest rozdělujeme na nociceptivní (bolest vztahující se přímo ke skutečnému poškození tkáně) a bolest neuropatickou (bolest vzniklou v důsledku poškození nervového systému na různé úrovni).

Nociceptivní bolest vzniká podrážděním speciálních čidel neboli receptorů, kterými se bolest vnímá. Mohou být buď v kůži, svalech a kloubech, pak je nazýváme somatické, nebo jsou přímo v jednotlivých orgánech a pak se nazývají receptory viscerální.

Somatická bolest se dá většinou snadno lokalizovat a popsat.

Viscerální (orgánová) bolest může být přenesena do jiných, zdravých částí těla, čímž značně zkomplikuje rozpoznání onemocnění i volbu správného postupu léčby. Pro lepší představu: například bolest způsobená zánětem nebo nádorem slinivky břišní se může projevit jako bolest v zádech a podobně.

Neuropatická bolest nevzniká podrážděním receptorů jako bolest nociceptivní, ale poškozením částí nervového systému. Pro člověka nemá žádný kladný význam, nefunguje jako varovný ani obranný signál. Charakteristické pro ni je, že vnímání působení některých podnětů na organismus je zkreslené. Například dosud nebolestivé podněty jako třeba dotek oděvu jsou vnímány jako bolestivé. Neuropatická bolest je nejčastěji chronická a je spojena s negativními psychickými pocity – pocity úzkosti, strádání. Může mít velmi rozmanitý charakter. Někdy je stálá, jindy chvilková, může být ostrá a prudká, nebo jen mírná, většinou však velmi nepříjemná. Tato bolest vzniká poškozením nervových struktur. Ty mohou být poškozeny různým způsobem – zánětem, přímým poškozením, infekcí, nádorem, ischémií a podobně. Může vzniknout i jako důsledek léčby, například bolest po ozařování, po amputaci prsu a podobně. Bolest takto způsobená bývá pociťována rozličně, například jako pálení, škubání, bodání, brnění či píchání. Neuropatická bolest vzniká charakteristicky u pásového oparu, zánětů nervů, cukrovky, cévních chorob, nádorových onemocnění, poúrazových a pooperačních stavů i dalších chorob.

Nádorová bolest je často bolest smíšeného původu, tedy jak nociceptivní, tak neuropatická. Stále bohužel přetrvává představa, že k onkologickému onemocnění bolest patří a musí být snášena. Dlužno říct, že se s tímto názorem může nemocný setkat i u některých lékařů. Opak je však pravdou – v současné době jsou lékaři schopni až u 95 % pacientů s nádorovým onemocněním bolest odstranit, nebo aspoň výrazně zmírnit na snesitelnější úroveň. Bolesti u nádorových onemocnění mohou být způsobeny vlastním nádorem – jeho růstem, tlakem na nervové struktury, na pouzdro obepínající orgány, velmi bolestivé jsou postižené kostní struktury a páteř. Dále mohou bolesti vznikat při onkologické léčbě – při diagnostických a operačních výkonech, vedlejšími účinky chemoterapie a ozařování, z celkového oslabení organismu během nemoci, bolestivý může být otok končetiny po operaci prsu a podobně. Nemocný však může trpět i bolestí, která přímo nesouvisí s nádorem ani s jeho léčbou – bolesti hlavy, zubů, zad. Většinou se stává, že onkologický pacient netrpí jen jedním typem bolesti, ale jednotlivé typy se kombinují a mění.

Zdroj: Jsou to ledviny a nebo jde o bolest zad

Neesenciální aminokyseliny

Z hlediska syntézy v těle člověka lze aminokyseliny rozdělit na dvě skupiny – esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si člověk (potažmo někteří zástupci fauny, například primáti či drůbež) nedokáže (dostatečně) sám vytvořit a které je tedy nutno přijímat v potravě. Pro každou živočišnou skupinu jsou přitom esenciální jiné kyseliny.

Zdroj: Esenciální aminokyseliny

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

Energy RENOL 30 ml

Energy RENOL 30 ml

Cena: 512 Kč

UP!Slim 500 ml

UP!Slim 500 ml

Cena: 600 Kč

Barny´s VirusBlock

Barny´s VirusBlock

Cena: 203 Kč