Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

VYČIŠTĚNÍ KRČNÍCH VĚNČITÝCH TEPEN

OBSAH

Jak probíhá vyčištění krčních věnčitých tepen

K průchodnosti karotidy je možné zavedení stentu. Při něm se provede vpich některé ze vzdálenějších tepen (obvykle tříselná tepna). Vzniklým přístupem se tělními tepnami až k cílovému zúžení krkavice zasune balonek, který se nafoukne a zúžené místo rozšíří – tato část zákroku se nazývá angioplastika. Následuje samotný stenting, při němž se do rozšířeného úseku stejným způsobem zasune trubicovitý stent, který udrží tepnu rozšířenou.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Diskuze

V diskuzi UCPÁVÁNÍ KRČNÍCH TEPEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den,
prosím o radu jestli máte někdo zkušenost s ucpanými krčními tepnami.
Už delší dobu mám pocit tahání až bolest v oblasti krčních tepen a sem tam pocit motání hlavy.
Nemúže se jednat o ucpání krčních tepen?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ucpávání krčních tepen

Na zvápenatělé věnčité tepny

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce a k vyčištění kloubů od solí a vápenatých usazenin. K těmto účelům se užívá tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Diskuze

V diskuzi XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Čeká mě zákrok koronoskopie? je třeba vynechat lék Xarelto? Mám na mysli kontrolu průchodnosti srdečních tepen. Díky

Pavel Macek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Xarelto

Co znamená ucpaná krkavice

Nebezpečným problémem při onemocnění krčních tepen je zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice (ICMP). Zúžená krční tepna mění tok krve, což je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina se pak může z krkavice uvolnit a ve formě embolu (vmetku) putovat do mozku a způsobit mrtvici neboli cévní mozkovou příhodu (CMP). Může dojít ke stavu, kdy vznikne neprůchodnost krční tepny, a pokud se tento život ohrožující stav neřeší, nastává po přerušení krkavic vykrvácení a smrt.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám dotaz, může se mi znova vrátit trombóza, když užívám pravidelně 2×denne lék Pradaxa? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro přesnou odpověď na vaší otázku je třeba znát příčinu, která způsobila vaši předchozí trombózu. Například arteriální trombóza může být způsobena kornatěním tepen, nazývaným arterioskleróza. K tomu dochází, když tukové nebo vápenaté usazeniny způsobují ztluštění stěn tepen. To může vést k nahromadění tukového materiálu (nazývaného plak) ve stěnách tepny. Tento plak může náhle prasknout (prasknout) a následně vytvořit krevní sraženinu, i když užíváte léky na ředění krve. Dodržováním předepsané léčby výrazně snižujete riziko opakování trombózy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Celá zrna

Vláknina obsažená v celých zrnech pomáhá zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a chránit srdce proti nemocem. Strava bohatá na celozrnné potraviny je spojena zvláště se stěnami krční tepny. Tyto tepny jsou zodpovědné za dodávání krve do mozku. Ucpávání krčních tepen způsobuje nahromadění aterosklerózy a zvyšuje riziko srdečních chorob a cévní mozkové příhody. Přidejte si tedy celá zrna do své každodenní stravy. Doporučený denní příjem je 25 gramů zrn každý den pro ženy a 34 gramů denně pro muže. Můžete konzumovat celá zrna, jako je hnědá rýže; celozrnné těstoviny; ječmen nebo ovesné vločky; případně quinou.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Zdroj: Eliquis a káva

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK A CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce. Užívá se tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Pro přípravu budete potřebovat:
30 stroužků česneku,
5 středních citrónů,
10 ml Alpy.

Postup:
Česnek oloupejte, citrony umyjte a neoloupané rozkrájejte na malé kousky. Pak to celé dobře rozmixujte. Vzniklou kaši přelijte jedním litrem horké vody a přiveďte to k varu. Jakmile to varem jednou probublá, tak to hned odstavte! Tekutinu scedíme přes nekovové sítko do lahve, přidáme 10ml Alpy a uložíme v chladu a temnu.

Užívání:
Na odvápnění krevního řečiště se užívají dvě polévkové lžíce po hlavním jídle - po obědě. Již po třech týdnech denního užívání pocitíte na svém těle příjemné omlazení! Zvápenatění a jeho vedlejší příznaky, jako jsou zhoršené vidění či slyšení se zmenšují a postupně odcházejí.
Po třech týdnech se užívání přeruší na jeden týden a pak se zase pokračuje další tři týdny. Právě v druhé fázi se dostaví nejlepší účinky této ozdravné kůry. Léčebný cyklus by se měl opakovat 2x do roka. Nic to nestojí a je to velmi prospěšné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česnek a citron

Ořechy

Oříšky jsou bohaté na nenasycené tuky, vitaminy a vlákninu, takže jde určitě o dobrou volbu. Vyzkoušejte mandle, kešu nebo para ořechy, ty mají velmi vysoký obsah hořčíku. Hořčík brání hromadění a ukládání cholesterolového plaku v tepnách, což pomáhá předcházet ucpávání tepen. Přidejte si tedy také ořechy do svého jídelníčku. Pro optimální zdraví srdce a tepen se doporučuje tři až pět porcí ořechů týdně. Je jen na vás, jaký mix ořechů zvolíte.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Brokolice

Brokolice je plná vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví srdce. Ukázalo se, že zelenina jako brokolice, květák a zelí pomáhá předcházet ucpávání tepen a chrání před vaskulárními chorobami. Přidejte si proto i vy brokolici do svého jídelníčku. Recepty na přípravu naleznete na internetu.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM POMALOU FORMOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Já tyhle očisty těla olejem provozuju vždy 10 dní v kuse a jsem pak jak znovuzrozená. Kamrádka to dělá taky, ale ta vydrží vždy jen 7 dní se stejnými účinky. U každého to funguje jinak, ale mělo by to být provozováno vždy několik dní za sebou v kuse.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka Bylinka.

Ten olej je výborná věc ale pro dokonalé vyčištění je potřeba přece jenom více.Stejně jako v přírodě, tak i u člověka je překyselení škodlivé.Jsme nemocní a ztrácíme životní sílu.Tělo se brání a pokouší se kyselé látky neutralizovat.K tomu odčerpává bunkám bazické minerály jako draslík,hořčík...To vede ke vzniku neutrlizačního odpadu.Tělo onemocní.Co musíme udělat pří překyselení organismu? vyčištění-odkyselení-remineralizace organismu.Ráda Všem poradím.Bylinka

Zdroj: diskuze Čištění organismu olejem pomalou formou

Aneuryzma krční tepny

Aneuryzma je zeslabení stěny tepny, při kterém na tepně vzniká rozšířené místo (výduť). Pokud je tepna jen lehce rozšířena bez většího zeslabení stěny, hovoří se o ektázii (například ektázie karotidy). Zjednodušeně řečeno je tedy ektázie jakýmsi předstupněm aneuryzmatu.

Většina aneuryzmat se neprojevuje žádnými příznaky a není nebezpečná. Nicméně v pokročilých stadiích může dojít k ruptuře (prasknutí) aneuryzmatu a k život ohrožujícímu vnitřnímu krvácení. Ne všechny výdutě je potřeba aktivně léčit, nicméně při ruptuře aneuryzmatu je nutná bezodkladná operace.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Za závratě mohou srdeční nemoci

Máte pravdu, že příčina může být v těch výrůstcích na krční páteři, ale protože popisujete své zdravotní obtíže vlastně v průběhu těch horkých dnů a týdnů, které jsme vlastně teď všichni společně absolvovali, tak samozřejmě pro starší lidi s možnou nemocí srdce a cév je tady riziko mnohem vyšší. Nevím jaký je váš zdravotní stav, ale ve vyšším věku se může objevit vysoký krevní tlak nebo u vás může být ischemická choroba srdeční, v nějakém klinickém stádiu, což je onemocnění věnčitých tepen, které zásobují srdeční sval a to všechno mohou být důvody k takovým závratím, které to vedro ještě více umocní.
 

Zdroj: Závratě při horku a letním vedru

Poradna

V naší poradně s názvem MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry vecer,muze vnucka pri teto nemoci pit kakao.D EKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kakao je při mononukleóze možné pít. Doporučené jsou chladné mléčné koktejly, které tlumí bolest krčních mandlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mleko

Zúžení krční tepny příznaky

Zužování krkavic nemusí mít dlouho žádné příznaky, to znamená, že se neprojevuje ani bolestí. Jindy však může být spojeno se zhoršeným prokrvením mozku v zátěžových situacích, jako je pokles krevního tlaku, dehydratace a podobně. To se pak u starých lidí projevuje únavou, motáním hlavy, či zmateností. Mnohem nebezpečnější problém je při zúžení krkavice zvýšené riziko ischemické mozkové mrtvice, které může předcházet tranzitorní ischemická ataka. V zúžené krkavici se totiž mění tok krve a to je spojeno se zvýšenou tvorbou krevních sraženin. Takto vytvořená sraženina pak může z krkavice vletět do mozku a způsobit mrtvici.

Zdroj: Ucpávání krčních tepen

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Káva

A teď jedna dobrá zpráva pro milovníky kávy! Káva pomáhá udržovat tepny průchodné. Pití tří šálků denně údajně výrazně snižuje riziko vzniku aterosklerózy nebo ucpaných tepen. Přidejte si tedy kávu do svého jídelníčku. Pijete tři šálky denně, žádný problém! Ale je důležité vyhýbat se přidávání cukrů nebo jiných ingrediencí do kávy, jen tak bude vaše káva zdravá a prospěšná. A nezoufejte ani v případě, že káva zrovna není váš „šálek čaje“ – zelený čaj se také ukázal jako prospěšný pro kardiovaskulární zdraví.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Jak probíhá vyšetření krkavice

V medicíně se používá pro zjištění proudění krve v tepně Dopplerův ultrazvukový průtokoměr („doppler“) – tento přístroj využívá ultrazvuku k měření krevního tlaku a průtoku. Používá se na tepnách krku a dolních končetin většinou právě ke zjištění průchodnosti tepny. Vyšetření probíhá vsedě. Lékař vyšetří krční tepny nejdřív pohledem, pohmatem a poslechem. Potom na krk a ultrazvukovou hlavici nanese trochu gelu. Hlavicí prochází po krčních tepnách. Jejich obraz sleduje na monitoru. Tímto vyšetřením se zjišťuje hlavně tloušťka tepen, jejich průchodnost a plynulost toku krve. Kdyby byly zúžené, mohlo by docházet k nedostatečnému zásobování krve do mozku. Není potřeba žádná speciální příprava a není nutná hospitalizace. V závažných případech se používá magnetická rezonance.

Zdroj: Ucpaná krkavice

Citrusy

Antioxidanty i vitamin C představují dobrou volbu pro udržení zdravých tepen. A citrusové plody mají spoustu obojího. Vitamin C hraje významnou roli při snižování rizika srdečních chorob. Flavonoidy, které se v plodech nacházejí, zase pomáhají chránit tepenné stěny. Přidejte si proto citrusy do svého jídelníčku. Pijte hodně citronové vody po celý den nebo začněte ráno sklenicí čerstvě vymačkané pomerančové či grapefruitové šťávy. Dávejte však pozor na bergamotové ovoce. Bylo prokázáno, že bergamotové ovoce snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako statinový lék.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Co znamená bolest krkavice

Stejně jako u všech ostatních tepen v těle i u krční tepny se mohou objevit určité zdravotní potíže, jako je slabost, bolestivost. Pokud cítíte bolest podél boční strany krku nebo obličeje, může být spojena s ucpáváním krkavice.

Zdroj: Krkavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP