Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

VYPADÁVÁNÍ VLASŮ MASÁŽE POKOŽKY HLAVY

OBSAH

Co dělat proti vypadávání vlasů?

Při vypadávání vlasů je jednak vhodné ošetřovat vlasovou pokožku vhodnými prostředky, ale také doporučujeme i užívání doplňku stravy, který příznivě ovlivňuje funkce vlasové pokožky. Novinkou na trhu jsou perleťové kapsle Neobotanics Hair Essence, intenzivní výživa vlasové pokožky. Kapsle jsou výborným zdrojem celého spektra účinných látek.

Zdroj: Sérum proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý.den chtěla bych poradit.Pálí mě pokožka na hlavě jak kdybyhc měla. Nějaké vředy ale nic nemám mam jenom zarudlou kuží hodně mi vypadávají vlasy i z kořínky. přišla sem ho hodně vlasů. Moje sestra je na tom stejně. Prosím. O radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyhledejte ve svém okolí trichologickou poradnu a tam si nechte vlasovou pokožku vyšetřit. Tak nejrychleji zjistíte co je příčinou vypadávání vlasů a pálení pokožky. Podobnou pomoc můžete nalézt také v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadávání vlasů

Genetiku nezměníme

Genetika je významným faktorem způsobujícím vypadávání vlasů a ovlivňuje zhruba 10% všech případů (u mužů je to však podstatně více). Ostatní případy souvisí primárně se stresem, nemocemi, hormonální nestabilitou, životním stylem atd. Genetika ovlivňuje nejen to, kdy vlas vypadne (tj. fázi růstu vlasů), ale i počet vlasových folikulů, jejichž počet je nám dán už při narození.

Zdroj: Co se dá ovlivnit při vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYPADAVÁNÍ VLASŮ LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomír.

Na tuto svou otázku jsem nenašel odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď jste nenašel asi proto, že žádná léčba vypadávání vlasů pomocí lejzru není dostatečně účinná, aby mohla být veřejně zdokumentována. Vypadávání vlasů je záležitost chemických procesů uvnitř těla a zatím nebyla objevena žádná metoda, která by vypadávání zastavila a nebo dokonce obnovila růst vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vypadavání vlasů lejzrem

Základní názvosloví

  • Mužská plešatost je častým problémem, který postihuje více než polovinu všech mužů v době, kdy dosáhnou věku 40 let.
  • Termín tupé odkazuje na malý typ příčesku, který je navržen tak, aby byl nošen nahoře na pokožce hlavy, aby zakryl oblasti postižené vypadáváním vlasů.
  • Tupé mohou vypadat přesvědčivě, když jsou správně nasazeny, ale mohou být nákladné a nepohodlné při každodenním jednání.
  • Pokud chcete léčit vypadávání vlasů, pravděpodobně dosáhnete lepších výsledků používáním vědecky podložených léků, jako je Minoxidil a/nebo Finasterid, než nošením tupé.
  • Pokud máte znatelné vypadávání vlasů, postupy, jako je transplantace vlasů, mohou obnovit vlasy v oblastech pokožky hlavy postižených plešatostí.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Diskuze

V diskuzi VYPADÁVÁNÍ VLASŮ U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karin.

Ano, důvody k padání vlasů jsou rozmanité třeba stres, životospráva nebo špatná péče o vlasy a vlasovou pokožku, tohle jsem se dozvěděla u doktorky. Změnila jsem kvůli vlasům životosprávu s výživovým doplňkem Wecare hair, docházela do kadeřnictví na zábaly a masáže hlavy. Byl to dlouhodobý proces, ale vyplatil se, vlasy nepadají a přirůstají nové. Při domácí péči vlasy netřu ručníkem, ale jen lehce vymačkám. Foukání jsem taky na nějakou dobu vyřadila a používání laků a jiných stylingových produktů mi kadeřnice doporučila taky vynechat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vypadávání vlasů u žen

Jiné formy vypadávání vlasů

Alopecie areata je další forma vypadávání vlasů. Objevuje se na několika místech a způsobuje holé oblasti. V některých případech vede i ke ztrátě chlupů na těle. Někdy může vypadávání vlasů stimulovat autoimunitní onemocnění – buňky imunitního systému ničí identifikaci vlastních buněk a vlasových kořínků. Ztrátu vlasů mohou opět způsobovat psychologické faktory, jako je stres a úzkost.

Další formou je takzvaná difúzní alopecie, která je charakteristická celkovým vypadáváním vlasů. Má velmi rozmanité příčiny, například hormonální poruchy (funkce štítné žlázy, těhotenství, menopauza), ale i infekční choroby, alergie na léky nebo nedostatky ve výživě.

Někdy může vypadávání vlasů způsobit nošení pokrývek hlavy (čepice, kšiltovky, klobouky, přilby a podobně). K vyřešení tohoto problému pak většinou stačí uvolnit vlasové folikuly.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Já na vypadávání vlasů vyzkoušela snad všechno, nic nepomohlo. Dneska si vlasy zahušťuju, používám Mane, abych se cítila líp. Funguje to dobře, na vypadávání to sice nemá efekt, ale aspoň se cítím líp, že mám na hlavě zase vlasy. Můžu doporučit vyzkoušet.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Padani vlasu

Zázvor na plešatost a vypadávání vlasů

Není zatím žádný konečný důkaz, který by potvrzoval účinky zázvoru proti plešatění, ale zdá se, že pomáhá proti vypadávání vlasů. Zázvor je oběhový stimulant vlasových folikulů a stimuluje růst vlasů. Když krev díky zázvoru proudí do pokožky hlavy, stimuluje vlasové folikuly a podporuje růst vlasů. Je také potravinou s vysokým obsahem mastných kyselin a mastné kyseliny jsou doporučovány pro boj s vypadáváním vlasů, také na zpomalený růst vlasů a jejich řídnutí. Mastné kyseliny z kořene zázvoru jsou skvělé pro tenké vlasy. Proti vypadávání vlasů a na zastavení řídnutí vlasů použijte směs, ve které rozmícháte dvě lžíce zázvorové šťávy a dvě lžíce olivového oleje. Tento zázvorový olej pak vetřete do vlasaté části pokožky hlavy a nechte po dobu 15 minut působit. Pak to důkladně opláchněte vlažnou vodou. Kdyby byly vlasy moc mastné, tak jedlá soda rozmíchaná ve vodě to uprostřed oplachování spraví. Tento zázvorový olej při vypadávání vlasů dělá zázraky. Někteří lidé mohou být citliví na zázvor a může se u nich objevit vyrážka. Pokud se takové projevy alergie na zázvor projeví, tak doporučujeme přidat do směsi ještě dvě lžíce olivového oleje navíc. Nejsnadněji lze vymačkat šťávu ze zázvoru pomocí elektrického odšťavňovače. Pokud ho nemáte, tak lze zázvor jemně nastrouhat a přes plátno ho vylisovat mezi dvěma prkénky ve svěráku.

Zdroj: Jak funguje zázvor na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Chtěla bych se zeptat. Vypadávají mi vlasy vůbec je jinak nenamáhám nežehlím je ani nestahuju do gumyčky a ani nedržím žádne diety ani nebarvím ale před rokem a půl jsem měl velký stres ale mslím si že od toho je to už dlouhá doba může to být stále od too ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadávání vlasů a stres jsou dva nerozluční přátelé. Proces vypadávání vlasů trvá nějakou dobu od svého počátku a u tebe to může být právě doba půl roku. Recept proti tvému vypadávání vlasů tedy bude, vyvarovat se opakování podobných stresových situací, zařadit do své stravy některý z moderních doplňků na podporu růstu vlasů, například tento: www.neobotanics.cz/h… Také začni jíst hodně bílkovin, nejlepší na skvělý růst vlasů je dát si před spaním proteinový koktejl z hydrolizované sysrovátky každý večer. Tímto postupem se dostanou tvoje vlasy do normálu za podobnou dobu, jako došlo k jejich vypadávání, tedy do půli roku. Když tak napiš, jaké máš pokroky a výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu

Rady a tipy

Používání kvalitních barev na vlasy nebo trvalá ondulace nemají žádný vliv na vypadávání vlasů. Ale příliš horké sušení a kartáčování vlasů může na vlasové kořínky působit nepříznivě, takže se tomu raději vyhněte. Doporučuje se pečlivé mytí vlasů. Nedoporučuje se příliš agresivní sušení vlasů, ale jen jemné mačkání rukama. Obzvláště se nedoporučuje vázání copánků, dredy a Rasta účesy.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi ŘEBŘÍČEK NA VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sára.

Tak zrovna rebříček mám doma docela ve velkém a používám ho na více různých neduh. Ale že pomáhá i proti vypadávání vlasů, to je pro mě novinka a mám z toho velikou radost. Ještě dneska zkusím ten oplach vlasů. U mě to tedy už zašli tak daleko, že jsem si nechala alespoň opticky takhle doplnit vlasy tam, kde už chyběly ar-aesthetics.cz/tri… Ale nejlepší bude vyřešit tu příčinu padání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sára.

Pardon, tady snad funkční odkaz www.ar-aesthetics.cz… pro představu.

Zdroj: diskuze Řebříček na vypadávání vlasů

Jak se rozhodnout

Kvalitní tupé může pomoci zamaskovat řídnoucí vlasy nebo pleš na temeni, a to vše při zachování přesvědčivého přirozeného vzhledu.

I když nošení tupé nabízí určité výhody, nejedná se o léčbu vypadávání vlasů. I když to zakryje skutečnost, že jste plešatí, nošení tupé ve skutečnosti nezpůsobí opětovné dorůstání vlasů ani nezabrání budoucímu zhoršení vypadávání vlasů.

Pokud byste chtěli proti vypadávání vlasů skutečně zasáhnout, můžete si promluvit s licencovaným lékařem a získat přístup k osvědčeným, vědecky podloženým lékům, jako je Finasterid a Minoxidil.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Recept proti vypadávání vlasů

Nejdříve první 2 týdny kombinujte kefírovou terapii s některou oblíbenou vyživující maskou na vlasy. Jeden den kefírová terapie a druhý den vyživující maska. To vám pomůže omezit vypadávání vlasů. Po dvou týdnech nahraďte výživnou masku na vlasy řepíkem. Koupel vlasů v řepíkovém odvaru podpoří stimulaci růstu vlasů. Tuto péči dělejte pravidelně 5 až šest dnů v týdnu po dobu 3 týdnů. Celý tento recept proti vypadávání vlasů tedy vyžaduje celkem 5 týdnů zvýšené péče, kdy by již výsledky měly být patrné. Pak si dejte několik dní pauzu a celé to opakujte, dokud nebudete spokojeni s výsledkem.
 

Zdroj: Kefír proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČESY PRO PADESÁTILETÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

prosím o pomoc a radu.jak se zbavit padání vlasů.už mně bude 55.a vlsy řídnou.mám vlasy už rovné.mírně prošedivělé.ale hodně zeřidly.čím to je.dříve v dětství jsem mněla dlouhé po zadek a nyní je mám na mikádo.asi 3x za rok je barvím.větčinou u kadeřnice.ale nyní nestačím po sobě vlasy sbírat.oblčení a mo mytí v koupelně je plná vana.už nevím co s tím.brala jsem jen békomplex.dříe mně pomáhal,i na nehty,ale na vlasy to nefunguje.prosím o pomoc.zatím naschladanou.JANA.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná látka, která zbrzdí vypadávání vlasů u žen i mužů je Minoxidil. Koupíte ho běžně v lékárně i na internetu. Jde o roztok, který se vmasíruje do vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účesy pro padesátileté

Lopuchová voda na růst vlasů

Lopuchová voda působí proti vypadávání vlasů a snižuje tvorbu lupů. Ale nepodporuje růst vlasů! Lopuchová voda se vyrábí z lopuchového kořene, který je bohatý zejména na sliz, třísloviny a minerální látky. Extrakt z těchto látek se používá právě pro výrobu lopuchové vody. Vlasová voda se nanáší na vlhkou nebo suchou pokožku. Masáž se provádí po dobu cca 3 minut.

Lopuchová voda je účinná v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů a mírní projevy výskytu lupů. Po měsíci používání po každém mytí vlasů (3–4x týdně) lupy vymizí úplně a padání vlasů se o 70 % sníží. Jako bonus při pravidelném používání získáte na pohled lesklejší vlasy. Lopuchová voda vlasy nemastí a ani nevysušuje pokožku. Dobře se vsakuje a také roztírá, krásně voní a po jejím použití se dostaví svěží pocit na pokožce hlavy.

Při používání lopuchové vody berte na vědomí fakt, že lopuchová voda zamezuje vypadávaní vlasů a tvorbě lupů! Nikde není řečeno, že lopuchová voda podporuje či vyvolává růst vlasů!

Zdroj: Lopuchová vlasová voda na zhoustnutí vlasů

Diskuze

V diskuzi SILNÉ VYPADÁVÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

dobrý den mám stejný problém,je mi teprve 25 a padají mi vlasy přímo strašně,,za den načesu vlasu jako tenisový míček i více bojím se si je umývat nebo si je česat jsem už skoro plešatá a je to velmi nepříjemné mé vlasy jsou všude,na oblečení,na zemi,dokonce i na mých dětech ty je mají na sobě pokud jsem s nimi ve styky což je každodenně,mé vlasy najdete ůplně všude tam kde jsem já.už tím trpí i můj manžel a mé děti.byla jsem na testech jestli netrpím štítnou žlázou ale výsledek byl negativní.mé vlasy jsou pro mě noční můra už opravdu nevím co dělat a nejvíc tím trpím já!prosím poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simona.

Dobrý den,
tuto situaci jsem také zažila. Vlasy padaly a padaly. Koupila jsem si poté produkt od Clinical Hair-care. Těmto produktům vůbec nevěřím, ale zkusila jsem to.
Produkt měl posílit pokožku hlavy, aby se vlasy udržely v pokožce, zároveň to mělo dodat ještě nějaké vitamínu vlasům.
Ze začátku žádný účinek. Ale po 14 dnech, jsem začala pociťovat, že na kartáči, mám stále méně vlasů.
Nemůžu si tento produkt vynachválit. Vlasy mi vypadávají zdravě, jak mají, ale chumáče, již s kartáče netahám. Hezký den

Zdroj: diskuze Silné vypadávání vlasů

Cibule a rum proti padání vlasů

Zde je několik rad z alternativní medicíny proti vypadávání vlasů: Cibule a rum proti padání vlasů.

Zdroj: Sérum proti vypadávání vlasů

Diskuze

V diskuzi METHIONIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den, jaká je prosím max. DD Methioninu pro 3 měs. kůru. Užívání z důvodu post-covidového vypadávání vlasů. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Methionin

Co je to tupé

Tupé (toupee) je druh malé paruky nebo příčesku, který se obvykle nosí k zakrytí plešatého místa na pokožce hlavy. Většina tupé se nosí na temeni hlavy – v oblasti, která je často náchylná k vypadávání vlasů v důsledku mužské plešatosti.

Tupé jsou vyrobeny ze syntetických nebo umělých vlasů a obvykle používají lepidlo k přilepení na pokožku hlavy. Dobré tupé bude navrženo tak, aby splynulo s vašimi přirozenými vlasy a aby vaše vlasy vypadaly, jako by je neovlivnila žádná mužská plešatost.

Herci, umělci, politici a další veřejní činitelé již dlouho používají tupé, aby zakryli vypadávání vlasů, ať už přesvědčivě nebo jinak.

Tupé se od paruky liší svou velikostí. Zatímco termín paruka se obecně používá k označení příčesků, které pokrývají celou pokožku hlavy, termín tupé se týká konkrétně menších příčesků určených pro oblasti postižené řídnutím vlasů nebo úplným vypadáváním vlasů.

Mezi parukami a tupé jsou také určité designové rozdíly. Zatímco paruka je navržena tak, aby pevně držela na pokožce hlavy a může mít dokonce poutka pro přizpůsobení její velikosti, tupé sedí volněji a obvykle je třeba ho přilepit k pokožce hlavy pomocí dočasného lepidla, aby zůstalo na místě.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Příčiny a možnosti léčby

Nejčastější příčinou vypadávání vlasů u žen je mužský hormon (testosteron), který útočí na vlasové folikuly, takže vlasy nemají dostatek živin. Výsledkem je rychlejší vypadávání vlasů. Kromě dědičné dispozice hormonu může být také produkce vlasů ovlivněna určitými životními změnami, například těhotenství, menopauza, užívání léků. Důvody vypadávání vlasů mohou být rozmanité, léčba však bývá účinná teprve po zjištění přesné diagnózy. Léčba je často zdlouhavá a vyžaduje trpělivost pacienta. Existuje již mnoho přípravků, které dokážou zamezit vypadávání vlasů z hormonálních příčin. Může dojít k léčbě pomocí léčivých přípravků nebo kosmetické terapie, ale závisí na formě vypadávání vlasů a způsobu léčby. Včasná diagnóza vypadávání vlasů přináší větší šanci na uzdravení!

Medikamentózní léčba

Dědičné vypadávání vlasů je obvykle léčeno pomocí léků, které blokují produkci dihydro-testosteronu. Rizika a nežádoucí účinky medikamentózní léčby zahrnují trombózu, problémy s játry a výkyvy nálad. Léky jsou určeny jak pro muže, tak pro ženy, ale musí se brát v různých koncentracích po celý život.

Existují i léky, které jsou aplikovány lokálně na pokožku hlavy a blokují vznik dihydro-testosteronu. Tyto přípravky se užívají jednou ročně a zamezují vypadávání vlasů. Mezi nežádoucí účinky patří změny krevního tlaku a alergie.

Alternativní metody

Chirurgická transplantace vlasů, ale ta se ženám nedoporučuje.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Vliv testosteronu na plešatění

Androgenetická alopecie postihuje až osmdesát procent mužů bílé rasy. Plešatění u mladých mužů není ničím výjimečným. Začíná pozvolným vznikem koutů, čehož si muži často ani nevšimnou, postupně však přechází do druhého stadia, kdy prořídne kštice na temeni. Finální fází je takzvaná hippokratovská pleš, kdy vlasy ze kštice zcela zmizí a zůstává jen úzký pruh vlasů kolem hlavy.

Zdroj: Vypadávání vlasů a testosteron

Kam pro pomoc?

Každý vlas ležící na polštáři nemusí znamenat problém. Ten nastává, když pozorujete zvýšené vypadávání vlasů po dobu delší než 3 – 4 měsíce. Cyklus růstu vlasů je u každého člověka jiný a proto i problém vypadávání se musí řešit u každého jedince individuálně. Různé kožní onemocnění řeší lékař - dermatolog. V České republice však existují centra, které se zaměřují výhradně na problematiku vlasů. Hair Centrum Praha provádí osobní i online konzultace hlavně pro klienty, kteří nemůžou cestovat do Prahy. Více o tomto vlasovém centru se dozvíte na stránkách www.vypadavani.vlasu.cz.

Zdroj: Co se dá ovlivnit při vypadávání vlasů

Léčba

Pokud se jedná pouze o nedostatek vitamínů, je to jednoduché. Stačí doplnit vitamíny jako železo, selen, vitamín C, či přímo aminokyselinu methionin, která je základní součástí keratinu, ze kterého jsou vlasy a nehty. Při jejich užívání hlava ve většině případů přestane svědit a vlasy začnou znova růst z nepoškozené vlasové cibulky. Ta musí být ovšem zdravá. Pokud tomu tak není, vyhledejte odborníka, který pomocí aplikace výtažků z kmenových buněk pomůže přímo u vlasové cibulky.

Jestliže u vás náhle dojde k většímu vypadávání vlasů nebo k jejich lámavosti a zároveň svědění hlavy, trvá to delší dobu a je to nesnesitelné, může být důvodem nějaký neodhalený zdravotní problém. Může se jednat o onemocnění štítné žlázy, nedostatek železa nebo o autoimunní onemocnění. I některé léky mohou způsobit vypadávání vlasů a svědění hlavy. Ve všech případech navštivte dermatologa, který určí přesnou příčinu.

Zdroj: Svědění hlavy a padání vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP