Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

VÝROBA DESTILOVANÉ VODY

OBSAH

Základní tonikum - příprava

(možno také nazvat pH balancer)

  • 3 šálky destilované nebo demineralizované vody
  • 1/3 šálku jablečného octa

Smíchejte vodu a jablečný ocet, pak to nalijte do čisté uzavíratelné nádoby a uschovejte v koupelně, ideálně na tmavém místě. Tímto je hotová příprava základního tonika. Destilovanou vodu koupíte v drogérii nebo si ji můžete připravit doma.

Domácí výroba destilované vody

V tomto případě jde spíše o výrobu demineralizované vody, která má stejné vlastnosti, jako voda destilovaná. Demineralizovaná voda se získá pomocí reverzní osmózy, což je sada několika filtrů, která dokáže odstranit z vody prakticky všechny v ní rozpuštěné látky. Filtrace v reverzní osmóze probíhá na molekulární úrovni a takto přefiltrovaná voda je pak srovnatelná s vodou destilovanou. Ani destilovaná voda a ani demineralizovaná voda však není vhodná pro pití, na to pozor!!! Sadu filtrů a reverzní osmózu si můžete objednat v některém z internetových obchodů. Cenově toto zařízení vyjde asi na 3.500 Kč.

Zdroj: Domácí pH Balancer

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Z. Němcová.

Dobrý den,

čtu pořád dokola Váš návod, ale nenašla jsem tam přesná množství ingrediencí, pouze 20% kokosového a 80% olivového oleje. Kolik má být louhu a kolik vody, prosím?
Děkuji předem za informaci.

Zdraví Z. Němcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Variace ph balanceru

Základní tonikum je možné ještě dále obohatit přidáním buď herbálních nálevů nebo chcete-li odvarů namísto čisté destilované vody, anebo esenciálního oleje, který se přidává pro jeho vůni či terapeutický účinek. V našich podmínkách je k dispozici mnoho čistých esenciálních olejů či směsí, stačí si vybrat ze široké škály.

Předkládáme vám nejznámější oleje nebo nálevy (odvary) podle jejich spektra použití:

Zdroj: Domácí pH Balancer

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Destilovaná voda prodej a cena

Destilovanou vodu lze zakoupit v každém supermarketu nebo drogerii. Její cena se pohybuje v průměru 10 Kč za litr. Jednou z dalších možností je zakoupit si přístroj na výrobu destilované vody, který stojí přibližně kolem 3 500 Kč.

Zdroj: Destilovaná voda

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT DESTILOVANOU VODU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

V tomto případě jde spíše o výrobu demineralizované vody, která má stejné vlastnosti, jako voda destilovaná. Demineralizovaná voda se získává pomocí reverzní osmózy. Reverzní osmóza je sada několika filtrů, které společně dokáží odstranit z vody prakticky všechny v ní rozpuštěné látky. Finální filtrace v reverzní osmóze probíhá již na molekulární úrovni, kde je propuštěna jen molekula H2O, díky čemuž je pak takto přefiltrovaná voda srovnatelná s vodou destilovanou. Sadu filtrů s reverzní osmózou si můžete objednat v některém z těchto internetových obchodů: www.zbozi.cz/?q=reve… Cenově zařízení na výrobu domácí destilované vody vyjde asi na 3.500 Kč.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyrobit destilovanou vodu doma

Věci, které budete potřebovat

  • hrnek vody;
  • jeden nebo dva čajové sáčky heřmánku, zeleného čaje nebo květy měsíčku;
  • kuchyňskou váhu;
  • 100 ml mandlového oleje;
  • 20 ml oleje z pšeničných klíčků;
  • 90 g strouhaného vosku;
  • malou pánev nebo kastrůlek;
  • 20 ml glycerolu (glycerinu);
  • 20 ml gelu Aloe vera;
  • 6 až 10 kapek esenciálního oleje (levandule, růže, heřmánek nebo pomeranč);
  • ponorný mixér;
  • malou sklenici se šroubovacím víkem.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Diskuze

V diskuzi DMSO JAK POUŽÍVATJAK ZISKAT 70% DMSO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Betka.

Prosim jak namichat presne 70 % DMSO dekuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anton Mišech.

70% DMSO namícháte nejlépe tak, že si opatříte v chemických potřebách odměrku,napr. o objemu 100ml a do ní nalejete 70ml 99,9% DMSO a přilijete 30ml destilované vody koupené v lékárně! (takže ne destil.technickou vodu z Benziny).

Výsledek bude sice 100%x70x0,999/(70+30)=69,93% a ne 70%, což není na závadu, jelikož doporučované vyšší procenta pro aplikace jsou spíše v rozmezí 65 až 75%.
Směs se bude při naléváni vody znatelně zahřívat (vhodné použít ochranné brýle), abyste nebyl překvapen.
Takto dostanete 100ml roztoku. Ten si přelijte do odpovídají lahvičky z tmavého skla. Hodí se při tom malý trychtýř, který si objednejte z chemic.potřeb včetně té 100ml odměrky, např.zde:
www.vinarskydum.cz/o…

Pokud budete potřebovat jenom 50ml zředěného roztoku, tak podělte dvěma množství DMSO a obdobně i destil.vody, které pak budete vlévat do odměrky.

Zdroj: diskuze Dmso jak používatjak ziskat 70% DMSO

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den, dávala jsem 1 lžíci sody na 1/2 litru bylinkového odvaru z cca 1 lžíce bylin na 1/2 litru vody. Mezi bylinami byly zbytky z předešlého roku, které jsem chtěla upotřebit už jen na vnější použití. Přelila jsem trochou, asi 1/2 šálku, octa. Držela jsem se receptu, který jsem zde našla.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Kurzy výroby sýrů

Sýry nejsou jen doménou průmyslu, může je dělat každý, kdo je ochotný se tímto oborem zabývat a koho to baví. Je možné si vyrobit jogurt, čerstvý sýr, plísňový sýr, domácí tvaroh, ba i tvrdé a polotvrdé bochníky sýra. Na internetu je široká škála nabídek těchto kurzů. V cyklu kurzů „VÝROBA SÝRŮ“ se naučíte dělat sýry dobře, snadno a s radostí. Obsáhnete kompletní sortiment, včetně zakysaných výrobků. Je jedno, zda se budete sýrařstvím živit, nebo je budete dělat „jen tak pro sebe“. Když pochopíte podstatu, množství nerozhoduje.

Zdroj: Domácí výroba sýra

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet

Diskuze

V diskuzi BENZODIAZEPINE VYROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub Sedláček.

Potřebuju dvě balení rivotrilu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Benzodiazepine vyroba

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Výroba domácího bylinkového šamponu

K přípravě domácího bylinkového šamponu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy). Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi RŮŽOVÁ VODA DOMÁCÍ VÝROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Caco.

autor dosť trepe hlúposti. olej-silica /attar/ sa dá vyrobiť destiláciou aj doma. na jeden liter treba 3000kg ružových lupenov. musí sa použiť dvojitá destilácia,pretože hlavné vonné a liečivé látky ostávajú v ružovej vode.
použiť sa dajú akékolvek ruže a nielen damascénska alebo stolistá,ale samozrejme výťažok silíc/oleja/ bude nižši. cena za 1 l kvalitného výťažku je cca 15000-17000€.
silice- oleje -môžete získať s hocijakých kvetov,napríklad z levandule sa ho dá získať dosť vela.
samozrejme rose damascena alebo centifolia kúpite aj v čechách a na slovensku,takže je hlúposť že najbližšie v bulharsku alebo francií

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růžová voda domácí výroba

Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní

Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze. 

Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.

Domácí výroba ústní vody 

Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
 

Zdroj: Šalvěj lékařská

Éterické oleje vs. obohacené oleje

Příprava základního obohaceného oleje spočívá v namočení bylin v nějakém rostlinném oleji, při kterém dojde k extrakci účinných látek. Některé byliny, jako třeba měsíček, se vyluhují velmi dobře a vytvoří velmi hojivý olej. Ale některé obohacené oleje, jako například z levandule, nejsou nikdy tak dobré, jako skutečný esenciální olej získaný parní destilací.

Parní destilace - mnoho éterických olejů se získává destilováním s vodní párou, která prochází chlazenou trubkou, kde pára zkapalní. Kapalina, která se tvoří z kondenzátu na stěnách chlazené trubky se skládá ze dvou komponent - z vody a z olejové látky. Po ustálení olej zůstane nahoře a dole je voda.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Upozornění

  • Čaje můžete nahradit čerstvou šťávou z bylin, pokud jí dáváte přednost. Také můžete nahradit zmiňované oleje za avokádový olej, olivový olej nebo další jiné, ale s podobnou hustotou. Místo včelího vosku můžete použít bambucké máslo nebo kakaové máslo.
  • Neponořujte do krému prsty, používejte kosmetickou stěrku, aby nedošlo ke kontaminaci krému.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Výroba

  1. Přiveďte šálek vody k varu, sundejte z plamene a přidejte čajové sáčky (heřmánek, zelený čaj a květy měsíčku obsahují antioxidanty a jsou uklidňující pro podrážděnou pokožku). Nechte je vylouhovat po dobu 5 minut a pak je vyhoďte. Odlijte asi 80 ml čaje.
  2. Smíchejte mandlový olej s olejem z pšeničných klíčků a nastrouhaným včelím voskem. (Tyto oleje jsou změkčovadlem, olej z pšeničných klíčků je přírodním zdrojem ceramidu, lipidu a slepuje vnější vrstvy kožních buněk, což vytváří kožní bariéru. Včelí vosk pomáhá k emulgaci a zahuštění přísad.) Směs dejte na malou pánev a nechte ji roztát při nízké teplotě. Sejměte z plotny.
  3. Kombinujte zbývající přísady, jako je bylinný čaj, glycerin, gel Aloe vera a esenciální oleje. (Glycerin je zvlhčovadlo, které váže vodu ze vzduchu a vyživuje kožní buňky. Gel Aloe vera je hojivý, esenciální oleje obsahují protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Levandule je analgetická a heřmánek má uklidňující účinky na zanícenou kůži.)
  4. Nalijte čajovou směs pomalu do oleje a včelího vosku, důkladně promíchejte, aby vznikla emulze. Můžete použít ponorný mixér. Přelijte krém do čisté sklenice a utěsněte ji.
  5. Uchovejte krém v lednici, aby se prodloužila jeho trvanlivost, protože tento recept neobsahuje žádné konzervační látky. Krém v chladu vydrží po dobu šesti měsíců.

Zdroj: Výroba hydratačního krému

Použití

Tyto vonné oleje můžete použít stejně jako éterické oleje, které si koupíte, ale nemusí být zdaleka tak silné jako ty, na které jste zvyklí z obchodu. Proto buďte připraveni použít větší množství než obvykle. Domácí silice můžete například využít v arolampě nebo si můžete vytvořit svůj vlastní parfém, popřípadě vonnou svíčku.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Domácí výroba kopřivového šamponu

Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP