Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

VYSAZOVÁNÍ PREDNISONU

OBSAH

Úmrtí z vysazení Prednisonu

Vysazení prednisonu není smrtelné, jen nepříjemné. Mezi takové nepříjemné příznaky patří únava, zvracení a závratě. Tyto typy příznaků mohou způsobit nebezpečné situace (např. řízení auta při únavě), ale vysazení Prednisonu samo o sobě není smrtelné. Pro bezpečnost je nejlepší naplánovat si s lékařem časový rozvrh.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den, chci se zeptat na dávkování medrolu u psa?
Četla jsem si dávkování u prednisonu který je podle tabulek ale nevím jak je to u medrolu? Můj pes má po prednisonu zvýšené dýchání, je to dost pro něj i pro nás obtížné, je to velmi slyšitelné a jako by právě uběhl závod. Bere 1/2 tablety denně. Díky za informaci.
Martina

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prednison pro psa

Tipy na vysazení Prednisonu

Při snaze o vysazení Prednisonu mějte na paměti následující tipy:

  • Promluvte si s lékařem o příznacích, abyste posoudili rizika z vysazení.
  • Dopřejte si zdravý spánek.
  • Jezte zdravá jídla.
  • Normálně cvičte.
  • Pochopte, že abstinenční příznaky pominou.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Prednison a slunce

Při užívání Prednisonu nesmím na slunce?

Oficiální odpověď: Ne, během užívání Prednisonu se nemusíte vyhýbat pobytu na slunci, protože nemá zvýšenou citlivost na slunce jako uvedený vedlejší účinek. Měli byste se však řídit každodenními technikami bezpečnými při pobytu na slunci, jako je používání opalovacích krémů a zahalování, abyste snížili poškození pokožky sluncem, ať už užíváte Prednison nebo ne.

Zdroj: Lék Prednison

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ VYSOKYCH DÁVEK PREDNISONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den,užívám již delší dobu prednison 60mg, mezi tim 2x infuze solu medrol a teď i cytostatika. Mám hodně nežádoucích účinků a každodenní strach co mi to v těle způsobí. Jsem z toho už docela zničená. Pořád myslím na nejhorší.Máte někdo podobné zkusenosti? Moc by mi jakákoli odpověď pomohla. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý den,za jak dlouho se vyloučí z těla infuze 1500mg endoxanu podaneho pří autoimunitnim onemocnění v kombinaci s 4500mg solu medrolu.Děkuji

Zdroj: diskuze Užívání vysokych dávek prednisonu

Detoxikace organismu po kortikoidech

Prednison opustí tělo asi za den, ale účinky steroidů trvají několik dní. Osoba by nikdy neměla absolvovat detox po vysazení Prednisonu, pokud nesdělí přerušení léčby svému lékaři.

Zapomenutá dávka Prednisonu na jeden nebo dva dny nevyvolá abstinenční příznaky, ale pokud člověk čeká déle, může způsobit rozvoj abstinenčních příznaků.

Detox doma

V nemocnici je vysazení Prednisonu pečlivě sledováno a pacienti by neměli pociťovat žádné abstinenční příznaky. Pokud však člověk ukončuje léčbu doma, měl by se ujistit, že pečlivě dodržuje pokyny na předpisu od lékaře. Ukončení léčby lékař navrhne tak, aby se zabránilo jakýmkoli abstinenčním příznakům, takže by ho pacienti měli pečlivě dodržovat. Pokud osoba postupuje podle předpisu a přesto zažívá abstinenční příznaky, měla by zavolat svému lékaři, aby provedl úpravu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Je lepší Medrol nebo Prednison

Léky Prednison a Medrol se podávají systémově, a to buď jako tablety, nebo v injekční formě. Prednison (například lék Prednison) a metylprednisolon (například lék Medrol, Metypred, Methylprednisolon a Solu-Medrol).

Metylprednisolon je silnější než prednison a platí, že 4 miligramy metylprednisolonu se vyrovnají účinku 5 miligramů prednisonu.

Zdroj: Lék Medrol

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prednison a slabá kůže

Srovnání Medrolu a Prednisonu

Medrol účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější. U Medrolu existuje ještě i vodný roztok, který se používá při infuzích (Solu-medrol), je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je právě Medrol.

U Prednisonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.

Medrol je silnější než Prednison, a tak se ho může vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně:

  • 4 mg Medrolu odpovídají 5 mg Prednisonu
  • 16 mg Medrolu odpovídá 20 mg Prednisonu

Medrol (metyprednisolon) má také méně nežádoucích účinků, zejména pak v oblasti vyplavování iontů z těla a zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), takže nezpůsobuje takové přibývání na váze.

Navíc existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu – tabletky se totiž vyrábějí po 4, 16, 32, 64 i 100 mg. A tak se snadněji najde lepší dávka pro pacienta, tablety se nemusí půlit a není nutné experimentovat s dávkováním.

U Prednisonu existují pouze tablety 5 a 20 mg, takže se většinou dává plošně buď moc, nebo málo, což s sebou nese vyšší nebezpečí nežádoucích účinků pro pacienta.

Kortikoidy nejsou nebezpečné léky s mnoha nežádoucími účinky, ale jsou to život zachraňující léky a mnoha nemocným život zlepšující. V rukou lékaře, který se kortikoidů bojí a neumí s nimi zacházet, se však stávají nebezpečnou zbraní. Ale kdo dodržuje pravidla správné léčby, pro toho jsou kortikoidy opravdu užitečné.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Postup při vysazení Prednisonu

Prednison a další steroidy se musí snižovat pomalu, aby se nadledvinám umožnilo přizpůsobit množství kortizolu, které produkují. Typický režim snižování může trvat dny až týdny v závislosti na dávce Prednisonu, kterou osoba užívala, a na tom, jak dlouho byl lék užíván. Většina režimů s Prednisonem delších než pět dní bude vyžadovat postupné snížování.

Postupné snižování kortikoidů

Léčba steroidního abstinenčního syndromu (SWS) spočívá ve zpomalení snižování hladiny steroidů nebo ve zvýšení užívané dávky. Lékař by měl buď prodloužit délku „kroku“, na kterém jeho pacient byl, nebo zvýšit dávku tohoto kroku.

Například, pokud osoba užívala 20 mg po dobu pěti dnů a snížila se na 10 mg a došlo k vysazení, lékař by mohl:

  • Vrátit dávku na 20 mg na několik dní.
  • Před snížením dávky na 10 mg zvýšit dávku na 15 mg.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Závislost na kortikosteroidech

Lidé, kteří bojují se zneužíváním léků na předpis, mohou užívat nadlimitní množství Prednisonu nebo jiných kortikosteroidů. Ačkoli se u těchto látek nevěří, že jsou návykové, ovlivňují přirozené množství dostupného kortizolu tím, že motivují mozek ke snížení množství kortizolu, který by jinak byl dál produkován. To může vést k závislosti na kortikosteroidech, což může způsobit abstinenční příznaky po vysazení léku.

Příznaky vysazení kortikosteroidů zahrnují:

  • Intenzivní únava;
  • Fyzická slabost;
  • Bolest svalů;
  • Bolest kloubů;
  • Nechuť k jídlu a hubnutí;
  • Nevolnost a zvracení;
  • Průjem;
  • Bolest břicha.

Akutní abstinenční příznaky obvykle odezní do jednoho týdne po vysazení Prednisonu a jiných kortikosteroidů; nicméně lékař bude léčbu omezovat postupně, aby zabránil vážnému abstinenčnímu syndromu nebo vleklému abstinenčnímu syndromu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Výsadba kamélií

Pokud jste kamélii zakoupili na podzim, nechte ji v květináči a do přesazování či vysazování na záhon se pusťte až na jaře. Rostlina bude mít dostatek času na zakořenění a nebude trpět nedostatkem vody. Kamélie vyžaduje kyselou a kyprou půdu, která nebude zadržovat přebytečné množství vody, stejně jako rododendron.

Více o zalévání, hnojení či pěstování se dozvíte na stránce Jak pěstovat kamélie.

Zdroj: Nejlepší kamélie do zimní zahrady

Vysazení Prednisonu

K vysazení Prednisonu dochází, když lidé užívají lék příliš dlouho. Pochopení toho, jak lék interaguje s přirozenými hormony, pomáhá objasnit, jak může lék způsobit abstinenční příznaky. Prednison napodobuje přirozený steroidní hormon kortizol. Tělo uvolňuje kortizol při stresu. Uvolněný kortizol má následující funkce:

  • Rozkládá tuky, bílkoviny a sacharidy: Kortizol reguluje hlad a pomáhá zvýšit metabolismus jídla, které jíme. Během stresových situací tělo očekává, že bude potřebovat více paliva, aby reagovalo na nebezpečí. Takže kortizol způsobuje hlad a může vést k přibývání na váze po dlouhou dobu.
  • Zvyšuje hladinu cukru v krvi: Tělo ukládá cukr jako molekulu glukózy a pak spojuje molekuly glukózy dohromady jako glykogen. Kortizol signalizuje tělu, aby rozložilo zásoby glykogenu na menší molekuly glukózy. Glukóza vstupuje do krevního oběhu a způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Tlumí imunitní systém: Imunitní systém potřebuje hodně energie. Během stresové reakce tělo snižuje svou schopnost bránit se infekci, protože kortizol říká tělu, že je přímo ohroženo. Kortizol přesouvá spotřebu energie z dlouhodobé obrany (imunitní systém) na krátkodobou obranu (boj nebo útěk).

Když někdo začne užívat Prednison na předpis, jeho tělo rozpozná extra steroidní hormon a začne produkovat méně kortizolu. Adrenalinové žlázy jsou účinné při přizpůsobování se extra steroidním hormonům, protože příliš mnoho by bylo škodlivé. Jakmile se nadledvinky přizpůsobí, lidé užívající Prednison se stanou závislými na Prednisonu, který jim zajistí přirozenou základní hladinu kortizolu. Tento proces trvá několik dní.

Jakmile je tělo závislé na Prednisonu a pokud člověk náhle přestane užívat Prednison, jeho nadledvinky budou nadále vytvářet méně než normální hladiny kortizolu. Tělu trvá několik dní, než se přizpůsobí nedostatku Prednisonu. Dokud tělo nedokáže produkovat více kortizolu, tato osoba zažije abstinenční příznaky z vysazení Prednisonu.

Při vysazení Prednisonu domácí recepty a rady obecně nepomáhají. V tomto případě dojde k abstinenčním příznakům z důvodu vysazení, protože tělo neprodukuje dostatek kortizolu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Negativní účinky

Přestože při klinických studiích nebyly dosud prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky Vilcacory, nedoporučuje se podávat dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám, osobám po transplantaci nebo před plánovanou transplantací orgánů. Obsahové látky v produktu Vilcacora mohou snižovat krevní tlak. Tento fakt je třeba brát v úvahu při současné kombinaci s antihypertenzivy. Teoreticky mohou obsažené látky interferovat s imunosupresivní terapií, protože mají imunostimulační aktivitu. Mohou být kontraindikovány v případě podávání azathioprinu, basiliximabu, cyklosporinu, daklizumabu, muronabu-CD3, orthoklonu, mykofenolatu, takrolimu, sirolimu, prednisonu a dalších glukokortikoidů.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Kortikoidy u dětí

Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Mezi nejznámější kortizonové léky patří Prednison, tato látka se musí potom v těle ještě v játrech upravit na prednisolon, který je plně účinný.

Medrol je účinná látka metylprednisolon, která je téměř přímo účinná, nemusí se tedy ztrácet dlouhý čas její úpravou v těle, probíhá jen malá úprava v játrech a taky v ledvinách, navíc obsahuje skupinu metyl-CH3, která zesiluje účinek tohoto kortikoidu hlavně v plicích, kůži a ledvinách. Medrol nemůže být podáván dětem, neboť není pro pediatrickou (dětskou) indikaci u nás v ČR registrován. Takže pro děti jen Prednison. Medrol účinkuje dřív, má vyšší účinnost ve tkáních a je i silnější. U Medrolu existuje i vodný roztok, který se používá při infuzích (Solu-medrol), je velmi účinný a doporučuje se potom pokračovat v užívání ústy (perorálně) lékem se stejnou molekulou, což je Medrol. U Prednisonu roztok neexistuje, takže tato výhoda odpadá.

Co je ještě důležité vědět:

  • Medrol je silnější než Prednison, může se ho vlastně užívat méně při stejném účinku na tkáně;
  • 4 mg Medrolu odpovídají 5 mg Prednisonu;
  • 16 mg Medrolu odpovídá 20 mg Prednisonu;
  • Medrol (metyprednisolon) má méně nežádoucích účinků, hlavně v oblasti zadržování vody (otoky ve tváři a šíji), vyplavování iontů z těla, nezpůsobuje tedy takové přibývání na váze;
  • existuje větší škála možností pro dávkování Medrolu: tabletky Medrolu existují po 4, 16, 32, 64 i 100 mg;
  • u Prednisonu existují pouze tablety 5 a 20 mg.

Předpokládá-li se dlouhodobé užívání kortikoidů u nějaké nemoci, má se vždy uvažovat v prvé řadě o Medrolu, protože méně poškozuje pacienta a je účinnější.

Existují i jiné kortikoidy, třeba Dexametazon a Fortekortin, ale ty mají zase jinou molekulu a jinou oblast působení.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Dávkování

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Lékař vám předepíše dávkování přípravku Prednison Léčiva podle závažnosti vašeho onemocnění.

Denní dávka je obvykle mezi 5 mg a 60 mg prednisonu, v některých případech může být i vyšší.

V některých případech vám může být řečeno, abyste užívali přípravek obden. Váš lékař rozhodne, kdy a jak vás léčit přípravkem Prednison Léčiva.

Počáteční dávka může být na doporučení lékaře postupně snížena na nižší udržovací dávku, jakmile se váš stav začne zlepšovat, nebo před úplným ukončením léčby. Toto závisí na vašem onemocnění, na dávce, kterou užíváte, a na délce užívání přípravku. Ve všech případech byste měli být opatrní a sledovat všechny změny.

Tablety užívejte před jídlem nebo po jídle a zapijte je vodou.

Zdroj: Lék Prednison

Dávkování

Prednison se vyrábí ve formě tablet o síle 5 a 20 miligramů. Dávka je individuální a většinou se pohybuje okolo 5–60 miligramů denně. Ideální doba podání je ráno. Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, ale postupné snižování dávky. Lék by nikdy neměl být užíván bez vědomí předepisujícího lékaře! Dávkování u dětí je individuální, závislé na druhu a závažnosti onemocnění a na tělesné hmotnosti dítěte. Obecně se dávkování v průběhu léčby může měnit, případně se přípravek užívá obden.

Při dlouhodobém užívání Prednisonu (tedy době delší než 7 dní) dojde k přirozenému snížení produkce glukokortikoidů v nadledvinkách, proto se lék nesmí najednou vysadit, ale měl by se vysazovat pozvolna. Doba odstavení může trvat několik dní, ale i několik měsíců. Na Prednison totiž vzniká postupem času závislost. Kdybyste Prednison vysadili náhle, můžete si způsobit Addisonovu chorobu. Dávkování léku je striktní a dvojnásob to platí u dětí. Kdy zabere? Nástup účinku léku je individuální, záleží na stavu a rozvoji onemocnění.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Nežádoucí účinky

Užívání Prednisonu navyšuje v těle množství této látky, což může způsobit různé nežádoucí účinky a následně i Cushingův syndrom, osteoporózu, aseptickou nekrózu kyčelního kloubu, poruchu zubní skloviny, poruchu hospodaření s vodou a solí (nárůst na váze), zvýšenou chuť k jídlu, dráždění žaludeční sliznice, ochablé svaly, vysokou hladinu cukru, vysoký krevní tlak, zvýšené ztráty draslíku močí, sníženou odolnost proti infekci, a dokonce i podrážděnost a nespavost.

Shrnutí nežádoucích účinků:

  • agrese
  • rozmazané vidění
  • snížené množství moči
  • závrať
  • rychlý nebo pomalý tep, bušení srdce, nepravidelný srdeční pulz
  • bolest hlavy
  • podrážděnost
  • změny nálady
  • hlučné, chvějící se dýchání
  • brnění v pažích nebo nohou
  • hučení v uších
  • dušnost
  • otoky prstů, rukou, nohou nebo dolních končetin
  • potíže s myšlením, mluvením nebo chůzí
  • potíže s dechem
  • přibývání na váze

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP