Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ZÁBAL OTEKLÉ KOLENO TVAROH

OBSAH

Octový obklad na koleno

Při podezření na jakékoli poranění kolene je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat koleno další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím. Bezprostředně po úrazu koleno ledujte v průběhu prvních 24 hodin. Vzniku otoku lze rovněž zabránit uvedením postiženého místa (kolene) do vyšší polohy. V dalších dnech pak na postižené koleno naopak aplikujte teplo, např. v podobě teplého octového obkladu.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobrý den chtěla bych se zeptat.. jak dlouho trvá než se zahojí koleno po operaci.. a jaká mast nebo zábal je nejůčinější aby se to koleno brzy zahojilo.. prosila bych o radu děkuji z pozdravem petra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Účinky octového zábalu

Ocet snižuje horkost a působí protizánětlivě. Octové zábaly se dávají na končetiny přímo na postižené oteklé místo. Zábaly uleví od horkosti a částečně působí jako dezinfekce. Používají se jako obklad na kotník, koleno nebo na otok kdekoli jinde (na opuch). Mají chladivý efekt, který postiženému uleví.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová

Octový zábal na oteklé nohy

Otékají-li vám nohy, pak vyzkoušejte octový zábal, ten vám asi po měsíci každodenního používání sníží otoky nohou, odbourá pocit únavy, tíhy a bolesti a končetina bude prokrvenější.

Vložte oteklé nohy do vany se studenou vodu tak, aby voda dosáhla kolen. Nalijte litr jablečného octa a promíchejte. Nohy udržte ve vodě 2–3 minuty. Poté je neotírejte, ale hned si navlékněte na nohy bavlněné ponožky. Následně si lehněte s nohama na podlaze. Musíte ležet tak dlouho, dokud v nohou neucítíte teplo.

Nebo si každý den před spaním namočte bavlněný tampon do nezředěného jablečného octa a namažte si jím jednotlivé žíly. Na noc můžete použít mast z jablečného octa, kterou si oteklé nohy pečlivě namažete.

Další radou je směs, na kterou budete potřebovat 1 syrový žloutek, 1 čajovou lžičku terpentýnu a 1 lžíci přírodního jablečného octa. Vše smícháte a následně si vzniklou směsí musíte potírat oteklé nohy až po koleno.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL PROTI VŠÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Nějak jsem tam nenašla ten ocet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Návod na octový zábal máme tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Octový zábal proti vším

Tvarohový zábal při horečce

Rovněž tvarohový zábal má chladivý efekt a je pomocníkem při horečce nebo při otoku.

Účinky

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Tudíž můžete obklad z tvarohu použít na otok kotníku, na bolest v koleni, na průdušky, na krk a podobně.

Jak udělat zábaltvarohu

Na obklad z tvarohu použijte nízkotučný tvaroh. Obklad můžete aplikovat ve formě zábalu na lýtka nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. Tvaroh lze přímo vložit do ponožek nebo nanést na plátno, nohy omotat a pak obléct ještě suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu. Zábal nebo obklad nechte působit 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Zdroj: Mrkvový zábal

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ ZÁBAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Kalvarova.

Hezký den. Chci se zeptat, jak dlouho po sobě se může používat otcovy zabal vkuse. Díky za radu. Renca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef Klacansky.

Za jak dlouho se dostaví účinky octového zabalu

Zdroj: diskuze Octový zábal

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Tvarohový zábal při horečce

Tvarohový zábal má chladivý efekt. Jedná se o zcela přírodní metodu, kterou lze bez obav použít i u dětí.

Princip účinku

Při aplikaci zábalu dochází k procesu mléčného kvašení, což má za následek protizánětlivé působení, zmírnění otoků, chlazení postiženého místa, zmírnění zarudnutí, snížení horkosti a bolesti.

Tvarohový zábal vytahuje z těla horkost, proto je účinným pomocníkem při přirozeném snižování horečky. Tvaroh je možné aplikovat ve formě lýtkového zábalu nebo se tradičně používá také tak, že se tvaroh přiloží na plosky nohou. To provedeme tak, že tvaroh dáme přímo do ponožek, nebo naneseme na plátno, nohy omotáme a pak dáme suché teplé ponožky. Tvaroh má být především na šlapkách nohou. Necháme působit cca 20 minut, pokud je třeba, opakujeme každou hodinu.

Na co účinkuje

Tvarohový zábal pomůže všude tam, kde je zánět, horkost, otok, svědění, zarudnutí a bolest. Na obklad používejte nízkotučný tvaroh. Zábal či obklad by měl být přiloženy 20 až 30 minut, možno i déle. Někdy je vhodné ponechat zábal na postiženém místě celou noc.

Použití:

  • chřipková onemocnění a virózy
  • angína a bolesti v krku
  • horečka
  • kašel, chrapot a bolest na průduškách
  • bolesti kloubů (kolene, lokte)
  • bolesti šlach, svalů
  • bolesti hlavy
  • záněty prsou u kojících žen
  • popáleniny, spálení kůže od sluníčka
  • po štípnutí hmyzem

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOLENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den chtela bych vedet zda se za punkci kolene plati lekari poplatek? Otec chodi skoro kazdy mesic k ortopedovi na vytahovani vody z nohy doktor nebyl schpny zjistit pricinu ale pri kazde punkci si od otce kteremu je 85 let bere poplatek 100,- samozrejme bez dokladu.

Zdroj: diskuze Oteklé koleno

Octový obklad na koleno

Octový obklad na koleno je jednoduchý. Stačí smíchat půl hrnku bio jablečného octa s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje. Ve vzniklé suspenzi namočit gázu a přiložit na koleno. Olej zlepší schopnost octa proniknout hluboko do struktury kolene, dojde ke zchlazení a zmírní se otok. Zábal se nechá účinkovat podle pocitů nejdéle 30 minut. Po několika hodinách to můžete opakovat, ale místo obkladu použijte vzniklou suspenzi pro masáž bolavého kolenního kloubu.

Pokud vás trápí koleno a chcete využít účinky octa naplno, tak mimo možnosti přikládat si ho na koleno, existuje ještě možnost vnitřního užívání. Pití jablečného octa má protizánětlivé a zásadotvorné vlastnosti, které mohou pomoci snížit bolest způsobenou ztuhlostí kloubů. Ocet také pomáhá při odstraňování toxinů nahromaděných v kloubech. Jablečný ocet má alkalizující vlastnosti, které rozpouští minerály, které se nahromadily v poraněné oblasti. Kromě toho zvyšuje produkci kloubních lubrikantů, které snižují bolest, otoky a podporují pohyblivost.

Abyste jablečný ocet co nejlépe využili, rozmíchejte lžičku jablečného octa a pár kapek medu ve sklenici teplé vody. Pijte dvakrát denně před jídlem.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatka.

Dobrý den-užívám olej,tvaroh a ln.semínko už měsíc a mám pocit že se mi zhoršily kožní problemy(asi lupenka na loktech a kotnících- nikdy jsem nekonzumovala tak pravidelně a často tvaroh,olej... Nevím jestli je to následný projev tohoto užívání nebo mám zastavit toto užívání. dík Svatka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená obměna kůže, která vypadá jako lupenka, může souviset s vyšším příjmem bílkovin, které jsou obsaženy v tvarohu. Zkuste na měsíc vysadit a pak znovu začněte s poloviční intenzitou než máte nyní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl

Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.

Zdroj: Vepřové koleno

Zábal z kávy a tvarohu

  • turecká káva
  • tvaroh
  • olivový olej

Tvaroh smíchejte společně s troškou olivového oleje. K takto připravené směsi přilijte hotovou kávu. Stačí tolik, aby vám vznikla dobře se vtírající kašička. Pokud máte v masce kávová zrníčka, vůbec to nevadí. Vetřete je přímo ke kořínkům vlasů. Kofein z kávy má dobrý vliv na růst vlasů a káva jako taková dobře barví, proto se nedoporučuje používat na světlé vlasy. Masku nechte na vlasech působit minimálně 30 minut.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Luxusní vepřové koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno, sůl, česnek, mletá červená paprika, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kmín

Postup: Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku vcelku, bobkový list, nové koření, pepř, zalijeme vodou, trochu více osolíme a dáme asi na 40–60 minut (podle velikosti kolene) vařit. Do remosky nasypeme nakrájenou cibuli, na ni položíme uvařené koleno obrané od kosti, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a paprikou, podlijeme trochou vývaru, ve kterém se koleno vařilo, a ještě asi 20–30 minut pečeme.

TIP: Vývar z kolene se dá použít na tlačenku nebo polévku.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno

Osvědčený recept na unavené a oteklé nohy

Kromě odborné léčby, kterou je v každém závažnějším případě třeba podstoupit, se mohou na podporu krevního oběhu a lymfatického systému využívat i prostředky aromaterapie. Úlevu nateklým nohám poskytnou koupele ve speciální lázni. Provádí se podle potřeby i denně po dobu 20 minut. Přípravek obsahuje stimulující éterické oleje rozmarýnu, jalovce, šalvěje a další složky, které osvěžují, aktivují látkovou výměnu a urychlují odtok toxických látek z těla. Výborným doplňkem péče je také tělový zábal Lympha-kofein s jalovcovým a majoránkovým éterickým olejem. Přiměřené množství přípravku se nanese na oteklé nohy a končetiny se následně zabalí do speciální fólie. Poté se nohy ještě překryjí dekou a dají do zvýšené polohy. Zábal se nechává působit 30–60 minut, četnost opakování záleží na individuální potřebě. K ošetření unavených a oteklých chodidel se osvědčil krém na unavené a oteklé nohy. Při pálení nohou můžete použít také chladivý obklad s pleťovou vodou Jalovec.

Pozor, použití koupelového a masážního oleje na nohy se nedoporučuje při epilepsii a v těhotenství. Při křečových žilách a zánětech žil je vhodná pouze vlažná koupel.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP