Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ZARAŽENÉ VĚTRY A BOLEST V ZÁDECH

OBSAH

Když člověka začne trápit žlučník, je to zlé. Někdo tyto bolesti zná více než dobře a děsí se, kdy ho žlučník začne zase zlobit. A koho žlučník ještě nikdy „nechytil‟, ten může být jedině rád. Jenže stačí málo a potíže se mohou objevit z hodiny na hodinu. Nejen že člověku není dobře, ale často má i potíže s vyprazdňováním, cítí se jako zbitý a podrážděný žlučník ho bolí.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer potřebovala bych poradit na zádech mám bradavici.Můj syn mi d o ní rejpl nechtem a začala mi bolet .Když ležím tak mě překáží a bolí.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně zajděte na kožní. Tam vám bolestivý útvar vyšetří a poví vám postup k odstranění. Když to překáží a bolí, tak vám odstranění uhradí vaše zdravotní pojišťovna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Zaražené větry u dětí

Zaražené větry se nevyhýbají ani dětem. Jako pomoc při nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na bříško. Jestliže se však bolesti opakují nebo jsou silné, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den. Mám velké bolesti v ramenou a krční páteři, a bolest již postupuje po zádech až do bederní páteře. Beru prášky na bolest ale už ani to nezabírá u lékaře taky nic nezjistili. Chci vyzkoušet zmiňovaný alobal.
Chci se tedy zeptat má se přikládat na holé tělo, nebo stačí třeba přes tílko. A má se dát ve více vrstvách nebo stačí? A pak mě hlavně zajímá když sis alobal vytvořím na ramena a krční páteř jakýsi krunýř mohu ho použít opakovaně že by ho vždycky ráno sundala a na noc zase nasadila? Moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alobal je skvělá věc, ale když máte bolesti v tak rozsáhlé oblasti, tak je to pomocník příliš skabý a nevyřeší trvale vaše obtíže. Efektivnější pomoc naleznete v rehabilitačním zařízení, kde dostanete podobné procedury, jako v lázních. Žádanku vám může napsat váš ortopéd a náklady za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Vyhledejte si zařízení, kde provádějí fyzioterapii a chiopraktickou masáž a tam absolvujete několik týdnů jejich péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Zaražené větry a bolest u srdce

Bolest na hrudi bývá jedním ze zásadních příznaků infarktu. Někomu však stačí i krátká bolest nebo tíže na prsou k tomu, aby zpanikařil. Jiní naopak i při dlouhotrvající bolesti na hrudi vyčkávají a doufají, že ustoupí sama. Infarktu mohou být podobné zažívací problémy v podobě zaražených větrů a nadýmání. Nahromaděný plyn se totiž rozpíná a dráždí nervová zakončení.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Omraiová.

Dobrý den,
už 2 měsíce mi brní nebo mravenčí v končetinách,nejvíce v rukou ,v krvi nic nemám ,doktorka mi další vyšetření neudělala,prý je to od páteře,ale mě se to zhoršuje,nejvíce v noci,budí mě to a ruce mam jako kdybych si je přeležela a někdy je ani necítim ,musim je pustit z postele dolů aby se mi prokrvili.Nevim jestli to jsou karpály nebo jiná nemoc Děkuji za odpověd Omraiová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den přítele trapi bolest ramene a brnění ruky které mu střílí az do prstu.kdyz pracuje někdy to neciti ale když je v klidu tak mu střílí bolest od ramene az po prsty a začnou ho brnet. Když lezi na zádech a ruku na podél tela taky mu to dela.
Myslíte ze to ma jen natezeny sval nebo si ma zajit dokotorovi.
Dekuji za odpověď

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Jak dlouho větry trvají

Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Větry a nadýmání zapříčiněné dietní chybou většinou samovolně odezní. Jestliže větry neodcházejí, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi BOLESTI SVALŮ KLOUBŮ KOSTI , ZAD 5 MĚSÍCŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Krausová.

Jsem 2 roky po chemoterapii a rok po ozařován, a v této době mám velké bolesti
v levé noze v koleně, bolest vystřeluje do lýtka i kýčle. Je to právě levá strana,
na které bylo operováno prso. Může bolest vyskytující se v levé noze souviset
s onkologickou léčbou? Prosím o odpověď na výše uvedený email.
S pozdravem
Jaroslava Krausová
Vyškov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Siváková.

Dobrý den mám přez rok po chemoterapii a neustále se stupňuje bolest v zádech,kříži,kolenou při chůzi nebo delší stání.Pokud někdo víte jak se zbavit bolesti prosím odpověď na e-mail děkuji.

Zdroj: diskuze Bolesti svalů kloubů kosti , zad 5 měsíců po chemoterapii

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U ležících pacientů se tyto problémy řeší omytím mýdlem, důkladným osušením a závěrečným natřením krémem Clotrimazol AL. Při této léčbě by měly tyto problémy do tří dnů začít mizet. Je to velmi častý a obvyklý problém například u lidí po infarktu na JIP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Babské rady na zaražené větry

Na zaražené větry je nejlepší pohyb!

Smíchejte stejný díl semene kmínu, nať pelyňku pravého, nať řebříčku a fenykl obecný. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijte hrnkem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Nápoj pijte teplý.

Připravte si bylinný čaj ze stejného množství heřmánku pravého, kořene kozlíku lékařského, listů máty peprné a přidejte kmín a anýz. Přidejte 3 lžičky směsi do 3 dílů vody (zhruba 550 ml). Vařte necelých 5 minut a poté dalších 5 minut louhujte. Sceďte a pijte ráno, v poledne a večer jeden šálek teplého čaje.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi JAK SI PORADIT SE SVĚDĚNÍM KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobry den mám pořád svědění těla nejvic na zádech a na nohou , sem ohlupacenej na zádech i na prsou a břiše a jednou začas si to oholim nevím jestly to muže bejt od toho děkují za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak si poradit se svěděním kůže

Zde je přehled četnosti větrů po požití konkrétní potraviny

Normoflatugenní potraviny: po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 větrů za den; jedná se především o maso (kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu (zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy a podobně.

Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20–40 větrů za den; mezi tyto potraviny patří například brambory, lilek, pečivo.

Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 větrů za den; jedná se o mléko a výrobky z něj, fazole, banány a jiné potraviny.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST OBOU RUK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan potucek.

zacala mne bolet prava ruka a to v lokti nasledne i rameno.3prsty se jevi ze mne brni.pak zacala zlobit podobne i leva.jaka lecba.dekuji potucek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve navštivte lékaře ortopeda a potom se svěřte do rukou dobrého fyzioterapeuta, který bude mít zájem nalézt a léčit příčinu vašich obtíží. V podobných případech bývá příčina na zádech, ve svalové disbalanci, vadném držení těla a také vlivem přetěžování rukou. Fyzioterapeut vám pomůže tyto příčiny nalézt a zkusí je napravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest obou ruk

Cviky na zaražené větry

Každé cvičení na podporu peristaltiky střev by se mělo provádět na lačno, tedy nejlépe ráno po probuzení před snídaní. Začínáme v poloze na zádech s pokrčenýma nohama. Dáme si ruku v pěst a pod pravým žebrem tlačíme směrem k podložce a posunujeme směrem dolů. U pánve skončíme, vrátíme se pod žebra a ruku trošku posuneme ke středu břicha. Tlak a sunutí je lepší provádět přes látku nebo si můžeme pomoci tenisovým míčkem, který kulíme. Když se dostaneme až na levý okraj břicha, můžeme vše zopakovat, přičemž opět postupujeme zprava doleva. Poté v pravé dolní části břicha začneme ve směru hodinových ručiček dělat malé kroužky a zároveň budeme stále tlačit směrem do podložky. Pomalu několikrát zakroužíme a pak ruku posuneme o kousek směrem nahoru a ke středu břicha. Žaludek můžeme přeskočit a krouživými pohyby s občasným posunutím postupujeme kolem pupku po levé straně břicha zase dolů a potom zase po pravé straně kolem pupku nahoru, až se „dokroužíme‟ k levému dolnímu okraji břicha, kde tlusté střevo ústí do konečníku. Pakliže nemáme silnou podkožní vrstvu tuku, dá se tlusté střevo dobře nahmatat a stolici tak můžeme přesně posunovat. Taktéž si můžete tvar a umístění střeva prohlédnout v anatomickém atlasu.

Dalším cvikem je „vtahování‟ konečníku dovnitř. Při něm máme stále pokrčené nohy, mezi kolena si dáme například deku či míček a kolena silně tlačíme k sobě a zároveň vtahujeme konečník dovnitř. Cvik provádíme s výdechem a na pár sekund zadržíme dech. Několikrát opakujeme. Následně děláme totéž vsedě s překříženýma nohama, kdy vyvíjíme ještě tlak shora dolů na kolena. Dobré je se mezi cviky napít vlažné vody.

Může se cvičit i vestoje: ve stoji rozkročném se prodýcháme a pak všechen vzduch vydechneme a v předklonu se dlaněmi opřeme o kolena. A nyní se snažíme rytmicky vtahovat břicho. Tímto způsobem si silně promasírujeme střeva i bránici. Cvik zopakujeme až desetkrát. Poté se znovu prodýcháme a opakujeme.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi AKNÉ NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zbavila jsem se akné na zádech jediné za pomoci přípravku Tercon Skin Care, nic jiného mi nepomohlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné na zádech

Prevence

Za nafouklé břicho může většinou strava, proto se vyvarujte potravin a jídel, jež způsobují nadýmání. K tomu navíc jídlo pořádně rozžvýkejte, poněvadž pak je menší šance, že vás bude nadýmat a budete mít nafouklé břicho. Dále dbejte na správnou přípravu luštěnin (vždy slijte vodu a vařte například s majoránkou nebo mořskou řasou doměkka).

U nadýmání dospělých se doporučuje pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně); nahřívání (například ve vaně); detoxikace střev; masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev; užití léků snižujících plynatost, napětí střev a podobně (například Colonic).

Ovšem nejdůležitější prevencí je pravidelný každodenní pohyb.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Odpv.

Dobry den, bolest je nasledkem padu a odreni v dane oblasti. Pokud mate pocit, ze je to bezna bolest po padu, nic se nedeje, ale pokud Vas to opravdu hodne boli, navstivte lekare. Jedine ten muze opravdu posoudit Vas stav nebo miru pripadneho poskozeni. Poradna DZ

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Bolest na hrudi při polykání

Bolesti na hrudi nebo v zádech jsou druhým nejčastějším příznakem onemocnění jícnu, po poruchách polykání. Rozdělují se na pálení žáhy a bolesti při polykání. Pálení žáhy vzniká v důsledku gastroezofageálního refluxu, což je zpětné proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. Pálení žáhy není problém, který by se vykytoval vzácně. Častý výskyt je u těhotných žen. Důvodem bolesti je návrat žaludečního obsahu do jícnu. Jícen je od žaludku oddělen svěračem. Při jeho špatné funkci se obsah žaludku vrací zpět do jícnu a poškozuje jeho stěnu. Bolest je nepříjemná a může být velmi prudká.

Bolest při polykání provází zánět jícnu nejrůznějšího původu. Pacient často popisuje tuto bolest jako palčivý pocit nebo svírání za hrudní kostí, v typickém případě vyvolávané velmi horkou nebo studenou potravou či nápojem. Bolest následuje bezprostředně po polknutí. Trvalá silná bolest pociťovaná za hrudní kostí je typická pro nádory jícnu.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den. Před dvěma dny jsem udělal přemet na kole a dopadnul na bok a trošku záda. Tři močení po tom jsem měl tmavou moč, nejspíš zbarvenou krví. Od té doby je čistá. Ale pořád mě bolí v oblasti pravé ledviny (na boku a zádech mírně nad pasem). Je ta bolest součást regenerace organismu po tom pádu nebo příznak poškození? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Diana.

dobry den muzete mi prosim poradit nebo aspon rici duvod proc mi krupe vsude na mim tele?? a nebo jak by to mohlo prestat??? a neopotrebava se tim nahodou krupavka?? dekuji za odpoved nashledanou

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Příznaky

Nadýmání je stav, kdy se ve střevě zvýšeně tvoří plyny. Nadýmání může mít lehkou formu, může být ale i závažnější a vyvolat křeče v břiše. Příčin nadýmání existuje hned několik: zvýšené polykání vzduchu, činnost střevních bakterií, složení potravy, trávicí obtíže různého původu, neprůchodnost střeva a podobně. V důsledku nerovnováhy střevní mikroflóry či vinou některých potravin může ve střevě docházet ke kvasným nebo hnilobným procesům. Na složení plynu se nejvíce podílí dusík, vodík, oxid uhličitý, ale i metan, sirovodík a kyslík. Náhlá a velká plynatost může vznikat zvýšeným průnikem krevních plynů do střeva nebo omezeným vstřebáváním plynů ze střeva do krevního řečiště. Meteorismus může být rovněž jediným projevem funkční poruchy tlustého střeva (funkční kolopatie) nebo vážného organického onemocnění trávicí trubice (zánětlivé nebo nádorové stenózy, tedy abnormální zúžení). Břicho může být až nezvykle vzedmuté, lehce citlivé. Větry buď neodcházejí (závažnější varianta), nebo odcházejí nadměrně. Při zástavě uvolňování plynů (a stolice) je nutné vyhledat lékaře. Zvýšenou tvorbu plynů doprovází nadmutí, napětí a vyklenutí břicha.

Jen pro zajímavost: větry jsou většinou tvořeny 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Uvedené složení plynů je orientační a platí pro zdravého člověka s vyváženým složením potravy. Individuální odchylky závisejí na převažujícím typu bakterií, jež žijí ve střevě, a na konkrétním složení potravy. V případě nevhodného bakteriálního osídlení tlustého střeva dochází ke zvýšené tvorbě střevních plynů, tento stav se nazývá dolní dyspeptický syndrom. Směs plynů je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá. Pach větrů je dán sulfanem, který obsahuje síru. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C. Stav, kdy před sebou střevní plyn tlačí i střevní obsah, jenž pak nekontrolovaně opouští střevní trakt, se nazývá průjem. Zvuk při větrech vyvolává především vibrace análního svěrače či okolí vaginy.

Zdroj: Zaražené větry

Potničky u dětí

Tím, že je kůže novorozenců, kojenců a dětí velmi jemná a citlivá, je i náchylná ke kožním projevům a snadno se na ní tvoří puchýřky či vyrážky. Povrchní drobné čiré puchýřky připomínají kapky vody a snadno praskají. Vyskytují se téměř všude, tudíž i na zádech.

Příčiny

Termoregulace a funkce potních žláz jsou u dětí snížené a funkce mazových žláz naopak zvýšená, nadto je kůže novorozenců a kojenců velmi jemná a nesmírně citlivá na zevní podněty, tudíž také snadno náchylná ke kožním infekcím.

Zdroj: Potničky na zádech

Doporučení

Na trhu existuje několik tradičních výrobků na léčbu akné, je tedy potřeba při léčbě vyzkoušet, které léky budou vyhovovat právě vašemu typu pleti, zjistit, který přípravek bude pro vás nejúčinnější.

Zdroj: Jak se zbavit akné na zádech

Cviky

Uvádíme tři cviky, které pomohou ulevit bederní a křížové oblasti zad. První dva cviky jsou uvolňovací, třetí posilovací. Doporučujeme cvičit všechny tři cviky za sebou nejméně dvakrát denně. Cvičíme vleže na posteli, anebo na zemi na dece či karimatce. Důležité je cvičit pouze do pocitu lehkého tahu, nikdy ne přes bolest!

První cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Opatrně kolena spustíme na jednu stranu. Hlavu a ramena můžeme otočit na druhou stranu. Kolena směřují na jednu stranu, hlava a ramena na stranu druhou. V oblasti zad a hýždí cítíme lehký tah. V této poloze následuje výdech, kdy se snažíme o procítění a uvolnění svalového napětí. Cvičíme pomalu, na každou stranu 5x střídavě za sebou.

Druhý cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Jednu nohu si chytneme rukama u kolene a přitáhneme si ji k tělu. Nadechneme se a s výdechem přibližujeme čelo směrem ke kolenu. Zvedáme hlavu a koleno přitahujeme k břichu, opět jen do pocitu tahu. Maximálně vydechneme a vracíme hlavu na podložku. Cvik opakujeme 5x na každou stranu.

Třetí cvik

Cvik slouží k posílení břišních svalů. Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Hluboce se nadechneme. Po nádechu následuje hluboký výdech, kdy se snažíme přitisknout bedra co nejvíce k podložce. Břišní svaly se při tom automaticky zatnou. Zpevnění podržíme 3 sekundy a vydechneme. Cvik opakujeme 5x, ale postupně můžeme přidávat a dojít až k 10 opakováním.

Další možností je cvičení podle Mojžíšové. Jedná se o pohybovou terapii, která pomáhá nejen při otěhotnění.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Potničky u dospělých – obrázky

Abyste mohli lépe posoudit, zda se u vás vyskytují právě potničky, zde je několik příkladů, jak vlastně vypadají.

Zdroj: Potničky na zádech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP