Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ZARUDLÁ OČNÍ VÍČKA PÁLENÍ OČNÍCH VÍČEK

OBSAH

Příčiny

Svědění očních víček může mít různé příčiny. Mezi nejčastější příčiny patří alergie: jedinec si například může všimnout, že jej svědí víčka ve chvíli, kdy se nachází v prašném prostředí nebo v blízkosti srstnatého zvířete, alergii může vyvolat rovněž pyl. Svědění očních víček je v takových případech doprovázeno další příznaky, mimo jiné rýmou, kýcháním a kašláním či atopickým ekzémem.

Svědění očí se objevuje též při podráždění očí a při jejich namáhání. To mohou způsobit nevhodné zářivky, častá a dlouhodobá práce s počítačem, nezdravé klima v místnosti zapříčiněné klimatizací a podobně.

Pálení a svědění očí může souviset i se syndromem suchého oka, jež se vyznačuje poruchou slzného filmu, při níž má dotyčný pocit, jako by měl v oku cizí těleso.

Svědění či pálení očí může vyvolat také snížená hladina ženských hormonů v krvi.

Další možnou příčinu představuje chronická blefaritida. Jedná se o zánětlivé onemocnění postihující okraje víček, kde se objevuje mírné zarudnutí a šupinky mezi řasami. Léčba chronické blefaritidy je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Léčebně se odstraňují šupinky a lokálně se používají antiseptika nebo antibiotika, přičemž důležitou roli hraje hygiena očních víček.

Pokud zánět postihne přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritida, jestliže postihne zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo o meibomitidu. Chronická přední blefaritida souvisí s bakteriální infekcí (nejčastěji stafylokokovou) nebo se seboroickou dermatitidou. Zadní blefaritida je spojena s růžovkou (zánětlivé onemocnění kůže obličeje), s alergií (konkrétně atopií), s poleptáním oka či s puchýřkovými onemocněními (oční jizevnatý pemfigoid nebo Stevensův-Johnsonův syndrom). Všechny formy blefaritidy (nejvíce zadní blefaritida) často doprovází kvůli poruše lipidové složky slzného filmu zvýšené odpařování slz a syndrom suchého oka.

Zdroj: Svědění očních víček

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
mám zarudlá oční víčka a strašně svědí. Prosím o radu. Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Léčba

Léčba svědění očních víček je různá, vždy záleží na příčině obtíží.

Jak již bylo řečeno, léčba chronických blefaritid je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje soustavnost a trpělivost ze strany pacienta, neboť úspěch závisí na dlouhodobé péči. Potíží se bohužel nelze úplně zbavit, avšak lze je výrazně potlačit. Při léčbě se vychází z typu blefaritidy. Základem léčby všech chronických blefaritid je hygiena očních víček. Zpočátku je třeba ji provádět 1−2krát denně, později (když akutní problémy odezní) stačí víčka čistit několikrát týdně, což však musí být dodržováno, jinak se obtíže s velkou pravděpodobností znovu objeví.

Hygiena očních víček je náročná procedura, která začíná přiložením teplých obkladů na víčka. Obklady mají za úkol zvlhčit zaschlý sekret vylučovaný z Meibomových žláz, jejichž vývody se nacházejí na okrajích očních víček. Jako obklad nám poslouží přežehlený nebo převařený čistý látkový kapesník (minimálně 39 °C, určený pouze k tomuto účelu), který přiložíme na víčka na 3−5 minut. Následuje masáž očních víček, jež pomůže vytlačit zkapalněný sekret Meibomových žláz. Ukazováčkem se masíruje nejprve dolní víčko zdola nahoru a potom horní víčko shora dolů. Následně se naředí dětský šampon ve sklenici s vodou v poměru 1 : 10 a ošetří se jím postižená víčka: dolní víčko se stáhne prsty a vatovou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se vyčistí hrana víčka, poté se vytáhne okraj horního víčka (nejlépe chytit za řasy) a opět čistou štětičkou smočenou v naředěném šamponu se čistí hrana horního víčka. Tímto způsobem se odstraní sekret z okrajů víček. Místo naředěného šamponu lze použít kosmetický přípravek LID-CARE, který se kupuje bez receptu v lékárně. Po očištění okrajů víček se oči mohou vypláchnout borovou vodou, aby se z nich odstranily zbytky vytlačeného sekretu. Vyskytuje-li se blefaritida spolu se syndromem suchého oka, je nutná ještě aplikace umělých slz. U závažnějších stavů by se pak měla zvážit okluze slzných kanálků. Při středně těžkém až těžkém nálezu se používá lokálně antibiotická mast (léčivé látky: tobramycin, tetracyklin, ofloxacin, bacitracin, neomycin) 1−3krát denně na víčka. Kortikoidům se lékaři snaží vzhledem k jejich vedlejším účinkům a chronicitě onemocnění vyhnout, ale v některých případech nelze bez jejich aplikace zánět kontrolovat. Při těžké meibomitidě se užívají perorálně tetracyklinová antibiotika, a to 1−3 měsíce, u zvláště těžkých případů i déle (tetracyklin 250 mg 4krát denně týden, 2krát denně týden a poté 1krát denně; doxycyklin 100 mg 2krát denně po dobu 1−2 týdnů a poté 1krát denně).

Jestliže se obtíže objevily v důsledku alergické reakce, léčba je stejná jako u alergií: nejdříve proběhne testování a poté se podle zjištěných alergenů zahájí vhodná léčba. Ve většině případů se užívají antihistaminika, jež zklidňují alergickou reakci, a též pomůže vyhýbání se daným alergenům. Pokud svědění očí vyvolal ekzém, podávají se pacientům masti určené na oční víčka.

Zdroj: Svědění očních víček

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda.

Děkuji za odpověď. Oční hygienu jsem začala dělat podle instrukcí na internetu
již před 10 dny. Je to opravdu lepší, ale jen za přispění právě těch kortikoidů.
Pro pobavení : moje oční lékařy z kliniky Horní Počernice mi doporučily navštívit ORL, jestli tam nebude ten problém. Očních víček si zarputile nevšímají.
Zítra tam jdu (na ORL), ale nevím, nevím ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Návštěva ORL je dobrá příležitost pro zlepšení. Oči jsou totiž uloženy v očních jamkách, pod kterými jsou všude různé dutiny procházející do nosu do ucha i krku. Je klidně možné, že zde může být schován mikrob, který způsobuje vaši blefaritidu. Pečlivě naslouchejte otázkám lékaře ORL a snažte se popravdě odpovídat. Sdělte vše i informace zdánlivě nepodstatné. Držím vám palce, ať se vaše diagnóza někam posune a vám se uleví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Léčba

Podrážděná oční víčka si můžete ve většině případech ošetřit doma. Doporučuje se čištění očních víček borovou vodou a přikládání teplých obkladů. Pokud se situace nezlepší, je samozřejmě vhodnější navštívit očního lékaře, který doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je to tak 2 měsíce, co mě strašně svědí oční víčka a už si nevím rady. Mám nateklé oči, velmi suchou kůži na víčkách. Když si to rozškrábu, udělají se mi takové menší pupínky a je to ještě horší. Nevím, zda se nejedná o alergii nebo jestli to může být i atopický ekzém. Děkuji moc za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění očních víček

Příčiny podrážděných víček

Příčin podráždění očních víček může být zajisté několik. Jednou z nich je určitě celodenní práce u počítače nebo dlouhé čtení. Další a častěji se vyskytující je zánět víček. To vám řekne přesněji oční specialista. Mezi časté příznaky podráždění víček patří zarudnutí očí, nadměrné slzení nebo svědění, suché oko, pocit cizího tělesa v oku, zánět očí. Existují dva druhy zánětu očních víček a každý má jiné příčiny. Prvním je takzvaný přední zánět, který postihuje vnější část víčka, tedy místo, kde jsou umístěny řasy. Způsobují ho bakterie z vlasů a obočí. Druhým je takzvaný zadní zánět, který postihuje vnitřní část víčka a způsobují ho žlázy v blízkosti očních řas nadměrnou tvorbou oleje.

Zdroj: Co na zklidnění očních víček

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Zarudlá oční víčka

Zarudlá oční víčka mohou mít více příčin. Je to příznak, který se vyskytuje u řady chorob. Při nálezu je vhodné podívat se, zda otok postihuje jen jedno nebo obě oči.

Příčiny

Při alergické reakci jsou nezřídka postiženy i oči. Ty jsou červené, svědí a pálí, víčka otékají. Alergii může vyvolat rovněž použití kosmetických přípravků, těm je pak nutné se vyhnout. Dramatický průběh má píchnutí hmyzem v blízkosti oka, kdy se v krátké době rozvine velký otok.

Infekční záněty víček mohou vypadat velmi vážně, ale nedochází k poškození samotného oka a ke zhoršení zraku. Postižená víčka jsou zarudlá, bolestivá, nateklá. Příčinou je zánět dutin, horních cest dýchacích nebo kožní defekt u samotného oka. Stav vyžaduje lékařskou pomoc.

Závažným infekčním onemocněním, které postihuje jedno nebo obě oči, je takzvaná orbitální celulitida. Začíná často bolestí za okem zhoršovanou pohybem oka, překrvením spojivek a zhoršením zraku. Pravidelně jsou přítomny celkové příznaky. Nejčastější příčinou je přestup zánětu z dutin. Pro ohrožení zraku je nutná bezodkladná lékařská pomoc!

Oční projevy má i onemocnění štítné žlázy, jako například Graves-Basedovova nemoc. Otoky víček zde provází i vystouplé oční bulby, latinsky exoftalmus.

Blefaritida je zánětlivé onemocnění okrajů víček. Oční víčka jsou zarudlá, ztluštělá, mezi řasami jsou drobné abscesy, šupinky a krusty. Typické je slzení a pocit cizího tělesa v oku. Potíže mohou vzniknout po pobytu v dráždivém prostředí, v souvislosti s nekorigovanou krátkozrakostí či dalekozrakostí nebo atopickou dermatitidou.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Svědění očního víčka

Pokud vás neustále svědí oči, může se jednat o oční alergii. Během sezóny senné rýmy mohou vaše oči ochránit sluneční brýle a vy už se nebudete muset potýkat se svěděním a pálením očí. V případě, že vás oči začnou zlobit, si je rozhodně nemněte. Celou situaci by to mohlo zhoršit a oči budou ještě víc nateklé a citlivé.

Příčiny

Alergenů vyvolávajících svědění a pálení očí je spousta. Může se jednat o pyl, roztoče, zvířecí chlupy nebo plíseň. Pro každého alergika je zásadní zjistit, co jeho alergii způsobuje a jak ji může léčit. K těmto účelům slouží speciální testy prováděné alergology nebo dermatology. Po zjištění příčiny alergie lékař zahájí léčbu a doporučí vám vhodné přípravky, které mohou projevy alergie zmírnit. U každé osoby se mohou objevit odlišné projevy oční alergie. Často dochází k zarudnutí bělma a vnitřku očního víčka, svědění a pálení očí, slzení a k rozmazání vidění. Víčka mohou být také nateklá a podrážděná. Je důležité si všech příznaků pozorně všímat a poté je sdělit lékaři, který určí přesnou diagnózu.

Léčba

Obecně se podávají antihistaminika a přípravky na zklidnění očí ve formě tablet nebo očních kapek. Patří sem například APO-CETIRIZIN 10 mg 20, ALERID 10X10MG, ALLERGODIL OČNÍ KAPKY 1X6ML 0,05%.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda.

Děkuji za odpověď. Oční hygienu jsem začala dělat podle instrukcí na internetu
již před 10 dny. Je to opravdu lepší, ale jen za přispění právě těch kortikoidů.
Pro pobavení : moje oční lékařy z kliniky Horní Počernice mi doporučily navštívit ORL, jestli tam nebude ten problém. Očních víček si zarputile nevšímají.
Zítra tam jdu (na ORL), ale nevím, nevím ....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Zánět očních víček- tzv.blefaritidu mi rozpoznali na očním odd. VFN klinika Karlovo nám. U nemocnice 2, Praha 1 - kde jsem byla na operaci šedého zákalu. Dále MUDr Pelikánová, oční odd. FOKUS, Třeboradická, Pha 8. Tel: 296 119 500
Na prvním místě- kortikoidy ani antibiotika nepomohly. Dělám teplé obklady.
Odličovací tampony namočím do čaje z měsíčku lékařského a přikládám teplé na oči. Asi 10-15 min. Po prohřátí lehce masíruji tak, aby se uvolnil sekret z Meimbomových žlázek. Z okraje víčka setřu.
Říká se, že je tu souvislost se syndromem suchého oka. Pokud je oko suché, řeže nebo štípe (drhne). Kapu si 4-5x denně kapky Hylo-comod, dobré jsou i Hylo-fresh. Neobsahují konzervanty. Začala jsem s tím před několika dny a tak zatím nemůžu mluvit o výsledku.
Držím palce, Eva

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček, přičemž může být na vině mnoho faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Léčba

Pokud máte otoky způsobené alergií, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní“. Předtím než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Zde můžete vidět, jak vypadá alergie očních víček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA DUO VIZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie Nováková.

Hezký den,mám na očních víčkách tukové bulky a zajímalo by mě jestli se dají odstranit při redukci víček?
A prosím o cenu, nenašla jsem ceník.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční klinika Duo vize

Pálení očních víček

Pálení očních víček může signalizovat počáteční formu blefaritidy.

Příčiny

Blefaritida je zánětlivé onemocnění, které má příznaky typické pro zánět – otok, zarudnutí, místní zvýšení teploty, pálení a bolesti. Typicky tedy můžeme vidět zarudnutí okrajů víček, jejich otok, víčka jsou velmi podrážděná a citlivá na dotek. Nemocný si stěžuje na zvýšené slzení, zarudnutí povrchu očí, jejich řezání, pálení. Typický je také pocit cizího tělesa nebo zrnka písku. Oční víčka mohou na první pohled vypadat mastně a víčka svědí. Kůže v okolí očí se může olupovat a cévy na okraji víček jsou zduřelé a zarudlé. Vyskytuje se větší množství ranních ospalků, což je vlastně žlutý zaschlý sekret, který ulpívá na okraji víček a na řasách. Oční víčka tak mohou být velmi lepivá a může být obtížné oči otevřít. Nemocný je nucen častěji mrkat. Oči jsou velmi citlivé na světlo. Růst řas je narušen a mohou v určitých oblastech chybět, často se vytvářejí velké mezery mezi jednotlivými řasami. Typická je také nesprávná orientace řas, které mohou růst dovnitř a dráždit tak povrch oka ještě více. Blefaritida může proběhnout pouze jednorázově akutně, ale mnohem častěji jde o dlouhodobé chronické postižení očních víček.

Léčba

Neléčená blefaritida může také vést k řadě komplikací. Jak již bylo zmíněno, blefaritida může způsobit částečnou nebo úplnou ztrátu očních řas. Řasy plní ochrannou funkci, ale v dnešní době také estetickou. Ženy si řasy ztmavují a prodlužují a jejich ztráta tak může vést k pocitům méněcennosti až psychickým poruchám. Další komplikací může být syndrom suchého oka. Povrch očí je suchý, ale oko reaguje zvýšeným slzením. Nemocný má pocit, že si musí oči neustále otírat, ale oči pálí a jsou suché.

Základem je hygiena očí, kdy je důležité obě oči řádně omýt teplou vodou každé ráno. Během dne se doporučuje namočit ručník nebo žínku do teplé vody a ručník pak položit na obě zavřené oči na několik minut. Tyto obklady je vhodné opakovat několikrát denně. Blefaritida vede také k pocitu suchosti očí, proto je možné tyto obklady doplnit lubrikujícími kapkami.

Pokud tento postup nevede k úlevě a vyléčení, je nutno se přiklonit k medikamentózní léčbě. Je pravděpodobné, že je zánět způsoben bakteriemi, které je nutno zlikvidovat antibiotiky. Antibiotika se podávají v několika formách, a to v podobě kapek či masti. Pokud místní antibiotika neúčinkují, je možné užívat antibiotika systémově v tabletách nebo kapslích. Výhodou kapek je, že působí přímo na místě určení a nemají systémové nežádoucí účinky (průjem). Kapky lze používat několikrát denně, většinou se doporučuje čtyřikrát denně po dobu sedmi dní. Mast se podává také lokálně. Její výhodou je, že ulpívá na víčkách mnohem déle než kapky, a tak se zvyšuje účinek. Nevýhodou masti je, že po aplikaci způsobí zamlžené vidění až na několik hodin. Proto se doporučuje mast používat převážně před spaním, tak aby neobtěžovala nemocného. Systémová antibiotika se doporučují až ve velmi závažných stavech nebo pokud místní antibiotika nepomáhají. Z antibiotik je nejčastějším příkladem erytromycin, tobramycin, neosporin nebo ofloxacin. Příkladem systémových antibiotik je pak například doxycyklin (tetracyklin).

Zánět očních víček nemusí být zapříčiněn přímo bakteriální infekcí, ale jde o obecně zánětlivou reakci. K protizánětlivým lékům pak patří steroidy, které tlumí otok, svědění, pálení a zarudnutí. Protizánětlivé steroidní léky se opět vyrábějí ve formě očních kapek, mastí, krémů nebo systémových léků. Jednou z velmi účinných možností je při léčbě blefaritidy využít kombinace antibiotik a steroidů v jednom. Takto se zahubí nadbytek bakterií a utlumí zánětlivá reakce.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Prosim,mám dotaz.Našla jsem na internetu..nejspíš můj problém.Nemyslím ten nález,ale to neotevření víček.Nejedná se o BLAFAROSPASMU?LÉČÍ TO OČNÍ LÉKAŘ NEBO NEUROLOG?Na oční jdu za týden.Ale mám strach.,nevím zda mám volat na neurolog.Děkuji.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blefarospasmus je abnormální kontrakce nebo škubání víčka. Bývá to často i bolestivé, jako když jsou svaly v křeči. Pokud uvádíte, že máte oči slepené, ale můžete ovládat svaly na otevření víček, tak to blefarospasmus není a bude se s Vaším problémem zabývat oční lékař. Sníženou schopnost svalové koordinace v oblasti očí může také způsobit probíhající nákaza chlamydiemi. Vydržte na smluvenou kontrolu u očního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění víček bývá často způsobeno začínajícím zánětem, tak zvaným ječným zrnem. Hordeolum (ječné zrno) je akutní hnisavý zánět folikulů řas, Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Nejčastější původce zánětu jsou stafylokoky. Prvním příznakem je právě svědění víček a pocit tlaku ve víčku. Následuje otok a zarudnutí víček. Zánět víčka pak progreduje s přítomností zánětlivé infiltrace až hnisavého abscesu. Subjektivně se projevuje citlivostí, bolestí nebo svěděním víčka při mrkání. Během několika dní se absces může provalit navenek. Proti ječnému zrnu se podávají na víčka teplé obklady, eventuelně malé incize usnadňující evakuaci hnisu. Dále se lokálně mohou aplikovat antibiotika nebo sulfonamidy, které brání šíření infekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění víček

Otok jednoho oka

Ječné zrno, odborně hordeolum, je bakteriální hnisavý zánět očních žláz, často se vyskytující v místě úponu řasy. Projevuje se menším otokem, svěděním a později se vyklube ječné zrno, což je vlastně drobná dutinka vyplněná hnisem. Obvykle dojde během několika dní k samovolnému vyprázdnění hnisu a uzdravení.

Vlčí zrno, jinak také chalazion, je bakteriální zánět Meibomovy žlázy. Výraznější je bolestivost, otok a zarudnutí v místě zánětu. Pokud není léčeno, přechází vlčí zrno po 3–4 týdnech do chronického stadia a v jeho místě pak nahmatáme dobře ohraničenou tvrdou bulku.

Zánět odvodných slzných cest, latinsky kanalikulitida, často vypadá jako ječné zrno. Kromě toho dochází k výraznému slzení a zánětu spojivek.

Akutní zánět slzné žlázy vzniká obvykle v důsledku poranění a zanesení infekce. Typické je bolestivé zduření horního víčka v jeho zevní třetině, takže má víčko esovitý tvar.

Virový opar, takzvaný herpes simplex palpebrae, a pásový opar, tedy herpes zoster ophtalmicus, vedou ke zduření víčka následovanému výsevem typických puchýřků, které se pokrývají krustou. Vzhledem k lokalizaci je při větším výsevu vhodné navštívit lékaře.

Zarudlá oční víčka u dětí jsou nejčastěji způsobena zánětem spojivek.

Léčba

Léčba je vždy individuální a souvisí s příčinou onemocnění. Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, takže váhat s návštěvou odborníka není na místě.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Blefaritida

Další věcí je i to, že věkem dochází ke změnám na okrajích očních víček, na kterých ústí drobounké vývody tukových žlázek. Tato žlázky produkují tuk, který tvoří jednu část vrstvičky slzného filmu. Pokud tyto okraje víček nejsou ideálně vyprazdňovány, což je také pro vyšší věk velmi typické, tak se tomu říká blefaritida. Blefaritida není nic nebezpečného, nic co by mohlo způsobit nějaké těžké postižení očí, ale může to vyvolávat tyto subjektivní potíže. Na léčbu blefaritidy oftalmohydrocortizon není ideálním řešením. Takže byste měla znovu navštívit svou oftalmoložku a domluvit se sní na lepším řešení. Úplně ideální by byl znovu rozbor potíží a domluvení se na jiné léčbě.

Zdroj: Pálení očí u seniora

Kvasinky a oční víčka

Podle Vašeho popisu se dá velmi těžko určit správná diagnóza, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o nějaký druh seboroidské dermatitidy, která bude patrně způsobena přemnožením kvasinek v očním filmu. Taková oční seboroidská dermatitida se může projevovat suchou kůží na okrajích víček, tvorbou šupinek v řasách, také řezáním v oku či pocitem cizího tělesa v oku. Může to být i vleklá seboroidská blefaritida. Vyloučena není ani alergie, kterou zmiňujete.

Zdroj: Vysušená kůže na očním víčku a svědění

Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit rovněž otok víček. Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, neměli byste je používat, dokud otok nezmizí.

Léčba

Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku, případně může jít o alergii či plísně. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víček při nošení očních čoček.

Zdroj: Oteklé horní víčko

Suchá kůže očního víčka

Suchá kůže očního víčka je nepříjemnou záležitostí, která s sebou nese i kosmetické potíže.

Příčiny

Suchá kůže očního víčka může signalizovat formu atopického ekzému nebo kontaktní dermatitidu.

Léčba

Kůži je vhodné promazávat žlutou vazelínou, ta se dá zakoupit v lékárně, bohužel si nemůžete volně koupit mast, kterou předepisuje kožní lékař. Obsahuje minimum kortikoidů, ale kůži zklidní. Můžete zkusit Ophtalmo-hydrokortizon, ale ten většinou nestačí. Velmi dobře zabírá Elidel krém, ale ten je také jen na lékařský předpis.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Ekzém na očním víčku

Ekzém na očním víčku může být různý a může se i kombinovat. Častý je ekzém kontaktní, alergický, kdy se člověk za léta používání například kosmetických přípravků, stane alergickým na látky, jež jsou v přípravku obsaženy. Kdykoliv pak přijde s touto látkou do kontaktu, vytvoří se v místě aplikace ekzém.

Příčiny

Může se jednat o reakci na kosmetiku, oční kapky, ale i na látky, které si do očí přeneseme rukama, třeba lak na nehty, zelenina, mouka a podobně.

Na víčkách se může vytvořit i nealergický zánět kůže, který vzniká přesušením, mechanickým třením či namáháním očí. Tento ekzém se projevuje hlavně pálením, svěděním a spíše než pupínky se v takovém případě objevuje začervenání a olupování kůže. Pouhým pohledem je ale vlastně nemožné zjistit, o jaký ekzém se jedná, a teprve až postupným vyšetřováním a dotazováním se k tomu lze dopracovat.

Další příčinou může být atopický ekzém a pak také aerogenní ekzém, způsobený vzdušnými alergeny, které většinou vyvolávají spíše dýchací obtíže (prach, pyly, peří, srst zvířat, roztoči, ...). Všechny tyto čtyři vlivy se často kombinují.

Léčba

Léčba začíná návštěvou lékaře-dermatologa, který s pacientem situaci rozebere a případně jej dle potřeby směřuje dále na očního lékaře nebo alergologa. K ekzému v oblasti víček se totiž mohou přidat i další problémy, jako je dráždění, oční zánět a podobně, proto tedy vyšetření očního lékaře. Je třeba doplnit testy a zjistit, na co je pacient alergický a co má ve svém prostředí vyloučit, aby byl průběh ekzému mírnější. Všichni tito lékaři mohou předepsat léky na atopický ekzém.

Co se týká léků přímo do očí, ty smí předepsat pouze oční lékař nebo alergolog, dermatolog je předepsat nemůže. Ten smí předepsat pouze léky, které se nanášejí zevně, tedy ne přímo do očí, ale jen na postižená víčka. Jinak jsou opatření u ekzému na očních víčkách obdobná jako u ekzému na kterémkoliv jiném místě na těle, s jedinou výjimkou – oční víčka jsou nejjemnější kůží na lidském těle a jsou snadno náchylná k nežádoucím účinkům a k podráždění. Je tedy třeba velké opatrnosti ve výběru léčiv a v délce jejich používání.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP