Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ZINKOVÁ MAST

OBSAH

Zinková mast - použití

Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ MAST RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu zinkové masti. Jsou zde pospány i možné způsoby, jak se dá zinková mast použít. www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková mast recept

Zinková mast - cena

Zinkovou mast je možné také koupit hotovou volně v lékárně. Zde je vidět jaká je cena zinkové masti.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Brdová.

Dobrý den, píši proto, že si nejsem jistá, jedná-li se o pásový opar nebo

pouze o zapařené místo v podprsence. Venku je velká vlhkost - červen 22, často

bouřky a přeháňky, teplo, dusno ... ani každodenní sprchování nepomůže.

Puchýřky mokvaly, ale postupně se vysušují. Měsíček mast ani heřmánková

nepomohly. Snad klasický pudr - dětský ... slyšela jsem i zinková mast ...

Přikládám fotografii. Děkuji !

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto pásový opar skutečně není. Jde o dermatitidu nejspíše opruzeninu. Více by vám sdělil kožní lékař při vyšetření v ambulanci. Při léčbě opruzeniny je použití masti kontraproduktivní, protože mast zadržuje na pokožce vlhkost a ta dále podporuje rozvoj těchto boláků. Na opruzeniny zabírá sucho. Pokožku je třeba omýt mýdlem, vysušit fénem do sucha a aplikovat zásyp. Jakmile zásyp zvlhne, tak třeba vše opakovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Dávkování

Zinková mast se doporučuje na hojení ran – tržné rány, odřeniny, skvrny, drobné popáleniny. Již dlouhou dobu je známo, že zinek hraje důležitou roli při hojení ran, inhibuje rovněž růst bakterií, což může zabránit vzniku zánětu. Zinková mast je tedy vhodný prostředek na podporu hojení. Je lehce dezinfekční a stahující.

Aplikuje se několikrát denně v tenké vrstvě na postiženou oblast.

Zdroj: Zinková mast pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ PASTA, ZINKOVÁ MAST, RECEPT, NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit? Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.

Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.

Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lekárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Postup výroby zinkové pasty.
Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.

Zinková mast - použití.
Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění - odření. Zklidňuje a kryje plně propuklé opary - herpes simplex. Obecně se dá říci, že zinková pasta - mast je vhodná na mechanicky poškozenou - odřenou pokožku a na opary.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková pasta, zinková mast, recept, návod

Zinková mast – cena

Zde je uvedena nejnižší cena zinkové masti.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hrozová.

Nikde nemůžu sehnat višňovou mast samé balzámy a hovadiny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil Veselý.

Mast je běžně v každé lékárně pod názvem Višněvského balzám

Zdroj: diskuze Višňová mast

Cena

Zde je uvedena cena zinkové masti.

Zdroj: Zinková mast pro psa

Kdy je vhodná

Zinková mast patří mezi osvědčené prostředky, které se používají k lokální léčbě dermatologických problémů, opruzenin, ekzémů a podráždění kůže. Nejdůležitější složkou této masti je zinek, stopový prvek, který je známý svými vynikajícími hojivými a zklidňujícími účinky. Zinkovou mast si můžete koupit v lékárně anebo vyrobit doma ze čtyř surovin.

Zinek je jedním z nejdůležitějších stopových prvků, které příznivě ovlivňují stav pokožky. Zmírňuje projevy podráždění a zároveň předchází dalším dermatologickým problémům. Zinek obnovuje a pomáhá udržovat hormonální rovnováhu, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje zánětlivé projevy a zklidňuje podrážděnou pokožku. Protože urychluje obnovu kožních buněk, přispívá k rychlejšímu hojení ran, včetně jizev.

Mezi nejčastěji používané produkty se zinkem patří zinková mast. Dalšími používanými přípravky jsou zinková pasta, zinkový pudr a zinková emulze. Rozdíl mezi jednotlivými přípravky spočívá nejen v jejich struktuře, ale také v obsahu účinné látky. Nejvyšší obsah zinku má přitom zinková pasta, jejíž nevýhodou je, že se poměrně obtíže roztírá. Pudr zase bývá natolik tekutý, že se jím často při aplikaci potřísníte i jinde než na ošetřovaných místech. Zlatou střední cestu tak opravdu představuje zinková mast. (Zinková emulze je polotovar sloužící k výrobě zinkové masti.)

Zdroj: Zinková mast pro psa

Poradna

V naší poradně s názvem MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosim zná někdo přesné dávkováni na smrkovou mast Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příprava smrkové masti je jednoduchá. Nejdříve si připravíte nasycený olej a to tak, že do dvou třetin uzavíratelné sklenice vložíte kusy smrkové smůly, které zalijete do plného obsahu sklenice oblíbeným olejem, uzavřete a uchováte při teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, dokud se smůla do oleje nerozpustí. To může trvat i několik dní. Pomoci smůle v rozpouštění můžete častým zatřesením se sklenicí. Nasycený olej pak smícháte s včelím voskem v poměru 2 lžíce vosku na 230 ml nasyceného oleje a přivedete k teplotě, kdy budete moci smíchat olej s voskem dohromady, obvykle 50 °C. Pak hned ještě teplé slijete do sterilní skleněné uzavíratelné nádoby, kterou uzavřete až po vychladnutí obsahu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mast

Zinková pasta – recept

Budete potřebovat:

  • oxid zinečnatý
  • olej (dle libosti) pupalkový, mandlový...
  • lanolin
  • palmový tuk

Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý s olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak rozehřejeme lanolin a palmový tuk a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé – tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi a přidáme tuk se zinkem. Ponorným mixérem vše rozmícháme, pak vložíme nádobu do misky se studenou vodou a mícháme až do vychladnutí.

Zinková pasta zklidňuje podrážděnou pokožku, působí chladivě a preventivně na místech náchylných k mechanickému podráždění – odření. Zklidňuje a kryje plně rozvinuté opary (herpes simplex). Obecně se dá říci, že zinková pasta/mast je nejvhodnější právě na mechanicky poškozenou, odřenou pokožku a na opary.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Poradna

V naší poradně s názvem SIRNÁ MASTKOUPIM MAST FLUCINAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Na pravej ruke sa mi od umývania riadu vyhodili škvrny ktoré mi mokvaju a svrbia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z volně prodejných léku můžete použít mast Hydrocortizon a Kalciovou mast. Jistější řešení bude návštěva kožního lékaře, který vyrážku vyšetří a zvolí nejlepší způsob léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupím mast flucinar

Zinková pasta – videorecept

Tady je k dispozici videonávod na přípravu zinkové pasty doma.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Zinková pasta na opruzeniny

Zinková mast bez parfemace je určena pro zklidnění podrážděné pokožky a působí jako balzám proti problémům s opruzeninami. Složení je uzpůsobeno těm úplně nejmenším dětem, které by neměly být vystaveny žádným alergenům. Taktéž je vhodné pro miminka, která mají sklony k reakcím na bylinné výtažky. Ve složení masti dominuje bambucké máslo, mandlový a jojobový olej.

Léčba opruzeniny pomocí pasty je ideální. Jedná se o hladkou a krémovou suspenzi, která blokuje vlhkost z dětské pokožky. Krém vytváří ochrannou vrstvu na dětské pokožce, uklidňuje ji a zbavuje ji nepohodlí.

Výhody zinkové pasty na opruzeniny

  • Zmírňuje opruzeniny a nepohodlí již od prvního použití.
  • Jedná se o krémovou formuli, která hladce klouže a snadno se utírá.
  • Působí protizánětlivě, snižuje zarudnutí a podráždění citlivé a zánětlivé kůže.
  • Tvoří ochrannou bariéru na kůži.
  • Poskytuje hydrataci pokožky.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drah. přichystalova.

Chtěla bych se zeptat, zda se má hnědá slupka z kaštanů oloupat,a potom použít na mast děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštany se použijí nejdříve na výrobu kaštanové tinktury. Kaštanová tinktura se dělá z nasekaných hnědých kaštanů i s hnědou slupkou. Tato kaštanová drť se pak zalije alkoholem a nechá se macerovat. K finální výrobě kaštanové masti se dále postupuje podle níže uvedeného receptu. Kaštany se tedy neloupají.

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Zinková pasta na bércové vředy

Bércový vřed je definován jako ztráta kožní tkáně, která může zasahovat různě hluboko i do podkožních tkání. Nejčastěji se vyskytují v dolní třetině bérce v krajině kotníku.

Na bércový vřed je velmi účinná zinková pasta, která se nanáší přes gázu na postiženou oblast. V tomto případě je zinková pasta takovým běžným opatřením či doplňkem. Při žilní nedostatečnosti se používají kompresní bandáže. Tyto bandáže se doporučují pacientům, kteří mají arteriální onemocnění. Nesmí se ale používat u diabetických pacientů. Kůže pacientů s bércovým vředem je citlivá na lokální léky.

Ošetření bércového vředu:

  • Vřed osprchujeme vlažnou vodou shora dolů.
  • Okolí vředu osušíme měkkým ručníkem.
  • Na vřed se přiloží gáza smočená v obkladovém roztoku a nechá se působit asi 20 minut. V případě léčby vředu „klasickou“ metodou se okolí rány ošetří zinkovou pastou nebo zinkovým olejem, případně podle potřeby jiným prostředkem, aby kůže v okolí byla chráněna před nežádoucím účinkem sekretu z rány a mastí, které se na spodinu vředu aplikují.
  • Ošetří se vřed – mast se nanese přímo na spodinu vředu nebo se vřed překryje nejdříve jednovrstevnou gázou, na kterou se poté nanese mast určená k jeho ošetření.
  • Přiloží se vícevrstevné čtvercové krytí z hydrofilní gázy a provede se fixace hydrofilním obinadlem.
  • U bércového vředu žilního původu se navine na postižený bérec kompresivní obvaz.
  • Při použití většiny moderních krycích prostředků není většinou nutné tato krytí pokrývat hydrofilní gázou, stačí je fixovat hydrofilním obvazem nebo kompresivním obinadlem.

Zdroj: Zinková pasta – recept

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Zinková pasta, popřípadě zinková mast - jak si ji připravit?

Budete k tomu potřebovat oxid zinečnatý, slunečnicový olej, tuky z ovčí vlny a žlutou vazelínu.

  • Oxid zinečnatý (ZnO) je bílá práškovitá látka, nerozpustná ve vodě. Používá se v malířství jako tak zvaná zinková běloba. Zakoupit lze jako bílý prášek v malířských potřebách. Budete ho potřebovat 300 gramů.
  • Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích. Slunečnicový olej obsahuje především kyselinu linolovou, ale také lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky. Obsahuje také nemalé množství vitaminu E. Běžně je k dostání v supermarketech. Budete ho potřebovat 200 gramů.
  • Tuk z ovčí vlny - neboli lanolin je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě. Též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin. Lanolin je k dostání vážený v lékárně. Budete ho potřebovat 50 gramů.
  • Žlutá vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C. Získává se destilací surového ropného vosku. Vazelína je průsvitná, v čisté podobě bez chuti a zápachu. Rozlišuje se vazelína žlutá vaselinum flavum a bílá vaselinum album, což je žlutá vazelína vybělená kyselinou sírovou. K výrobě zinkové pasty potřebujeme vazelínu žlutou, kterou dostaneme v lékárně. Budeme ji potřebovat 450 gramů.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Smrková mast – kde koupit

Smrkovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Kalciová mast – cena

Kalciová mast je volně prodejná. Zde je uvedena cena, za kterou lze kalciovou mast koupit na internetu: kalciová mast cena.

Zdroj: Jak působí kalciová mast

Pryskyřičná mast

Tradiční receptura masti je jen z pryskyřice, bez jehličí. Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP