Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ALERGICKÁ REAKCE OTOK RTŮ

OBSAH

Rty odráží stav našeho zdraví. Sami víte, že když onemocníte a máte teploty, jsou rty suché, popraskané či vás pálí. A když sníte něco pikantnějšího, jistě vás nepřekvapí pálení rtů. Ale co když se pálení rtů objevuje bez zjevné příčiny?

Zdroj: Pálení rtů

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA ALERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii

Alergická reakce

Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na produkty s obsahem dehtu. Mezi příznaky takovéto reakce patří vyrážka, kopřivka, potíže s dýcháním, tlak na hrudi, otok na obličeji, kolem úst a podobně. Alergická reakce na dehtový šampon vyžaduje lékařskou pohotovost, protože může vést k životu ohrožující anafylaxi.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Přítel pracuje v Brně je na ubytovně.Objednal si v jednom bistru kde vaří Vietnamská komunita hamburger s masem a čínským zelím to bylo odpoledne.Večer mu natekl spodní ret.Ma to už druhý den a otok stále neklesá.Co může být příčinou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být projev alergické reakce na některou ingredienci v jídle. Nyní zbývá jen čekat, dokud se otok nevstřebá. Urychlit to můžete volně prodejnými léky na alergii (antihistaminika). Způsob užití vám řeknou v lékárně při nákupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok rtu

Alergická reakce způsobená chlorellou a spirulinou

Chlorella a spirulina jsou součástí rostlinného království, takže je normální mít alergii na některou z nich. Alergická reakce se může projevit jako zarudnutí, svědění, kopřivka, kožní vyrážka, otok obličeje a úst. Také může dojít k anafylaxi. Anafylaktický šok způsobuje poruchu dýchání, polykání, zmatek, mdlobu, ztrátu vědomí a dokonce i smrt. Pokud tedy nastane anafylaxe, tak se doporučuje co nejrychleji volat lékařskou pomoc. Jestli u vás nastanou příznaky alergie na Chlorellu nebo Spirulinu, tak zajděte ke svému lékaři.

Zdroj: Nebezpečí chlorelly a spiruliny

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Alergická reakce

Vosí bodnutí může způsobit různě silné alergické reakce.

Slabší alergická reakce příznaky: větší místní otok, než jaký vznikne u jedince bez alergie, někdy se objeví alergická kopřivka. Řeší se lokálními a celkovými antihistaminiky a chlazením postiženého místa.

Astmatický záchvat – příznaky: zkrácený dech, sípavé zvuky při výdechu, zmodrání rtů či konečků prstů. Pokud je postižený astmatik a má u sebe inhalátor, ihned jej musí použít!

Anafylaktický šok – příznaky: dušnost, kolapsový stav, rychlý pulz, prudké snížení krevního tlaku, bledá kůže, pocit žízně, poruchy vědomí. Tato těžká alergická reakce nastává většinou v řádech několika desítek minut po bodnutí hmyzem. V těchto případech volejte neprodleně ZZS, telefon 155! Co nejdříve podejte antihistaminika nebo kortikoidy, pokud je máte k dispozici (1 až 2 tablety rozkousat a spolknout). Pokud má postižený u sebe autoinjektor s adrenalinem, aplikujte dle návodu. ZZS volejte i v případě, že se jedná o mnohočetná včelí bodnutí (desítky až stovky), i když se nerozvine alergická reakce. Může totiž dojít k otravě jedem, což opět potencionálně ohrožuje život zasaženého jedince.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Jak dlouho trvá otok po bodnutí vosou

Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci, jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění. Po bodnutí vosou je nejvážnější celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu až k rozvoji kožního defektu. Návštěva lékaře je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu, při celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku, případně dalších projevech zánětu, které trvají déle než 2 dny.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Dětské vyrážky

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi KOCOUR A LYSINA NA SRSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA RUZICKOVA.

Dobry den nasemu kocourovi 2roky se obevila lysinka na boku asi velikosti briska malicku, rano nebylo nic a vecer prisel s plesatym koleckem, mohl utrpet v souboji s kocourem nebo je to neco vaznejsiho nepoznam to diky za radu Alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Dobrý den, naše kočka si nakonec vylízala z malého kolečka dvě lysiny velikosti dlaně. Trvalo to tak 14 dní, přestala si je dál zvětšovat a lysiny zarostly. Zvěrolékař řekl, že to mohla být pouhá alergická reakce. Takže pokud tam nemá nějakou velikou ránu, neřešila bych to.

Zdroj: diskuze Lysiny u kočky

Jak poznám otok tváře

Otok je způsoben místní poruchou krevního oběhu, což má za následek, že se tekutina hromadí mezi buňkami. Otoky lze rozdělit na dvě hlavní skupiny, a to na místní a celkové.

Místní otok se nachází v určité části těla: otok kotníků, oka, mozku, otok při zánětech zubu a podobně.

Celkový neboli generalizovaný otok postihuje více částí těla a jeho příčina je spíše systémového původu: onemocnění srdce, ledvin, alergická reakce; většinou je bez bolesti.

Otok vzniká na úrovni krevních kapilár neboli vlásečnic. To jsou drobné cévy spojující tepny přivádějící krev tkáním s žilami, které ji odvádějí zpět k srdci. Přes stěnu vlásečnic se do tkání dostává kyslík, voda a živiny a následně se odvádí odkysličená krev a odpadní látky. Část tekutiny je z tkání odváděna pomocí lymfatických cév. Edémy mohou vznikat při zvýšení krevního tlaku ve vlásečnici, poruše odtoku tekutiny z tkáně nebo zvýšením propustnosti stěny vlásečnice.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobrý den udělala se mi v týle taková vyvýšenina ve vlasech pod kůží,někdy to svědí..je to nepříjemné...nikdy jsem nic podobného neměla.....měla jsem silnou alergickou reakci po celém těle..na týle,krku,rukách,hrudníku asi po šamponu...to časem asi 14 dní odeznělo a toto na hlavě zůstalo mám to asi 2 měsíce...prosím o radu Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nově vzniklý útvar pod kůží na hlavě bude třeba vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Už samotná alergická reakce měla být konzultována s lékařem. Nejdříve navštivte kožní a pak i imunologa, aby vám pomohl najít alergen, kterému se pak můžete vyhnout a předejít dalším podobným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá boule na hlavě

Příznaky

Občas se bohužel objeví reakce výraznější, nežádoucí. Nejčastěji se jedná o reakce lokální, pozorovatelné v místě vpichu, jako je bolest, otok, tvorba bouliček či boulí. O dost vzácnější jsou reakce celkové, z nichž nejčastější jsou otoky obličeje a svědění. U zvířat neexistuje žádné spojení mezi vakcinací a autismem, už proto, že zvířata netrpí autismem nikdy. Stejně tak není potvrzené žádné spojení mezi očkováním a vznikem autoimunitních onemocnění.

Alergická reakce se objevuje obvykle do 24 hodin po podání. Nepřehlédnutelnou reakcí je otok obličeje nebo jen okolí očí. Doprovází ho překrvení kůže, zvláště u lysých nebo u bílých krátkosrstých psů je zčervenání těla velmi nápadné. Změny jsou doprovázené svěděním celého těla. Může se objevit kopřivka. V závislosti na intenzitě reakce se může objevit průjem a zvracení, u koček zvracení a ztížené dýchání, nevolnost na sebe upozorňuje taky nápadným sliněním.

Nejvážnější hypersenzitivní reakcí a nežádoucí reakcí po očkování vůbec je takzvaná anafylaxe, kdy dochází k prudkému poklesu krevního tlaku, šoku a kolapsu. Anafylaxe následuje většinou během několika minut po očkování. Tato reakce může být natolik závažná, že vede až k úhynu zvířete. Naštěstí je něco takového velice vzácné. Statisticky se uvádí výskyt anafylaxe u jednoho psa z 385 000 očkovaných psů a u jedné kočky z 555 000 očkovaných koček a samozřejmě jen malá část anafylaxí je tak zhoubná, že se zvíře nepodaří zachránit. Smrtelné anafylaktické reakce se vyskytují i při očkování ptactva chovaného ze záliby.

Zdroj: Alergická reakce na očkování u psa

Diskuze

V diskuzi ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

No myslím, že rady jak se zbavit následků jste už dostala, ale je dobře tomu předcházet pro příště. Chce to kvalitní kosmetiku a jak už se tu psalo, tu původní infikovanou raději vyhodit. Zkuste kouknout na tenhle článek radchenko.cz/jak-nal… kde je vše kolem umělých řas pěkně popsané.

Zdroj: diskuze Alergická reakce na lepidlo z umělých řas

Příznaky alergie na ořechy

Alergická reakce na ořechy může být mírná, ale také velmi závažná. Symptomy často nastupují velice rychle, během jedné hodiny po styku s alergenem a někdy už během několika minut. Reakce, která se objeví déle než čtyři hodiny po kontaktu s alergenem, není pravděpodobně alergií na ořechy.

Příznaky mírné alergické reakce zahrnují následující:

  • brnění rtů a úst;
  • otok v obličeji;
  • pocit nevolnosti;
  • kopřivku;
  • bolest žaludku, nevolnost;
  • pocit tlaku v krku.

Příznaky závažné alergické reakce zahrnují následující:

  • všechny výše uvedené příznaky;
  • sípání nebo potíže s dýcháním, otok krku;
  • rozšíření krevních cév, které mohou způsobit zarudnutí kůže, zrychlený tep, nízký krevní tlak, což může vést k mdlobám nebo kolapsu organismu.

U závažné reakce zvané anafylaxe je třeba rychlé ošetření, neboť u nemocného může dojít ke ztrátě vědomí. Je třeba zavolat záchrannou službu. Asi u jednoho ze tří lidí dojde po první alergické reakci ke druhé reakci, a to v rozmezí mezi jednou až osmi hodinami po té první. Z tohoto důvodu je důležité, aby pacient po první silné alergické reakci zůstal v nemocnici na pozorování.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Příčiny

Těžké alergické reakce projevující se otokem rtů mohou být způsobeny mnoha spouštěči. Nejčastějšími alergeny jsou:

  • mušle;
  • pyly;
  • včelí bodnutí;
  • ořechy;
  • příměsi do potravin;
  • barviva, zejména jódová, která se používají při rentgenu nebo zobrazovacích vyšetřeních;
  • léky proti bolesti (penicilin);
  • transfuzní reakce.

Zdroj: Otok rtu

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Otok tváře bez bolesti

Příčin otoků tváře bez bolesti je celá řada, patří mezi ně:

  • Alergický otok – je zapříčiněn zvýšenou propustností stěny vlásečnic. V extrémních případech může vyvolat otok celého těla a dýchacích cest.
  • Otoky v těhotenství – bývají poměrně časté, objevují se převážně kolem kotníků, ale mohou postihovat ruce, obličej i celé tělo.
  • Idiopatický otok – jeho příčina není objasněna. Nejčastěji bývají postiženy ženy. Projevuje se generalizovaným edémem, otokem končetin, prstů nebo očních víček. Může být závislý na fázi menstruačního cyklu.
  • Další – premenstruační otok, otok při poruchách výživy, otoky jako reakce na podání určitých léků, otok mozku, otoky po rozsáhlých popáleninách.

Jiné příčiny vzniku otoku:

  • konzumace alkoholických nápojů;
  • přebytek soli v potravě;
  • nedostatek vitamínů;
  • únava;
  • nespavost nebo deficit spánku;
  • špatná výživa;
  • přejídání (převážně v noci).

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Léčba oteklých rtů a kopřivky

Při vzniku příznaků oteklých rtů a kopřivky je důležité vyhledat lékařskou péči. Nezáleží na tom, zda je příčinou problému otrava jídlem nebo anafylaxe. Může totiž dojít k život ohrožujícím situacím. Léčba alergické reakce zahrnuje:

  • adrenalinové léky;
  • antihistaminika;
  • antipyretika;
  • léky proti bolesti;
  • detoxikace;
  • výplach žaludku.

Zdroj: Otok rtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP