Krevní tlak je síla, kterou používá krev při cirkulaci v žilách a tepnách. Je řízena systémem, do něhož patří srdce, krevní cévy, nervy, mozek, ledviny a nadledvinky. Normální krevní tlak kolísá, ale u některých jedinců setrvává na vysokých hodnotách, což je stav nazývaný hypertenze – vysoký krevní tlak.
Ve svém příspěvku JAK UŽÍVAT KAJENSKÝ PEPŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.
Dobrý den,mám vysoký krevní tlak a nechci užívat léky,můžete mi prosím poradit jak dávkovat kajenskýpepř a který je nejúčinnější a nezdravější? Spolknout jen tak 1 kl kajenského pepře i když v čaji atp.přece musí hrozně pálit v ústech.Dále bych se ještě chtěla zeptat na směsi bylinek které snižují krevní tlak.Děkuji předem za Vaše rady,s pozdravem a přáním hezkého dne Marie Dostálová.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Tůma.
Je vhodne uzivani kayenskeho pepre pri potizich s dvanacternikem? Dekuji za radu.
Kajenskýpepř má podle babských rad pomáhat pacientům při léčbě svrabu, ve skutečnosti ale jeho účinky nebyly nikdy prokázány. Je možné, že může mít kajenskýpepř pozitivní účinky na zmírnění bolestí a i svědění. Kajenskýpepř totiž obsahuje kapsaicin (ten je součástí i různých přípravků). Kapsaicin pomáhá ke zmírňování bolestí a svědění. Důležité je ho ale aplikovat přímo. Přípravky s obsahem kapsaicinu by ale neměl pacient užívat bez konzultace s lékařem.
Kajenskýpepř (chilli papričky) je prakticky nejúčinnější lék, který stabilizuje krevní tlak. Je to ve skutečnosti to nejlepší, co lze užívat k posílení celého kardiovaskulárního systému. Chilli koření upravuje cévní systém takovým způsobem, že jednak zastavuje krvácení, ale současně také brání proti vzniku sraženin. Chilli pomáhá čištění ucpaných arterií a je o něm známo, že léčí nemocné srdce. Pokud při infarktu postižený vypije jednu lžičku chilli v horké vodě, zastaví to jeho potíže už v průběhu jediné minuty. Denní užívání jedné čajové lžičky chilli v horké vodě nebo rozmíchané v džusu (ovšem bez cukru a chemických přísad) přináší rychlé výsledky a stabilizuje krevní tlak. Pokud je pro nemocného celá lžička chilli příliš silná, je vhodné začít s menší dávkou a postupně ji zvyšovat.
Ve svém příspěvku NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubešková.
Také ALOE VERA ředí krev, ale jak a kolik se dá jí použít? Prosím o odpověď - moc děkuji s pozdravem Kubešková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.
Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy.
Nemohu celou léčbu vyměnit za: kajenskýpepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.
V naší poradně s názvem OBSAH PURINOV V AGARE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vybochova.
Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Agar agar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agar agar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenskýpepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.
Kritici Warfarinu uvádějí, že lék je špatný už proto, že byl vyvinut a používán jako jed na hlodavce. Dále jim vadí, že působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí. Současně, že předepsaná dieta, která je založena na odmítání různých druhů zeleniny a jiných zdraví prospěšných látek, dále poškozuje naše tělo a brání přirozenému uzdravení. Pacienti užívající Warfarin údajně mohou trpět rozsáhlým vnitřním krvácením, které vede až ke smrti. Při používání tohoto léku se navíc mohou objevovat různé obtíže lokálního charakteru, jako je nekróza kůže.
Příznivci Warfarinu pak argumentují mnoha zachráněnými životy a tím, že pro určité typy použití neexistuje pro lékaře odpovídající náhrada. Jiných léků na ředění krve je sice celá řada, mají dokonce naprosto odlišná složení, ale nehodí se na některé diagnózy. Mnozí pacienti podle nich nepociťují žádné vedlejší účinky a spokojeně užívají dlouhá léta Warfarin. Lékaři také nebývají v poslední době tak příkří ohledně diety, takže léčba Warfarinem je spojena s menšími nepříjemnostmi, než tomu bylo dříve.
Skutečnost je taková, že mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného a samozřejmě mnoho léků jsou jedy. Proto bychom měli s léky zacházet opatrně a měli bychom se zajímat o své zdraví a o to, co nám lékaři předepisují. Je také něco jiného, když pacient bere jeden či dva léky, které jsou podstatné pro jeho přežití.
Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují srážlivost krve v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenskýpepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu za předpokladu, že jste zdraví.
V současnosti jsou na trhu k dostání i nové léky, které by mohly nahradit Warfarin, například Pradaxa, Xarelto, Eliquis.
Ve svém příspěvku ELIQUIS A BOLEST HLAVY, MIGRÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy. Navíc užívám venlafaxin a s tímto lékem by se prý neměl.
Nemohu celou léčbu vyměnit za: kajenskýpepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 50 g celé skořice, 20 g sušeného zázvoru, 15 g celých hřebíčků, 15 g vyloupaných zrníček kardamomu, 10 g nastrouhaného muškátového oříšku, 10 g nového koření, 5 g celého pepře, 5 g anýzu (celé hvězdičky)
Postup: Skořici nakrájíme na menší kousky. Nové koření, pepř, hřebíček a anýz zpracujeme v hmoždíři. Dáme si záležet na tom, aby hřebíčky byly dostatečně podrcené, jsou dost tvrdé a mohly by poškodit nože v mlýnku. Podrcené části z hmoždíře přesypeme do mlýnku na kávu, přidáme i skořici a pomeleme. Postupně přidáváme zázvor. Přendáme do misky a pomleté koření společně promícháme. Na 1 kg mouky použijeme 3–4 polévkové lžíce koření.
Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.
Obvyklý poměr perníkového koření: 10 g badyánu, 5 g nového koření, kůra z 1 ks bio citronu, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, 0,25 ks vanilkového lusku, 5 g fenyklu, 5 g skořice
Jak na to: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři a následně je prosejeme přes sítko. Nakonec roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře vydrhnutého bio citronu.
Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.
Římský kmín je aromatičtější a úplně jinak chutná, to je třeba si před vařením uvědomit. Má ostrou, hořkou a velmi pronikavou chuť, která je natolik výrazná, že dokáže přehlušit nejen aroma ostatních koření, ale mnohdy i celého pokrmu. Je třeba s ním proto zacházet opatrně. Klasický kmín má typickou trpkou, aromatickou chuť i vůni.
Římský kmín nelze nahradit jiným kořením, pouze se lze částečně přiblížit podobné chuti náhradou s jinými druhy koření (kmín a anýz).
Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření a rozinky. Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30–40 minut v elektrické troubě. Po upečení na perník můžete ještě nalít citronovou polevu, ale to je na chuti každého z vás. Tento litý perník s perníkovým kořením je opravdovou delikatesou.