Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ČÍM ZAHUSTIT GULÁŠOVOU POLÉVKU


Zajímáte se o téma ČÍM ZAHUSTIT GULÁŠOVOU POLÉVKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Polévky jsou tradiční součástí české kuchyně. Vařily je naše prababičky, babičky, maminky, vaříme je i my. Obliba polévek u nás patří k nejvyšším v Evropě. Nejoblíbenější jsou v Čechách klasické husté polévky jako gulášová, hrachová, bramboračka, či knedlíčková s nudličkami nebo flíčky, a opět pěkně hustá.


Recepty na nejlepší gulášové polévky

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Příběh

Ve svém příspěvku MANE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pupen.

Mohu doporučit na zahuštění vlasů Mane. Není to sice lék, ale dokáže okamžitě a efektivně vlasy zahustit, je to rychlé estetické řešení problému s řídkými vlasy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Mane

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: článek Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Příběh

Ve svém příspěvku CHEMOTERAPIE A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Po nekolika letech chemoterapie jsem se konecne dostala do stadia, kdy vlasy zacaly pomalu rust. Je to ovsem bida a bude trvat dlouho, pokud se postesti, ze mi vlasy dorostou do stavu pred lecbou. Jedine, co mi ted pomaha je vlasy zahustit pomoci Mane zesilovace. Vysledek je okamzity, pouziti setrne k vlasum. Dokonce jsem nedavno vyrazila i na sraz z byvale prace, vratilo mi to sebevedomi, i kdyz jsem 2 roky temer nikde nebyla. Lze koupit napr. na http://www.hustevlasy.cz nebo http://www.vlasyvespreji.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Chemoterapie a vlasy

Gulášová polévka z hlívy

Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 300 g brambor typu B, 1 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, špetka soli, špetka pepře, kmín, tymián, sladká paprika

Postup: Na trošce řepkového oleje orestujte nasekanou cibulku. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou. Duste přibližně 5 minut. Zasypte sladkou paprikou, přidejte tymián a kmín. Podlijte 1,5 l vody, nebo zeleninovým vývarem. Vařte doměkka, tedy 20 minut. Polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem.

Tip: Ke konci můžete přidat ještě nastrouhanou bramboru, která polévku přirozeně dohustí, a několik stroužků rozmačkaného česneku, můžete přisypat i majoránku. Jakmile jsou brambory měkké, polévka je hotová. Případně ji ještě dosolte či dochuťte vegetou bez glutamátu. Gulášovou polévku s hlívou ústřičnou můžete podávat s chlebem nebo pečivem podle chuti.

Zdroj: článek Gulášová polévka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Co jíst na tužší sperma

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sperma zahustit stravou moc dobře nejde, ale existuje několik pomocníků, které zvyšují množství a kvalitu spermií a tím by mohli učinit sperma hustějším. Mezi ně patří především zinek s dávkou 50 mg za den, pak vitamin E a C. Z potravin to jsou pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčků, pak také lilek, ústřice a žloutky. Dále podporují tvorbu spermatu tyto amynokyseliny: L-arginin, L-lysin a L-karnitin. Hustotu spermatu výrazně ovlivňuje četnost ejakulací. Po dvou až třídenní odstávce ejakulace bude sperma o poznání hustší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Sperma

Žlučníková dieta a rajská omáčka

Žlučníková dieta se zaměřuje na konzumaci malých nebo střídmých jídel a vyhýbání se všem smaženým jídlům, dresinkům, kořením a určité zelenině, jako je chřest, kukuřice, okurka, zelená paprika, ředkvička, zelí, kysané zelí, cibule a česnek.

Také cukr je třeba hlídat, protože je spojen se zvýšenou tvorbou žlučových kamenů, proto se snažte vyhýbat jídlům s obsahem cukru. Cukr můžete nahradit medem, který němá na žlučník a žlučníkové kameny žádný vliv.

Tuky a oleje, jako je máslo, margarín, majonéza a salátový dresink, se musí rovněž omezovat na ne více než 1 polévkovou lžíci (15 ml) na jedno jídlo. Pokud můžete, tak máslo ve žlučníkové dietě vůbec nepoužívejte. Stejně tak nekonzumujte ani kokosový a palmový olej (je v každé čokoládě). Všechny tyto tuky, včetně tučných mléčných výrobků a másla, obsahují ve značném množství kyselinu laurovou, která způsobuje nárazově až pětinásobné zvýšení sekrece žluči. Když je žlučovod ucpaný kamenem, tak tato kyselina spustí doslova muka pro nemocného, protože ve žlučníku vzniká značný přetlak a to bolí jako ďas! Máslo raději nahraďte zdravotně vhodnějším řepkovým olejem.

Hřebíček je důležité koření při žlučníkové dietě. Podle této studie [1] v sobě hřebíček obsahuje eugenol a ten pomáhá rozpouštět cholesterolové žlučové kameny. Hřebíček by tak neměl chybět v dietě lidí se žlučníkovými kameny.

Tymiánnové koření patří mezi koření, které neovlivňuje činnost žlučníku a nezhoršuje tak průběh onemocnění.

Bobkový list je při žlučníkové dietě rovněž prospěšný. Výhody bobkového listu spočívají v tom, že obsahuje třísloviny, flavony, flavonoidy, alkaloidy, eugenol, linalool, methyl chavikol a antokyany, a právě eugenol, jak již bylo zmíněno [1], rozpouští cholesterolové žlučníkové kameny.

Vývar poskytuje klíčové živiny ve snadno stravitelné formě a pokud neobsahuje příliš tuků (jdou sebrat v chladném stavu) tak nijak neovlivňuje funkci žlučníku a navíc pomáhá posilovat měkké tkáně a kosti.

Pepř je významné koření ve žlučníkové dietě, když se kombinuje s kurkumou. Klinický výzkum [2] ukázal, že kurkumin z koření kurkuma (Curcuma longa) může pomoci zabránit tvorbě nebo zvětšování cholesterolových žlučových kamenů způsobených stravou s vysokým obsahem tuku. Piperin, složka černého pepře (Piper nigrum), může zvýšit biologickou dostupnost kurkuminu, a tím zvýšit účinek kurkuminu. Pokud při žlučníkové dietě dáváte pepř, vždy přidejte i trochu kurkumy.

V jíšce je hladká mouka a jakékoli jídlo vyrobené z bílé mouky, jako jsou i knedlíky, těstoviny a bílý chléb, obvykle postrádají vlákninu. Proto je důležité se jim vyhnout, aby zůstal váš žlučník v klidu. Místo jíšky omáčku zahus

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak jde dohromady žlučníková dieta a rajská omáčka?

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prednison a slabá kůže

Obecné doporučení

Zahuštěnou květákovou polévku s bramborami vaříme hlavně v chladnějších dnech, kdy je naše tělo připraveno přijímat a trávit energeticky náročnější potravu. Hustá květáková polévka s bramborami nám přijde k chuti jako teplá přesnídávka (na výletech, při turistice, při těžší manuální nebo venkovní práci). Nebo zapraženou květákovou polévku s bramborami vaříme na oběd, k němuž jako hlavní chod chystáme sladké nebo méně vydatné jídlo.

Květákovou polévku s bramborami, ale bez zásmažky vaříme v horkých letních dnech či k sytému a vydatnému hlavnímu chodu. Nezapražená květáková polévka s bramborami je vhodná pro jedince s odlehčovací nebo redukční dietou, pro lidi s nesnášenlivostí lepku (celiakií) a pro diabetiky.

Základním kořením pro vaření květákové polévky je muškátový květ. Dále se k dochucení květákové polévky používá černý mletý pepř, někdy majoránka. Kdo má rád exotické chutě, může květákovou polévku dochutit špetkou kurkumy, kari nebo mletého sušeného zázvoru.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Příběh

Ve svém příspěvku PRODLOUŽENÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Margita.

Za mě clip in, jednoduše se s nimi manipuluje a pomocí nich se dají vlasy prodloužit, ale taky zahustit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Taky jsem o tom přemýšlela, že si pomocí clip in vlasy zahustím. Určitě to vyzkouším.

Zdroj: příběh Prodloužení vlasů

Jaterní dieta – jídelníček

Při jaterní dietě je třeba dodržovat některé nezbytné postupy. Například v případě přípravy polévek je třeba se vyvarovat použití některých vnitřností, jako je mozeček nebo brzlík, dále nepoužíváme zelí, kapustu, cibuli ani česnek a nic nedusíme za použití oleje nebo tuku. Vše pouze vaříme. Polévku můžeme zahustit nasucho opraženou moukou a do hotového jídla přidat nepřepálené máslo.

Z příloh můžeme klidně použít rýži, jáhly, brambory i knedlíky. Jen je třeba dodržovat správný postup přípravy. V případě brambor je ideální přípravou vaření. Výjimečně můžeme brambory také upéct, ale rozhodně bez jakéhokoliv tuku. Jáhly můžeme dusit podobně jako kroupy. Co se knedlíků týče, ty bychom neměli kypřit droždím, ale místo něj využijeme sníh z bílků, kypřicí prášek nebo sodu. Takto můžeme připravit knedlíky houskové i bramborové, které můžeme doplnit krupicí, strouhankou, tvarohem i nakrájenou houskou. Omáčky je vhodné při jaterní dietě připravovat z nasucho opražené mouky. Ředit je můžeme mlékem, vývarem z masa nebo zeleniny a jogurtem. Smetana není vhodná, ale do hotových jídel můžeme použít trochu másla. Jaterní dieta povoluje především ovoce syrové, případně ovocné šťávy. Kompotům se raději vyhneme, stejně jako hruškám a ovoci s větším množstvím zrníček.

Zdroj: článek Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat. Jestliže beru warfarin 5mg ale jen 3/4 tablety a naměřeno při
kontrole mám většinou 2,6- 2,9 ale někdy to ulítne spíše nahoru. Konkretně teď třeba na 3,61. Podle mne je to známka že jsem jedl méně zeleniny ale den před tím jsem si po čase popřál knedlo, zelo a vepřo a hovězí polévku kde bylo dostatek kořenové zeleniny a i růžičková kapusta ale druhý den při kontrole mi to vyběhlo na těch 3,61.
Mám na den či dva si popřát více zeleniny aby to kleslo?
Děkuji za odpověď.
Karel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Léčba warfarinem

Rychlá květáková polévka

Ingredience: 1 květák, 600 ml smetany na vaření, 1,3 l zeleninového vývaru, 2 lžíce mouky, 3 lžíce másla, 1 špetka muškátového oříšku, 2 špetky drceného kmínu, 4 špetky rozmarýnu, pepř, sůl, toustový chléb

Postup: Květák očistíme, zbavíme listů a nakrájíme na malé růžičky. V hrnci rozpustíme máslo a zaprášíme ho moukou. Důkladně promícháme, aby vznikla hladká jíška. Přilijeme trochu vývaru, promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nevznikly hrudky. Do polévky dáme květák, zalijeme ho zbytkem vývaru a vaříme tak dlouho, dokud nebude měkký. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, kmínem, nadrobno nakrájeným rozmarýnem, solí a pepřem. Jakmile je květák měkký, polévku rozmixujeme. Do polévky nalijeme smetanu a ještě krátce povaříme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme je nasucho na pánvi. Hotovou polévku podáváme s kostičkami toastu.

Tip: Příprava polévky trvá 30 minut, recept postačí na 2 až 4 porce (dle strávníků) a vyjde do 50 Kč.

Zdroj: článek Květáková polévka podle naší babičky

Příběh

Ve svém příspěvku OLEJOVÁ DÝNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Nožičková.

Dobrý den, jen bych se ráda ujistila, že olejovou dýni lze použít ne jen na semínka, ale lze i masu použít na polévku.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Václava Nožičková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Olejová dýně

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Příběh

Ve svém příspěvku OSMAZENA CIBULE V OMACCE PRI BEZEZBYTKOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Štarková.

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu pri bezezbytkove diete!Mohu si osmazit cibulku na trose oleje jako zaklad pro hovezi omacku?nebo jakou koli omacku jde mi i tu osmazenou cibulku!a pak jeste polevku ze zelenych fazolek nebo podusenou kedlubnu?mockrat predem dekuji za odpověď!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Osmazena cibule v omacce pri bezezbytkove diete

Gulášová polévka z vepřového masa

Ingredience: 500 g vepřové pečeně, 1,5 l hovězího nebo vepřového vývaru, 3 cibule, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 bílá paprika, 1 chilli paprička, 4 stroužky česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce hladké nebo bezlepkové mouky, 3 lžíce másla, sůl, pepř, olej

Postup: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova. Jakmile má pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme a ihned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme doměkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká, poté ji velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou. Polévka je díky ingrediencím velmi pikantní.

Zdroj: článek Gulášová polévka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA HOVĚZÍ VYVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mohu na reflux žaludku hovězí polévku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hovězí vývar je na reflux prospěšný. Jen se zdržte příliš pepře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Kde koupit xanthanovou gumu

Xanthanová guma se dá koupit ve speciálních prodejnách se zdravou výživou a nebo objednat na internetu. Tady je odkaz na seznam nabídek z internetu: xanthanová guma cena.

Zdroj: článek Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Příběh

Ve svém příspěvku BOLEST ZUBŮ NA TEPLÉ A STUDENÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Boli me zub po resekci kterou mi delaly pred nekolika lety ale i predni zub hned vedle tak nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Zdravím, jelikož opravdu dostávám až alergii na celou stomatologii, tak mi to nedá abych vám správně neporadil. ŽÁDNÝ STOMATOLOG, ale VY. Čím dřív začnete vnímat své zdraví, své potřeby.. čím dřív se začnete zajímat o své zdraví, o to co jíte, atd.. tím dříve máte šanci se vyhrabat ze škaredého, nepříjemného a předčasného konce. Ale k věci. Zubní kaz, je důkaz a oprávnění k mému postoji vůči celé zubařině.. Celá je totiž podvod, tady je jednoduchý důkaz: Obyvatelé na Bali.. Velmi chudí, velmi "jednoduší" lidé. Zubní kartáček nejspíš znají jen z vyprávění, zubaře nikdy neviděli.. Zuby mají na to že se o ně nestarají ani z 1/2 tak jako my, dokonalé !! Já nemám takové zuby jako oni.. Zuby NEMAJÍ hnít, ve zdravém těle zuby nehnijí ! Zub je živá hmota, podobná kosti. Celé to začíná stravou, je několik příčin proč máte se zuby problémy, tím nejméně podstatným je čištění zubů. Zato příčinou ve většině případech bývá, nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě a druhou je nevhodná strava, překyselující organismus, cukry.. Jeden dva čaje oslazené dvěmi lžičkami cukru, denně je tak akorád, pokud do toho jíte sladké, tak konzumujete zcela jistě více cukru, tím nastává v celém těle taková porucha, třeba mění se vám složení slin, zásobení zubu krví a živanami se také narušuje.. zuby začnou hněďnout ze vnitř, čím déle to trvá, tím spíše hrozí nevratné poškození dentinu, ale zdaleka to pořád není důvod ke ztrátě zubu, ten je tehdy, zemřou-li v zubu všechny nervy. Což je i důvod odstranit i ten mrtvý zub, neboť mrtvá tkán nemá v těle co dělat. Ale když mermomocí chcete pro krásu riskovat zdraví, tak by jste měli o to více dbát o důkladnou dezinfekci mrtvých zubů, což je pro většinu z vás problém. No ale k věci. Borax, tetraboritan sodný, dělá v těle to, že přemisťuje vápník z míst kde nemá co dělat do míst kam patří, tedy z měkkých tkání, do zubů kostí a tam kde chybí. Dále pokud máte v zubech díry, kupte si v lékárně stříkačku plastovou, a roztokem CDS (jednoduše za pár korun vyrobíte) ty díry vypláchněte, a celou pusu vyplachujte roztokem CDS s přidáním DMSO.. Tohle dokáže doslova zázrak, pokud se CDS i napijete, účinek se o to zvětší, při těchle krocích můžete zažívat bolestivé chvíle, ale zaručeně to brzo přejde.. Já měl takové problémy se zuby, jaké si málo kdo umíte představit. Já v sobě ale našel odvahu, a sílu postavit se tomuto problému, a začít ho řešit. Za mnoho let sledování a péče o zuby, jsem objevil více než zubaři za celou historii stomatologie.. Zastavil jsem 4 hluboké zubní kazy.. A musím si zajít na RTG protože mám takovou pocit, ( nemohu nahmatat tu cystu co jsem "měl" v čelisti, u které mimochodem nebylo jiné alternativy léčby než chirurgická extirpace) Jestli tam nebude, tak jsem zvědav co mi na to řeknou ti doktoři.. Osmičky taktéž.. Trhat.. říkám proč ? Mno posléze jsem zjistit, že tělo využije nepotřebnou osmičku v kritické situaci kdy nutně potřebuje k něčemu vápník, v mém případě k vyrovnání PH po nadměrné konzumaci jablečného octu.. No

Zdroj: příběh Bolest zubů na teplé a studené

Světlá jíška z xanthanové gumy

Největší trik při použití xanthanové gumy oproti škrobu nebo mouce je, že je jí zapotřebí jen trochu. Potřebujete mnohem méně xanthanové gumy než mouky. Dobrá věc je, že tento škrob vydrží navždy.

Základním pravidlem pro použití xanthanové gumy je 1/8 až 1/4 čajové lžičky na místo 1 hrnku mouky. Ale mouku zde nepoužíváme, mouku nahrazujeme xanthanovou gumou.

Jak to použít? Sypejte a mixujte. Pomalu krouživými pohyby přisypávejte xanthanovou gumu a nechte ji nasát do čepele mixéru, šlehače atd. po dobu alespoň 30 sekund, aby se důkladně promíchala. Hotová jíška bude mnohem hustší, jakmile začne chladnout, takže je nejlepší méně. Také barva se bude lišit v závislosti na typu oleje, který používáte, nebo pokud používáte máslovou bázi.

Pokud chcete udělat jíšku na máslové bázi, použijte 1 1/2 až 2 čajové lžičky xanthanové gumy na 3/4 hrnku másla.

Ve středně velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte jednu lžičku xanthanové gumy, rozšlehejte a poté přidejte druhou lžičku xanthanové gumy a prošlehejte.

Vařte na středním plameni a nechte ztmavnout na požadovanou barvu. Rychle hnědne, takže nezapomeňte vždy šlehat. Jíška bude při chladnutí dále houstnout, takže se nebojte, pokud se vám bude jíška zpočátku zdát trochu řídká.

Pokud chcete jíšku na olejové bázi, tak použijte 1/2 hrnku oleje a 1 lžičku až 2 lžičky xanthanové gumy.

Zdroj: článek Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN KONTRA KVAŠENÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Buchtová.

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna

varfarin kontra kvašené okurky
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Okurky, stejně jako všechno, co narostlo na zahrádce, má vitamín K a ten ovlivňuje účinky Warfarinu. Čím více vitamínu K sníte, tím slabší budou účinky Warfarinu. Naopak, čím méně tohoto vitamínu sníte, tím silnější účinky Warfarinu budou. Denně byste měla sníst potraviny které vašemu tělu dodají 90 mikrogramů, ne víc, ne méně. Každý den pořád stejně. To je důležité pro správné fungování Warfarinu. Hlídat NEMUSÍTE například MASO, RÝŽI nebo nemastné potraviny z MOUKY, ale všechno co narostlo, tak ano. Obecně platí, že čím zelenější to má barvu, tím více vitamínu K to obsahuje. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 15, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K. Okurka salátovka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Pokud jsou okurky naložené (kvašené), tak se vše ještě zhoršuje a pak jedna malá okurka 4 cm obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K a jedna velká kvašená okurka 10 cm obsahuje 63 mikrogramů vitamínu K. Na okurky musíte dávat opravdu pozor a počítat s nimi ve vašem jídelníčku. Dobré je nastavit si jídelníček všeho rostlinného na jeden týden a ten pak používat několik týdnů. Mimo rámec tohoto jídelníčku nesmíte jíst nic jiného. Vždy na začátku nového jídelníčku, po prvním týdnu, si nechte změřit srážlivost krve, ať víte, že je vše nastaveno správně. Pokud náhodou v některý den sníte méně potravin a vitamínu K budete mít méně, tak je to méně rizikové, než když to přeženete a sníte mnoho potravin s vysokým vitamínem K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Varfarin kontra kvašené okurky

Hlavní ingredience

Tradiční gulášová polévka obsahuje maso, cibuli a vařené brambory. Má charakteristickou červenou barvu, kterou docílíme mletou paprikou. Polévka má výraznou chuť a měla by být dostatečně hustá.

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Prosím jaký je rozdíl, byl mi napsán citralon 20. JInak užívám lexaurin ale jen tak 3x za týden, většinou na noc, když cítím pálení poo těle. Jsem stará, mám dost nemocí, užívám dost prášků na tlak a srdce. Mám vyoperovanou ŠŽ, tedy autoimunitní onemocnění. Doufám, že mi příležitostné použití lexaurinu /2x,1,5/ neublíží. V té trojce mi vadí to růžové barvivo. Během života jsem si pomáhala ke zklidnění meprobamat apod. nyní mi vyhovuje ten lexaurin, když cítím každý nervík v těle. Beru apoibuprofen na artritidu a půlku stilnoxu na noc, takže někdy vše najednou. Většinou mi vše přepadá před spaním po desáté večer. Snad nějaký drastický návyk nevzbnikne. Ten citralon zatím neberu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Citalon patří do skupiny antidepresiva a je vhodnou alternativou k léku Lexaurin. Není vhodné brát tyto léky současně! Ve Vašem případě bych dával velký pozor při současném užívání léku Citalon a Apoibuprofen, mohou zde nastat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě nevolnosti a nebo zhoršení depresívních stavů. Raději společně Citalon a Apoibuprofen nebrat! Tolik k Vaší otázce.
Nyní bych se ještě rád zaměřil na příčiny Vašich večerních depresí. Pro zmírnění depresí je možné užívat léky - antidepresiva, ale ve Vašem případě tím navyšujete podíl chemie ve svém lékovém koktejlu, který každý den užíváte a to není moc dobré. Navíc u antidepresiv vzniká návyk od prvního dne jejich užívání bez ohledu na výši a četnost dávek. Existují i jiné metody, jak se zbavit depresí. Především je to cílevědomost. Když si ve svém životě určíte nějaký splnitelný a přijemný cíl, tak pak cesta, která k němu povede, Vás dokáže natolik zabavit a unavit, že zapomenete na deprese. Například nový přítel nebo přítelkyně bývají dobrým začátkem v boji proti depresím. Nebo vzdělávání na univerzitách třetího věku a v neposlední řadě i aktivní pohyb, například na nějakém pěkném elektrokole. Něco, co by vás tak zvaně "vytáhlo z domečku". Čím méně budete užívat antidepresiva, a čím více budete aktivně žít, tím se stane Váš život hodnotnější a plnější a to platí v každém věku. Nesmírně důležité je spát v dobře zatemněné místnosti, při ÚPLNÉ tmě. Do postele byste měla ulehat unavená po celodenní cestě za svými cíly a pak nebudete potřebovat ani žádný Stilnox na spaní. Žijte, smějte se, mějte někoho ráda (i sebe), ať má Váš život smysl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cipralex

Historie gulášové polévky

Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění. Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKA NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,už několik let mám toto znaménko na noze.Řekla bych že se mi objevilo v dospívání,nyní mi je 33 let a obávám se čím dál více.Pod kůži je to možná do 2 cm velké a tvrdé,jako by kulatý útvar.Na vrchu je to ohraničené a uvnitř trošinku bílé,mění to barvu podle roč.období.V létě fialové až hnědé,v zimě světlé,do běla.Není to hladké,uprostřed jak bradavička.Po prázdninác s přítelem plánujem miminko a tak se obávám čím dál víc.Mnoho let jsem čekala na tuto krásnou chvili.Znaménko mě někdy pobolívá,málokdy.Jinak mám potíže od dospívání s žílamy.Po nohou tzv. metličky myslíím.Špatně se prokrvuji,neustále studené končetiny a občas pocit těžkých nohou.Písnete mi svůj názor prosím?Děkuji sl.Lenka

znaménka na kůži
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě to nebude nic vážného. Pro jistotu raději zajděte na kožní a nechte si to vyšetřit dermatoskopem. Tím se přesně odhalí povrchová struktura a rovněž se zadokumentuje stav znaménka pro porovnání při dalším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Znaménka na kůži

Gulášová polévka s bramborem

Ingredience: 2,25 l vody nebo vývaru, 450 g brambor, 5 g tuku, 5 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, mletá paprika, mletý pepř, kmín, sůl

Postup: V hrnci zpěníme dozlatova cibulku, přidáme na kousky nakrájené brambory, zaprášíme hladkou moukou a paprikou, vše podlijeme trochou vody, nebo lépe vývarem, osolíme, opepříme a za občasného míchání ještě dusíme do změknutí brambor. Před dokončením varu přidáme ještě utřený česnek se solí a posypeme majoránkou. Můžeme podávat s bylinkovými krutony.

Tip: V létě lze přidat při vaření ještě 2 pokrájená rajčata a drobně nakrájenou papriku.

Výše bylo představeno několik variací na zaručeně nejlepší gulášovou polévku jako od babičky. A jaké originální recepty máte vy? Pochlubte se!

Zdroj: článek Gulášová polévka od babičky

Příběh

Ve svém příspěvku ČÍM SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

ahoj
mám zvýšené hodnoty GGT, čím se dají snížit???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Čím snížit ggt

Recepty

Guláš dvou mas (4 780 kJ)

Potřebujeme: 320 g libového vepřového a hovězího masa, 40 g oleje, 60 g cibule, 60 g rajčat, 30 g paprik, 20 g tvrdšího chleba, kmín, sůl, několik kusů bobkového listu

Postup: Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na kvalitním oleji, poté podlijeme teplou vodou. Přidáme veškerou zeleninu. Pokrm dochutíme solí, kmínem a bobkovým listem. Maso je třeba dusit až do změknutí. Nakonec můžeme guláš zahustit nastrouhaným chlebem, bobkový list vytáhneme.

Bramborový salát pro diabetiky (1 619 kJ)

Potřebujeme: 1 kg brambor, 400 g mrkve, 300 g celeru, 300 g petržele, 250 g sterilovaného hrášku v konzervě, 100 g pórku, sůl a pepř, 100 g octa

Postup: Brambory uvaříme ve slupce. Kořenovou zeleninu očistíme a přidáme do vody ocet a sůl, povaříme. Zeleninu pak nakrájíme na typické kostičky. V míse vše promícháme společně s pórkem a sterilovaným hráškem, dochutíme solí a pepřem.

Tvarohová buchta

Potřebujeme: 200 g hrubé mouky, Fan sladidlo Sorbit s obsahem sacharinu 100g, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 100 g Hery na pečení, 250 g měkkého tvarohu, čokoládu pro diabetiky

Postup: V první řadě oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme spolu se Sorbitem, přidáme tvaroh a měkčí Heru. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy na bábovku. Pečeme zvolna v předehřáté troubě. Nakonec bábovku polijeme čokoládou.

Zdroj: článek Jak se vyrovnat s cukrovkou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


čím vyčistit žluté zuby
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
čím zničit plíseň nehtů_
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedm.