Horský jalovec složení
Složení: cukr, škrobový sirup, extrakt z horského jalovce (20 %), voda
Zdroj: Just Horský jalovec 500 g
Složení: cukr, škrobový sirup, extrakt z horského jalovce (20 %), voda
Zdroj: Just Horský jalovec 500 g
V naší poradně s názvem JALOVEC OBECNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Svatoňová.
Chtěla bych poradit,zda jde ostříhat-tvarovat sloupovitý jalovec do spirály.Děkuji Eva.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Jalovec jde tvarovat do spirály velmi dobře. Tady můžete vidět několik jalovců takto vytvarovaných: https://www.google.cz/image…
Zdroj: Příběh Stříhání aronie
Dávkování: max. 2–3 čajové lžičky denně dospělým, dětem max. 1 lžičku denně, pro posílení a vyčištění organismu min. 4–6 týdnů 1 lžičku denně.
Nedoporučujeme však užívat lidem s akutním zánětem ledvin a těhotným ženám.
Zdroj: Just Horský jalovec 500 g
Vážení zákazníci, jsme rádi, že vám v našem portfoliu vybraných výrobků můžeme nabídnout produkt značky Just - Nahrin Horský jalevec. Prosíme, abyste nejdříve zvážili možnost nákupu u vašeho poradce a v případě, že vám způsob prodeje přes poradce nevyhovuje, či nemáte ve svém okolí možnost objednání, rádi vašemu požadavku vyhovíme. Výrobky této značky dodáváme do 10 pracovních dnů. V případě potřebné konzultace jsme vám přirozeně k dispozici. Pro vaše dotazy využijte kontaktní formulář.
Zdroj: Just Horský jalovec 500 g
V naší poradně s názvem PLAMÉNEK HORSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.
Nejspíše za to může plíseň klematisová (Calophoma clematidina). Neexistuje proti ní žádná chemická obrana. Jediné, co se dá v boji s touto chorobou udělat, je několik opatření.
1. Pokuste se vytvořit vhodné kořenové prostředí hlubokou kultivací a mulčováním a nebo přesaďte klematis na jiné místo.
2. Odstřihněte všechny hnědé špičky listů až na zdravou (nezbarvenou) tkáň a okamžitě zničte postižený materiál, abyste zabránil kontaminaci půdy. Během nákazy se mohou tvořit nové zdravé výhonky na úrovni terénu.
3. Dezinfikujte nástroje pro prořezávání, abyste zabránili šíření spór a zabránili přenosu infikovaného rostlinného a půdního materiálu do nové oblasti.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.
Děkuji moc za odpověď,myslel jsem si jestli to nemůže být přelitím, protože mám na druhé straně vysazeny ten samý plamének, nedotýkají se sebe a už to začíná na něm také ty špičky hnědnout.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Zdroj: Příběh Clematis
Extrakt z horského jalovce (20 %) má silně močopudné účinky, dezinfikuje močové cesty a uvolňuje plyny. Má příznivý účinek na žaludek a střeva. Podporuje činnost ledvin, odvodňuje organismus a prokrvuje všechny měkké sliznice. Proto se doporučuje při špatné funkci ledvin, při léčbě dny, revmatismu, kašle, bronchitidy, nachlazení a také pro vyšší potenci. Čistí krev a celkově posiluje, zlepšuje imunitní systém celého těla.
Zdroj: Just Horský jalovec 500 g
V příběhu NEMOC HRUŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Jakoubková.
Krásná mladá hrušeň má jíž plody a už 2 rok opadávají listy jsou na nich tečky a žloutnou vždy tuto dobu červenec, potřebuji poradit jak a čím stříkat.Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.
Houba, která má dva hostitele, podrobnosti viz Wikipedie nebo Google, léčba vykácet okrasné jehličiny, zejména chvojku, jalovec a i jiné v okruhu nejméně čtvrt kilometru, nebo tu hrušku.
Zdroj: Příběh Nemoc hrušní
Čaj na snížení kyseliny močové se připravuje z jalovce a černého bezu. Jalovec je močopudný a černý bez podporuje vyměšování potu, přičemž oba způsoby vedou ke zvýšenému vylučování kyseliny močové.
Rozdrtíme deset kuliček jalovce a bezu, zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a necháme deset minut odstát. Léčba by měla probíhat jen v případě zdravých ledvin. A jedinec se zdravými ledvinami by neměl čaj konzumovat déle než šest až osm týdnů. Jalovec totiž dráždí i zdravé ledviny. Kuličky černého bezu musí být zralé, nezralé kuličky působí lehce jedovatě.
Zdroj: Léky na kyselinu močovou
V příběhu CHOROBY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šilhová.
Mám nízké rozvětvené túje (asi 15 let staré) a nyní jsem zjistila, že uvnitř jsou větve obalené rosolovitou hnědou hmotou. Jde snadno odstranit, ale větve pod touto hmotou jsou narušené, zduřelé . Ne povrchu tújí nejsou patrné žádné známky poškození. Může mi někdo poradit o jakou chorobu se jedná a jak tyto napadené túje ošetřit. Mám napadané všechny túje - jsou rozmístěné po celém pozemku a vzdálené od sebe. Foto nemám. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Štros.
Jedná se opravdu túje? Podle toho jak to popisujete, že jsou zduřené větve a o tom slizu, tak se spíš zdá, že jde o nějaký druh Jalovce, těch je velká spousta druhů!! užíznět zdravou větvičku a doneste JI ukázat ZAHRADNÍKOVI. když ten potvrdí, že se jedná o thúji, tak skutečně stačí Kuprikol. Jestli je to jalovec, jako, že asi ano, tak se jedná o plíseň hruškovou. Pokud jsou v blízkosti hrušně, tak se jí zbavíte pouze tím, že jalovce vykácíte a už je nikdy nebudete pěstovat a pořídíte si zerav- túje.
Zdroj: Příběh Choroby tújí
K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.
Zdroj: Likér ze smrkových výhonků
Ingredience: 500 g kuřecí játra, 1 cibule, 1 l vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, pažitka, sůl, mletý pepř, divoké koření (celý černý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec), sušené houby
Technologický postup: Kuřecí játra pokrájíme, osmažíme na cibulce, zalijeme vývarem a dusíme doměkka spolu s houbami. Osolíme, opepříme, přidáme divoké koření, zahustíme moukou a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme nasekanou pažitku, kterou nešetříme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Zdroj: Játrová omáčka
Ingredience: 800 g srnčí kýty, 100 g špeku, vývar, mletá sladká paprika, 2 rajčata, 2 červené papriky, 4 červené cibule, olej, mletý pepř, 8 kuliček jalovce, 200 ml světlého piva, sůl, majoránka
Technologický postup: Srnčí kýtu nebo jiné maso vhodné na guláš očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme nadrobno. Cibule očistíme a nasekáme najemno. Rajčata s paprikou očistíme a nakrájíme na kousky. Do hrnce dáme rozehřát trochu oleje. Vsypeme špek s cibulí a společně restujeme. Pak přidáme maso a důkladně jej ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme rajčata s paprikou, zaprášíme mletou paprikou a ochutíme solí a pepřem. Dáme jalovec, promícháme a chvíli vše dusíme ve vlastní šťávě. Pak do guláše vlijeme trochu horkého vývaru, všechno pivo a za občasného míchání dusíme, dokud maso nezměkne. Můžeme použít tlakový hrnec. Vývar přiléváme dle nutnosti. Podle potřeby guláš zahustíme strouhaným syrovým bramborem nebo suchým chlebem a povaříme. Nakonec srnčí guláš na pivu dochutíme solí, pepřem, majoránkou a vyjmeme jalovec. Guláš podáváme s čerstvým pečivem.
Zdroj: Srnčí guláš
Ingredience:
Postup přípravy:
Dva dny dopředu si naložíme maso. Prošpikujeme ho, svážeme, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, nové koření, černý pepř, bobkový list, jalovec a sůl. Vše v nádobě zalijeme červeným vínem a necháme to odležet. Po dvou dnech dáme maso z marinády stranou a marinádu přecedíme (zelenina zvlášť, marináda zvlášť). Připravíme si pánev a na ní dáme zahřát olivový olej. Na pánev pak vložíme kýtu, kterou zprudka opečeme ze všech stran. Maso pak z pánve vyndáme a místo něj do ní vložíme zeleninu z marinády, kterou necháme restovat a přidáme třtinový cukr a rajský protlak. Jakmile zeleninu orestujeme, vrátíme na pánev zpět maso a zalijeme přeceděnou marinádou. Kýtu se zeleninou znovu přivedeme k varu, vše podle chuti dosolíme a maso necháme ještě asi hodinu dusit doměkka. Nakonec maso znovu vyndáme a omáčku pořádně propasírujeme přes síto. Maso pak nakrájíme na plátky. Nakonec na talíři zalijeme omáčkou. A je hotovo.
Zdroj: Úprava srnčího masa
Ingredience: 1 kg kýty, 2 cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, 5 kuliček jalovce, 3 stroužky česneku, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, 70 g sádla
Technologický postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme maso nakrájené na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5–2 hodiny, dokud maso není měkké. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.
Zdroj: Srnčí guláš
Ingredience: 1 kg srnčí kýty, 150 ml rajčatového protlaku nebo 200 g loupaných rajčat v nálevu (drcená), 1 litr vody (lépe vývar), sladká paprika, hodně cibule (cca 3 větší), česnek, sůl, pepř, koření na zvěřinu, červené víno, jalovec, bobkový list, olivový olej
Postup: Maso opracujeme – nakrájíme na větší kousky (budeme ke konci vytahovat), pořádně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme proležet v pokojové teplotě zhruba 3–4 hodiny. Cibuli nakrájíme nahrubo, pomalu až dohněda restujeme (nepřepálit), přidáme maso a necháme zatáhnout, přidáme papriku (nerestujeme dlouho, aby nezhořkla), jalovec, koření na zvěřinu, protlak nebo drcená rajčata, podlijeme vínem a na závěr přidáme vodu (lépe je použít na tento top recept vývar). Dusíme do změknutí masa na velmi mírném ohni. Asi 10 minut před dokončením přidáme 3 stroužky česneku, stroužky pomačkáme nožem a nasekáme. Vyjmeme maso a koření (koření můžeme vařit i v pytlíku, pak jen vytáhneme pytlík s kořením a kousky masa), zbytek propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme 1 dl vína a zahustíme troškou jíšky, nebo můžeme použít bramboru či celer. Promixujeme s jíškou nebo bez pouze se zeleninou a důkladně provaříme cca 20 minut. Pak vrátíme maso. Před úplným dokončením guláše přidáme najemno pomačkaný stroužek česneku. Při zahušťování bramborou pozor, zahušťuje opravdu hodně. Podáváme nejlépe s knedlíkem.
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Bylinné kapky Dr. Popova jsou originální bylinné kapky na odvodnění, obsahují byliny známé pro svoje účinky na funkci močových cest, vylučování vody z organismu a zmírnění pocitu těžkých nohou. Jalovec a tužebník napomáhají vylučování vody z těla a přispívají k normální činnosti ledvin. Ibišek osvěžuje tělo, odvodňuje organismus a také vylučuje vodu z těla. Navíc podporuje normální činnost cévní soustavy – když ta funguje správně, zmírňuje se pocit těžkých nohou. I obsažená gotu kola vhodně působí při pocitu těžkých nohou. Pampeliška účinkuje jako antioxidant a přispívá ke zdravému vylučování. Vřes podporuje činnost ledvin a močových cest, svízel povzbuzuje činnost lymfatického systému.
Složení: voda, jemný kvasný líh (40%), pampeliška – list, tužebník – nať, svízel – nať, vřes – nať, jalovec – nať, gotu kola – list, růžový ibišek – květ. 100 g výrobku obsahuje extrakt cca 2,38 g všech obsažených bylin.
Dávkování a způsob užití: 3x denně užívat 20 kapek tinktury. Tinkturu je možno nakapat i do nápoje, například vody, čaje. Doporučená denní dávka (60 kapek) obsahuje extrakt z cca 57 mg všech obsažených bylin.
Upozornění: Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Výrobek není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí. Před použitím protřepat, lehký zákal není na závadu. Uchovejte v suchu při teplotě 5–25 °C.
Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g vepřového sádla, 100 g čerstvého zázvoru, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 500 ml bílého vína, 1 l vývaru, 400 g cibule, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, tymián, sůl, divoké koření (celý pepř, celé nové koření, bobkový list, jalovec), bylinky, mletý pepř
Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu, koření, bylinky a opět opékáme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med, vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.
Zdroj: Vepřová líčka
Ingredience na maso, omáčku:
Ingredience na houskové knedlíky:
Postup přípravy masa a omáčky:
Před přípravou srnčího masa je důležité mít hotový hovězí vývar, ideálně samozřejmě domácí. Vývar by měl být vychladlý a scezený. Pak do něj vlijeme ještě ocet, přidáme snítku tymiánu, černý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec. Připravíme si srnčí maso, které prošpikujeme špekem a svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na pánvičce si zahřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Maso vložíme do hrnce a zalijeme ho ochuceným vývarem (maso musí být celé potopené). Jakmile maso a vývar zchladnou, tak je vložíme do lednice, kde maso necháme dva dny odležet. Musíme ho ale každý den jednou / dvakrát otočit. Po dvou dnech maso vyjmeme z vývaru. Pak si oloupeme a nakrájíme cibuli na kostky. Očistíme si i zeleninu a nahrubo ji nastrouháme. Na pánvi si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, pak k ní přidáme část nastrouhané zeleniny a osmahneme ji. Vložíme maso a na něj navršíme zbytek zeleniny a vše podlijeme vývarem, přidáme černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a plátky citronu. Pánvičku zaklopíme a vše pečeme asi při 180 °C, dokud maso nezměkne (asi dvě hodiny). Poté vyjmeme maso a koření a omáčku rozmixujeme. Z vody a cukru si připravíme karamel, který přidáme společně se smetanou do omáčky a vše povaříme. Z masa mezitím odstraníme provázek a nakrájíme ho na tenké plátky.
Postup přípravy houskových knedlíků:
Z mouky, prášku do pečiva, mléka s vejcem a žloutků si vypracujeme hladké těsto, do něhož ještě přimícháme na kostky nakrájené housky. Z těsta vytvoříme asi dva knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 25 minut (zhruba v polovině času knedlíky otočíme).
Zdroj: Úprava srnčího masa
Pomoc při zavodnění poskytnou vhodné bylinky. Ideální kombinaci pro odvodnění organismu tvoří jalovec obecný, kopřiva dvoudomá, bříza a petržel zahradní. Extrakty z těchto bylin mají schopnost eliminovat otoky dolních končetin, současně podporují látkovou výměnu a přispívají ke zmírnění pocitů únavy a vyčerpání. Především však podporují fungování močových cest a pomáhají při vylučování přebytečných tekutin z těla.
Jalovec obecný (Juniperus communis) zvyšuje vylučování moči a díky tomu zbavuje tělo přebytečných tekutin. Je to keřík, který významně podporuje činnost ledvin, lymfatického systému i trávení. Navíc je významným antioxidantem. Pro odvodnění je nepostradatelnou bylinou.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) přispívá k vylučování přebytečných tekutin z organismu, osvěžuje tělo, podporuje vitalitu a energii a významně posiluje imunitní systém.
Bříza (Betula Linné) přispívá k vylučování přebytečných tekutin z organismu a napomáhá tělu –podobně jako už předchozí zmíněné byliny – zbavovat tělo přebytečných tekutin. Její zajímavou vlastností je schopnost udržovat v krvi přiměřenou hladinu cholesterolu.
Petržel zahradní (Petroselium crispum) podporuje správné fungování močových cest, navíc je významným zdrojem vitamínu C.
Abecední seznam bylin na odvodnění:
Zdroj: Jak odvodnit nohy
Ingredience:
Postup přípravy:
Srnčí maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Nakrájíme si i najemno slaninu. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji také najemno. Rajčata s paprikou si omyjeme a také nakrájíme na kostky. Pak si v hrnci zahřejeme olej a vsypeme do něj špek s cibulí a dozlatova orestujeme. Přidáme pak maso, které v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Pak k němu přidáme rajčata, papriku, mletou papriku, sůl, pepř a jalovec. Vše důkladně promícháme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Do guláše vlijeme i horký vývar, celé pivo a opět maso dusíme, dokud nezměkne. Guláš můžeme zahustit nastrouhanou syrovou bramborou, nebo suchým chlebem a ještě chvilku ho povaříme. Na závěr se guláš dochutí solí, pepřem, majoránkou a jalovcem.
Zdroj: Úprava srnčího masa
Dobrý den, pěstuji na balkoně plamének horský, začínají hnědnou špičky listů, nevíte prosím o co se můžu jednat? Děkuji za odpověď.
Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Chtěla bych poradit,zda jde ostříhat-tvarovat sloupovitý jalovec do spirály.Děkuji Eva.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Jalovec jde tvarovat do spirály velmi dobře. Tady můžete vidět několik jalovců takto vytvarovaných: https://www.google.cz/image…
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Děkuji moc za odpověď,myslel jsem si jestli to nemůže být přelitím, protože mám na druhé straně vysazeny ten samý plamének, nedotýkají se sebe a už to začíná na něm také ty špičky hnědnout.
Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Houba, která má dva hostitele, podrobnosti viz Wikipedie nebo Google, léčba vykácet okrasné jehličiny, zejména chvojku, jalovec a i jiné v okruhu nejméně čtvrt kilometru, nebo tu hrušku.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Jedná se opravdu túje? Podle toho jak to popisujete, že jsou zduřené větve a o tom slizu, tak se spíš zdá, že jde o nějaký druh Jalovce, těch je velká spousta druhů!! užíznět zdravou větvičku a doneste JI ukázat ZAHRADNÍKOVI. když ten potvrdí, že se jedná o thúji, tak skutečně stačí Kuprikol. Jestli je to jalovec, jako, že asi ano, tak se jedná o plíseň hruškovou. Pokud jsou v blízkosti hrušně, tak se jí zbavíte pouze tím, že jalovce vykácíte a už je nikdy nebudete pěstovat a pořídíte si zerav- túje.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Nejspíše za to může plíseň klematisová (Calophoma clematidina). Neexistuje proti ní žádná chemická obrana. Jediné, co se dá v boji s touto chorobou udělat, je několik opatření.
1. Pokuste se vytvořit vhodné kořenové prostředí hlubokou kultivací a mulčováním a nebo přesaďte klematis na jiné místo.
2. Odstřihněte všechny hnědé špičky listů až na zdravou (nezbarvenou) tkáň a okamžitě zničte postižený materiál, abyste zabránil kontaminaci půdy. Během nákazy se mohou tvořit nové zdravé výhonky na úrovni terénu.
3. Dezinfikujte nástroje pro prořezávání, abyste zabránili šíření spór a zabránili přenosu infikovaného rostlinného a půdního materiálu do nové oblasti.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět