Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

ICHTYOL OR ICHTAMOL SÍRY

OBSAH

Dehty v léčbě pokožky

V současnosti se od původních preparátů s obsahem dehtu ustupuje pro jejich možné negativní účinky. Nicméně i dnes hrají poměrně důležitou roli v dermatologii, proto bylo potřeba upravit množství účinné látky v přípravcích. V současnosti jsou dehtová mýdla nahrazována přípravky s účinnou složkou ichtamol. Ichtamol (ammonium bituminosulfát) je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Dalším podobným dehtem je leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální možnost podráždění, nejsou karcinogenní či jedovaté, a to umožňuje jejich bezpečné používání. Dehtová mýdla zakoupíte na http://www.zbozi-kosmetika.cz/MERCO-Sano-mydlo-s-ichtyolem-100g-8-g6016.html.

Zdroj: Dehtové mýdlo

Diskuze

V diskuzi POLYTAR LIQUID NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Jako náhradu místo Polytaru bych doporučila šampon Mediket
Ictamo,byl mi doporučen kožní lékařkou.Je to dokonce jak jsem se dočetla zdravější náhrada-neobsahuje dehet nýbrž bílý
ichtamol.www.mediket.cz/medik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polytar liquid náhrada

Bituminózní dehty

Přesněji sulfonované živičné oleje, které jsou získávané z důlních sedimentů v hnědouhelných dolech, ze zemních olejů a živic. Jejich hlavním představitelem je ichtamol (ammonium bituminosulfát), což je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Synonymum ichtyol je odvozen od zbytků zkamenělin ryb přítomných ve výchozí břidlicové surovině. Z ostatních bituminózních dehtů se dostává do popředí kosmeticky přijatelnější odbarvený leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální iritační, senzibilizační a fotosenzibilizační potenciál. Nejsou karcinogenní, a nejsou jedovaté, což umožnňuje i jejich bezrizikové podávání.

Ichtamol

Ichtamol je viskózní hnědočerná tekutina charakteristického rybího zápachu, dobře rozpustná ve vodě a v glycerolu. Patří k povrchově aktivním látkám, rozpouští i mnohé lokální léky nerozpustné ve vodě. Na vzduchu rychle vysychá a tuhne, poněvadž obsahuje téměř 50 % vody. Dehtové mýdloJeho hlavní účinky jsou antipruriginózní (například proti svědění hlavy ), antiflogistické a antiseptické, čehož je využíváno u řady akutních a subakutních dermatóz. Ichtamol se léčí hlavně lupénka ve vlasech, atopický a mikrobiální ekzém, seboroická dermatitida a rozácey. Efekty antimikrobiální a antimykotické byly v řadě studií srovnatelné s kamenouhelným dehtem! Běžná terapeutická koncentrace je 2–10 % nejčastěji ve formě mastí, past, roztoků, dále jako součást vlasových šamponů a tekutých mýdel. Vysoká koncentrace 20–50 %, což je tak zvaná derivační koncetrace, je užívaná například na omrzliny a na některé pyodermie, často je k tomu kombinována i kyselina salicylová. V péči o dětskou a problematickou kůži je nově doporučována například ucelená řada preparátů fy Herbacos-bofarma. Tato dehtová kosmetika se dobře uplatňuje tam, kde se vyskytne dráždivá dermatóza v obličeji a kde jiné nasazení ošetřující kosmetiky vyvolává nepříznivé reakce.

I když účinky ichtamolu díky jinému chemickému složení nejsou zcela shodné s kamenouhelným dehtem, znamenají přípravky s bituminózními dehty obohacení palety hromadně vyráběných léčivých přípravků v oblasti dermatologické a kosmetologické terapie.

Zdroj: Dehty v péči o tělo

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Ichtyol versus Ichtamol

V současnosti jsou původní dehtová mýdla nahrazována moderními přípravky s účinnou složkou ichtamol. Mýdlo Sano od firmy Merco je nositelem této moderní látky Ichtamol (ammonium bituminosulfát). Ichtamol, nebo také Ichtyol je směs amonamonných solí sulfonových kyselin, obsahující zhruba 10% organicky vázané síry. Synonymum ichtyol je odvozen od zbytků zkamenělin ryb přítomných ve výchozí břidlicové surovině. Z ostatních bituminózních dehtů se dostává do popředí kosmeticky přijatelnější odbarvený leukichtol, který je získáván opatrnější sulfonací výchozí suroviny. Hlavní předností těchto dehtů je minimální iritační, senzibilizační a fotosenzibilizační potenciál. Tento dehet také není karcinogenní, a není ani jedovatý, což umožňuje i jeho bezrizikové používání. I když účinky ichtamolu díky jinému chemickému složení nejsou zcela shodné s kamenouhelným dehtem, znamenají přípravky s bituminózními dehty obohacení palety hromadně vyráběných léčivých přípravků v oblasti dermatologické a kosmetologické terapie.

Zdroj: MERCO Sano mýdlo s ichtyolem 100g 8%

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

Dobry den,prosim vas muzete potvrdit,jestli ma byt skutecne roztok siry 20%?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na kůži

Složení

Ichtoxyl, lidově známý pod názvem černá mast, obsahuje léčivou látku ichthammolum 2,7 g ve 30 g masti.

Ichtoxylová mast obsahuje jako hlavní účinnou látku léčebný dehet ichtamol. Ichtamol působí protisvědivě, protizánětlivě, snižuje tvorbu mazu (působí antiseboroicky), má mírný dezinfekční účinek, zvyšuje kožní prokrvení.

Perboritan sodný, oxid vápenatý a síran hlinito-draselný působí mírně dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi SÍROVÉ MÝDLO NA SVRAB 18% SIRY PRIPRAVENO LEKARNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Darmova.

Dobry den. Mgr.Svobodova pise, ze nam kazda lekarna namicha sirove mydlo. Staci rict ze musi mit 18%siry. Neni to pravda. Zadna to nedela. Jen jedna byla ochotna, pokud bude napsan presny recept o slozeni. Takze prosim sdelte nam ho. Moc bych to potrebovala. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miro.

Možná by šlo i síru prostě rozmíchat do tekutého mýdla. Síru prodává Fichema
- fichema.cz/sra-jemn-…

nebo do nějakého krému či masti, zhruba v poměru zde popsaném..

taky by šla přidat třeba do Alpy - podobné "pleťové vody" se snad kdysi v lékárnách dělaly - zhruba mix 60 % líh, trocha éteru (osvěžovač) a nějaký ten gram síry
(odhadem 2-3 g na 100 ml "pleťové vody").

Zdroj: diskuze Sírové mýdlo na svrab 18% siry pripraveno lekarnou

Holtova mast – složení

  • Kyselina stearová
  • Ichtamol
  • Lanolin
  • Kakost
  • Tetraboritan sodný (borax)
  • Mentol

Zdroj: Holtova mast

Diskuze

V diskuzi AKO SA ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobrý den, nabízím lék na 100% přírodní bázi, bez pachu síry, bližší info na amilasa@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Nedostatek síry - příznaky

Hlavními příznaky nedostatku síry v lidském organismu je suchá pokožka, slabé nehty a lámavé vlasy. Dalšími příznaky nedostatku síry mohou být alergie, neobvyklá únava, bolesti hlavy, diabetes a bolavé svaly či klouby. Pokud nepřizpůsobíme stravování vhodné dietě, která posílí příjem síry ve stravě, tak se obvykle jen těžko podaří dodat tělu dostatek síry, které potřebuje. Vědci se totiž domnívají, že chemické pesticidy a hnojiva vyčerpávají z půdy síru a to snižuje obsah síry v rostlinách pěstovaných v této půdě. Kromě toho již bylo zjištěno, že průmyslově zpracované potraviny obsahují menší množství síry, protože tento minerál byl zničen v průběhu procesu jejich výroby. Naše tělo si síru nedokáže samo vyrobit, proto musí být doplňována jinými způsoby, například jíst potraviny bohaté na síru, mezi které patří zejména maso a právě i cibule, anebo užívat doplňky stravy s obsahem síry.

Zdroj: Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

Poradna

V naší poradně s názvem ICHTAMOL MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alen.

Dobrý deň
Prosím Vás môže sa táto masť používať aj na ochorenie erysipel (ruža) mama to má na nohe na lýtku a už sa jej otvorili aj rany ,ale okoloie je veľmi červené lek. dal odstán .masť mama je diabetik s inzulínom . Prosím poraďte mi,ako je účinné jej to skludniť. Koža je červená a šupinová, bolestivá. Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na erysipel jsou nejúčinnější antibiotika, jako například V-penicilin nebo Pencid. Ale, ano, na erysipel jsou také účinné i dehty a proto i ichtoxyl by mohl dobře účinkovat. Octanové obklady jsou taky velmi dobré na erysipel, ale spíše v jeho ranné fázi, dříve než se místo zanítí. Další možností je použití Višněvského balzámu, který se používá na noc, nanese se na gázu, přiloží se na problematickou část a lehce se obváže obinadlem. Višněvského balzám je možné koupit v každé lékárně nebo také tady na internetu: www.zbozi.cz/?q=vi%C… Napište pak jak se vám to povedlo vyléčit.

Zdroj: diskuze Ichtamol mast

Cibule je plná síry, proto pomáhá!

Cibule je prospěšná proti vypadávání vlasů díky svému vysokému obsahu síry. Síra je známá jako léčivý minerál, protože má schopnost stimulovat krevní oběh a omezuje záněty kůže. Síra by mohla být v této souvislosti nazvána také jako krása z nerostů, protože je nezbytná pro rozvoj kolagenu. Kolagen je jedna z hlavních bílkovin v naší pokožce, která jí propůjčuje pružnost a hladkost. Kolagen je také hlavním stavebním kamenem našich vlasů a nehtů. Tyto vlastnosti síry tedy znamenají, že správné množství síry v našem těle může pomoci proti vypadávání vlasů a zároveň podpoří opětovný růst zdravých a pevných vlasů.

Zdroj: Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

Co říci závěrem?

Dehty pro své mnohostranné účinky zůstávají významným pomocníkem i v současné dermatologické léčbě. Vzhledem k harmonizaci terapeutických postupů se zeměmi EU, kde došlo v posledních letech k výrazné redukci používání kamenouhelných dehtů pro jejich nežádoucí efekty, je vhodné zvážit jejich omezení také v České republice. I když se objevuje řada nových léků zasahujících do patogeneze lupénky, aplikace kamenouhelného dehtu zůstává u některých forem psoriázy určitým přínosem. Vždy je ale nutno individuálně zhodnotit míru rizika. Nezanedbatelná není ani relativně nízká cena dehtových preparátů. Rozhodně by ale v přípravcích neměla být překračovaná 5% koncentrace dehtu a jeho aplikace by neměla přesáhnout 20% kožního povrchu za průběžných biochemických kontrol. V ostatních indikacích lze kamenouhelné dehty nahradit ichtamolem a leukichtolem, které nemají karcinogenní, fotosenzibilizační a ledviny poškozující účinky černouhelného dehtu.

Doporučení webu zdravi-lecba.cz:

V minulosti se používaly mýdla s 10% koncentrací dehtu. V současné době jsou k dispozici mýdla s 5% až 10% koncentrací například MERCO Sano mýdlo s ichtyolem. Vhodnou variantou jsou i mýdla s obsahem síry. Jejich nabídka je k dispozici na webu Zbozi-kosmetika.cz.

Zdroj informací: Doc. MUDr. Dagmar Ditrichová CSc.,

Ichtamol a dehty v současné dermatologické terapii

Zdroj: Dehty v péči o tělo

Saloxyl

Saloxyl je mast určená pro zevní použití. Hlavními účinnými látkami jsou kyselina salicylová a ichtamol. Kyselina salicylová působí protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně mírní bolest a svědění v místě zánětu; napomáhá odlučování strupů, šupin, odumřelé tkáně a zrohovatělé kůže; usnadňuje pronikání dalších účinných látek do kůže. Kyselina salicylová se snadno vstřebává i do neporušené kůže a vylučuje se potom močí. Ichtamol působí rovněž protizánětlivě a dezinfekčně, konkrétně zlepšuje kožní prokrvení, tlumí svědění a snižuje tvorbu kožního mazu (působí antiseboroicky). Ostatní účinné látky působí slabě dezinfekčně, protisvědivě a mají mírný stahující účinek. Saloxyl používají dospělí a děti starší 12 let k místní léčbě při infekčních a hnisavých kožních onemocněních, při plísňových onemocněních a při lupénce (k odstranění velkého nánosu šupin).

Výrobce: Herbacos-Bofarma, s. r. o., Pardubice, ČR.

Složení (účinné látky ve 30 g masti): ichthammolum − 2,7 g, acidum salicylicum − 3 g.

Zdroj: Léčba podkožní akné

Diskuze

V diskuzi PRÁSKOVÁ SÍRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Zápasíme se svrabem. Infektoscab na recept nepomohl a Juklova sirná mast obsahuje pouze 4% síry. Také zádné zlepsení. Ani Clarkia nepomáhá. Chceme si sami vyrobit sirnou mast. Kde koupit sirný prásek? Dagmar Procházková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Koupili jsme na likochem.cz

Zdroj: diskuze Prásková síra

Výhody použití sírového mýdla na svrab

U této metody nebyl hlášen žádný případ sírové dermatitidy. Obsah síry v mýdle je 18 procent a pro tři aplikace na dospělé tělo postačí celkem 30 gramů tohoto mýdla. Při jedné aplikaci se využije přibližně 1,8 gramu síry. Tento přípravek je snadno použitelný a nepoškozuje oblečení. Sírové mýdlo může být použito i v jiných dermatologických podmínkách, kdy je indikována sírová mast na velké plochy nebo jako profylaxe proti parazitům.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka

Co je MSM?

MSM (metylsulfonylmetan) je sloučenina přirozeně se vyskytující v lidském těle. Slouží jako zdroj organické síry. Patří mezi nejméně jedovaté látky v biologii – její toxicita je srovnatelná s toxicitou vody. Právě aminokyseliny s obsahem síry (cystein a methionin) odpovídají za kvalitu a pevnost vlasů, nehtů a pokožky, protože je zesilují, zpevňují, zlepšují jejich strukturu a zvyšují odolnost vůči negativním vlivům. Při tomto poslání slouží síra současně jako silný a stabilní antioxidant.

Zdroj: MSM na vlasy

Síra a svrab

Zdá se, že hlavní terapeutický problém u síry tkví ve správném použití pro tělo přijatelné sloučeniny, a ne v samotné sloučenině síry. Sirná mast je obvykle pro pacienta nepohodlná při aplikaci na tělo od krku dolů. Tato skutečnost má tendenci odradit od důkladného použití masti na celé tělo. Navíc při použití sírové masti je zvýšené riziko vzniku dermatitidy. Tato kožní reakce na síru sice není obvyklá, ale když se objeví, tak zjistíte, že jde o něco víc než jen nepříjemný vedlejší účinek.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Mýdlo se sírou

Toto speciální mýdlo obsahuje 18% síry, která je zapracována do měkkého mýdla (sapo mollis). Tento obsah síry se ukázal jako velmi uspokojivý způsob léčby a profylaxe svrabu. Léčba se aplikuje na noc a začíná jako koupel s mýdlem a teplou vodou, po níž následuje úplné natření těla sirným mýdlem, které se nechá na pokožce zaschnout a působit až do rána. Celé se to opakuje po tři noci. Nedílnou součástí je výměna oblečení a ložního prádla před a po ošetření!

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech. Holtova mast obsahuje kyselinu stearovou, ichtamol, lanolin, kakost, tetraboritan sodný (borax), mentol.

Účinky a způsob společného použití je vhodný z toho důvodu, že Jarischův roztok čistí pokožku a Holtova mast je účinná při léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Proto je léčba snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Shrnutí

  1. Síra (18 procent) začleněná do sapo mollis je při léčbě svrabu účinnější než masti ze síry, protože mýdlo se snadno aplikuje a to usnadňuje jeho správné použití.
  2. Při použití tohoto přípravku se prakticky vůbec nevyskytuje sírová dermatitida.
  3. Mýdlo se sírou je užitečné tam, kde je prospěšná síra na velkých plochách těla a jako profylaxe některých parazitů.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Lékařská síra

Lékárenská síra se používá zevně v různých topických přípravcích – mastech, gelech, krémech, lihových roztocích nebo omývadlech (latinsky označované jako lotio). Odedávna se připravuje v lékárnách mast s vyšším podílem síry jako osvědčený prostředek proti svrabu. Koncentrace síry se v masti pohybuje mezi 5 až 20 % podle určení lékaře.

Věděli jste například, že muž o hmotnosti 100 kilogramů má přibližně 2,5 kilogramu síry ve svém těle? Dokonce tvoří až 2,5 % lidské tělesné hmotnosti! Je to tedy jedna z nejdůležitějších surovin pro budování zdravých nových buněk. Síra je důležitým stavebním kamenem kloubů, chrupavky, šlach, vazů a svalů. Proto je obzvláště důležitá u stavů, jako je artritida, svalová bolest, bursitida a dalších. Je také důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Problém je, že ani rostliny, ani zvířata si neumějí vyrobit síru sami. A protože je síra součástí všech buněk, je nezbytné, aby tělo mělo bohatou zásobu tohoto minerálu ve své využitelné formě.

Zde přichází na řadu MSM. Methylsulfonylmethan neboli MSM je organická forma síry, kterou organismus snadno absorbuje a využívá. MSM se řadí do kategorie „extrémně nízké“ toxicity s profilem toxicity podobným jako u vody. Vzhledem ke své inertní povaze je MSM nealergenní, nepyretický a nemá žádné rušivé nebo nežádoucí farmakologické účinky. Při vnitřním užívání tělo bude samo distribuovat MSM tam, kde je potřeba. Po asi 12 hodinách se veškeré přebytečné množství vyplaví z těla. Mějte na paměti, že MSM by jako jedna ze sloučenin síry nikdy neměl být zaměňován s léky typu „sulfonamidy“, na které jsou někteří lidé alergičtí. MSM je zcela bezpečné, bez zápachu a netoxické.

Zdroj: Prášková síra


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP