Informace od zdravotní sestry

MENU

  

KREVNÍ TLAK

  

LÉKY

  

RTY

  

BRADAVICE

  
Téma

JAK PROCISTIT A ZPEVNIT ZILY A VYČISTIT CÉVY

OBSAH

Jak vyčistit žíly

Mezi lidmi koluje mnoho receptů na pročištění tepen. Výzkum prozatím nepotvrdil použití konkrétních potravin k uvolnění ucpaných tepen, i když některé malé studie prováděné na zvířatech ukazují naději do budoucna.

Osvědčeným receptem je zhubnout, více cvičit nebo jíst méně potravin bohatých na cholesterol. Bohužel tyto kroky neodstraní stávající plaky.

Zaměřte se na podporu lepšího zdraví srdce udržováním zdravého životního stylu. Zdravé návyky pomohou zabránit tvorbě dalšího plaku.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŽÍLY A CÉVY BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka szlaurova.

Dobry den.Beru detralex na zily dlouho.Mam povrchove krec.zily.Jsem mimo domov na dovolene a dosel mi detralex.Beru dve tabl.denne.Je mozne něco koupit v lekarne bez lek.predpisu.Ale aby to mělo aspoň trosku stejny ucinek jako detralex.Dekuji.Szlaurova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ptejte se v lékárně na diosminol micronized. Některé varianty jsou volně prodejné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na žíly a cévy bez předpisu

Léky zabraňující tvorbě nového plaku

Pokud změny životního stylu nestačí, může vám lékař předepsat léky, které vám pomohou snížit hladinu LDL a zabránit tvorbě plaků. Ujistěte se, že užíváte léky na cholesterol podle předpisu. Mnoho léků může také fungovat lépe, když změníte zdravý životní styl. Takže nikdy není na škodu začlenit zdravé změny, i když užíváte léky.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Poradna

V naší poradně s názvem MELANOM POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laura.

Dobrý den, dva dny zpátky jsem pod nehtem na palci u levé nohy objevila tento flek. Nejsem si vědoma, že bych se do palce nějak uhodila, palec mě na dotek ani nijak nebolí. Mohlo by se jednat o melanom, nebo jde spíše o nějakou banalitu?
děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o neškodný výron krve pod nehtovou ploténku, tak zvaný subunguální hematom. S největší pravděpodobností došlo k namáhavé chůzi, při které nevdržely některé z vlásečnic a propustily trochu krve. Nekteré ji vypustily více, to je ten vetší flek, a některé méně, to je ten závoj směrem ke kořeni nehtu. Není třeba s tím nic dělat, hematom se časem vstřebá. Můžete ale zpevnit své cévy pomocí volně prodejného přípravku Ascorutin. Párkrát do roka si ho kupte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem

Co na křečové žíly v těhotenství

Křečové žíly se objevují často u nastávajících maminek, jejichž organismus, zejména hormony a žilní systém si procházejí těžkou zkouškou. Velmi účinné jsou pro začátek kompresní punčochy nebo terapie pomocí bylin. Pokud ale hledáte účinnou pomoc, najdete ji ve své lékárně pod značkou Priessnitz®Mazání na žíly a cévy DE LUXE. Při výskytu křečových žil se poraďte se svým lékařem, který vám navrhne vhodnou léčbu (například předepíše Detralex a kompresivní punčochy).

Zdroj: Léky na žíly a cévy bez předpisu

Tipy pro zdravé srdce

  • Jezte zdravou stravu pro srdce.
  • Zařaďte cvičení do své pravidelné rutiny. Zaměřte se na 30 minut cvičení alespoň 5 dní v týdnu.
  • Nekuřte. Pokud kouříte, poraďte se se svým lékařem o programech pro odvykání kouření, které vám pomohou přestat kouřit.
  • Omezte konzumaci alkoholu na ne více než jeden drink denně.
  • Nasměrujte své úsilí ke snížení hladin lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a zvýšení hladin lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL). Vaše hladina LDL je měřítkem „špatného“ cholesterolu, který je ve vaší krvi.

Když máte hodně LDL (zlý cholesterol), přebytečný cholesterol proplouvá vaším tělem a může se přilepit na vaše arteriální stěny. HDL (hodný cholesterol) pomáhá odhánět LDL buňky a zastavuje tvorbu plaků.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Operace na uvolnění tepen

Pokud váš lékař zjistí, že jedna nebo více vašich tepen je zablokovaných, změny životního stylu nemusí stačit. Místo toho může váš lékař navrhnout invazivní léčbu k odstranění nebo obejití blokád.

Během těchto procedur vám lékař zavede do tepny malou hadičku, která odsaje plak nebo plak rozbije (aterektomie). Váš lékař pak může zanechat drobnou kovovou konstrukci (stent), která pomáhá podporovat tepnu a zvyšuje průtok krve.

Pokud tyto postupy nejsou účinné nebo pokud je blokáda závažná, může být vyžadován bypass. Během této operace lékař použije tepny z jiných částí vašeho těla a nahradí zablokovanou tepnu.

Pokud máte ucpané tepny, je důležité, abyste spolupracovali se svým lékařem na vytvoření plánu léčby. Pokud blokády zůstanou neléčené, můžete riskovat vážné zdravotní komplikace, jako je mrtvice, aneuryzma nebo srdeční infarkt.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Králová.

Dobrý den. Prosím o radu. Odlupují se mi horní vrstvy nehtové ploténky. V poslední době je to tak extrémní, že se nehty odlupují až do části, která je přirostlá a je to velmi nepříjemné někdy až bolestivé. Mám tento.problem již od dětství ale v poslední době v daleko horší verzi.
Vyzkoušela jsem všechno možné od různých potravinových doplňků až po keratinové přípravky na nehty. Co se týká zátěže nehtů ručním mytim nádobí apod. Tak to je naprosto minimální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkoušela jste aplikaci gelových nehtů? Gel by mohl zpevnit celý váš nehet a navíc byste měla parádní nehty.

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Normální hodnoty cholesterolu

Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty považovány za rizikové.

Ideální výsledky pro většinu dospělých jsou následující:

Celkový cholesterol: Hodnoty by měly ležet mezi 3,8 a 5,2 mmol/l. Hodnotí se, kolik máte v jednotce krve celkem cholesterolu.

LDL – zlý cholesterol: Hladina by měla být nižší než 3,4 mmol/l.

HDL – hodný cholesterol: Hodnota by měla přesahovat 1,4 mmol/l. HDL pomáhá odstraňovat LDL, proto je jeho vysoká hladina žádoucí.

Triacylglyceridy: Jejich hladina by se měla pohybovat mezi 0,9 a 1,7 mmol/l. Jsou to zásobní tuky uložené kolem pasu, na stehnech, hýždích i jinde na těle. Když jíme, energii, kterou tělo nespotřebuje, přemění na triacylglyceridy. Ty se ukládají v tukových buňkách, kam doputují krví.

Pokud jsou vaše hodnoty cholesterolu mimo normální rozmezí, můžete být vystaveni vyššímu riziku srdečních onemocnění, mrtvice a aterosklerózy.

Váš lékař zváží další faktory, jako je vaše rodinná anamnéza, váha a úroveň cvičení, aby určil vaše riziko.

Pokud jsou výsledky vašich testů abnormální, může vám lékař udělat test glukózy v krvi ke kontrole diabetu. Může také udělat test funkce štítné žlázy, aby zjistil, zda je vaše štítná žláza dostatečně aktivní.

Zdroj: Jak pročistit a zpevnit žíly

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVA ANESTEZIE A KRECOVE ZILY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den,zajimalo by me,zda jsem vice ohrozena plicni embolii kdyz mam na prave noze viditelne krecove zily a to od kolene po litko,nez ty pacientky,ktere je nemaji???Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, jste více ohrožena. Před operací určitě dostanete kompresní punčochy na obě dolní končetiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celkova anestezie a krecove zily

Nalezení příčiny

Co jsou to křečové žíly a jak vypadají, zjistíte, až když se objeví. Nejlepší vyšetření je pomocí ultrazvuku. Většinou jsou křečové žíly výsledkem nefunkčního ventilu hlavní žíly v noze. Vadný ventil pouští krev do zpětných a menších žil, které se pak nečekaně stanou viditelné (křečové žíly). V 10 procentech případů jsou žíly izolované. Abnormální žíly jsou méně závažné a snazší k léčbě.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Diskuze

V diskuzi HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Já právě chci něco na podporu hlavně. Začala jsem cvičit a jíst docela mě to baví. Ale chci hlavně pálit tuk a potom se zpevnit. Takže na pálení tuku je dobrý?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubnutí

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Ucpané cévy na rukou

Onemocnění periferních cév na horní končetině většinou vzniká v důsledku zúžení cév na základě aterosklerotického procesu. Příznaky mohou zahrnovat bolest, chladné končetiny a namodralé zabarvení kůže, pocit necitlivosti nebo mravenčení. Odhalování problému a správná léčba jsou velmi důležité. Zanedbání léčby může vést k poškození postižených končetin. Neprůchodnost cév na rukou vede k nevratným změnám.

Onemocnění periferních tepen je častý a chronický problém, který nelze zcela vyléčit. Ale léčba může velmi pomoci, aby se zabránilo dalšímu poškození krevních cév a snížilo se riziko rozvoje komplikací.

Léčba může pomoci zabránit dalšímu poškození oběhového systému. Podávají se léky na zlepšení průtoku krve, snížení hladiny cholesterolu a jako prevence vzniku krevních sraženin v zúžených cévách. Účinným lékem je Crestor, který dokáže pročistit ucpané cévy. Právě jejich neprůchodnost vede k trvalým a nezvratným změnám na rukou. Lék Crestor je prvním medikamentem, který dokáže uvolnit již ucpané cévy, zatímco ostatní léky působí pouze preventivně. Jeho vyšší dávky rozpouští v cévách tuk. Pokud je stav závažnější, nastupuje chirurgické otevření ucpané cévy a obnovení průtoku a bypass.

Zdroj: Ucpané cévy

Poradna

V naší poradně s názvem DOBRY DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den chtěla bych se zeptat ják.se mužů zbavit zubniho kamene a jak mám zpevnit dásně zubarka mi nechce ani poradit jakou mám pouzivat zubní pastu já pouzivam pastu kolejí děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zubní kámen je velice odolná usazenina, kterou ze zubů jen tak nějakou pastou nedostanete. Na to je třeba silnější zbraň v podobě ultrazvuku. Ultrazvukový čistič doslova rozbije zubní kámen a ten se pak lehce odlepí od zubní skloviny. Ultrazvukové odstranění zubního kamene provádí kterákoliv zubní hygienistka. Zubní hygienu nejdete běžně v zubních ordinacích ve větších městech. Zákrok trvá přibližně hodinu a zoubky potom máte, jak když vám právě narostly. Domácími prostředky, jako jedlá soda, sůl s citronem nebo dokonce peroxid vodíku také trochu vybělíte zuby, ale především narušíte i okolní sklovinu, která kámen nemá a zdevastujete okolní tkáně dásní. Potom sice máte o něco bělejší zuby, ale s obnaženými krčky, což není vůbec příjemné a vzniká z toho parodontóza nebo zánět dásní.
Zpevnění dásní můžete provést jednak pečlivým a pravidelným čištěním mezizubních prostor! To se provádí buď dentální nití a nebo lépe kartáčkem na mezizubní prostory. Dásně dále zpevňuje zubní pasta, která obsahuje laktát hliníku, například zubní pasta Lacalut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dobry den

Jak vyčistit stříbro octem

Čištění octem je velmi levné a snadné. Do zhruba jednoho litru horké vody přidáte velkou lžíci octa. Do této směsi pak přibližně na čtvrt hodiny vložíte stříbrný předmět, který chcete vyčistit. Po uplynutí dané doby jej otřete a je hotovo.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Archman.

Dobrý den chci se zeptat jaký lék na ucpané cévy je dobrý bez receptu.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Jak poznám, že mám křečové žíly?

První křečové žíly se mohou projevovat jako:

  • tíže a únava v nohách, zejména po delším stání;
  • zvětšené modré žíly snadno viditelné pod kůží při stání;
  • viditelnější žíly nejčastěji na zadní části lýtek nebo na vnitřní straně nohy mezi kotníkem a tříslem;
  • nepříjemný pocit, tlak přes kůži, noční křeče v nohách;
  • oteklé a bolestivé nohy (způsobeno špatným krevním oběhem).

Zdroj: Křečové žíly

Mohou se křečové žíly objevit v jiných místech, než jsou nohy?

Křečové žíly mohou vznikat například v jícnu (nebo jinde v trávicím ústrojí), pánvi, děloze, pochvě, šourku a konečníku. Hemoroidy lze považovat za křečové žíly kolem řitního otvoru. Většina lidí s křečovými žilami se je snaží napravit pomocí konzervativních léčebných opatření. Křečové žíly nejsou nemocí samy o sobě, i když bývají příčinou podráždění a každodenních starostí. Lidé s tímto problémem by se měli poradit s praktickým lékařem, zda je nutná léčba a jaká.

Zdroj: Křečové žíly

Ucpané cévy na nohou

Ucpané cévy vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin. Ucpání se projevuje otokem dolní končetiny a výraznou bolestivostí. Onemocnění je nebezpečné tím, že se krevní sraženina může z dolní končetiny utrhnout a dostat se až do plic za vzniku závažné a život ohrožující plicní embolie.

Pacient s diagnózou ucpané cévy dolních končetin pozoruje náhlý otok nohy, která bolí v klidu a zvláště při pohybu. Způsobuje to hromadění krve, která má ztížený odtok.

Je nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. Provádí se i katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky, až ke krevní sraženině, která se tak mechanicky i chemicky rozruší.

Zdroj: Ucpané cévy

U koho se vyvíjejí křečové žíly?

Riziko vzniku křečových žil se zvyšuje s:

  • těhotenstvím;
  • rodinnou anamnézou;
  • zaměstnáním, které zahrnuje dlouhé stání;
  • menstruací (příznaky se zhoršují před a během menstruace).

Zdroj: Křečové žíly

Kdy mám vyhledat pomoc?

Pomoc by měla být vyhledána, pokud křečové žíly způsobují trvalejší bolest, hromadí-li se v nohou tekutina nebo pokud vás nepříjemné pocity, křeče často budí v noci. V těchto případech vyhledejte lékaře a zeptejte se na možnosti léčby.

Zdroj: Křečové žíly

Jak vyčistit cévy od usazenin

Cévy lze vyčistit od usazenin i pomocí léčivých nápojů, bylinek či čajů.

Nápoj na pročištění cév a tepen od cholesterolu

Jedná se o přírodní recept, u něhož byly zaznamenány extrémně příznivé účinky na pročištění cév od cholesterolu. Založený je na dvou složkách – česneku a citronu. Obě tyto potraviny pročišťují cévy a snižují LDL cholesterol (známý také jako špatný cholesterol). Kromě toho posilují stěny cév, redukují záněty a také snižují riziko vzniku vážných onemocnění, jako jsou arterioskleróza, či dokonce infarkt a mozková mrtvice. O česneku a citronu se často uvádí, že působí i proti mnoha dalším civilizačním onemocněním, například proti rakovině.

Ingredience:

  • 2 česneky (přibližně 20 stroužků)
  • 2 oloupané citrony
  • 1,5 litru převařené nebo destilované vody

Postup:

Převařte vodu a nechte ji vychladnout. Může být i mírně vlažná. Oloupejte česnek a citrony a nakrájejte je na kousky. Vložte citrony s česnekem do mixéru a zalijte je trochou vody. Následně celý obsah dobře rozmixujte. Po rozmixování dolijte zbytek vody, celý obsah přeceďte a přelijte do džbánu nebo láhve. Nápoj uchovávejte v lednici, kde vám vydrží maximálně 3 dny.

Užívání:

Užívat byste měli 50 ml nápoje před každým jídlem, tedy 3–5krát denně. Za celý den tak zkonzumujete 1,5 až 2,5 dl. 1,5 litru nápoje takto vystačí pro 2 osoby na 3 dny. Pokud ho budete užívat pouze sami, klidně si připravte i menší objem nápoje.

Na začátku užívání můžete začít s menším množstvím, například 1 až 2 polévkové lžíce před jídlem (15 až 30 ml). V případě, že nebudete pociťovat žádné nevolnosti z česneku, po pár dnech dávku zvyšte. Kúra by měla trvat přibližně 40 dní a je dobré ji zopakovat jednou ročně. Pro jistotu se ale před jejím zahájením poraďte s lékařem. Po skončení kúry bude výsledek poznatelný lepší cirkulací krve a odbouráním toxinů a tuku.

Zdroj: Ucpávání cév na nohou


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ZDRAVÍ-LÉČBA

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP