Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KUŘECÍ SOTÉ SE ŽAMPIONY


KUŘECÍ SOTÉ SE ŽAMPIONY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Bezlepková dieta se do povědomí lidí dostala nejen díky známým osobnostem, které ji drží, aby si udrželi perfektní postavu. K rozšíření povědomí o ní přispělo i to, že se na veřejnosti začala řešit více nemoc zvaná celiakie, na níž je jediným lékem právě bezlepková dieta. V současnosti se odhaduje počet lidí s celiakií na 40 – 50 000, z toho je jen asi 15 % léčených. U ostatních osob nemoc nebyla diagnostikována.


Bezlepková dieta se do povědomí lidí dostala nejen díky známým osobnostem, které ji drží, aby si udrželi perfektní postavu. K rozšíření povědomí o ní přispělo i to, že se na veřejnosti začala řešit více nemoc zvaná celiakie, na níž je jediným lékem právě bezlepková dieta. V současnosti se odhaduje počet lidí s celiakií na 40 – 50 000, z toho je jen asi 15 % léčených. U ostatních osob nemoc nebyla diagnostikována.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Čermáková.

Dobrý den,takže jeden hrnek rozpustné kávy denně nevadí? Jak je to s banánem,mám je ráda,ale o nich jsem nic nečetla?Do jogurtu si dávám konopné drcené semínko,chia semínka a kustovnici, vadí to při dietě? Jak je to se žampiony,ty jím většinou místo masa?Jak je to s králíkem,někde jsem vyčetla,že obsahuje více purinů a zde to doporučujete.Mám doporučené jíst maso hovězí a vepřové,neudělám chybu,když si ho připravím?O krůtím mase jsem se dozvěděla,že není vhodné pro dietu,(stejně jako kuřecí)a zde ho doporučujete,jak to tedy je?O česneku jsem nic nečetla,jestli se může?Škoda,že nikde není jídelníček aspoň na týden až čtrnáct dní pro dietu s dnou.
Děkuji za odpověď.
Přeji příjemný den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to jednoduché a není potřeba hledat nějaké složitosti v dietě na dnu. Maso můžete jíst jen jednu porci obden, žádné vnitřnosti ani houby a to platí i pro žampióny. Žádné kakako a čokolády. Žádný alkohol a pivo. Pít hodně čisté neslazené vody v průběhu celého dne. Ostatní řešit nemusíte a jíst to můžete podle libosti. Každý čtvrtrok si nechte zkontrolovat množství kyseliny močové v krvi.
Zde je ještě jídelníček na ukázku: https://www.nemoc-dna.eu/ji…

Zdroj: příběh Co neobsahuje puriny

Recepty

Kuře s celerem

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.

Těstoviny s kedlubnovým zelím

Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: příběh Kyselina močová

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Náplavová.

Vážený otče
mám na Vás prosbu o pomoc při odstranění vody v těle která se tvoří
mému 94 letému tatínkovi. Dle lékařů je to důsledkem srdce ,které již v jeho
věku tak dobře nepracuje. Na odvodnění mu předepsal pan doktor furon a
na ředění trombex . Tento lék dostal po lehké mozkové příhodě. Jinak je tatínek
zdráv a ráda bych mu nějak pomohla. Vařím mu čaj z kopřiva a přesličky ale
moc to nezabírá.
Moc Vám děkuji za radu .
Pán Bůh ať Vám žehná.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Zigáčková.

Dobrý den, otče.
Ve Vaší poradně v březnu t.r. zazněla rada na léčbu rozemletými sušenými žampiony. Prosím o radu jak prášek užívat a na co všechno. Moc děkuji

Zdroj: příběh Otec pleskač kontakt

Využití

Vepřové panence nejvíce svědčí krátká tepelná úprava v podobě tenkých plátků a medailonků. K ochucení postačí sůl a pepř, lze ji však také marinovat nebo doplnit čerstvými bylinkami, jako je šalvěj, majoránka nebo tymián. Může se péci v celku – často se před úpravou obaluje do slaniny, která zvýrazní chuť masa a pomůže předejít jeho vysušení (tento postup se uplatňuje i u minutkové úpravy). Oblíbená je také pečená v bylinkové krustě. Panenku lze využít k přípravě soté a hodí se i na fondue.

Zdroj: článek Nejlepší vepřová panenka

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Neděle

  • Snídaně: bílý jogurt, ovoce, chia semínka
  • Dopolední svačina: mrkvové muffiny
  • Oběd: palačinky se špenátem a ricottou
  • Odpolední svačina: acidofilní mléko
  • Večeře: jemné králičí soté s rýží

Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.

Zdroj: článek Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERVENÁ ŘEPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Hana.

Nevyznám se v naprosto rozdílných instrukcích, které nacházím na různách stránkách warfarin-dieta, diskuze-ceskaordinace, lecba-warfarinem. Jsou to weby zaměřené na poradnu pacientům s warfarinem, zdá se, že odpovídají odborníci, ale přesto se zde vyskytují naprosto rozdílné odpovědi, což je matoucí. Jednou červená řepa nevadí, protože má málo vit.K. Potom je zase potřeba ji konzumovat každý den ve stejném množství. Na těchto stránkách warfarin-dieta je v článku o červené řepě vypsáno množství různých druhů zeleniny "Ovšem kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev, rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, se může pouze v nepatrném množství". Ale přímo v knize o léčbě antikolaguanty a na jiných stránkách jsou zrovna tyto zeleniny ( kromě listové ) uváděny jako neproblematické s nízkým obsahem vitamínu K, které není třeba omezovat. Takže mají se tyto v nepatrném množství, nebo se nemusí omezovat? Netroufnu si manželovi vařit z jiných než těchto, i tak se mu drží INR stále kolem 2,1-2,3. Kdybych si tedy dovolila přidat zeleninu se středním obsahem vit. K, už by se dostal pod INR 2 a to je nebezpečné. Ani si nedovolím mu dát kuřecí nebo hovězí maso, které má snad 300 mcg vit. K. To bych potom musela denně dosahovat stejných hodnot v zelenině? Já tomu prostě vůbec nerozumím, jak máme vlastně vařit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Moc to řešíte. Stačí znát jen druhy potravin s vysokým obsahem vitamínu K a na ty dávat pozor. Vysoký obsah vitamínu K má jen zelená listová zelenina, kam patří zelí (bílé i červené), kapusta, růžičková kapusta, tuřín, brokolice, ledový salát, špenát, atd. Tyto druhy je třeba do jídelníčku zařazovat, ale jen v malém množství každý den stejně. Ostatní potraviny není třeba řešit. Důležité je absolvovat pravidelná měření srážlivosti krve, ideálně jednou za měsíc. Ze zbylých potravin, zde neuvedených, je možné pohodlně vytvořit vyváženou stravu s omezeným množstvím tuku na 50 gramů za den, s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a červená řepa

Recepty

Ketodieta je rozdělena do 4 částí:

  • jídla pro první krok
  • jídla pro druhý krok
  • jídla pro třetí krok
  • jídla pro ukončení diety

V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.

Dietní zmrzlina

Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků

Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.

Burger

Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce

Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.

Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.

Houbová polévka

Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru

Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketodieta

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Hubnoucí jídelníček na víkend

Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.

Pondělí

  • SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
  • SVAČINA: hrst oliv
  • OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
  • SVAČINA: celer s tvarohem
  • VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
  • DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem

Úterý

  • SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
  • OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
  • SVAČINA: okurky, celer a mrkev
  • VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
  • DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem

Středa

  • SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
  • OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
  • SVAČINA: plátek medovníku
  • VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
  • DEZERT: malý ovocný salát

Čtvrtek

  • SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
  • OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
  • SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
  • VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
  • DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem

Pátek

  • SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
  • SVAČINA: jablko a ořechy
  • OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
  • SVAČINA: tvaroh s okurkou
  • VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
  • DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche

Sobota

  • SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: hrst ořechů
  • OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
  • SVAČINA: banánový muffin
  • VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
  • DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem

Neděle

  • SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hubnutí s medem

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jiráková.

Dobrý den,
užívám warfarin a pořád mi není jasná dieta při užívání warfarinu. Píšete, že nemusí hlídat mouku, rýži a maso. O mase jsem se dočetla, že se nedoporučuje jíst kuřecí, krůtí a hovězí pro vysoký obsah vit.K, max. 50 gr na den. U masa je důležité, čím se zvířata krmí ( žiju v pohraničí a dívám se na krávy, jak se tu pasou), v USA naopak udávají hodnotu K v mase jen 10. Většina hodnot udávaných v různých tabulkách jsou převzaté ze zahraničí. Každý píše něco jiného, např. rajčata mají hodnotu od 2 do 60 mikrogramů, nějaká oficielní tabulka hodnot vit.K neexistuje, kterou by vám dal obvodní lékař. Pak mám udržovat stabilní příjem vit.K v potravě, když vlastně nevím, jaké jsou. Existuje jen skupina "zelené zeleniny" která je zakázaná a to ostatní je veliký otazník.Ráda bych slyšela váš názor. Děkuji. Jiráková Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není zakázaná žádná zelenina ani potraviny. Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých druhů potravin musíte dávat pozor na množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K se hodí ve dnech, kdy víte, že jste nesnědla dostatek zeleniny, tak sníte dva velké listy zelí nebo ledového salátu, či kapusty a máte splněno. Existuje celosvětově uznávaný zdroj informací s obsahem vitamínu K v jednotlivých potravinách, ale je jen v angličtině. Najdete ho na adrese http://www.inrtracker.com

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné jídlo při warfarinu

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Recepty

Zeleninová polévka s krutony

Ingredience: květák, brokolice, celer, petržel, cuketa, řapíkatý celer, sůl, pepř, koření dle chuti

Postup: Oblíbenou zeleninu uvařte do poloměkka. Dle chuti můžete rozmixovat všechnu zeleninu tak, aby vznikl hladký krém, poté dochuťte solí, pepřem a kořením. Můžete také před mixováním část zeleniny odebrat a po rozmixování vrátit zpět – v polévce vám zůstane něco k zakousnutí.

Kuřecí kousky s cuketou a houbami

Ingredience: kuřecí prsa, 1/2 menší cukety, 3 žampiony nebo jiné houby, malý stroužek česneku, italské bylinky, 1 bílek (podle potřeby), sůl, pepř

Postup: Cuketu nejdříve zbavte vnitřní vodnaté části. Nejlépe to uděláte tak, že rozříznete cuketu podélně na čtvrtiny a potom jedním řezem vyříznete střed. Dužnatou část cukety včetně slupky nakrájejte na hodně malé kousky – můžete ji i nasekat. Na podobně velké kousky nakrájejte také žampiony. Všechny ingredience smíchejte do kompaktní hustší hmoty (může se trochu sypat). Nyní máte dvě možnosti, buď vytvarujte placičky a dejte je na pečicí papír a pečte v troubě cca na 200 °C dozlatova, nebo je opečte na trošce olivového oleje na pánvi. Na olivovém oleji pak opečte kousky kuřete a dochuťte solí a pepřem.

Květákový mozeček

Ingredience: 1 bílek, květák, cibule nebo lahůdková cibulka, olej, sůl, pepř

Postup: Květák rozdělte na malé růžičky a krátce povařte ve slané vodě. Na pánvi na malém množství oleje osmahněte cibulku, přidejte povařený květák a bílek. Důkladně promíchejte a krátce osmahněte na pánvi. Dosolte, ochuťte pepřem a dalším kořením podle vlastních preferencí.

Zdroj: článek Ketóza

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Dietní recepty

Jaká pravidla je vhodné podle lékařů dodržovat? Hodně záleží na fázi nemoci – v období takzvaného relapsu neboli vzplanutí nemoci, jsou pravidla přísnější. V klidovém stádiu, označovaném remise, si můžete dovolit více. Vsaďte na těstoviny a lehká masa. Základem jídelníčku by měly být škroby, tedy například těstoviny. Neměly by chybět ani plnohodnotné bílkoviny, není proto třeba vynechávat kuřecí a rybí maso. Tučná masa požadavkům diety příliš nevyhovují. Stejně tak smažená a grilovaná jídla. Pokud nemocný zároveň netrpí laktózovou intolerancí, měl by jíst mléčné výrobky.

Čerstvá zelenina je tabu. A také čerstvé ovoce, luštěniny a výrobky z celozrnných obilovin. Ty všechny obsahují nerozpustnou vlákninu, se kterou si zanícená střeva v akutní fázi choroby neumí poradit. Nezapomínejte na vitamíny. Hlavně vitamín C a B-komplex. Z minerálů je důležité železo a vápník kvůli prevenci metabolické nemoci kostí. Lidem s onemocněním trávicího traktu totiž častěji hrozí osteoporóza. Hlídat je třeba draslík a hořčík a doporučují se probiotika. Jejich množství se řídí mimo jiné podle četnosti vyprazdňování. Oddělte příjem tekutin od pevné stravy. Nápoje by měly být spíš vlažné. A určitě ne s bublinkami.

Zánětlivé onemocnění střev zasahuje jeho různé části. Pro chorobu jsou typické lokální komplikace, vznikají hnisavá ložiska, píštěle či stenózy neboli zúžení trávicí trubice v místě jizev po zánětech. Střevní obsah se před takovými překážkami kumuluje a může kvasit. Živiny z jídla se špatně vstřebávají. Nemoc se projevuje častými průjmy a pacienti hubnou. Konzumujte až šest pořádně rozkousaných porcí denně. Když budete své zažívání zatěžovat postupně, bude fungovat lépe. V praxi to znamená, že byste si jídlo měli rozdělit do menších porcí. Rozhodně nehltejte, dbejte na to, abyste jídlo vždy dokonale rozžvýkali. I když se nemoc dostane do klidové fáze, na dietu nezapomínejte – rozhodně však není na místě se nervovat a zbytečně omezovat. Přesně si zapisujte, jak jste se po jakém jídle cítili, to vám pomůže vytipovat jídla, která pro vás nejsou vhodná. Dieta v remisi by se neměla příliš lišit od zásad racionální stravy. To znamená, že byste se měli vyvarovat tučných a smažených pokrmů, ale zeleninu a ovoce si už můžete klidně dát.

Kuřecí prsa s broskví

Ingredience: kuřecí prsíčka, kompotované broskve (neměli by dělat potíže, protože jsou vařené), smetana nebo plátek sýra

Postup: Prsíčka nakrájíme na nudličky. Zprudka orestujeme (doporučuji titanovou pánev nebo kvalitní teflon, nemusíte použít olej), trošku osolíme a přidáme nakrájené broskve (je na vás, jestli nakrájíte na kostičky nebo nudličky), které rovněž chvilinku restujeme. Pak přidáme sm

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Crohnova choroba

Příběh

Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bíro.

Dobrý den, článek mi přijde odborně zpracovaný, přesto všechno jsem trochu zmatený, většina webů co jsem prohlížel, zakazuje na Dnu červenou řepu, fazole, kávu a další, jiný to zase doporučují. Obecně se doporučuje nejíst potraviny z obsahem purinů větším jako 50mg/100g, na začátku článku uvádíte tabulku maso a uzeniny, tam je v podstatě všechno pod 50mg/100g
anglická slanina 25
hovězí 40
králičí 38
kuřecí 4
skopové 46
šunka 24
telecí 48
vepřové 48
zvěřina 35–39
tak to vyvolává dojem že to vše je povolené?
Teď si dělám porovnávací tabulku pro jednotlivé weby, a ani hodnoty purinů se nějak neshodují a to i dost podstatně, tak nevím který zdroj mám považovat za relevantní. Zajímá mně pak zejména špenát, čočka, paprika-kapie, káva, někdo zakazuje i čaj? no a nikde jsem se nedočetl jak je to s proteinovým chlebem, např. Lídl.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Ano, mate pravdu, take hledam jakou jist dietu na dnu.
I na techto strankach vyse je uvedeno, ze nemame pot kavu a o kousek nize, ze kava ma 0 putinu. Nechapu.

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
  • brambory, bramborová kaše, halušky, noky
  • obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
  • minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
  • zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a v kořenové zelenině. Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku skutečně můžeme pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů. Naopak přehnané monžství křemíku zase způsobuje tvorbu močových kamenů. Nejlépe křemík doplníme pomocí potravních doplňků, u kterých se dá přesně určit jejich dávkování. Optimální denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg.

Zdroj: příběh Křemík v potravinách

Recepty pro vegany

Quinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.

Quinoa se zeleninou

Ingredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať.

Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva.

Quinoa na salát

Ingredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení.

Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři.

Quinoa s kuřecím masem

Ingredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co to je quinoa

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žlutá stolice u dospělého

Bodová dieta recepty

SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).

SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.

OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.

SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.

Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.

Pangasius s cuketou a žampiony

Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron

Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.

Zeleninová a bramborová jídla:

  • Plněná paprika s omáčkou 4
  • Plněný zelný list s omáčkou 5
  • Grilovaná zelenina 3
  • Grilované hřiby 3
  • Špenátová omáčka 3
  • Špenát s mozzarellou 3
  • Mrkvový salát 1
  • Zelný salát 1
  • Salát z řepy 3
  • Mexický salát 2
  • Bramborový salát 2
  • Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
  • Hranolky, 150 g 3
  • Bramborová kaše, 250 g 1
  • Chipsy, 50 g 3

Těstovinová a rýžová jídla:

  • Špagety s rajčatovou omáčkou 3
  • Boloňské špagety 4
  • Špagety carbonara 4
  • Lasagne 5
  • Makarony se sýrem 3
  • Zeleninové rizoto 4

Jídla z masa a ryb:

  • Vídeňský řízek 4
  • Cordon bleu 4
  • Svíčková 3
  • Guláš 3
  • Chilli con carne 3
  • Losos v těstíčku 4
  • Krabí koktejl 2
  • Rybí filé na másle 3
  • Kalamáry, 200 g 5
  • Mušle na bílém víně 2
  • Pečená ryba 2
  • Matjesy, 1 filet 2
  • Tuňák ve vlastní šťávě 1

Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).

Chleba a obložené pečivo:

  • Chleba, 1 krajíc 1
  • Houska, 1 ks 1
  • Croissant, 1 ks 2
  • Knäckebrot, 3 krajíce 1
  • Houska s marmeládou 2
  • Houska s medem 2
  • Houska se sýrem Cottage 2
  • Houska se šunkou 3
  • Houska s kuřecím masem 3
  • Sýrová topinka 3
  • Hamburger 5
  • Cheeseburger 5
  • Fishburger 4
  • Pizza Margarita, 250 g 5

Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!

Zdroj: článek Bodová dieta

Příklady receptů

  • Špenátové rolky s mořskou treskou: 4 větší kusy tresky, 250 g špenátových listu – mražených, 1 cibuli, 1 dl rostlinného oleje, sůl, pepř. Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a přidáme kostky mrazeného špenátu, osolíme, opereme a podusíme. Vychladlý špenát naneseme na omyté a osušené kusy ryby, srolujeme, upevníme párátkem a na zbylém oleji ze všech stran orestujeme. Pod pokličkou ještě 20 minut dusíme.
  • Bezvaječné těstovinové spirálky s hlívou ústřičnou: 150 g spirálek, 1 středně velkou cibuli, 2 vetší mrkve, 400 g hlívy ústřičné, pórek, 1 dl sójové smetany, půl lžičky mletého rozmarýnu. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pórek, na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou, nahrubo nastrouhanou mrkev a rozmarýn, osolíme a dusíme s trochou vody. Nakonec přidáme sójovou smetanu a ještě chvíli podusíme. Smícháme se spirálkami uvařenými v slané vodě.
  • Špagety s česnekovou omáčkou: 100 g bezvaječných špaget, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 5 lžic rostlinného oleje, na špičku nože mletého rozmarýnu. Na oleji dozlatova osmažíme rozdrcený česnek, osolíme a opepříme, přidáme rozmarýn. Promícháme s uvařenými špagetami. Můžeme podávat s rajčaty nebo špagety posypat strouhaným uzeným tofu.
  • Zelné nudle s kedlubnem: 150 g bezvaječných širokých nudlí, středně velký kedluben, středně velkou cibuli, 0,5 dcl oleje, sůl, pepř a půl lžičky mleté papriky. Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben, osolíme a opepříme, přidáme červenou papriku a dusíme. Dušený kedluben přidáme do těstovin a podáváme. Těstoviny vypadají, jako by byly se zelím.
  • Salát s krůtím masem: hlávku ledového salátu, 3 rajčata, 10 žampionů, 200 g krůtích prsou, 0,5 dl rostlinného oleje. Maso a očištěné žampiony nakrájíme na proužky. Na pánvi zahřejeme olej a opečeme na něm maso a žampiony. Osolíme a opepříme a za stálého míchaní opékáme ještě asi 10 minut. Odstavíme ze zdroje tepla. Salát rozebereme, opereme a natrháme na malé kousky, přidáme na kousky nakrájená rajčata. Nakonec přidáme maso a žampiony a polijeme výpekem.
  • Špagety s cuketovou omáčkou: 100 g bezvaječných špaget, 500 g cukety, 0,5 dcl rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, lžičku sušené bazalky, 0,3 dcl sójové smetany. Cuketu důkladné omyjeme, odstraníme konce a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme olej a cuketu na něm podusíme. Osolíme a přidáme bazalku a rozdrcený česnek. Asi 10 minut dusíme. Přidáme sójovou smetanu a rozmixujeme. Omáčkou přelijeme uvařené špagety.

Zdroj: článek Zdravý jídelníček podle Mačingové

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


kura na vlasy majonéza
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kurkuma a tepova fregvence
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo sedm.