Některé běžně konzumované potraviny způsobují odvodnění organismu. Odvodnění organismu je žádoucí při určitých chorobách, a to zejména při zánětlivých onemocněních močových cest či ledvin nebo při vysokém krevním tlaku, při této chorobě ovšem lékaři důvodně předepisují i chemická diuretika.
Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.
Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.
Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.
Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.
Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudnépotraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.
Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.
Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.
V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.
Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.
Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Ayman.
Co je to za tabulku, ty čísla jsou úplně jiná než uvádějí jiné zdroje. U některých potravin totálně rozdílné hodnoty? Čemu má teda člověk věřit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pepa.
Máte pravdu. Já už toho přečetl, že mi jde hlava kolem a všude samý protimluv. A pritom se každá webovka odvolává na odborníky. A to nemluvím o tom, že znám případ pana, co jí zdravě a sportuje a přesto taky dostal dnu. Byl dost v šoku. Takže nezbývá, než si nechat napsat prášky, výrazně omezit mastné a smažené a doufat, že to bude lepší.
V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Kovačičová.
Do jakých potravin se řadí mák? děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje hodně purinů - přibližně 170 miligramů na 100 gramů. Semena máku se primárně používají k ochucení nebo na ozdobu pečiva, jako je chléb, bagety, koláče a muffiny. Pro omezení příjmu purinů byste se měla vyhnout pečivu s makovou náplní, což jsou buchty s mákem, makové šátečky nebo nudle, či šišky s mákem a podobně.
Různí lidé trpí různými potravinovými alergiemi. Závisí pouze na vyvarování se konzumace látek způsobujících potravinovou alergii. Pokud přestanete jíst alergenní potravinu, zabráníte tím i tvorbě vyrážky a jiným alergickým projevům.
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.
Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.
Vedle změny stravovacích návyků je třeba potlačit i chuť na sladké. Obezin obsahuje výtažek z řasy Spirulina platensis, zejména konkrétní složku aminokyseliny fenylalaninu potlačující chuť. Působí na chuťové centrum v mozku, které ji efektivně snižuje. Pokud nedokážete vydržet bez rafinovaného cukru, Obezin je ta správná volba, jak začít.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.
Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).
Přírodní diuretika pomohou s odstraněním přebytečné vody nebo tekutin z těla. Přírodní diuretika jsou přírodní potraviny a byliny, které umožňují větší průtok moči a tím pomáhají s odstraněním tekutin a toxinů z těla.
V naší poradně s názvem SEZNAM NEVHODNÝCH POTRAVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valter Kajzar.
Jak je na tom s puriny škvařené sádlo?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vepřové sádlo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů. Ale vzhledem k tomu, že množství sádla, které normálně zkonzumujete jako pomazánku, je malé, tak není problém si ho dopřát. V malém množství je sádlo dobré i při dně.
Naprosto spolehlivým a přitom všeobecně oblíbeným přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky – vždyť jsou z „jedné rodiny“. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.
Močopudné, a tedy odvodňovací účinky má kořenová zelenina, zejména celer, petržel, pastinák. Sušený kořen petržele je obsažen v močopudných čajových směsích nebo v kapslích (ne právě levných) určených k odvodnění organismu. Proto je pro odvodnění lepší připravit si například salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.
Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe „natáhne“ přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.
Močopudné účinky má rovněž mnoho bylin. Jejich užívání je třeba konzultovat s ošetřujícím lékařem, aby byl případně zajištěn soulad léčivých a účinných látek s ostatními léčivy.
Ačkoli se diuretika běžně používají ve formě pilulek, existují také potraviny a činnosti, které jsou rovněž považovány za přírodní diuretika.
Ovoce a močopudná zelenina
Ovoce a zelenina na vodní bázi neposkytují jen vitamíny a minerály – mohou být také dobrými přírodními diuretiky. Potřebujete-li se zbavit přebytečné vody, přidejte do své stravy tyto močopudnépotraviny:
Citrony;
Celer;
Česnek;
Cibule;
Kapie;
Vodní meloun;
Okurky;
Zázvor;
Hrozny;
Chřest;
Ananas.
Bylinky na odvodnění
Některé bylinky – včetně petržele a pampelišky – jsou považovány za přírodní diuretika. Trik je v tom, jak je používáte. Vyhněte se užívání léků nebo bylin v koncentrované formě, pokud vaše potřeba uvolnit zadržování tekutin není založena na nemoci, medikaci nebo nařízená lékařem. Užívání diuretických léků nebo bylin bez řádné porady s lékařem se rozhodně nedoporučuje.
Důvodem je věda – nebo spíše její nedostatek. Byliny nejsou regulovány a v mnoha případech nejsou ani dobře prozkoumány. Proto je těžké odhadnout správnou dávku, protože neexistuje dostatek klinických studií, které by ukázaly, kolik bylin a které byste měli skutečně užívat. Některé bylinky by mohly špatně interagovat s léky, které užíváte, a způsobit zdravotní problémy, proto je třeba být opatrný.
Stejná pravidla platí pro použití bobulí běžně inzerovaných jako diuretika, jako je hloh a jalovec.
Bezpečné močopudné účinky můžete získat přisypáním petrželky do salátu, rýže, omáčky nebo polévky nebo přidáním této bylinky do smoothie nebo šťávy. Vždy raději zahrňte bylinky do své stravy prostřednictvím jídla, nikoli v pilulce nebo v tekuté koncentrované formě. Ibiškový čaj, který je bylinný a neobsahuje kofein, je další dobrou volbou.
Kofein
Kofein je přírodní diuretikum, což je štěstí pro lidi, kteří mají rádi kávu a čaj. Černý a zelený čaj jsou nejlepší volbou, pokud hledáte diuretické nápoje, v neposlední řadě proto, že víte, kolik jich přijímáte.
Cvičení
Cvičení je jedním z jednodušších přirozených diuretik, protože zvýšení tepové frekvence pomůže cirkulovat jakoukoli tekutinu, kterou jste si vytvořili. Je nesmírně užitečné pohybovat tekutinou ve vašem těle.
Snížení tělesné hmotnosti
Hubnutí je další ne příliš překvapivé přírodní diuretikum – koneckonců asi 60 % vašeho těla tvoří voda, takže hubnutí je jedním ze způsobů, jak snížit zadržování tekutin.
Snížení příjmu sodíku
Pokud se snažíte být dostatečně zdraví, a nechcete používat diuretika, ale chcete přirozeně vyřešit část zadržování tekutin, snižte příjem soli. Pokud jíte stravu s vysokým obsahem soli, zadržíte mnohem více tekutin. Přirozené vyloučení tekutin pomocí močopudných potravin, cvičení a snížení příjmu soli je velmi bezpečné. Důležité je také dbát na tekutiny, které mohou být tajně plné soli, jako je limonáda.
Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.
Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.
Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).
Ideální hodnoty INR pro velkou část pacientů jsou v rozmezí od 2 do 3. V některých případech má význam ředit krev ještě více a norma se zvýší na 3,5. Vašich 3,61 je hodnota zvýšená a může souviset s nepřesností při dělení tablety a nebo v příliš velkém omezení potravin s vitamínem K. Obecně platí, že více potravin s vitamínem K způsobí nižší INR. Zkuste v jídelníčku trochu přidat zeleného a nechte si do týdne změřit INR, ať víte, jak se to projeví.
Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.